• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Első, próbálkozós

Bentom

Kertész szaki
Sziasztok.

A napló címéből is látszik hogy ez az első akváriumom lesz, tehát bőven lesznek majd kérdéseim az idő folyamán, remélem hogy idővel csak karbantartani kell, és hosszú időn át szépíti majd a nappalit..

Az akváriumot övező technika:
-üveg 80*35*45
-szűrő Eheim prof 4+ 350
-fűtő JBL 300W külső
-pilács Weekaqua phoenix wrgb 3300 lumen
-Sunsun skimmer, alis
- 2*75 GPD Ro készülék..
-DIY reaktor (10") nagyon apró lávakő az alján, majd további 2 növekvő méretű réteg a pohár feléig.. utána Mechpro töltet egészen a becsatlakozó tömlővégig..(ezáltal teljesen csobogásmentes) hollanderes pneumatika csatlakozóval és inox tömlővégekkel (teljesen réz mentes a szerkezet)
-gyári diversa bútor

Hardscape anyagai: fakő, lávakő zuzalék, lávakő,polisztirol magasítás, ecetsavas szilikon ragasztás, substrate pro talaj és gyári bonsai driftwood

Ragasztott váz (A teljesen függőleges kövek miatt nem mertem ragasztás nélkül, csak a talajba helyezni őket.. minimális sík felületet adtam neki egy kis kővágó flexel a jobb ragasztásért.. :)
Kész hardscape
Dry start, és a szűrő érlelő akva..

Utólag belegondolva igazán akkor lenne tetszetős ez a hardscape ha nagyobb lenne az akvárium, nagyobb kövekkel, hasonló méretű fával, és alacsonyabb stemekkel imitált zöld és színes "erdő" foltokkal..

A DSM jelenleg a következő paraméterekkel fut, 4 napja.
20-26 fokos hőmérséklet 75-90% páratartalom
Reggeli permetezés, nappal 3-5 centi rés teljes hosszon, lámpa oltás után félig nyitva.
 
Wow. Kiváncsian várom a folytatást. Próbáld a sztemeket úgy intézni, hogy ne elnyomják, hanem kiemeljék a faköveket. Egy kevés valamilyen moha lesz a köveken? 🙂
Őket tervezem még:

Alternanthera reineckii mini (jobboldalt a hc után)
Myriophyllum mattogrossense (szívó kosár takaró)
Heteranthera zosterifolia (baloldalt a kövek mögötti részen, erdő imitálós cèlzattal, méretre metszèssel)
Anubias petite (1-2 szikla talalkozása közé)
Fissidens fox (kövek)
Riccardia moha (lombkorona)
Cabomba aquatica (arm mögé)
 
Ha valamelyik részre van valakinek növény ajánlása nyugodtan írja, ezeket én próbáltam kiválasztani nulla tapasztalattal, vizuális alapon :)
 
Állati tervek

4 Amano
8 Törpe szívó
8 Törpe cory
10 Sakura/super red cherry
16 Neon
Szerintem amanoból sokkal több is jöhetne, minimum 10 db, otoból viszont nem tennék ennyit. A corykat nem szeretem, túlságosan túrnak, de ez ízlés kérdése. 🙂A neonok helyett inkább egy nano halat választanék , ~20-at. A neonok szeretik a nagy úszó teret, őket ekkora akvába nem tenném! ;)
 
DIY reaktor (10") nagyon apró lávakő az alján, majd további 2 növekvő méretű réteg a pohár feléig.. utána Mechpro töltet egészen a becsatlakozó tömlővégig..(ezáltal teljesen csobogásmentes) hollanderes pneumatika csatlakozóval és inox tömlővégekkel (teljesen réz mentes a szerkezet)
Erről szívesen olvasnék egy képes beszámolót! 😁
 
Szerintem amanoból sokkal több is jöhetne, minimum 10 db, otoból viszont nem tennék ennyit. A corykat nem szeretem, túlságosan túrnak, de ez ízlés kérdése. 🙂A neonok helyett inkább egy nano halat választanék , ~20-at. A neonok szeretik a nagy úszó teret, őket ekkora akvába nem tenném! ;)
Amanoból a nagyobbacska mérete miatt nem akarok sokat. Őket igazából csak takarító brigádnak szánom, annyira nem tetszenek..
Otoból jö ötlet a kevesebb (kevesebb esély hogy éppen az üvegen legyen belőle) :D
A neonnal kapcsolatban igazad van, kevertem a zöld neonnal (az csak 2-3centi) viszont annak nagyon halvány a színezete, ugyh lehet inkább "Boraras brigittae" lesz

8 Amano, 4 szívó, 12 pygmeus, 10 sakura, 20 boraras brigittae, élénk píros fajta..
 
7. nap

Talán már elkezdtek picit növekedni, emeltem a világítási időt 10ről 12 órára. Illetve éjszaka félig nyitva van a teteje( ahogy a képen is) mivel rettentő magas a lakásban a páratartalom.. (70%) igy reggel is 75 felett van magában az akváriumban.. :)
 
Mivel maradt 2 adag HC az ültetéskor.. próbáltam tovább passzolni ingyen, de senkinek nem kellett (marketplace, face növènyes csoportok) így a sűrítès és a kusa tál indítása mellett döntöttem 😃
Tegnap gyorsan vágtam és ragasztottam az udvar végében található "veszélyes hulladék" tárolóban lévő üvegekből egy hatalmas tálat (30*24*10) 😃 így ha valamit elszúrok lesz egy jó nagy adag emers szaporítványom 😃

Üres tál
 
Így néz ki, amikor senkinek nem kell a HC, mèg ingyen sem 😁, az idő pedig sürgetett mert kezdtek "romalni".

"Kusza" tál
Kusza 2

Kidobni pedig nem akartam.. így hát vágtam a kert végében lévő hulladék ablaküvegekből egy kis tálkára valót, és ragasztottam belőle egy kusa tál szerű mini "akvát" (a fugázás nem lett szép de nem szivárog 🥲)

Ès igen .. hogy ne legyen annyira egyhangú körbenèztem a kertben, es kb. 2 nègyzetmèteren belül megtaláltam azokat a növényeket amikkel kiegèszítettem a látványt..

Ibolya alias anubias petite nana 🤣
valamilyen moha
Illetve két különböző fű.. az egyik kiköpött parvula a másik meg stargrass 😁

Jelenleg ablak közelben van, aztan kiderül h mennyire sikerül életben tartani mesterséges fény nélkül... lehet csak vágott virág életű lesz 😁
 
Back
Oldal tetejére