1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Élesztős vs citromsavas módszer

Kategória: 'Akvárium és a szén-dioxid (CO2)', témanyitó: Gábos Szilárd, téma nyitása: Febr 6, 2014.

 1. Gábos Szilárd
  Épp nem fórumozik ...

  Gábos Szilárd Nézelődő

  Tag:
  Dec 7, 2013
  Hozzászólások:
  17
  Kedvelik:
  2
  Sziasztok. :)

  Azért hoztam létre ezt a témát, mert két heti kutakodás után sem jutottam semmire ezen a téren...
  Böngésztem a hagyományos, a zselatinos élesztős módszerekről, a citromsavas módszerről...mindkét tábor védi a sajátját...kezdőként meg fogalmam nincs, melyik az előnyösebb....

  A zselatinos tábornál szóba sem jön a citromsavas megoldás. Ugyan akad pár kertész, akik citromsavról visszaálltak élesztőre, de azok nem fejtik ki részletesen a tapasztalataikat, mondván, hogy nem offolnak az élesztős topicban.

  A citromsavas tábornál a mottó az, hogy egy életre elfelejthetjük az élesztős szisztémát, de nincs részletezve...miért is? Az alapérvük az, hogy stabil, jobban kiszámítható...de ezt minden ötödik hozzászólás megvétózza...

  Szeretnék kezdeményezni egy nyílt beszélgetést, melyik módszernek mi az előnye, mi a hátránya.
  Szeretném, ha megosztaná velünk tapasztalatait azon akvarista, aki mindkettőt próbálta.


  Összegzésként amit sikerült leszűrnöm.

  Élesztő (legyen az zselatinos vagy hagyományos módszer):
  -sokkal gazdaságosabb, nem annyira költséges a cukor meg az élesztő, mint a citromsav meg a szódabikarbóna.
  -házilag sokkalta könnyebb összebarkácsolni a rendszert

  Citromsav:
  -valamivel stabilabb és egyenletesebb a CO2 képződés -de a zselatinos módszerhez mérten fogalmam nincs, hogy melyik az előnyösebb-
  -atomizert is megbírja
  -drágább mulatság
  -időben mérve talán gazdaságosabb, nem kell állandóan lesni a DC-t.


  Kérlek, vitassuk meg.
   
  Bandesz kedveli.
 2. Dukenukem
  Online

  Dukenukem Legenda

  Tag:
  Jan 22, 2014
  Hozzászólások:
  2,520
  Kedvelik:
  3,494
  Hely:
  Eger
  Kezdetben zselatinos rendszert használtam... nem volt kielégítő... ha túl keményre főzi az ember a zselét, lehet akármennyi cukor benne, elég hamar leáll... meguntam néhány hónap után, majd összeraktam egy citromsavasat... hát nem jött össze... állandó túlnyomás, vagy bedöglött, és csak fogyasztotta a citromsavat nálam... de ez egyéni.. kinek hogy sikerül összerakni a rendszert...
  Miután ezzel is kijátszottam magam :) a zselatinnal kezdtem kísérletezgetni, arányokat számolgatni, stb, elérni az ideális állagot. Volt olyan keverésem is amikor 2 nap alatt megette a fél élesztő a zselét :O. Aztán átestem a ló másik oldalára.. nem kell zselé, maximum a maradékokat beteszem egy flakonba aztán a következő receptet alkalmaztam:

  6 dl vízben feloldottam 10 nagy evőkanál cukrot, majd 3 dl vízben egy egész élesztőt...majd bele egy 2 literes pet palackba. Ha jó langyos vagy kellemesen meleg a lötty, akkor 10-15 perc múlva beindul, és pöfög jó sokáig :D.
  a 112 literesemet egy ilyen dupla palackos élesztőssel látom el, immáron több mint egy hónapja-egyszer töltöttem rá 3 dl cukros vizet -, panasz nincs rá egyenlőre :). Fontos, hogy a palackot maximum a címke tetejéig töltsük, ne tovább.
   
  oldboben és cayne kedvelik.
 3. Multis
  Épp nem fórumozik ...

