• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

Növényes Első szárnypróbálgatás

Salieri

Kertész segéd
Sziasztok!

Sok hónap nézelődés, olvasgatás és néhány GA látogatás után én is belevágok egy saját növényes akvárium létrehozásába. Gondolkodtam, hogy elétek tárjam-e az első szárnypróbálgatásokat, végül az itteni közösség miatt és a várható segítség reményében sikerült leküzdenem a félelmeim. Mivel a naplót részben magamnak is szánom, kérlek, nézzétek el nekem a néha-néha esetlegesen személyesebb hangvételt.

Storytime:
Ebben a hobbiban számomra két dolog találkozik. Egyrészt, a nemrégiben új helyre költöztem, egy egészen apró, modern stílusban felújított lakásba. Kedvelem az egyszerű, letisztult élettereket és a minimalizmust, viszont néhány hónap után túlságosan hidegnek és személytelennek éreztem a környezetet. Hiányzott belőle az élet. Másrészt, az utóbbi időben kezdett zavaróvá válni, hogy a rendszertelen edzőterem látogatáson, a hébe-hóba főzés-sütésen kívül semmivel nem tudom lekötni magam, nincs olyan hobbim, amibe igazán bele tudnék merülni, és kiegyensúlyozná a mindennapok rohanását és a folyamatos munkából adódó stresszt. Tehát nemcsak az életteremből, hanem az életvitelemből is hiányzott valamiféle ellenpont. Ahogy elkezdtem ismerkedni az akvarisztikával, növényes akváriumokkal, egyre inkább azt éreztem, hogy ez lesz az, ami nekem kell! Egyre több időt töltöttem olvasással, videónézéssel, végül pedig sor került az első személyes látogatásra a GA-ban. Ekkorra már “láttam magam” ebben a hobbiban, a látogatást követően pedig tudtam, hogy idő kérdése, hogy belevágjak. Innentől aztán mentek a videók, a webshop nézegetés nyálcsorgatás ezerrel. Eltelt így néhány hónap, közben kitaláltam, hova kerüljön az akvárium, megterveztem, hogy hogyan fogom elhelyezni a technikát, hogyan lesz a vízcsere stb. Végül mostanra összeálltak az anyagi és tárgyi feltételek, hogy megindulhassak az úton. Külön köszönöm a GA csapatának a rengeteg inspirációt és a sok segítséget és tanácsot, amit kaptam a tervezés, vásárlás során!

Az első bejegyzés végére még egy kis technikai összefoglaló:
 • Akvárium: 60x30x36 cm opti-white
 • Szűrés: Oase Biomaster 350 külső szűrő – gyári előszűrő, 1 rekesz gyári szivacs + 3 liter Seachem Matrix, üveg ki- és befolyócsövek
 • Világítás: ADA AQUASKY G 601
 • CO2 rendszer: 2 kg-os palack, Oxyturbo reduktor tűszeleppel, GA mágnesszelep, 2 visszafolyásgátló, ADA DOOA count diffuser, GA CO2 tartósteszt
 • Vízlágyító: GA RO készülék (190l/nap)
 • Felszínleszívó: Eheim Skim350
 • Twinstar 2 M5
 • Talaj: Dennerle DeponitMix Professional 9in1 táptalaj, ADA Aqua Soil Amazonia növénytalaj + ADA La Plata Sand dekorhomok
 • Hardscape: Vasfa, lávakő
Elsőre ennyi, hamarosan jelentkezem a növényekkel és a beültetett akváriummal. Itt tudjátok nyomonkövetni a haladást: https://www.flickr.com/gp/186636941@N07/30U9c6

Addig is üdv mindenkinek!

p.s.: Egyszer megtanulok fotózni is...
 

Salieri

Kertész segéd
Üdvözletem ismét!

Szinte zökkenőmentesen sikerült elindítani az akváriumot (van egy olyan érzésem, hogy meglesz ennek a böjtje...). Kőtöréssel együtt fél napba azért beletelt az elrendezés kialakítása, de annyira élveztem, hogy akár 2 napig is el tudtam volna játszani vele – de mivel az utolsó 1,5 napban már inkább csak rontottam volna rajta, megállapodtam ennél a kinézetnél.

