• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Élesztős CO2 zselével

Szia!
Szerintem északára semmiképen ne enged a CO2 a vízbe, hacsak nem használsz mellette levegőztetést, ami kihajtja. Előfordulhat, hogy emiatt történt az elhullás, de nem biztos.
 
Szia!
Szerintem északára semmiképen ne enged a CO2 a vízbe, hacsak nem használsz mellette levegőztetést, ami kihajtja. Előfordulhat, hogy emiatt történt az elhullás, de nem biztos.
Használok,elég erős az áramlat,tartottam is tőle,hogy semmi nem jut miatta a növényeknek,de nagyon jòl néznek ki.
 
Szerintem elég, de ez attól is függ, hogy milyen a keverék, mennyire pöfög intenzíven. Próbáld ki, és akkor kiderül. Ha nem elég még mindig tudsz bekeverni még egyet.
 
Sziasztok!
Az általam olvasott leírásban a második flakonba is - amiben a szűrővíz van, és ahonnan aztán megy tovább az anyag az akváriumba - porlasztóval nyomják be a co2-t. Ennek van valami jelentősége (mármint hogy ott is porlasztót használnak)?
 
Sziasztok!
Az általam olvasott leírásban a második flakonba is - amiben a szűrővíz van, és ahonnan aztán megy tovább az anyag az akváriumba - porlasztóval nyomják be a co2-t. Ennek van valami jelentősége (mármint hogy ott is porlasztót használnak)?
Szerintem nincs. Én azt olvastam, hogy (ha nincs rajta porlasztókő) lehet buborékszámlálóként is használni. Bár nem szeretnék hülyeséget mondani.
 
Esetleg borélesztőt nem próbálta valaki? Azt olvastam, hogy sokkal jobban dolgozik és tovább is tart akár 60 napot kibír 0.5liter cukros zselatinnal.
Valakinek tapasztalat?
 
Elég sokat olvastam ezzel kapcsolatba mert kiváncsi voltam a technikára ! El is készítettem egy zselés palackot, ami most is pöfög !
Induláskor intenzív volt, de egy hét után kicsit vissza vett a gőzből. Arra gondoltam, alacsony a környezeti hőmérséklet, 23 c fok
körül van. A környezeti hőmérséklet emelésével, vagy több élesztő adagolással intenzívebbé lehet tenni a bubizást.
De minél jobban meg van hajtva a lötty, annál kevesebb ideig fogja bírni a bubizást !:sick:
 
Esetleg borélesztőt nem próbálta valaki? Azt olvastam, hogy sokkal jobban dolgozik és tovább is tart akár 60 napot kibír 0.5liter cukros zselatinnal.
Valakinek tapasztalat?
ha kipróbáltad ne felejtsd el megosztani , izgatottan várjuk ! :sick:
 
Sziasztok!
Az általam olvasott leírásban a második flakonba is - amiben a szűrővíz van, és ahonnan aztán megy tovább az anyag az akváriumba - porlasztóval nyomják be a co2-t. Ennek van valami jelentősége (mármint hogy ott is porlasztót használnak)?
nem hiszem hogy jó ötlet lenne ! Ugyanis ha az első palackbol, esetlegesen előforduló habosodás eldugíthatja a porlasztót, és durran az egész !:eek:
 
Elég sokat olvastam ezzel kapcsolatba mert kiváncsi voltam a technikára ! El is készítettem egy zselés palackot, ami most is pöfög !
Induláskor intenzív volt, de egy hét után kicsit vissza vett a gőzből. Arra gondoltam, alacsony a környezeti hőmérséklet, 23 c fok
körül van. A környezeti hőmérséklet emelésével, vagy több élesztő adagolással intenzívebbé lehet tenni a bubizást.
De minél jobban meg van hajtva a lötty, annál kevesebb ideig fogja bírni a bubizást !:sick:

Ok mindenképpen visszajelzek, egyenlőre jól megy a dolog, bár tényleg köze lehet a szoba hőmérsékletének a dologhoz, mert az utóbbi hidegebb időkben nem volt olyan intenzív a dolog, szerintem az élesztő alacsony hőfokon kicsit "tunyul", de ezt leszámítva jól működik a dolog. Ha kiürül a tartály a következő lépés a borélesztő lesz ;)
 
Ok mindenképpen visszajelzek, egyenlőre jól megy a dolog, bár tényleg köze lehet a szoba hőmérsékletének a dologhoz, mert az utóbbi hidegebb időkben nem volt olyan intenzív a dolog, szerintem az élesztő alacsony hőfokon kicsit "tunyul", de ezt leszámítva jól működik a dolog. Ha kiürül a tartály a következő lépés a borélesztő lesz ;)
Azért is néztem kíváncsi szemmel, és nézek is, mert a borélesztőről még nem hallottam senkitől !De ez nem jelent semmit !
Csak nagyra nyílt szemű nézelődő vagyok ! :geek:
Érdeklődve várom a fejleményeket ! Ha netalán kudarcot vall a borélesztős megoldás , arról is számolj be , hagy tanuljon az érdeklődő !;)
 
Azért is néztem kíváncsi szemmel, és nézek is, mert a borélesztőről még nem hallottam senkitől !De ez nem jelent semmit !
Csak nagyra nyílt szemű nézelődő vagyok ! :geek:
Érdeklődve várom a fejleményeket ! Ha netalán kudarcot vall a borélesztős megoldás , arról is számolj be , hagy tanuljon az érdeklődő !;)

