• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Első 128 literes akváriumom lépésről lépésre - avagy...

Norbert

Kertész szaki
Első 128 literes akváriumom lépésről lépésre - avagy hogyan indult el a növényes akvarisztikai hobbim

Szevasztok!
Az én naplóm kezdete viszonylag távolra nyúlik vissza a múltba, ugyanis az egész projektet még 2010. év végén szerettem volna elindítani. Először 2010. októberében találkoztam a növényes akvarisztikával, ami egyből megfogott. Az említett 2010. év végi kezdést áthúzta egy költözés, aminek következtében jobbnak láttam a ráfordítandó összeget máshová tenni. Közben az indítás ismét tovább húzódott, amikor kiderült, hogy a feleségemmel gyereket várunk. Ráadásul egyből kettőt is. :) Úgyhogy a két kis kertészem megérkezéséig (2011. szeptember) a hobbi ismét parkolópályára került. Mostanra azonban rendeződtek a dolgok, és kb. két hónapja már folyamatosan legózok, hogy mit, mivel, hogyan rakjak össze. Lépésről lépésre haladunk, de ez rendjén is van így, nem akarom elkapkodni.

IMG_2832.JPG


Lépésről lépésre

Mindent meg akartam tervezni az alapoktól rendesen, így már az elején nagyon sok kérdés merült fel bennem. Mivel új lakásba költöztünk, amit felújítással kezdtünk, így már akkor adódott a kérdés, hogy egyáltalán hová tegyük az akváriumot? Milyen legyen a padló? Hol van a közelben konnektor? Kell-e földelt konnektor? Végül a nappali mellett döntöttünk, ahol laminált padló van, ami biztosan hátrányos, de majd vigyázunk a kicsöpögő vízzel. Ha meg véletlenül komolyabb baleset érné az akváriumot, akkor meg már úgy sem csak a padló miatt kell aggódni, hanem a berendezések, bútorok miatt is. Éppen ezért nem sajnálom az erőforrásokat a megelőző tevékenységekre. Nagy félelmem van attól, hogy egyszer széthullik az akvárium, és mindent eláraszt a víz. Korábban egy társasház felsőbb szintjén laktam, és ezzel az volt a félelmem, hogy ha egyszer elindul a víz halakkal, növényekkel együtt, akkor biztosan szerezni fogok magamnak pár haragos szomszédot az alsóbb szintekről. Ezért nem is vállaltam be ezt a "lehetőséget" korábban. Most már ezzel sincs baj, mert egy földszinti lakásba költöztünk.

A szűrőválasztás rögös útja

De visszakanyarodva a kezdetekhez: adódott az egyik, talán minden kezdőt leginkább foglalkoztató kérdés. Mekkora legyen? Mennyibe fog kerülni mind anyagilag, mind ráfordított időben?
Fontos ez a kérdés, mert ahogy számolgattam, az akvárium nagyságával – ha nem is exponenciálisan - de jelentősen nőnek a költségek. A fórumból megszerzett első információk alapján a szűrés volt az egyik alapvető dolog, amin nem akartam spórolni. Azt is tudom a korábbi, gyerekkori akvarista tapasztalataimból, hogy egy nagyobb, több száz literes akváriummal kevesebb probléma van a biológiai egyensúly beállását illetően, mint egy kisebbel, illetve a kezdeti ballépéseket is jobban tolerálja egy nagyobb akvárium. Ha csak az akváriumot nézem, akkor egy minimum 120-150 cm széles akváriumban gondolkoztam. Ehhez azonban már elég komoly szűrésre van szükség a növényes akvarisztikai felhasználás függvényében. Ezért elkezdtem számolgatni, mi lenne a legjobb: a nevesebb gyártók legnagyobb kapacitású szűrői közül választani egyet (esetleg kettőt), vagy építeni egy alsópolcos filtert. Először az Eheim 2080-as szűrőjére gondoltam, hogy a szűrés terén ne kössünk kompromisszumot. Végül a 2080-asra is sajnáltam a pénzt, így kikötöttem egy kisebb változatnál, a 2075-nél. Az alsópolcos szűrőt meg egy kicsit macerásabbnak tartottam az üvegfúrás, csörgedező víz stb... miatt, így ezt mint megoldást elvetettem. Tehát itt már megvolt a kiválasztott szűrő, adott teljesítménnyel, hát akkor tervezzünk hozzá egy medencét is. A szűrő adatai alapján már láttam, hogy ha a szűrést a maximumokig akarom fokozni, akkor az eredeti elképzelések számomra már nem voltak megfelelőek az egy darab Eheim 2075-höz, hogy egy 120 vagy 150 cm széles akvárimot hajtsak meg vele. Tehát az akvárium méretéből kellett lejjeb adnom, de ez pozitívumokat is hozott, hiszen úgy gondoltam, hogy a kisebb akvárium = kevesebb tisztítás, kevesebb növény = kevesebb "fűnyírás", kevesebb víz = kevesebb vízcsere. Majd a jövőben beigazolódik, hogy jól gondoltam-e. Tehát eljutottam odáig, hogy kiválasztottam a szűrőt. Úgy egyeztünk meg otthon a családdal, hogy egy összegben nem ruházok be mindenre, hanem szépen fokozatosan építem fel a rendszert hónapról hónapra. Rögtön adódott is az első lépés, hogy hozzuk haza akkor a szűrőt. A betonbiztos szűrőválasztási stratégiával és a rá szánt összeggel a zsebemben el is indultam az üzletbe megvenni a kiválasztott szűrőt. Az eladóval való beszélgetésem során azonban megtört a lendületem az Eheim prof. 3 szériáját illetően, és az eladó ajánlott egy másik alternatívát. Ez pedig a Tetratec EX1200 volt. Mondanom sem kell, hogy szűrővásárlás nélkül, lógó orral hazabandukoltam, és újraértelmeztem a növényes akvarisztikáról eddig kialakult képemet. Minden kezdődött elölről. Fórumolvasgatás, információgyűjtés, youtube videók éjszakába nyúló nézése. Végül kialakult a megoldás: döntöttem az EX1200 mellett. A paramétereit tekintve hasonlóak, mint az Eheim 2075, de árban lényegesen olcsóbb. (A megbízhatóságról gyakorlati tapasztalat és összehasonlítás hiányában nem nyilatkozhatom.) Végül meglett a szűrő az EX1200 személyében.