Az alábbi növények kerültek be első körben:
 • Eleocharis acicularis mini (2)
 • Hygrophila pinnatifida
 • Marsilea crenata
 • Rotala Vietnam H’ra (2)
 • Bucephalandra Wavy Leaf
 • Bucephalandra Serimbu Brown
 • Rotala sp. Nanjenshan
 • Fissidens fontanus moha
Az ültetés kapcsán éreztem magam a leginkább bizonytalannak. A kövek és fák kiválasztása, elrendezése viszonylag könnyen ment, és sikerült egy – szerintem – ezen a szinten elég jó hardscape-et összerakni. Az ültetés más tészta, elég random módon szurkáltam a talajba le, a résekbe be a növényeket. Bízom benne, hogy azért ez sem teljes vakvágány, meglátjuk ha elkezdenek nőni. Ha valami nem tuti, majd javítok rajta a tanácsaitok alapján.
Terveim szerint és a javaslatokat megfogadva az első héten napi 50% vízcsere lesz, a vizet mindig 120 ppm TDS-ig sózom vissza és egyelőre csak a Seachem Stabilityt adagolom a gyártói ajánlás szerint. Amint túljutunk a napi vízcserés időszakon, az alábbi 3 féle tápot tervezem adagolni: ADA Brighty K és Brighty Mineral, Seachem Excel. Napi 6 óra világítás, CO2 indítás egy órával a világítás előtt, kikapcs egyszerre. A CO2 mennyiség jelenleg 80 bubi/perc, nagyjából kezd beállni az ideális szín a DC-ben, de ezt még elképzelhető, hogy finomítani kell.
Egyelőre a növényeken visszajelzést nem látni, remélem, nagy hülyeséget azért nem csinálok. :)

Továbbra is itt tudjátok követni képekben a folyamatot: https://www.flickr.com/gp/186636941@N07/30U9c6
(a nagy batár kövek természetesen csak stabilizációs célokat szolgálnak ideiglenesen)

Üdv mindenkinek!

p.s.: bár a szakdolgozat írása is olyan könnyen menne, mint a naplóé...
 

Szabolcs91

Kertész szaki
Szia!
Tetszik nekem is a scape. Csak így tovább és várom a folytatást.
U.I.: a gépem felett ülök fel órája és a helyett, hogy dolgoznék a telefonom böngészem a fórumot 😁
 

Salieri

Kertész segéd
Köszi szépen! Igen, ismerős a helyzet...próbáltam megmagyarázni magamnak, hogy ha élvezem a hobbit és ki tudok kapcsolni, akkor a munkában és a tanulásban is hatékonyabb leszek. Mondjuk úgy, hogy ez az időszak még nem jött el. 😄
 

Salieri

Kertész segéd
Sziasztok!

Túl vagyok a harmadik vízcserén (eddig a napló kicsit késésben volt, de most behoztuk :D). Megvolt az első baleset is, elalvás okán tegnap este kicsit több ozmó víz készült, mint amekkora a tartály...szerencsére kb. 10 perccel ébredtem később, úgyhogy a kármentés talán jól sikerült – bár a parketta felpúposodásától még tartok...
Az akvárium látszólag rendben van, bár a növényeken növekedést, buborékozást egyelőre nem látok. Ami kicsit furcsa, hogy a víznek van egy kicsi furcsa szaga; ez nem tudom, mitől lehet és azt sem, hogy normális-e (?). A CO2 mennyiségét megnöveltem kicsit, kb. 100 bubi/perc a jelenlegi dózis, a DC színe szerintem nagyjából az ideális környékén van.

Lőttem pár képet, itt tudjátok csekkolni: https://www.flickr.com/gp/186636941@N07/30U9c6

Üdv mindenkinek!
 

Kovács Zsolt

VIP kertész
Szerintem itt már mindenki járt így hogy több RO vizet készített mint a tartály... Így mondhatom Üdv a Klubban.. 👍
De amúgy jó lesz ez. É minden akváriumnak van szaga. A kérdés még is milyen szagot tudsz benne beazonosítani..
 

Salieri

Kertész segéd
Nehéz bármit is beazonosítani, állott, kicsit dohos szag keveredik valamilyen szúros szaggal. Ennél jobban nem tudom leírni.:unsure: Nem drámai egyébként, csak vízcserekor kicsit néha megcsap, ahogy öntöm ki a leszívott vizet. Egyébként úgy tűnik, a CO2 mennyiség nagyjából ezen a 100 bubi/percen rendben van a teszt színe alapján. Kéne ebben a szakaszban mérnem esetleg még valamit? Esetleg a tápot elindítani, vagy ezekkel nyugodtan megvárhatom a 2. hetet?
 

Salieri

Kertész segéd
Sziasztok!

Egy kis update-tel jelentkezem az akváriumot illetően.
Végül mindent hagytam a régiben, terveim szerint holnap vízcsere, utána átállok a kétnapi vízcserére és elkezdem a tápozást.
Egy dolog aggaszt, a fákon néhol megjelent egy szőrszerű fehéres réteg, ami elég hirtelen jött elő, a tegnapi napon még nem vettem észre. Gondolom, ez valamiféle alga vagy penész (?), most olvasgatok utána, hogy mi lehet, de ha esetleg valaki tud segíteni, azt megköszönöm!
Töltöttem fel újabb képeket: https://www.flickr.com/gp/186636941@N07/30U9c6

Köszönöm előre is!

