• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Első 30l lowtech nano

mallar

Tapasztalt kertész
Sziasztok!
Hogy megelőzzem a hibák elkövetését, indítok, egy naplót az akváriumomról, ahol szívesen fogadok tippeket. Első próbálkozásom akváriumi növények tartásával, így kezdő vagyok a témában. Persze ahogy jó kezdőhöz illik, igyekeztem magam legjobban felszívni a témából az interneten és nekivágtam.

Víz hozzáadása: Március 2.

Méret: 22*45*30
Talaj: Dennerle Scaper's soil 4l
Szűrő: Eheim aquacompact 60

http://users.atw.hu/mallar/downloads/Aquarium/IMG_20160310_164026.jpg
http://users.atw.hu/mallar/downloads/Aquarium/IMG_20160307_071318.jpg

Ezekkel el is elindítottam az akváriumot, növény és hal nélkül, napfénytől óvva, hogy kialakuljon benne a baktériumkultúra. Az indulást és az ammónia-bumm legyőzését naponta egy kis Tetra SafeStart-al segítettem és minden nap 30% vízcserét tartottam.
Ezzel párhuzamosan ázott két redmoor fa külön edényben.

A munkahelyemen egy kollégám volt olyan kedves, hogy készített nekem megadott méretek alapján egy akváriumtetőt, amibe bekerült egy 15W-os 6500K-s kompakt E27-es cső.
Miután egy bő hét eltelt, beszereztem egy Seachem AmmoniaAlert-et. Láttam, hogy Safe értékben vagyok, ezért beletettem a két fát rákötözve két doboz (6 tő) anubias minivel. Őket kötőcérnával(vastagabb a sima varrócérnánál) rögzítettem a fához. Így ment a móka egy újabb bő hétig, mivel pár Oto affinis-em akkor rendes akvárium nélkül tanyázott, közben beimportáltam őket is.

http://users.atw.hu/mallar/downloads/Aquarium/IMG_20160312_111007.jpg


Következő lépésben Egy adag ricciát kapott az akvárium.
http://users.atw.hu/mallar/downloads/Aquarium/IMG_20160322_145237.jpg
Velük nem szenvedtem annyit. Kínai diszkontos fürdőszoba szivacsot (ami valójában összekötözött háló) szedtem szét és azzal fogtam rá a ricciát néhány széttört járólapra. Hátul gyorskötözővel szorítottam el. Ezeket később lehet mélyebbre kell túrni a földbe.

Ezután telepítettem zselés s.repenst középre, zselés juncus repenst hátra és vásároltam egy adag tripartita japan-t is.
http://users.atw.hu/mallar/downloads/Aquarium/IMG_20160328_095819.jpg
http://users.atw.hu/mallar/downloads/Aquarium/IMG_20160328_095831.jpg
http://users.atw.hu/mallar/downloads/Aquarium/IMG_20160328_160954.jpg
Ezek a növények kerültek elsőnek a földbe. Nagy szenvedés volt természetesen az első ültetés, csipesz nélkül próbáltam. A hátsó juncus repenst volt a legnehezebb elültetni. Lehet túl nagy bokrokba csináltam, de nagy adag volt a zselében és mohó voltam. Így nehezen akart a földben maradni és sikerült is nagy krátereket babrálni hátra.

Mostmár szükség lett így tápozásra:
0.8ml Profito / nap
2*0.5ml EasyCarbo - naponta bekapcsolás előtt 1 órával 0.5ml + kikapcsolás előtt ~6-7 órával 0.5ml


Jelenleg ezekkel a növényekkel van ellátva az akvárium + egykét oto. affinissel.
Az ammónia a teszt szerint rendben van. Algásodást nem igazán tapasztalok(bár az otok is gondoskodnak erről), csak a fa nyáladzik. Azt lehetett volna sokkal korábban beáztatni. Az ültetés szívás, legközelebb valami csipeszt mindenképp be kell szerezni. Sajnos úgy látom, a juncus repensnek sárgul egykét levele, ez a képeken is látszik, lehet nem maradnak meg. Az s.repens-ről még nem tudok nyilatkozni, de mintha nőtt volna (nem tudom mikor babrálhatom, nyírhatom kicsit meg őket, csak remélem, hogy a gyökereik szépen nőnek). Az anubiasnak jól láthatóan nőnek a gyökerei egyenesen a talaj felé. Egykét hét alatt több centit nőttek. A riccia is fejlődik.
Nemsoká tervezek rc garnélákat is tartani benne.

Gondoltam olyanra is, hogy ideiglenesen egy asztali lámpába betekernék még egy 15-20W körüli csövet és azzal rávilágítanék az akváriumra + így nagyobb fény mellett egy flakon Tropica 60 co2 palackból egy hónapig megtámogatnám az akváriumot a kezdésben.

Mit gondoltok, hol fejlesszek?
 