  Multis Főkertész

  Tag:
  Ápr 8, 2013
  Hozzászólások:
  483
  Kedvelik:
  268
  Hely:
  Tiszacsege
  Próbálkoztam én is a zselés verzióval is de nem igazán vált be,főzőcskézés stb...Citromsavason még nem is gondolkodtam.Nekem a következő recept vált be: 6dl víz + 2dl cukor, ehhez hozzákeverek(belemorzsolok) 25g Budafoki élesztőt.Az egész lötty egy 1,7 literes szódás ballonban van.Ezzel az adaggal/aránnyal kb. 5 napig megy napi 24 órában.Nem csavarom le estére sem , mindig 1bubi/3mp-el porleszt.Üveg difim van és nagyon könnyen átnyomja rajta nincs vele gond.Annyi hátránya van (saját tapasztalat) hogy reggelre belassul a gáztermelődés mert a szobában a hőmérséklet kicsit csökken de ahogy melegszik az idő úgy indul be újra a rendszer.Lehet hogy csak nálam van a hiba de ez így van mióta ezt a rendszert használom.Van ahol azt írták, hogy lehet az akvárium tetejére is tenni és akkor a melegtől hamarabb beindul, de így sincs vele gond hogy az akvárium mögé van téve mert ahogy melegszik a szoba beindul és amikor a világítás kapcsol addigra már rendes jön a gáz.
   
  cayne kedveli.
 4. Dukenukem
  Online

  Dukenukem Legenda

  Tag:
  Jan 22, 2014
  Hozzászólások:
  2,520
  Kedvelik:
  3,494
  Hely:
  Eger

  Egyszerűbb lenne ha egy gardena csappal elzárnád estére.... nekem az elzárással, miként napi 12 órát megy, dupla annyi ideig bírja.
  A melegedés gyorsítja az élesztőt... de én nem raknám az akváriumtetőre, max ha fizetnének érte...:rolleyes: :D tedd fel egy szekrény tetejére hátra a palackot :) odafent garantáltan melegebb lesz mint lent a földön vagy a szekrényben. vagy mittudomén hosszú csővel a radiátor közelében eldugni :D.
   
 5. hadrp
  Épp nem fórumozik ...

  hadrp Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 18, 2013
  Hozzászólások:
  76
  Kedvelik:
  50
  Hely:
  Jászberény
  Én kipróbáltam mind a két, illetve három megoldást. A zselés rendszert elég sokáig használtam, bár volt vele macera rendesen. Tagadhatatlan, hogy olcsó, viszont engem a fluktuáció vitt a sírba. Nem tudtam soha stabilra belőni a bubiszámot. Valamikor ment rendesen, valamikor fel kellett ráznom. Elején jobban ment, ha melegebb volt akkor is, stb. Beleuntam a kiszámíthatatlanságba! Érzékeny a komponensek minőségére is (élesztők fajták). Azt gondolom, hogy jó megoldás az élesztős is, de hogy profin menjen, sok dolgot kell figyelni és nagy tapasztalat kell hozzá, mert különben jön a CO2 ingadozás és vele együtt az alga. Nálam a kiszámíthatatlansága miatt lett leváltva. Ez nekem már-már olyan, mintha remegő kézzel EI tápoznák szemre :D. Egyik nap 2 milliliter makró, másik napi 1, harmadik nap meg 2.5. :) Biztos vannak olyan tagtársak itt, akik be tudják lőni az élesztős rendszert is stabilra, de Ők már talán fél - egy éve is ezzel tolják és már a zsigerükben van.