Üdv mindenkinek!
 
Utoljára módosított:

evavigh

VIP kertész
Sziasztok!

Egy kis update-tel jelentkezem az akváriumot illetően.
Végül mindent hagytam a régiben, terveim szerint holnap vízcsere, utána átállok a kétnapi vízcserére és elkezdem a tápozást.
Egy dolog aggaszt, a fákon néhol megjelent egy szőrszerű fehéres réteg, ami elég hirtelen jött elő, a tegnapi napon még nem vettem észre. Gondolom, ez valamiféle alga vagy penész (?), most olvasgatok utána, hogy mi lehet, de ha esetleg valaki tud segíteni, azt megköszönöm!
Töltöttem fel újabb képeket: https://www.flickr.com/gp/186636941@N07/30U9c6

Köszönöm előre is!

Üdv mindenkinek!
Szia!

Ez penész a fán, ha víz alá rakod a fát, rendszerint megjelenik rajta. Kb. 2-3 hét alatt el szokott múlni. Ha nagyon zavar, le lehet szívornyázni, de ha beérik a víz és telepítesz garnélákat, hamar lerágják.
 

Zuzmi

VIP kertész
 

Salieri

Kertész segéd
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Nem aggódom akkor, különösebben egyébként a látványa nem zavar, úgyis alakulóban van még a dolog, meg aztán nem veszem el a leendő garnéláim elől! :D
 

Salieri

Kertész segéd
Sziasztok!

Eltelt néhány nap a legutóbbi bejelentkezésem óta. Az akváriummal kapcsolatban szerintem minden rendben van. 2 naponta megy az 50% vízcsere, a tápozás naponta gyártói ajánlások szerint. 110 bubi/percre emeltem a CO2-t, így jobbnak tűnik. A víz kicsit sárgás, alig várom, hogy érkezzen Purigen raktárra és beszerezhessem azt is.
A növények szépen növekednek, főleg a Rotala indult meg, mint állat. Még teljesen zöld, de gondolom, majd később fog megjönni a vöröses árnyalata. Úgy látom, még néhány hely van a dekoron, ahová egy-egy növényt be lehetne ékelni, így lassan érik egy GA látogatás emiatt is. Ha esetleg van javaslatotok erre vonatkozóan, azt szívesen veszem (egyelőre nem tudom, hogy pontosan mit kéne, hogy kéne, mi illik az eddigiekhez). Lehet, hogy valami közepes méretű talajba ültethető növény is kellene, hogy jobb átmenet legyen az előtér-háttér között.
Nagyon várom a garnélák és halak beköltözését, nekem kb. 2 hetet mondtak indítás után, de itt a fórumon ennél inkább hosszabb időket láttam indítás után. Esetleg vegyek valamilyen tesztet, amivel pontosabban meg tudom határozni, hogy mikor biztonságos a költöztetés (ammónia, nitrit)?

Néhány új képet lőttem: https://www.flickr.com/gp/186636941@N07/30U9c6

Köszi, hogy benéztetek! Üdv mindenkinek!
 

Salieri

Kertész segéd
Üdv az idetévedőknek!

Megtörtént a beszerzés, néhány friss ropogós ADA növényt vásároltam, a holnapi napon be is kerülnek új helyükre.
Az új növények: Staurogyne repens, Bucephalandra Sintang, Anubias barteri nana ‘Petite’.

Beköltözött az algaevő osztag is, ennek tagjai: 10 amano garnéla, 6 törpe szívóharcsa, 8 süncsiga. Sajnos a lassú, több órás beszoktatás ellenére (vagy ettől teljesen függetlenül) az egyik oto már este sem volt túl jó állapotban, feltételezem, hogy mostanra elhullott. Délután a fényárban áttekintem a helyzetet, remélem, minimális áldozattal sikerül átvészelni az első telepítést.
Jövő héten érkeznek a díszhalak, e téren még teljes a tanácstalanság; a kalászhalak közül tetszik 1-2 fajta, de még tájékozódom a témában.

Új képek itt: https://www.flickr.com/gp/186636941@N07/30U9c6

Üdv mindenkinek és jó hétvégét!
 

Salieri

Kertész segéd
Sziasztok!