Szuper kis nano tetszik. A növények egyenlőre alakulnak a víz alatti létformához levél váltás gyökér növesztés. Ha később nem akarod co2 vel üzemeltetni akkor ne kavarj be a növényeknek. Szerintem adhatsz több carbot ( GA ajánlás szerint 1ml-20l/nap) és ha megtudod oldani inkább a világítással egy időben adagold be mert elég hamar bomlik és így nem teljesen hasznosul bár erről viták vannak. Egy a lényeg a carbot egyből tuják a növények hasznosítani.
 
Szuper kis nano tetszik. A növények egyenlőre alakulnak a víz alatti létformához levél váltás gyökér növesztés. Ha később nem akarod co2 vel üzemeltetni akkor ne kavarj be a növényeknek. Szerintem adhatsz több carbot ( GA ajánlás szerint 1ml-20l/nap) és ha megtudod oldani inkább a világítással egy időben adagold be mert elég hamar bomlik és így nem teljesen hasznosul bár erről viták vannak. Egy a lényeg a carbot egyből tuják a növények hasznosítani.

Köszönöm a tanácsot! kicsit korábbra állítottam a fényt, hogy jelen legyek az induláskor és több carbo-t is nyomok!
 
Tegnap felúszott egy juncus r. Gondolom kitúrta egy oto. Így legalább láttam, hogy áll a gyökérzet és indokot adott, hogy végre belenyúljak, kicsit rendezgetni.
Ha valaki kíváncsi 1 hét alatt kb mennyit fejlődött a gyökérzet:
gyoker.jpg

Kicsit megnyírtam a tripartitat és rendezgettem egy kicsit őket:
aki20160331.jpg
(Ja igen, ott zabál elöl egy oto c: )
 
Jó nagy dózis... kell is vagy 6-7 percet főzni mire lemegy. De egy nap után kiszedem.
Szerintetek nyírjam meg lassan a ricciát? Sok negatívat olvastam róla, hogy berohad ha sokáig hagyom, de szerintem még éri a fény az alját.
 
Ma találtam egy csigát az akvárium falán. Eléggé megijedtem, gyorsan ki is vettem, hátha ennyivel el tudtam intézni. Később ha rakok red cherryket is az akváriumba, remélem egy esetleges csigainvázió elől felzabálják az élelmet.
 
Szia!
Tetszik az akváriumod!:)
Tripartita, ha egyszer beindul......... Lényeg ode kell rá figyelni. Kordában tartható.;)
Valószínű lesz több csigád is, ne parázz kezelhető a helyzet. A garnélák nem fogják útját állni az esetleges csigainváziónak.
Csigaszaporulatra csigaevő csigát (Helena) javaslok beszerezni. Pár darab elég ilyen kis akvába. Nem tudom merre laksz. Gyöngyös felé járnál adhatok egy marékkal.:)
 
Szia!
Tetszik az akváriumod!:)
Tripartita, ha egyszer beindul......... Lényeg ode kell rá figyelni. Kordában tartható.;)
Valószínű lesz több csigád is, ne parázz kezelhető a helyzet. A garnélák nem fogják útját állni az esetleges csigainváziónak.
Csigaszaporulatra csigaevő csigát (Helena) javaslok beszerezni. Pár darab elég ilyen kis akvába. Nem tudom merre laksz. Gyöngyös felé járnál adhatok egy marékkal.:)

Örülök, hogy tetszik :)
Köszi a tippet! Ha tényleg megjelennének, majd jobban utánajárok mivel is küzdhetek ellenük és lehet beszerzek ilyen csigaevőt.
 
Az akváriumot amúgy felújítottam egy korábbi műnövényesből. A korábbi vízzel csináltam egy ideiglenes akváriumot egy olcsó 20 lityós műanyagvödörben (képet nem mutatok, elég rosszul sikerültek, de semmi extra: sok műnövény, belsőszűrő, fűtő, meg ott ázott előre a fa.) mindezt csak a két oto miatt ami volt az akváriumban. Minden jól is ment, de elkövettem egy hibát, mikor beköltöztettem őket. Szokatás nélkül mentek, gondoltam rosszabb vízből kerülnek jobba és az ártani nem árthat. Szegények teljesen kifehéredtek, de egykét nap múlva visszanyerték a színüket és ettek meg minden. Viszont kb másfél hét múlva az egyik elpusztult, gondolom maradandó baja lett. Ma sikerült beszereznem 3 új oto-t így 4-en bandáznak már. Szépen vagy 45 perc alatt szoktattam be őket. Negyed órát állt a zacskó az akvárium oldalára csipeszelve, majd szépen ritkán egyre nagyobb adagokban kapot úgy 2 rész új vizet. Beengedés óta teljesen nyugodtan zabálnak folyamatosan és békésen kaját keresnek. Semmi pattogás, pipálás stb...
Fontos tapasztalatot nyertem a beszoktatásról.
 
Kéne nitrátot adagolnod, de előtte mérni. Lehet, hogy foszfátot is kicsit. Mi van a csapvizedben?
 