  A citromsavas rendszerre október végén váltottam. Az elején szívtam vele sokat, mert úgy csináltam mindent, ahogy a nagy könyvben le volt írva. Így, egy töltet max 11-12 napig ment + a végén felment a nyomás is 3-barra a 0.5-ről. Technikai követelménye kicsit nagyobb, de cserébe fix bubiszámot kapsz már az elejétől - a végéig, tehát fluktuáció kizárva.
  Az előző töltetnél stratégiát váltottam és a szódabikarbónát lógatva tettem bele - szárazon! A végeredmény: a rendszer kicsit több, mint napi 9 órát megy diffúzorról, stabil 35bpm-el. Így a CO2 beoldódásom olyan 12-14 ppm. Egy töltet most így kerek 21 napot bírt. Egy töltet ára kb. 360 forintból jön ki. A 12-14 ppm nem azért ennyi, mert nem tud többet a rendszer, hanem mert az én setupomnak - növényeimnek nincs szüksége 30-35 ppm-re. Amúgy az is elérhető, csak értelemszerűen kevesebb ideig bírja a töltet.

  Ezek az értékek egy kis diffúzorral történő beoldással valósultak meg. Most próba képen rendeltem a GA-ból egy GW CO2 Atomizer buborékszámlálóval - kicsi atomizert. Ég és föld a különbség beoldás között. Ezzel ha nem is duplájára, de jelentősen növelni tudom azt a 21 napot is.

  Visszatérve a GA-s atomizerre: Nem tudom, hogy az élesztős kollégák tudják-e mennyi a nyomás a palackban, de a fent említett atomizer 1 bar nyomástól már megy! Ha esetleg valaki kiakarná próbálni.
  Ha valakit érdekelne: GW CO2 Atomizer buborékszámlálóval - kicsi
   
  Sanyi007 és Bandesz kedvelik.
 6. Dukenukem
  Online

  Dukenukem Legenda

  Tag:
  Jan 22, 2014
  Hozzászólások:
  2,520
  Kedvelik:
  3,494
  Hely:
  Eger
  Egy kérdés! szabályoztad valamivel az élesztőset? vagy hagytad, hogy csak úgy menjen?

  nekem egy DIY 3 lépcsős szabályzó rendszerem van :D (saját szerzemény :D)
  felhasználtam két infúziós szettet hozzá, csöveket és a görgős szabályzókat, + a két palackról egy T elosztóba megy a CO2 a t osztó és a palackok közé meg raktam 1-1 csapot
  Nomármost, a két csap elzárásával tudom leállítani a rendszert (később szerelek fel mágnesszelepet is :) ) Telosztó után egy kis csőszűkítés, rá az infúziós cső, és itt jön a varázslat :D a két görgős szabályzót egymással szemben felfűztem a csőre, majd ismét egy csőszűkítő csak fordítva, és mehet rá a hagyományos cső-> visszafolyásgátló-> bubiszámláló és a diffúzor...

  A két görgős szabályzóval egész finoman lehet hangolni a rendszert és kb 15-20 másodpercet vesz igénybe reggel jelenleg :) de dolgozom rajta, hogy ne kelljen hozzá nyúlkálni :)
   
  hadrp kedveli.
 7. hadrp
  Épp nem fórumozik ...

  hadrp Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 18, 2013
  Hozzászólások:
  76
  Kedvelik:
  50
  Hely:
  Jászberény
  Én nem szabályoztam semmivel. Sajnos nagyon noob vagyok a DIY megoldásokhoz, viszont a Tiéd nagyon profi lett, gratulálok hozzá!
   
  Dukenukem kedveli.
 8. Gergo
  Épp nem fórumozik ...

  Gergo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 11, 2013
  Hozzászólások:
  236
  Kedvelik:
  100
  Hely:
  Budapest XI
  Sziasztok!