Egy kis update-tel jelentkezem ismételten az akváriumot illetően.
Első és legfontosabb, hogy beköltözött 12 db kalászhal az akiba a 10 amano, 6 oto és 7 süncsiga mellé (egy süni sajnos elhullott, illetve 2 oto is, de őket pótoltam). Egyelőre teljes a béke és nyugalom, remélem, ez a továbbiakban is így marad. 😇
A szűrőanyagom kiegészült 100 g Purigennel, aminek valami elképesztő hatása volt már egy nap után. A víz kristály tiszta, teljesen elmúlt a vasfa okozta enyhe sárgás-barnás szín is. Sajnos az anyagot elfelejtettem átmosni, így eleinte szép kis ködöt csinált, de másnap reggelre minden tökéletes volt.
Algásodás gyakorlatilag nincs, a növények is egész szépen fejlődnek. Heti 2 vízcsere azért még megy jövő héten, utána átállok a heti egy alkalomra. TDS-en kívül semmit sem mérek (DC-n kívül persze), amíg minden rendben van.
Nagyszerű nézni ezt a fejlődést, akár órákig is el tudom nézegetni az élővilágot. Nagyon szép és megnyugtató, pontosan azt hozza a hobbi eddig, amire számítottam, így töretlen a lelkesedés. :)

Új fotók itt: https://www.flickr.com/gp/186636941@N07/30U9c6

Köszi, hogy benéztél!

p.s.: Találtam egy helyet a lakásban, ami wabi kusa tálért kiált, ez lesz a következő projekt!
 

Salieri

Kertész segéd
Sziasztok!

Ma ismét eltöltöttem egy bő órát az élővilág megfigyelésével és a tegnapihoz képest két dolog tűnt fel.
Egy nap alatt az egyik bucephalandrát keményen megrágták a szívóharcsáim. Tegnap még minden rendben volt, ma ez a látvány fogadott:
https://flic.kr/p/2itWNjS Nem értem, hogy ezt hogy, meg miért, lehet, hogy csak én voltam tájékozatlan a témában, de nem gondoltam, hogy így rámennek a növényekre. Ennyire nincs alga?😄
Mindenesetre dobtam nekik egy kis forrázott uborkát, ami után azonnal beállt az alábbi egyensúly😇:
https://flic.kr/p/2iu1uGd
A másik, hogy azért rendesen van már kergetőzés, a hím kalászok folyamatosan űzik a nőstényeket. Remélem, azért nem idegeik át őket a túlvilágra...

Illetve nem újdonság, de tegnap elfelejtettem megemlíteni, hogy nem tetszik a hátsó Rotala Nanjenshan. Furcsák a levelei is, és nem is igazán akar növekedni, felfelé legalábbis semmiképpen sem. Valószínű alapvető technikai hibákat vétettem az ültetésnél (teljesen random nyomkodtam le a vastagabb részeket, vékonyabb szárakat stb.), de valahogy szeretném helyrehozni a hátsó szekciót. Tudtok valami tippet adni esetleg?
https://flic.kr/p/2itWNiu
Köszi és további kellemes időtöltést minden hobbitársnak!
 

Coller

Főkertész
Sziasztok!

Ma ismét eltöltöttem egy bő órát az élővilág megfigyelésével és a tegnapihoz képest két dolog tűnt fel.
Egy nap alatt az egyik bucephalandrát keményen megrágták a szívóharcsáim. Tegnap még minden rendben volt, ma ez a látvány fogadott:
https://flic.kr/p/2itWNjS Nem értem, hogy ezt hogy, meg miért, lehet, hogy csak én voltam tájékozatlan a témában, de nem gondoltam, hogy így rámennek a növényekre. Ennyire nincs alga?😄
Mindenesetre dobtam nekik egy kis forrázott uborkát, ami után azonnal beállt az alábbi egyensúly😇:
https://flic.kr/p/2iu1uGd
Hát, én még ilyet nem láttam. Csak kifejlett ancit láttam így elbánni a növényzettel, ha nem kapott növényi tápanyagot. Tetten is érted őket?
 

Salieri

Kertész segéd
Hát, én még ilyet nem láttam. Csak kifejlett ancit láttam így elbánni a növényzettel, ha nem kapott növényi tápanyagot. Tetten is érted őket?
Én sem olvastam arról, hogy ilyen csúnyán rámennek a növényzetre. Tetten is értem őket, és most is, hogy bent van az ubi, még mindig rájár 1-1...
 

tsokee

Legenda
Én sem olvastam arról, hogy ilyen csúnyán rámennek a növényzetre. Tetten is értem őket, és most is, hogy bent van az ubi, még mindig rájár 1-1...
Nem ragtak meg. Az a buce elolvadt es ok a mar bomlo reszeket ettek, aminek orulj inkabb hiszen igy kevesbe terheli a vized. En a helyedben neznek egy pht, attol fuggoen hogy mivel sozol vissza (pl csak Gh+), lehet hogy tul alacsony a Khd es emiatt nagy a ph ingadozas a CO2vel.
 
Oldal tetejére