Filtermédia – avagy mivel tömjem tele a Tetratec vödröt?

Következő lépés a megfelelő szűrőanyag kiválasztása volt. Az egybehangzó vélemények alapján a Tetratec gyári biológiai szűrőanyagai felejtősek. Ennek megfelelően a fekete műanyag golyókat félretettem a lányaimnak későbbre, hogy legyen mivel gurigázniuk, helyére bekerült két liter Siporax. A szűrőanyag kiválasztását is hosszú kutatómunka előzte meg. Sokat tanulmányoztam Woctrax írását a különböző biológiai szűrőanyagok mikroszkópikus vizsgálatáról, és nálam az abszolút befutó a Siporax illetve a Bio Rio lett. Éppen ezért a Siporax mellé bekerül még 2 liter Bio Rio is. A Bio Rio pedig az eredeti szivacs szűrőbetétet váltja, ami majd jó lesz fürdeni, vagy ha valaki tud egyéb alternatív felhasználást, írja meg. Tehát jelen pillanatban a szűrő így néz ki: legalul van az eredeti mechanikai szűrőkerámia henger töltet, fölötte a Siporax, afölött Rio Bio. A legfelső tálcán az aktív szenet Seachem Purigenre cseréltem. Jelenleg így áll a szűrőm, még mindig hozzávaló akvárium nélkül.

A megfelelő akvárium kiválasztása

A szűrő kiválasztása adott egy erős korlátot, ami meghatározza, hogy a későbbiekben mekkora medencét választhatok. Úgy gondolom, hogy ez a korlát adott egy lehetőséget arra, hogy a költségeket vissza tudjam fogni. (Aki vette a fáradtságot, és idáig olvasott, talán azt gondolja, hogy nem ér ennyi vesződséget ez a dolog, azonban én minden percét élveztem, pedig még mindig messze állok a végeredménytől.) Amit biztosan tudtam már a legelejétől fogva, hogy ha az üveg kiválasztására kerül sor, az csakis Opti White lehet. Az akvárium űrtartalma volt a kiinduló adat, amit kb. 120 literben maximalizáltam a lehető legjobb szűrés eléréséhez. A méretek kiválasztásához nagyon sok fotót megnéztem, hogy milyen arányú akváriumot válasszak. Itt már nézegettem a lehetséges növényeket és a halakat is. Igazából ezzel kapcsolatban van egy berögződésem, hogy az apró rajhalakat, illetve a kisebb növényeket szeretem, amelyekkel el lehet érni, hogy egy kisebb akváriumban is olyan perspektívát alakítsunk ki, ami egy jóval nagyobb medence benyomását kelti, mint Yuji Yoshinaga 8. helyezett akváriuma a 2011-es IAPLC-ről. Végül maradtam a standard méretnél, ami 80 cm széles, 35 cm mély és 40 cm magas. Egy ilyen akvárium pont 112 literes, ami nem túl nagy, de a nano kategóriától azonban már messze van. El is határoztam, hogy egy ilyen akváriumot fogok választani, így a méretei már adottak voltak a további berendezések megvalósításához. Az akváriumot viszont csak a legutolsó beszerzési anyagnak tekintettem, mert a feleségem kijelentette, hogy nem fog a nappaliban nézegetni heteken keresztül egy üres akváriumot. Viszont nem akartam mindent egyszerre megvenni, hogy ne egyszerre terheljem egy nagy összeggel a családi kasszát. A következő pont a tervben az akvárium alá egy megfelelő bútor kiválasztása lett, illetve még több "apróság".

Hogyan lesz egy hétköznapi pelenkázó komódból akvárium állvány?

A választ gyorsan rövidre is zárom, sehogy. Viszont a pelenkázó komódunk mérete pont akkora, mint a leendő akvárium alapterülete, így könnyen tudtam mihez viszonyítani az elképzelt méreteket. Azt tudtam, hogy valamilyen bútorra fogom feltenni az akváriumot, de nekem a készre gyártott, boltban kapható darabok elég gyengének tűntek. Nekem vesszőparipám az, hogy az akvárium stabilan, kemény felületen álljon, mint ahogyan már feljebb is írtam, elsődleges a biztonság.
Ennek megvalósításához több lehetőség tárult elém. Elsőként veszek egy hagyományos, "bolti" bútort és belül megerősítem zártszelvénnyel. Második megoldás volt, hogy összedobom én a zártszelvény keretet és arra építtetem fel a szekrényt. Végül a nem tervezett harmadik megoldás lett, elkészíttettem asztalossal egy nem fémvázas (tehát nem terminátor!), viszont annál erősebb saját tervezésű bútort. Szerencsére a kedves asztalos nagyon segítőkész volt, mert épített már pár bútort, és a terveimet erősen túlbiztosítottnak tartotta, így rábeszélt egy egyszerűbb, de a bolti megoldásoknál erősebb verzióra. A méreteknél is egy kicsit szabadabb kezet kaptam, így a 80x35-ös alapot felnagyítottam 81x40 cm-re, hátha később meggondolom magam és egy kicsit nagyobb elmozdulást szeretnék a mélység tekintetében. A 81x40 cm-es alapot az asztalos alulról három oszloppal támasztotta meg (ezek közül kettő az oldalfal), míg a három oszlop alá két-két állítható láb került. Sajnos a bútorokkal kapcsolatos félelmeimet alátámasztotta az, amikor bementem egy kisállat kereskedésbe, és a kedves hölgy nem tudta kinyitni az akvárium alatt az ajtót, hogy megmutassa a technikát, mert már annyira ráfeküdt a felette lévő lap az akvárium súlyával együtt. Ha kinyitotta volna, biztosan el is pattan az akvárium alja. Erősítésként a szekrényem annyival túlbíztosítottabb a hagyományosnál, hogy a hátfal vastagabb bútorlap, míg a felső lap, ami az akvárium alatt van, dupla, ragasztott bútorlap. Segítségnek bekerült még egy kis polc is az apróbb kütyüknek. A saját készítésű szekrény mellett szólt az is, hogy így a színt viszonylag tágabb határok között tudtam megválasztani, ami a feleségem részéről volt egy újabb kikötés. Az akvárium bútor a "juhar" színével most már teljesen beleilleszkedik a nappali bútoraink színvilágába. :) És íme néhány kép a bútorról. A bútor hátulján még nincsenek kivágva a szervíznyílások, ezeket majd legvégül fogom elkészíteni, és csak a leginkább szükséges méretben. A hordó torzításért elnézést kérek, a valóságban természetesen egyenesek a szekrény oldalai.
IMG_2695.JPG