  Én csak a citromsavas rendszerről tudok véleményt alkotni, mert azt próbáltam ki elsőnek, és nem is tervezem leváltani... Napi 8 órát megy, és még az első töltetet használom már 3 hete, kb 30-40 bubival percenként.
  Szerintem ez kb egy hónapig ki fog tartani.. Én a nagy külföldi aukciós portálról szereztem meg, mert nem vagyok túl nagy barkácsmester... Az biztos, hogy a növények meghálálják, és ennyit megér a dolog... Szerintem ez a rendszer a belépő szintnél kicsit feljebb van, biztosra lehet beállítani a bubiszámot, kisebb aksiknál nagyjából 3-4 hetente kell cserélni a töltetet, ami havi szinten nem egy nagy kiadás...
  Nálam 1 töltet 200g szódabikarbónából, 200g citromsavból, és 600ml vízből áll összesen...
  Szódabikarbóna 1kg: 510 ft
  Citromsav 1kg: 990 ft
  Tehát egy töltet pont 300 ft... Ami nálam kb 1 hónap.

  Nekem ez a módszer szimpibb volt annál, hogy főzzek zselatint stb... Már csak azért is, mert ez szimpla kémia... Van 2 anyag, reakcióba lépnek, és kész a co2..
  Az élesztős rendszernél azért több a változó szerintem... De az is tény, hogy ha kitapasztalod, hogy neked hogy jó, és pl hosszú távon hozzá tudsz jutni mindenből ugyanahhoz a márkához, és az ugyanazt a minőséget is nyújtja, akkor bármelyik rendszerrel el lehet érni a kívánt hatást.
  Itt is sok múlik azon, hogy pl milyen difivel oldasz be... Nekem a szetthez küldtek egy mini difit, hát nem vagyok elájulva tőle teljesen, lehet én is kipróbálok egy jobb minőségű atomizert...
   
  hadrp kedveli.
 9. Bandesz
  Épp nem fórumozik ...

  Bandesz Legenda

  Tag:
  Ápr 17, 2013
  Hozzászólások:
  3,756
  Kedvelik:
  3,164
  Hely:
  Gyula, Galbácskert
  Map
  Szuper ötlet ez a téma!
  @Gergo, @hadrp, @Dukenukem, @Multis, ide tudnátok írni, mekkora akváriumban használjátok a házi CO2 rendszert? Köszi! (y)
   
  Gábos Szilárd kedveli.
 10. hadrp
  Épp nem fórumozik ...

  hadrp Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 18, 2013
  Hozzászólások:
  76
  Kedvelik:
  50
  Hely:
  Jászberény
  Szia Bandesz!

  Én 66 literesben használom a citromsavas-szódabikarbónás rendszert.
   
 11. Gergo
  Épp nem fórumozik ...

  Gergo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 11, 2013
  Hozzászólások:
  236
  Kedvelik:
  100
  Hely:
  Budapest XI
  Én pedig 35 literben.
   
 12. Molroth
  Épp nem fórumozik ...

  Molroth Legenda

  Tag:
  Máj 1, 2012
  Hozzászólások:
  5,231
  Kedvelik:
  6,065
  Hely:
  Gyál
  Sziasztok! Nekem 54 literre megy a sima élesztős, zselé nélküli rendszer. Mivel nincsen használható mérő órám, illetve tűszelepem, ezért ideiglenesen raktam össze ezt, de annyira szépen üzemel, hogy le is mondtam a citromsavasról. Nekem megvana saját tuti kis receptem, ezzel meg 2-3 hétig, aztán keverek újat. Nem kell vele bajlódnom, 10 perc sem kell, hogy bekeverjem a löttyöt, utána pedig gondozás mentesen üzemel kerámia difivel. Nálam a következő szint a nagynyomású lesz.
   
  keszalvo kedveli.
 13. BZ1977
  Épp nem fórumozik ...

  BZ1977 Főkertész

  Tag:
  Nov 28, 2013
  Hozzászólások:
  822
  Kedvelik:
  730
  Hely:
  Budapest, IV. kerület
  Sziasztok, én is az eb*yről rendeltem, én 110 literen használom, 1 bubi/másodperc, 8-9 órát megy, ahogy eszembe jut bekapcsolni, gardénás csappal zárom. Szárazon raktam bele a szodabikarbonát, de nem lógattam fel, ahogy hadrp kolléga, de igy is elment nekem 10-12 napig. Biztos lehet még rajta finomítani, ezt próbálgatom most. Azonban a növények nagyon meghálálják, a steameket hátul hetente nyirni kell.

