Sgábor
Kertész szaki
Sziasztok!
Meg mondom oszintén,még sosem foglalkoztam ezzel a témàval,de amit talàltam egy Francia forumon,az lehet hogy tobb embert is elgondolkodtat!Logikusnak tunik és tuti hogy sokkal hatàsosabb is hosszutàvon mint a sima vizben oldott éleszto!Maga a bejegyzés itt talàlhato.http://www.aquariophilie.org/articles/C ... l-259.html
A képek alapjàn mindenkinek egyértelmu lesz,még nekem is aki sosem csinàltam élesztos Co2-t!
A lényege az,hogy nincs benne egy hullàm az éleszto mindig a neki megfelelo adag cukrot veszi csak fel,amennyi éppen a zselébol kioldodik!én épp tegnap probàltam ki,annyi kulonbséggel hogy min.2*annyi élesztot tettem bele,igy min.30bubi/min érheto el fixen!Azt nem tudom mennyi ideig fog igy uzemeli,itt a forumon 1-1.5-2honapot irnak!De ezt csak az éleszto mennyisége szabja meg!
Az én fotoim:
Maga a szirup igy nèz ki:2dl viz
300g cukor
kevés ételfesték,vagy szorp(csak a szinezés miatt,igy làtjuk majd mennyi még a zyelé!)
12g zselatin(ha lap zselatint hasznàlunk,elobb tegyuk hideg vizbe,majd mikor meglàgyult a vizbol kiszurve làgy formàban mehet a forro cukorszirupba!)
2-10g éleszto(amit egy kis pohàr langyos vizben elobb feloldunk,majd ezt ràontjuk a megkemènyedett zselére,és a maradék részt,felengedjuk nem teljesen hideg vizzel,de tul meleggel sem!Mert ha tul meleg,vagy feloldjuk vele a màr kész zselèt,vagy megoljuk az éleszto gombàkat,és elmarad a bubizàs!)Minnél melegebb a viz,annàl hamarabb kezd majd el az éleszto dolgozni!!
Persze ahogy a blogban is làthato,elobb a forro oldatot kell elkésziteni,majd hutobe,vagy fagyasztoba tenni és amint megkeményedett a zselé,johet a langyosvizes éleszto,majd a maradék vizzel valo felengedés!
Ha màr beszéltetek itt a forumon hasonlorol,akkor Sorry,de az élesztos Co2-val nem igazàn foglalkoztam!De ha valaki csinàlt màr hasonlot,arrol szivesen hallanèk,hogy vajon meddig tart egy ilyen érési folyamat valolyàban!Nàllam bugyog a Co2 a levegobe,most csupàn csak kivàncsisàgbol
Meg mondom oszintén,még sosem foglalkoztam ezzel a témàval,de amit talàltam egy Francia forumon,az lehet hogy tobb embert is elgondolkodtat!Logikusnak tunik és tuti hogy sokkal hatàsosabb is hosszutàvon mint a sima vizben oldott éleszto!Maga a bejegyzés itt talàlhato.http://www.aquariophilie.org/articles/C ... l-259.html
A képek alapjàn mindenkinek egyértelmu lesz,még nekem is aki sosem csinàltam élesztos Co2-t!
A lényege az,hogy nincs benne egy hullàm az éleszto mindig a neki megfelelo adag cukrot veszi csak fel,amennyi éppen a zselébol kioldodik!én épp tegnap probàltam ki,annyi kulonbséggel hogy min.2*annyi élesztot tettem bele,igy min.30bubi/min érheto el fixen!Azt nem tudom mennyi ideig fog igy uzemeli,itt a forumon 1-1.5-2honapot irnak!De ezt csak az éleszto mennyisége szabja meg!
Az én fotoim:
Maga a szirup igy nèz ki:2dl viz
300g cukor
kevés ételfesték,vagy szorp(csak a szinezés miatt,igy làtjuk majd mennyi még a zyelé!)
12g zselatin(ha lap zselatint hasznàlunk,elobb tegyuk hideg vizbe,majd mikor meglàgyult a vizbol kiszurve làgy formàban mehet a forro cukorszirupba!)
2-10g éleszto(amit egy kis pohàr langyos vizben elobb feloldunk,majd ezt ràontjuk a megkemènyedett zselére,és a maradék részt,felengedjuk nem teljesen hideg vizzel,de tul meleggel sem!Mert ha tul meleg,vagy feloldjuk vele a màr kész zselèt,vagy megoljuk az éleszto gombàkat,és elmarad a bubizàs!)Minnél melegebb a viz,annàl hamarabb kezd majd el az éleszto dolgozni!!
Persze ahogy a blogban is làthato,elobb a forro oldatot kell elkésziteni,majd hutobe,vagy fagyasztoba tenni és amint megkeményedett a zselé,johet a langyosvizes éleszto,majd a maradék vizzel valo felengedés!
Ha màr beszéltetek itt a forumon hasonlorol,akkor Sorry,de az élesztos Co2-val nem igazàn foglalkoztam!De ha valaki csinàlt màr hasonlot,arrol szivesen hallanèk,hogy vajon meddig tart egy ilyen érési folyamat valolyàban!Nàllam bugyog a Co2 a levegobe,most csupàn csak kivàncsisàgbol