Kéne nitrátot adagolnod, de előtte mérni. Lehet, hogy foszfátot is kicsit. Mi van a csapvizedben?
Heti 1*30% vízcsere neptun antiklórral. Azért a kezelő ide vagy oda, hagyom 24 órát is állni. Mást nem teszek bele.
Vízteszt beszerzése még folyamatban. Csak a garnélák előtt gondoltam. Reméltem, hogy a tápozást megúszom Profitoval. Esetleg Tropica talajtáp kapszulával megúszhatnám a dolgot, vagy érdemes a folyékony nitrát + foszfát kombót használni?
 
Utoljára módosított:
Töltsd ki a profilodban a lakhelyed városát. Találhatsz valakit akinek van tesztje a közeledben.
 
Szia!
Egyenlőre várnék a plusz nitrát, foszfát adagolással. Halak, garnélák majd megemelik az NO3, PO4 szintet valószínű a jó értékre.(később kiderül):)
Ha mértél Nitritet NO2-öt és értéke nulla akkor mehetnek a halacsok, garnélák az akváriumba.
Igazából most fog "beindulni minden", hiszen a szűrésed mostanában érik be. (egy hónapos a szűrőbaci kultúra)
Jó lesz nagyon ez a kis akva!
Algamentest kívánok! (y)
 
Utoljára módosított:
Köszönök mindent!
Eszkábálok egy fehér vagy fekete hátteret és megpróbálok jobb képeket lőni.
Valamint asap szerzek, mondjuk egy JBL ProScan okostelefonos víztesztet. Jókat hallottam róla.
Azt tapasztaltam, hogy mikor nem forrázott zöldséggel, hanem algatablettával etetek, akkor nagyon hamar málladékot hagy és fél nap után se tudom kiszedni rendesen. Láttam sok helyen, hogy Petri-csészébe eresztik le a kaját és akkor nem kerül maradék a talajba. Szerintem legközelebb bejátszom én is.
 
Megemeltem kicsit az adatokat:
1 ml Profito/nap
1.5 ml EasyCarbo/nap
Így szerintem heti kétszer cserélek majd 30% vizet biztos ami biztos.
Ma reggel picit vágtam a két repensből. Lehet később bátrabb is lehetek a nyírással, még most volt az első.
Betettem két A4-es lapot háttér gyanánt, hogy milyen lehet egy hófehér háttérrel az összkép, de a mobil kamerája még mindig nem egy főnyeremény. Élőben sokkal jobb azért.
hatter_beta.jpg
Arra gondoltam, hogy a tripartitát sokkal durvábban meg kéne vágnom, hogy jobban látszódjon a baloldali gyökér. Ültettem belőle a gyökér mögé is, ha az jobban erőre kap, akkor majd radikálisabban megnyírom elől. Esetleg valami magasabb növényt tehetnék a jobboldali gyökér mögé(Az ottani juncus r. félek nem nő majd elég magasra), de még nem találtam megfelelőt. Valamint kicsit zavaró, hogy a ricciát tartó pala kilátszik itt szemből. Azt be lehetne temetni.

Most már határozottan látszik, hogy enyhén algás (szerintem pontalga) az üveg. Érdekes, hogy hiába szopogatják buzgón az otók, nem akar eltűnni, szóval levettem egy órával a napi megvilágítást (nem tudom fejből most mennyi ~9-10 óra körül lehet). Víztesztet szerzek jövőhéten.
 
Megemeltem kicsit az adatokat:
1 ml Profito/nap
1.5 ml EasyCarbo/nap
Így szerintem heti kétszer cserélek majd 30% vizet biztos ami biztos.
Ma reggel picit vágtam a két repensből. Lehet később bátrabb is lehetek a nyírással, még most volt az első.
Betettem két A4-es lapot háttér gyanánt, hogy milyen lehet egy hófehér háttérrel az összkép, de a mobil kamerája még mindig nem egy főnyeremény. Élőben sokkal jobb azért.
View attachment 8202
Arra gondoltam, hogy a tripartitát sokkal durvábban meg kéne vágnom, hogy jobban látszódjon a baloldali gyökér. Ültettem belőle a gyökér mögé is, ha az jobban erőre kap, akkor majd radikálisabban megnyírom elől. Esetleg valami magasabb növényt tehetnék a jobboldali gyökér mögé(Az ottani juncus r. félek nem nő majd elég magasra), de még nem találtam megfelelőt. Valamint kicsit zavaró, hogy a ricciát tartó pala kilátszik itt szemből. Azt be lehetne temetni.

Most már határozottan látszik, hogy enyhén algás (szerintem pontalga) az üveg. Érdekes, hogy hiába szopogatják buzgón az otók, nem akar eltűnni, szóval levettem egy órával a napi megvilágítást (nem tudom fejből most mennyi ~9-10 óra körül lehet). Víztesztet szerzek jövőhéten.
Nagyon kis szép:) A vill időd lehet kicsit sok lesz még így is.
 

Hasonló topikok

Back
Oldal tetejére