IMG_2698.JPG


CO2 ellátás

Amint a fentiekből kiderül, a technikai hátteret szeretem nagyon patentul elkészíteni. A lényeg úgyis a részletekben rejlik. Arról azt hiszem itt egyikőnk sem vitatkozik, hogy a növények számára mennyire fontos a CO2. Éppen ezért itt profi megoldásra szerettem volna törekedni. Alapelemnek egy 4 kg-os palackot választottam, amire Papillon reduktor illetve Milwaukee mágnesszelep került. Sok fotót nézegettem a CO2 rendszerekről, és nekem nagyon fontos volt, hogy a tűszelep és a reduktor között ne a hagyományos flexibilis csövet használjam, így eljutottam egy pneumatikával foglalkozó üzlethez, ahol sokat segítettek. A fotón láthatjátok is, hogy a reduktor-mágnesszelep-tűszelep kombó egy egységet képez. Van itt még azonban egy kis technikai érdekesség a tűszelep és a mágnesszelep között, az pedig egy ipari visszacsapó szelep. Igazából a klasszikus felépítést követi, van benne egy szelep, ennek a szelepnek egy üléke (fészke) és mindezt egy rugó feszíti úgy, hogy a két oldal között fellépő 1 bar nyomáskülönbségre nyisson. Természetesen a flexibilis csőbe bele fogok még tenni egy ADA visszafolyás gátló szelepet is. Ettől a két szeleptől várom, hogy megóvja a mágnesszelepet illetve a reduktort a nemkívánt nedvességtől.
IMG_2702_le%C3%ADr%C3%A1s.jpg

Mivel kísérletezgető típus vagyok, találomra összeszereltem a palack-reduktor-mágnesszelep-visszacsapószelep-tűszelep sorrendet, és még persze mind közé bekerült két toldó-, egynéhány összekötő-, illetve két könyök elem is. Az első próbálkozásnál a lezárt tűszelep ellenére is szökött a gáz. Kísérletezgettem, hogy először kinyitottam a palackot és a mágnesszelepet, végül a tűszelepet és a palackot elzártam. Így a rendszerben maradt nyomás, ami elvileg nem tudott sehová sem elszökni, és ezt a reduktor órái jól mutatták is. Így hagytam a rendszert, azonban sajnos egy nap után már elszökött a gáz. Végigjártam a kitaposott utat, minden csatlakozást megnéztem szappanhabbal, és egy hibát találtam is. Itt utánhúztam a csatlakozásokat, és ezután már nem fújta a buborékokat, azonban a gáz egy nap múlva továbbra is elszökött. Végül a nagynyomású technikáknál alkalmazott "puha" tömítések hozták meg a megoldást. Pár forintos kis alumínium tömítésket tettem a csatlakozásokhoz, továbbá még tekertem rá gázhoz való ún. "sárga" teflonszalagot is. Jelenleg ott tartok, hogy a rendszerben még egy hét múlva sincs látható gázfogyás. Azt hiszem innentől kezdve nem fogok tartani a palack korai kiürülésétől.
A CO2 rendszerhez vettem még egy Sera diffúzort is, amiben az tetszett meg, hogy egyben tartalmazza a bubiszámlálót is. Ezt azért tartom fontosnak, mert nem kell vacakolni a külső buborékszámlálók problémájával, a bennük lévő folyadék fogyásával. Másrészt azért tetszett meg ez a diffúzor, mert szétszerelhető, ami nagyban megkönnyíti a tisztítást. Az elmúlt napokban azonban felfigyeltem egy másik szimpatikus beoldási technikára, ez pedig a belső reaktor. Amit láttam ezekenél a megoldásoknál, hogy egy vízforgató motor a függőleges csőben ellenáramban mozgatja a vizet a CO2-vel, tehát felülről lefelé. Mint például az alábbi videón:


Van régről egy 200 liter/órás kis nano belső szűrőm, amit át szeretnék alakítani egy ilyen belső reaktorrá. Már csak a függőleges akril vagy üveg cső hiányzik, amiben majd fog áramolni a víz. A rossz hír ehhez, hogy így mégis csak szükségem lesz egy buborékszámlálóra, minden egyes nyűgével együtt. :( Ez azonban még a jövő zenéje.

Megvilágosodás

Mivel a tervek alapján az akvárium méretei adottak voltak, 80x35x40, így a világítás kiválasztása már könnyen ment. Végül egy japán, az akvárium két szélére ültethető világítást választottam, amely 4x24 W-os T5-ös fénycsöveket fogad, 2-2 külön kapcsolható. Gyárilag 4x24W / 10.000 K fénycsövek vannak benne, amelyeket még le kell cserélni. (Milyen fénycsöveket, illetve milyen összetételben javasolnátok?) Az ára alapján a középmezőnybe tartozik, ettől függetlenül minőségi darabnak tűnik. A ház alumíniumból készült, a páramentességet egy eltolható plexi lap biztosítja. Remélem a használat majd nem okoz csalódást.