  [​IMG]
   
 14. kac
  Épp nem fórumozik ...

  kac Kertész szaki

  Tag:
  Máj 27, 2012
  Hozzászólások:
  459
  Kedvelik:
  247
  Hely:
  Siófok
  Map
  Én 100 literre használom már lassan fél éve, eleinte nekem is voltak problémák, de most már dupla vagy másfeles adagokat gyártok és sima difivel oldok be és így működik a dolog 3-3,5 hétig. Kicsit macerásabb az elkészítés, van vagy 15 perc is (de én balfék vagyok) viszont utána semmi gond 3 hétig, fix bubiszámmal. Én nem száraz szódát rakok,hanem kisebb nyomással kezdek 0,45-1 körül aztán hagyom egyszerűen felmenni 2-3 közé. Engem ez nem zavar mert esténként tűszeleppel zárom, nyitom. Ez unalmaas, de csak az én hibám. Rendeltem mágnesszelepet, de sose ért ide, reklamálás után a másodikkal is z történt, utána meg nem tettem semmit az ügy érdekében. ÉN a nyitás / zárás miatt gondolkozom azért nagynyomásúban, más gond nincs vele
   
 15. Multis
  Épp nem fórumozik ...

  Multis Főkertész

  Tag:
  Ápr 8, 2013
  Hozzászólások:
  483
  Kedvelik:
  268
  Hely:
  Tiszacsege
  Esetleg egy recept? (y)
   
 16. BZ1977
  Épp nem fórumozik ...

  BZ1977 Főkertész

  Tag:
  Nov 28, 2013
  Hozzászólások:
  822
  Kedvelik:
  730
  Hely:
  Budapest, IV. kerület
  Nekem 1,5 literes pet palackban van, és először az itt írt mennyiségekkel próbáltam. 200 gramm citromsav, 6 dl. víz + 200 gramm szódabikarbóna szárazon.
  ezzel elment 10-12 napig.
  Aztán most próbálkozok eltolni az arányokon, először majd több szóda, aztán több citromsav, majd meglátjuk melyik jön be jobban
   
 17. Dukenukem
  Online

  Dukenukem Legenda

  Tag:
  Jan 22, 2014
  Hozzászólások:
  2,520
  Kedvelik:
  3,494
  Hely:
  Eger
  112 literbe megy 3 palackkal
   
 18. apajatszik1
  Épp nem fórumozik ...

  apajatszik1 Tapasztalt kertész

  Tag:
  Nov 18, 2013
  Hozzászólások:
  168
  Kedvelik:
  16
  Lenne egy kérdésem azokhoz akik itt a citromsavas co2 rendszert használják.Elzárás helyett nem elég mondjuk villany lekapcs előtt 1 órával elindítani egy légpumpát felkapcs előtt szintén 1 órával pedig lekapcsolni?Így nem kellene zárni-nyitni mert a porlasztó kihajtja a felesleges co2t.
   
 19. BZ1977
  Épp nem fórumozik ...

  BZ1977 Főkertész

  Tag:
  Nov 28, 2013
  Hozzászólások:
  822
  Kedvelik:
  730
  Hely:
  Budapest, IV. kerület
  Sztem akkor èjjel feleslegesen menne be a co, ès fele annyi ideig lenne elég. Az mind kukába veszne. A nagynyomásu rendszerek sem nyomják èjszaka. Legalább is gondolom èn.
   
 20. apajatszik1
  Épp nem fórumozik ...

  apajatszik1 Tapasztalt kertész

  Tag:
  Nov 18, 2013
  Hozzászólások:
  168
  Kedvelik:
  16
  De a nagynyomásúnál ezt spórolásból csinálják itt meg elmegy vagy 300forint egy hónapba cserébe kényelmesebb lesz a dolog :D
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése