• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Emers moha nevelés joghurtban. Csak ínyenceknek!

pepe0419

VIP kertész
A joghurtos próbálkozásom 3. napján piros, 2-3mm hosszú és fél-1mm vastag piros kukacok jöttek elő. A fák elvileg kezelve voltak, egy részük volt akiban is. Valahogy ki tudom nyírni őket? Pl. Carbos locsolás, vagy azzal a Riccardiával is végzek?
 

Beni

VIP kertész
A joghurtos próbálkozásom 3. napján piros, 2-3mm hosszú és fél-1mm vastag piros kukacok jöttek elő. A fák elvileg kezelve voltak, egy részük volt akiban is. Valahogy ki tudom nyírni őket? Pl. Carbos locsolás, vagy azzal a Riccardiával is végzek?
Szerintem kár törődni velük. Ha fel lesz engedve az akvárium, úgyis megdöglenek, ha meg valami kis vízi szörnyek, akkor a halak eszik meg őket.
 

Rafi001

Kertész szaki
Sziasztok!
Jávaival sikerülhet co2 nélkül is? Ja és ha nem ozmóvízzel spriccelném az nagy baj lenne?
 

AmegA

Legenda
Szia Rafi001!

Sziasztok!
Jávaival sikerülhet co2 nélkül is? Ja és ha nem ozmóvízzel spriccelném az nagy baj lenne?
A jávai tökéletes választás, mert jól kapaszkodik és nincsenek különleges igényei!
Az ozmóvizes spriccelés leginkább az üvegre rakódó vízkő ellen alkalmazandó.

AmegA
 

AmegA

Legenda
Sziasztok!

Néhány fórumtárssal beszélgetve a módszerről, többen mondták hogy kipróbálták, de kudarcba fulladt a kísérletük, beindult a penészesedés, nem növekedett a moha kellőképpen stb.... .
Elbeszélésük alapján a következő hibákat követték el:
- nem görög joghurtot használtak (kefír, más joghurtok),
- túl sok joghurtot kevertek a péphez (max. 1/5 arány joghurt/víz) megfullasztva a mohát,
- idő előtti feltöltés (minimum egy hónap, mert lemosódhat a moha megkapaszkodása előtt, vagy az élőlények (garnélák, algázók) könnyen leszedhetik),
- csapvizes (Ph 8 körüli) spriccelés ozmó víz (Ph 5-6 között) helyett (lúgos kémhatás a savassal szemben, ami rontja a joghurt hatását).

A szaghatás nem szabad hogy elviselhetetlen legyen és hamar el kell múljon (1-2 nap), kell a szellőztetés is.
A fánál fontos hogy kellő ideig áztatott, letisztított legyen és előtte teljesen száraz.

AmegA
 

stanci

Főkertész
Nekem egész mások a tapasztalataim. Decemberben indítottam újra az akváriumomat (hamarosan lesz napló), természetesen a jól bevált joghurtos módszerrel. :)

nem görög joghurtot használtak (kefír, más joghurtok),
Én sem azt használtam, szerintem mindegy, csak sima natúr joghurt legyen.

túl sok joghurtot kevertek a péphez (max. 1/5 arány joghurt/víz) megfullasztva a mohát,
Legutóbb vizet nem is kevertem, csak kevés joghurt + moha (most éppen Taxiphyllum barbieri).

idő előtti feltöltés (minimum egy hónap, mert lemosódhat a moha megkapaszkodása előtt, vagy az élőlények (garnélák, algázók) könnyen leszedhetik),
Ha nem kerülnek be garnélák/algázók, két hét után fel lehet tölteni.

csapvizes (Ph 8 körüli) spriccelés ozmó víz (Ph 5-6 között) helyett (lúgos kémhatás a savassal szemben, ami rontja a joghurt hatását).
Legutóbb csapvízzel spricceltem, nem volt gond.

Összességében nem tudom mi lehet a gond, nekem nagyon bevált a módszer. Semmi szaga nem szokott lenni, kb olyan mint egy terrárium.
 

Zoli30

Nézelődő
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy sörrel valaki megpróbálta-e már? Ha igen, milyen eredményeket ért el vele?
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Azt szeretném megkérdezni, hogy sörrel valaki megpróbálta-e már? Ha igen, milyen eredményeket ért el vele?
A joghurt még ok, azt a lányoktól kell elkunyizni. De hogy a jó kis sört némi moházásra? :) Valószínűleg mind1 melyik kiszerelést választanánk mindig előbb fogyna el a sörci mint a moha. :D
 

Zoli30

Nézelődő
A joghurt még ok, azt a lányoktól kell elkunyizni. De hogy a jó kis sört némi moházásra? :) Valószínűleg mind1 melyik kiszerelést választanánk mindig előbb fogyna el a sörci mint a moha. :D
Hátha a kótyagos mohák erősnek éreznék magukat tőle. :) Egyébként annak idején, amikor a volt biosz tanárommal konzultáltam erről (nem vízalatti mohák tekintetében), annyit mondott, hogy valószínűsíthetően a joghurtban és sörben élő mikroorganizmusok segítik elő a mohák növekedését. Tulajdonképp ezért is érdekelne részint, mivel inkább a sört szagolnám, másrészt a kíváncsiság hajt, harmadrészt egy okkal több, hogy még több sör legyen itthon.
 
Oldal tetejére