IMG_2912.jpg


IMG_2913.jpg


Nélkülözhetetlen apróságok

Fűtésnek egy 150 W-os Eheim/Jäger fűtőt választottam. Az elektromos rendszert is szeretném a lehetőségeimhez képest minél profibban megoldani. Ehhez vettem 2 db darab 3-as páramentes dugaljat, illetve kettő mechanikus kapcsolóórát. A digitális kapcsolóóráktól kicsit idegenkedtem, talán a túl bonyolult működésük miatt, illetve nem is igazán hallottam még olyan típusról, amiről ódákat zengtek volna. Ezzel szemben egy mechanikus kapcsolóóra egyszerű mint a faék, kb. 650,- Ft, és csendben teszi a dolgát. Az elektromos rendszer még kiegészül egy "életvédelmi" relével is. Továbbá beszerzésre került még kb. 4 méter három eres vezeték, földelt dugvilla, stb. A rendszert saját magam építettem össze. Távolabbi tervek között szerepel még egy univerzális időrelé beszerzése/beszerelése, amellyel az etetések idejére le tudom úgy állítani a szűrőt, hogy az 30 perc múlva automatikusan újraindul. Ezt azonban majd csak akkor lépem meg, amennyiben a gyakorlat is igazolja, hogy tényleg szükség van rá. Amikor az akváriumot megrendeltem (lásd lejjebb), akkor már kinéztem magamnak az ADA hajlított üveg hőmérőjét, és vettem is egyet, illetve az akvárium másik ékszere egy nanó akváriumokhoz tervezett üveg drop checker lesz. A nélkülözhetetlen apróságok közé sorolnám még a két fedővel ellátott 20 literes vödröt, egy literes mérőedényt stb., amelyek szintén beszerzésre kerültek.

Táptalaj / álatlános talaj

Mivel a növényezés lesz a meghatározó ebben az akváriumban, úgy gondolom, hogy mindenképp szükséges a megfelelő aljzat beszerzése. Sajnos a napló írásának pillanatában az Amazonia talaj nem volt elérhető, ezért itt kompromisszumot kellett kötnöm. Végül Tropica táptalaj és Aquatic Nature talaj kerül majd az akváriumba. A domborzati felépítés lehetőségeiről illetve nehézségeiről majd még később fogok beszámolni.

Kövek, dekorfa, layout

Elsőkörben a layout kialakításához W-rig kollégától hozzájutottam kb. 10 kg Manten kőhöz. Még konkrét elképzelés a layoutról nem volt, csak az volt biztos, hogy a kőnek nem sok szerepet szántam. Éppen ezért pont kapóra jött ez a sötét színű kő. Elkezdtem rakosgatni a köveket, nézegettem, hogy milyen lehetőségek vannak ebben a kőben. Ez volt itt az első említésre méltó próbálkozás, természetesen az újságpapír nélkül.
IMG_2599.JPG

Úgy gondoltam, hogy erre majd valami fás megoldást még rá lehetne építeni, illetve az elképzeléseim is valami fás koncepció körül rendeződtek. Pont kapóra jött, amikor a Green Aquában találtam egy szép Red Moor fát, amit azután próbáltam egybeépíteni a már meglévő kövekkel. Természetesen ehhez teljesen szét kellett bombázni az eredeti köves felépítést, de az új látvány szerintem még jobb lett. Most már csak azt kell kitalálni, hogy milyen növényekkel ültessem tele. Ehhez szívesen venném a fórumozó társak ötleteit, javaslatait.
IMG_2707.JPG

IMG_2713.JPG

Kezdő akvakertészeknek javaslom (még én is az vagyok), hogy mindenképp szánjanak időt a layout összelegózására, mert az üres akvárium fölött görnyedve nem valószínű, hogy megjönnek a világmegváltó gondolatok, meg akkor már úgyis azon jár az akvakertész esze, hogy hogyan fogja feltölteni vízzel az akváriumot. Véleményem szerint erre mindenképp kell időt szánni, ha szép eredményt akar az ember elérni. Sokan úgy vannak a különböző hobbikkal, hogy beleáldozzák a pénzt, az eredményeket meg azonnal várják. Nos, ahogy fentebb is írtam, számomra hónapokba telt, amíg egyáltalán eljutottam idáig, de így volt idő alaposan átgondolni mindent. Ettől függetlenül még nagyon messze van a "vége", ha egyáltalán ebben a hobbiban el lehet jutni valami végkifejlethez, ugyanis szerintem ez mindig változik, más képet mutat. Egyszóval a növényekkel való foglalkozás (nem csak az akvakertészet) általában a türelemről szól. Ezzel a mindenappokban is találkozom, hiszen a foglalkozásom is a növényekhez kapcsolódik.

Az akvárium

Ahogy már korábban is írtam, az akváriumhoz alapanyagnak az exkluzív "fehér üveget" választottam. Az eredeti terv egy 80x35x40-es akvárium volt. Amikor elkészítettem a fenti layout tervet, gyorsan körbe is mértem mérőszalaggal, hogy milyen dimenziókat feszeget a hardscape. Már ekkor rájöttem, hogy az igazán "versenyképes" látványhoz mélységre van szükség, tehát ha lehet, a 35 cm mélységet tovább kellene fokozni. Szerencsére a bútor legyártásánál már tudat alatt megfogalmazódott ez az igény bennem, így a mélységet módosítottam 40 cm-re. Tehát végül a megrendelt akvárium 80x40x40-es lett. Ez 128 liter űrtartalmat jelent, ami még így is megfelelő lesz az EX1200 szűrőhöz. A kérdés jelenleg a már meglévő világítás, hogy a 4x24 watt elegendő lesz-e. Ezt majd szintén a gyakorlatban fogom megtapasztalni, azonban itt még vannak további fejlesztési lehetőségek.
Tehát az adott méretben el is mentem megrendelni az akváriumot, és az ajánlott 6 mm-es falvastagságot feltornáztattam 8 mm-re, hogy biztosan elég erős és masszív legyen. Így az akvárium ára kb. 3 szorosa lett egy ugyanilyen méretű, 6 mm-es normál üvegből készült akváriuménak. Sajnos az elkészült és leszállított akváriummal elég sok minőségi kifogásom volt, így a kereskedő egyetértése mellett visszaküldtük a gyártónak. A problémák a következők voltak: több helyen is karcos üveg, légbuborékos ragasztás, és egyéb esztétikai problémák a ragasztás mentén. Most várom az új akváriumot, remélem ezzel már semmi probléma nem lesz.
Folytatás következik.
 
Fain a szűrőtölteted! :D És látom van egy tartalék adag a szekrényben is! ;)
Helyesek! Nem unatkozhattok mellettük... :)
 
Szia Norbert!

A részletekre kiterjedő tervezés mindíg meghozza a várt eredményt!

Az üveg méretét nem a szekrény, hanem a világítás hosszához kell inkább igazítani!

Egyébbként elég lehet a 4x24W, csak az 54,5cm-es csövek hagyhatnak holt teret a széleken!

Minen más nagyon jó az indításhoz (az előző apróságot meg majd a következő akváriumnál vedd figyelembe)!

Sok sikert!

A.ttila (szintén Ikres apuka)
 
Nem semmi volt végigolvasni az első hozzászólást, de sikerült! :D Sok sikert a projekthez! ;) és persze gratu a gyerkőcökhöz! ;)
Ha még nem teljesen állt össze a fejedben a kép, itt egy kép inspirációnak:

6371.jpg
 
Szia Norbi!
Minden elismerésem a tiéd az eddigi leírás alaposságáért és minőségéért! :) Hasonló stádiumban áll az én akim is.
80*40*40 opti szegedi gyártótól. DIY szekrény ADA tervek alapján, DIY világítás 4*24W (kicsit aggódom miatta, mert a tiéddel ellentétben, nekem nincsenek eltolva a csöveim (osram 865-öt vettem..(villamossági diszkont - Rigó utca /Szeged ) ezeket egyébként javasolják és sokan használják növényes akihoz), EHEIM 2073 szűrés + áramoltató, üvegek Honkongból, DIY Co2 rendszer. Aljzat Pro-soil.
Jelenleg itt tartok, illetve a harscape-hez fűz ágakat tervezek/áztatok, de még meglátom, hogy őket szerepeltetem e végül...:) ...apropó: plexi cső kapcsán tudok boltot..ha érdekel!
Üdv:Zsolt
 
Ma reggelre találtam egy kis időt, hogy el tudjam olvasni a naplód. Tényleg szeretsz elmerülni a részletekben. :thumbup: A legjobban a CO2 rendszered tetszik, mert elég kompaktnak és jól átgondoltnak tűnik. Szinte már-már felébresztette bennem a vágyat, hogy beszerezzek egyet én is.

Kíváncsi vagyok a végeredményre, a növényes-halas-garnélás összképre. Főleg, ha hasonló terjedelemben fogsz írni azokról is! :wave:
 
IMG_2832.JPG




Filtermédia – avagy mivel tömjem tele a Tetratec vödröt?

Következő lépés a megfelelő szűrőanyag kiválasztása volt.

És hol lehet ilyen szűrőanyagot kapni? :D Nem túl drága? :wave:

Grat a gyerkőcökhöz!

Viccet félretéve ,ezt aztán megtervezted....!!

Alternatíva a tetra szűrőszivacsra:Ha garnikat is akarsz nagyon jó szűrőbefolyó védőt lehet belőle csinálni,ez nem dugul el hónapokig.Kivágsz egy hasábot belőle, sniccerrel ki kell hasítani a közepét és már mehet is fel a csőre.Ha túl sok mulmot szív magához fordítasz rajta és már jó is.
 
becherovka said:
Fain a szűrőtölteted! :D És látom van egy tartalék adag a szekrényben is! ;)
Helyesek! Nem unatkozhattok mellettük... :)
Köszönöm, valóban nem unalmas az élet három csaj mellett (az anyjukat is beleszámítva). ;)

A. Kavicsos said:
Az üveg méretét nem a szekrény, hanem a világítás hosszához kell inkább igazítani!

Egyébbként elég lehet a 4x24W, csak az 54,5cm-es csövek hagyhatnak holt teret a széleken!

Minen más nagyon jó az indításhoz (az előző apróságot meg majd a következő akváriumnál vedd figyelembe)!

Sok sikert!

A.ttila (szintén Ikres apuka)
Köszönöm az építő jellegű hozzászólást. Mikor belefogtam a napló írásába, nem is gondoltam volna, hogy a hobbin kívül más közös téma is akadhat. Üdv: nektek! :wave:

stevo said:
Nem semmi volt végigolvasni az első hozzászólást, de sikerült! :D Sok sikert a projekthez! ;) és persze gratu a gyerkőcökhöz! ;)
Ha még nem teljesen állt össze a fejedben a kép, itt egy kép inspirációnak:
Stevo, köszi a mintaképet. Nem teljesen ilyet szeretnék összehozni, mert nekem kicsit a "lombos fa" stílusú akváriumokat juttatja eszembe. Az az igazság, hogy nem nagyon jönnek be azok az akváriumok, ahol egy földfelszíni világot akarunk a víz alatt megteremteni. Ezért nem kedvelem igazán az Iwagumi stílus hegyvonulatokat idéző akváriumait sem, azonban tudom, hogy mekkora munka áll egy ilyen akvárium mögött is, így minden tiszteletem és elismerésem azoké, akik ezzel foglalkoznak. Én a sűrű, víz alatti természetet szeretném majd megteremteni. Persze erre a kérdésre még visszatérhetünk akkor, amikor már a célegyenesbe érek, és lesz is látszatja a dolognak. ;)

Wargusz75 said:
Szia Norbi!
Minden elismerésem a tiéd az eddigi leírás alaposságáért és minőségéért! :)
Köszönöm szépen! Dolgoztam rajta elég sokat, és már gyűlik az infó a következő lépéshez.

Wargusz75 said:
Jelenleg itt tartok, illetve a harscape-hez fűz ágakat tervezek/áztatok, de még meglátom, hogy őket szerepeltetem e végül...:) ...apropó: plexi cső kapcsán tudok boltot..ha érdekel!
Üdv:Zsolt
Köszönöm, jól jönne az infó a boltról. PÜ-ben lerendezzük. :thumbup:

eBalazs said:
Ma reggelre találtam egy kis időt, hogy el tudjam olvasni a naplód. Tényleg szeretsz elmerülni a részletekben. :thumbup: A legjobban a CO2 rendszered tetszik, mert elég kompaktnak és jól átgondoltnak tűnik. Szinte már-már felébresztette bennem a vágyat, hogy beszerezzek egyet én is.

Kíváncsi vagyok a végeredményre, a növényes-halas-garnélás összképre. Főleg, ha hasonló terjedelemben fogsz írni azokról is! :wave:
Szia, köszönöm, hogy szakítottál időt a naplóm elolvasására. Így visszanézve, nekem is terjedelmesnek tűnik, de hátha valaki más kezdőben ugyanezek a kérdések merülnek fel, és építő jellegű lesz az írásom, illetve a Ti hozzászólásaitok. Az összképre pedig már én is nagyon kíváncsi vagyok. :oops:

gézsé said:
Viccet félretéve ,ezt aztán megtervezted....!!

Alternatíva a tetra szűrőszivacsra:Ha garnikat is akarsz nagyon jó szűrőbefolyó védőt lehet belőle csinálni,ez nem dugul el hónapokig.Kivágsz egy hasábot belőle, sniccerrel ki kell hasítani a közepét és már mehet is fel a csőre.Ha túl sok mulmot szív magához fordítasz rajta és már jó is.
Helló, volt idő a tervezésre, így elég sokat agyaltam, de mint ahogy feljebb is látszik, a következő akváriumnál már a fénycső hossza fogja meghatározni a méreteket. Jó alternatívának tűnik a kieső szivacsok hasznosítása, erre nem is gondoltam. :thumbup:

Maci said:
Grat az alapos tervezéshez és a két gyönyörű gyermekedhez!!! :thumbup:
Köszönöm, büszke is vagyok rájuk! :D
 
Szia Norbert!

Bocsánat az információ halmazban elkerülte a második lámpás kép a figyelmemet, így eltolva jó lesz!

Norbert said:
Mikor belefogtam a napló írásába, nem is gondoltam volna, hogy a hobbin kívül más közös téma is akadhat.
Ha valami kérdésetek merülne fel szívesen segítünk (a Lányok már 7 évesek, van bőven tapasztalat), írhatsz privát üzenetben!

Norbert said:
Én a sűrű, víz alatti természetet szeretném majd megteremteni.

Valami hasonlót szeretnél? viewtopic.php?f=11&t=2136

A.ttila
 
Elérkezett az idő a folytatásra.

Az akvárium berendezése a dekor elemekkel + aljzat

Megérkezett az óhajtott akvárium, szerencsére ezzel már minden rendben van. Felkerült a bútorra a jövőbeni helyére, és megtöltöttem vízzel. Erre azért volt szükség, hogy lássam, hogy a víz tömege alatt hogyan kell után állítanom a bútor lábait, hogy az akvárium teteje vízszintben legyen. Ezután a vizet leengedtem, majd tisztára pucoltam az üveget a hardscape fogadására.
IMG_2924.JPG

De még mielőtt ebbe belevágnék, jöjjön itt egy fotó a bútor belsejéről. Ez a jelenlegi állapot. A képen látszanak a beszerelésre kerülő páramentes dugaljak, a kapcsolóórák, az életvédelmi relé és a furatok is a csövek, vezetékek ki/be vezetéséhez. A CO2 palackot egy tépőzáras szalag segítségével rögzítettem a sarokba úgy, hogy a szalagot odacsavaroztam a bútor oldalához. Így bombabiztosan van rögzítve a palack, véletlenül sem dőlhet el egy óvatlan mozdulattól. A bútor belseje még a végső kialakítására vár, ha majd meg lesz minden apróság, akkor megpróbálok készíteni egy tematikus elrendezést.
IMG_2843.JPG

Visszakanyarodva az akvárium berendezéséhez. Már az eredeti ötlet alapján is felmerült bennem a kérdés, hogy mivel lehetne látványosan emelni a köveket és a fát az akváriumban, hogy ne kelljen sok aljzatot alápakolni. Illetve eszembe jutott még egy probléma, hogy az uszadékfát valahogyan rögzíteni is kell, hogy ne dobja fel a víz, ha nem akarom a berendezés előtt hetekig áztatni (úsztatni). Lehetne ragasztani, meg a kövekhez kötni, azonban nekem másik megoldás jutott eszembe. Kitaláltam, hogy valamilyen rácsot fogok az akvárium aljára tenni, ami: 1. nem gátolja a gyökerek növekedését, 2. nem gátolja a víz áramlását a talajban, 3. hozzá könnyen rögzíthetőek a hardscape elemei. A fém rácsot kizártam a lehetőségek közül, így maradt a műanyag. Ellátogattam egy egyszerű műanyagos háztartási boltba, ahol kb. 5 féle műanyag lábtörlő rácsból válogathattam. Így esett a választás az általatok is bizonyára jól ismert műfűre hasonlító zöld elemes lábtörlőre, illetve egy merevebb műanyag, fekete színű lábtörlő rácsra. Először az emeléshez a zöld műfüvet akartam használni, azonban amikor elhatároztam, hogy megmosom, akkor egy nem várt eseményt tapasztaltam. Ez a műanyag tapintásra olajosnak hatott, amit persze megpróbáltam eltávolítani róla, de sajnos sikertelenül. Végül úgy határoztam, hogy ha ebből a műanyagból oldószerek távoznak, az semmiképp sem lehet jó az akvárium lakói számára, ezért végül ez a lábtörlő kimaradt.
IMG_2927.JPG

A másik lábtörlő szerencsére teljesen más anyagú, sokkal merevebb is, mint az előbb említett példány, és minden gond nélkül tisztára tudtam mosni anélkül, hogy bármi zsíros tapintást is tapasztaltam volna. Az alábbi fotó tanulsága szerint ez a megoldás jóval megfelelőbb erre a célra, mivel pofon egyszerűen rögzíthető hozzá a driftwood, a gyökereknek elég teret biztosít a növekedéshez, és a kövekkel lesúlyozva lent tartja a dekorfát is. Ezzel csak annyi probléma lesz még, hogy a mohát nem lesz egyszerű így a fára kötözni.
IMG_2928.JPG

Ennek megfelelően, szépen lassan újra összeállítottam a tervet, immáron az üveg falain belül.
IMG_2933.JPG

Így az akváriumban már jobban látszottak az arányok, és a különböző elemek egymáshoz való viszonya, így könnyebben meg lehetett találni a Fibonacci féle törvényszerűségeket az elrendezésben. Amikor összeállt a végső kép, újra kipakoltam a berendezést, és elkezdődött a talaj feltöltése. Az oldalfalaktól számítva kb 5-7 cm-re került be az akvárium közepére kb. 2,5 liter Tropica táptalaj, illetve e köré és fölé vékonyan kb. 6 liter Aquatic Nature Pro Soil.
IMG_3009.JPG


IMG_3011.JPG


IMG_3012.JPG


IMG_3013.JPG


Újra betettem a fát a ráccsal, amit enyhén belenyomtam ebbe az előkészített talajba, majd betettem a helyére a köveket, alápakolva a megfelelő mennyiségű Pro Soilt. Így az akvárium még kb. 6 litert nyelt el ebből az általános talajból. Ekkor el is fogyott a Pro Soil, így be kellett még szereznem egy 8 literes zacsival, amiből 7 litert még simán szét tudtam osztani. Így a mérleg végül: 2,5 liter Tropica növény táptalaj, és 19 liter Pro Soil lett.

IMG_3022.JPG


IMG_3017.JPG


Mivel a különböző növényfajok igényeit még nem igazán ismerem jól, illetve olyan nagy a választék, hogy abban el sem tudok igazodni, ezért ezúton kérem a mélyen tisztelt akvakertész társadalmat, hogy segítsetek ötleteitekkel, javaslataitokkal, hogy ti milyen növényeket álmodnátok bele ebbe az akváriumba.
 
Nagyon alapos és precíz munka! :clap: Egy gyors javaslat (sajnos csak erre van most időm) Sajnos pont front fotó nincs a berendezett akiról, de azt javaslom, hogy a fát a kövekkel úgy emeld meg, hogy a törzs vége egyáltalán ne látszon a vízben! Tehát kinyúljon belőle. Ellenkező esetben szenvedni fosgz vele, hogy mit tegyél rá és akkor az már nem lesz nagyon természetes. Most még ezt egyszerűen tudod orvosolni! ;)
 
attibva said:
Nagyon alapos és precíz munka! :clap: Egy gyors javaslat (sajnos csak erre van most időm) Sajnos pont front fotó nincs a berendezett akiról, de azt javaslom, hogy a fát a kövekkel úgy emeld meg, hogy a törzs vége egyáltalán ne látszon a vízben! Tehát kinyúljon belőle. Ellenkező esetben szenvedni fosgz vele, hogy mit tegyél rá és akkor az már nem lesz nagyon természetes. Most még ezt egyszerűen tudod orvosolni! ;)

Ezzel teljes mértékben egyet értek! Addig emeld a fát míg a vízfelszínt el nem éri!

Amúgy jó elképzelés, szép kis aki lesz ez! Grat!
 
Annyira részletekbe menően építed az akváriumod, mintha régi motoros lennél. A lábtörlős rögzítés hihetetlen ötlet, eléggé eredeti. Csak ámulok és bámulok. :shock:
 
Újabb esemény történt az akvárium életében. Egy hazai növényforgalmazó cégtől sikerült nagyker áron beszerezni az akváriumhoz a növényeket. Választék volt bőven (több mint száz különböző növény fajjal és -fajtával foglalkoznak), így kedvemre válogathattam, bár a nagy kínálat ellenére sem találtam meg egy-két növényt, amit szerettem volna.
Tehát március 30-án délután ellátogattam ehhez a céghez, és beszereztem a növényeket. Az alábbi növények kerültek be az akváriumba:
IMG_3138.JPG

Az előtérbe jobbra Eleocharis parvula került némi Hydrocotyle sp. Japannal, míg balra Glossostigma elatinoides az örök kedvenc Hydrocotyle verticillataval megtűzdelve. Középre került Anubias coffefolia, Mayaca fluvialitis és a fákra valamilyen moha. Igazából karácsony mohaként kaptam, bár nem valami jó állapotú, így nehéz egyelőre megállapítani a fajtáját. Remélem, amint megerősödik ez a növény, egyértelmű lesz, hogy melyik moha. A háttérbe és a sarkokba Bolbitist szerettem volna, de ami épp készleten volt, nagyon silánynak tűnt, így inkább Ceratopteris thalictroidest választottam, amiből kabátgombért kaptam egy szatyorra valót. A háttérbe került még Ludwigia glandulosa és Aponogeton madagascariensis is.
A növényválasztás nem tudom mennyire szakos, igazából az előzetes elgondolások és sok akvárium fotó nézegetése után döntöttem úgy, hogy ezeket a növényeket választom. A másik dolog, amivel talán túllőttem a célon, hogy telepítésnek kicsit sűrűnek tűnhet a növényállomány. Tudom, hogy a növények között is van versengés a fényért, tápanyagért, ezért majd idővel meglátjuk, hogy kit kell jobban visszanyírni ahhoz, hogy mások is boldoguljanak. Ez a felállás, még biztosan változni fog, mert majd meglátjuk, hogy melyik növényből mi lesz, mennyire fog tudni együttélni a többiekkel, és még az is lehet, hogy az akvárium egyes részeibe majd új növények kerülnek, hogy az összképet tovább javítsam. Indulásnak azonban ez a felállás most teljesen megteszi.
Sajnos találkoztam egy problémával is az indítást követően. Bár olcsón sikerült beszerezni a növényeket, de cserébe legalább sikerült behurcolnom valami férget is a gyökereken. Mivel ezt egy nappal az indítás után fedeztem fel, így nem riadtam vissza a drasztikus megoldásoktól sem. Annyit láttam ezekből az apró fehér fél centiméteres férgekből, hogy valami gyűrűsférgek esetleg fonálférgek lehetnek. Korábbi akvarista tapasztalatom volt szabadon befogott guppikkal, ahol a halak tele voltak valamilyen külső féregszerű élősködővel, ráadásul nem csak a pikkelyek között, hanem a kopoltyúfedő alatt is. Ezt akkor emelt dózisú Parakill turbóval sikerült megfékezni, és még a halaknak sem lett bajuk tőle. Most erre a szerre tettem le a voksomat, mert lehet, hogy névtelen, ellenben olcsó. Majdnem dupla dózissal lekezeltem az akváriumot, azóta eltűntek ezek az élősködők. A szaküzletben azt javasolták, hogy telepítsek be halakat, majd azok elintézik a férgeket. Kérdem én, de hogyan nézne már ki egy növényes akvárium, két nappal az indítás után halakkal betelepítve? Még nekem is tanulnom kell ezt a szakmát, ezért inkább nem kockáztattam a halak egészségét egy esetleges ammónia robbanás miatt. Egyébként a halak betelepítését úgy kb. két hét múlva tervezem.
Nem tudom, hogy a Parakill turbó milyen hatással volt a mikro élővilágra, de az biztos, hogy tartalmaz ez a szer metilénkéket, ami talán nem egészen jó például a szűrőbaktériumoknak. Most 2-3 napig tervezem járatni az akváriumot ezzel a szerrel, majd utána jön egy nagyobb vízcsere, illetve filterstart baktériumkultúra beadagolása.
Az indítás óta az akvárium az alábbi paraméterekkel üzemel:
vízhőfok: 26 Celsius fok
második napon mérve: kH: 5, NO3: 10-15 mg/l
világítás-CO2: 10-10 óra, 1-1,5 órás eltolással a CO2 javára.
CO2: 130-150 BPP (kb. 3 cm átmérőjű Sera diffúzorral beoldva, közvetlenül a szűrőkifolyó vízáramába irányítva). Az az érdekes, hogy ennyi BPP-nél már azt hittem, hogy látványos elszíneződést fog mutatni a DC, azonban ekkora CO2 mennyiséggel még csak épphogy sikerült eltolni a mélyzöld színt valami világosabb árnyalat felé. Sárgába hajló elszíneződést, ami a CO2 túladagolást jelezné, még csak nem is sikerült produkálnom.
Érdekes megfigyelés a kH-val kapcsolatban, hogy rámértem a csapvíz keménységére, ami 12-13 kH érték lett, ellenben az akváriumban két nap után lecsökkent ez az érték kH 5-re. Valószínűleg a Pro Soil aljzat az, ami visszalágyította a vizet.
Az elkövetkezendő másfél-két hétben 2-3 naponta tervezek vízcseréket, kb. 60 litert alkalmanként, az összes feltöltött 110 literből. Gondolom így lassan el fogok tudni jutni a heti egy alkalmas vízcserékhez.
A tápozás EI szerint megy, minden vízcsere után az első alkalommal adok dupla adag Macrot és Microt, utána a napi adagolás megegyezik az előírtakkal. Tehát jelen pillanatban ez úgy néz ki, hogy csütörtökön vízcsere, utána dupla adag táp, pénteken normál adag táp, szombaton vízcsere, utána dupla adag táp, vasárnap szimpla adag táp und so weiter...

Néhány szóban a telepítendő faunáról: elsődleges az algamegelőzés/feletetés, ezért 8-10 db Otocinclus és 10 db Amano garnéla lennének az első lakók. Rajhalnak a legjobban a Hengeli razbóra tetszik, ebből egy kb 20 fős csapat lenne. Még helyet kellene szorítani egy pár Törpe guráminak (Colisa lalia), mert ez a másik örök kedvenc.
Csigafélét nem tervezek, mert azt szintén kaptam "spam" formájában a növényekkel. Igazából tegnap egy apró példányt láttam, amit rögtön nyakon is csíptem. Remélem ezzel le is számoltam a csigákkal.
Jelenleg itt tartok, a kérdésem az, hogy az első szűrőtisztítást mikor lesz érdemes elvégeznem?
 
Szia Norbert!

Minden szuper!

Ha meg van minden feltétel (már pedig Nálad rendben) a növényeknek akkor ez a mennyiség az ideális (full)!
Egyedül a Parvulát szedhetnéd jobban szét!

A gyógyszer maradékot gyorsan eltávolíthatod egy kis aktív szénnel!
A baktérium pótlás jó ötlet!

A szűrő takarításon még rá érsz gondolkodni, amikor kezd csökkeni az áramlás!

Csak így tovább!

A.ttila
 
A. Kavicsos said:
Szia Norbert!

Minden szuper!

Ha meg van minden feltétel (már pedig Nálad rendben) a növényeknek akkor ez a mennyiség az ideális (full)!
Egyedül a Parvulát szedhetnéd jobban szét!

A gyógyszer maradékot gyorsan eltávolíthatod egy kis aktív szénnel!
A baktérium pótlás jó ötlet!

A szűrő takarításon még rá érsz gondolkodni, amikor kezd csökkeni az áramlás!

Csak így tovább!

A.ttila

Szevasz Attila!

Köszönöm az építő jellegű hozzászólást! A Parvulával most már így feltöltés után nem foglalkoznék szívesen, inkább kivárom, hogy mi lesz.
A gyógyszert majd fokozatosan eltüntetem a vízcserékkel, egyébként a szűrőm annyira tele van, hogy nehéz lenne egy zacskó aktív szénnek helyet biztosítani benne. Így is szét kellett osztanom a Bio Riot több tálcára, hogy minden elférjen.
Az áramlással kapcsolatban azt figyeltem meg, hogy az első pár nap után a szűrő teljesítménye nem várt módon lecsökkent. Na annyira azért nem, hogy ne lenne még így is megfelelő, mert még most is le van szűkítve a kifolyócsap, hogy a növényeket ne fújja ki a flow, de mindenesetre volt egy kis teljesítménycsökkenés az eredeti felálláshoz képest.
 
Borsi said:
OFF- Csatlakoznék az ikres (akvakertész) csapathoz, 6 éves fiú ikrekkel :)

Az akvárium pedig szép lett. :thumbup:
Szia!

Sajnos az akvárium még messze áll az általam szépnek ítélttől, de majd ha a növények rendesen beindulnak, akkor kicsit szabadabban lehet majd alakítani a kinézetét. Egyébként a feleségem véleménye a legfontosabb számomra, akivel sokat küzdöttem a költségekkel meg a ráfordított idővel kapcsolatban, de végül azt mondta, hogy nem gondolta, hogy ilyen jó lesz, úgyhogy kellemesen csalódott. Számomra ez annyit jelent, hogy innen csak felfelé lehet tovább lépni. Ezen fáradozom. ;)
És gratulálok a fiúkhoz!
 
Ez a lábtörlős megoldás nagyon király!!! :thumbup:
Már egy jó ideje filózom azon, hogy mivel kellene megemelnem a készülő akimban a dombocskákat úgy, hogy ne kelljen beszórni egy teherképkocsinyi aljzatot. Tökéletes megoldás! Köszönöm az ötletet, az akihoz meg gratula, nekem nagyon bejött!!!
 
Back
Oldal tetejére