Ok, mindenképp írok, amúgí egy angol oldalon találtam a dolgot, de majd megkeresem ;) azt írta jobb a hatásfoka mint a sima kenyér élesztőnek, tesztek alapján jobbab bubizott, de ezt is levezette elég konkrétan és értelmezhetően
 
Kis update... amúgy a lényeg abban keresendő, mármint hogy jobb e vagy sem a bor vagy pezsgő élesztő mint a hagyományos kenyér vagy sótő élesztő, hogy mikor az élesztő reakcióba lép a cukorral keletkezik egy kis melléktermék ami alkohol tartalmú. Itt van a kuzya elásva, mármint az a lényeg, hogy a bor/pezsgőélesztő sokkal toleránsabb az alkoholra mint a sütéshez használt élesztő, azaz mikor elkezd egyre több alkoholos melléktermék keletkezni akkor a hagyományos élesztők tunyulni kezdenek, nem képesek már annyi CO2-t termelni.
A bor/pezsgő érési folyamatában pedig az alkohol nélkülözhetettlen melléktermék :) hisz ezért szeretjük :D :D és ugye mikor forr a bor, azaz dolgozik az élesztő benne, akkor keletkezik csak igazán a sok bubi, de ez szinte folyamatos, míg el nem fogy a cukor.

Szóval ha a borászatból indulunk ki, kicsit jobb hatáskokkal számolhatunk, mint a sütő élesztőnél
Wine yeast
Mások is ezt vallják, ezért is akarom kipróbálni a következő töltetnél :) veszteni nem vesztek semmit.
 
Sziasztok!
300 literse aksihoz meglehetne csinálni egy élesztős rendszert hogy elég legyen?

Én jelenleg egy 200l-est táplálok vele, egyenlőre megteszi, nem egy magasnyomásu rendszer, de azért a semmitől több, annyi hogy mióta megy kevesebbet tápozok, és az eredmény is jobb, azaz a növények is mintha jobban nőnének és a vizet sem kell annyira megterhelnem a tápsókkal. Egyenlőre l muzsikál, bár tény hogy én soha nem kapcsolom le, azaz este is megy, mert ugye elég nagy a medence, hogy telítődjön és belső CO2 reaktorral végzem a beoldást, mert ez a leghatékonyabb, nem pazarol annyit mint a diffúzorok.
bigdiyco255.jpg


Ha van otthon belsőszűrőd vagy powerhead-ed csináld meg, csak ajánlani tudom, szűr is + tökéletesen beoldja a co2-t, kell ennél több? :D 2 legyet egy csapásra, vagy van külső szűrőhöz is reaktor, az is jó, hasonló a működése is, de az inkűbb nagynyomású rendszerhez ajánlott.
 
Én jelenleg egy 200l-est táplálok vele, egyenlőre megteszi, nem egy magasnyomásu rendszer, de azért a semmitől több, annyi hogy mióta megy kevesebbet tápozok, és az eredmény is jobb, azaz a növények is mintha jobban nőnének és a vizet sem kell annyira megterhelnem a tápsókkal. Egyenlőre l muzsikál, bár tény hogy én soha nem kapcsolom le, azaz este is megy, mert ugye elég nagy a medence, hogy telítődjön és belső CO2 reaktorral végzem a beoldást, mert ez a leghatékonyabb, nem pazarol annyit mint a diffúzorok.
bigdiyco255.jpg


Ha van otthon belsőszűrőd vagy powerhead-ed csináld meg, csak ajánlani tudom, szűr is + tökéletesen beoldja a co2-t, kell ennél több? :D 2 legyet egy csapásra, vagy van külső szűrőhöz is reaktor, az is jó, hasonló a működése is, de az inkűbb nagynyomású rendszerhez ajánlott.
Köszi az infót :) Mivel ragasztottad be a rést, hogy ne szivárogjon?
 
Azért is néztem kíváncsi szemmel, és nézek is, mert a borélesztőről még nem hallottam senkitől !De ez nem jelent semmit !
Csak nagyra nyílt szemű nézelődő vagyok ! :geek:
Érdeklődve várom a fejleményeket ! Ha netalán kudarcot vall a borélesztős megoldás , arról is számolj be , hagy tanuljon az érdeklődő !;)
Kis update... amúgy a lényeg abban keresendő, mármint hogy jobb e vagy sem a bor vagy pezsgő élesztő mint a hagyományos kenyér vagy sótő élesztő, hogy mikor az élesztő reakcióba lép a cukorral keletkezik egy kis melléktermék ami alkohol tartalmú. Itt van a kuzya elásva, mármint az a lényeg, hogy a bor/pezsgőélesztő sokkal toleránsabb az alkoholra mint a sütéshez használt élesztő, azaz mikor elkezd egyre több alkoholos melléktermék keletkezni akkor a hagyományos élesztők tunyulni kezdenek, nem képesek már annyi CO2-t termelni.
A bor/pezsgő érési folyamatában pedig az alkohol nélkülözhetettlen melléktermék :) hisz ezért szeretjük :D :D és ugye mikor forr a bor, azaz dolgozik az élesztő benne, akkor keletkezik csak igazán a sok bubi, de ez szinte folyamatos, míg el nem fogy a cukor.

Szóval ha a borászatból indulunk ki, kicsit jobb hatáskokkal számolhatunk, mint a sütő élesztőnél
Wine yeast
Mások is ezt vallják, ezért is akarom kipróbálni a következő töltetnél :) veszteni nem vesztek semmit.

Ezt el is felejtettem az előbb, itt is leírja az emberünk, hogy miért jobb a bor/pezsgő élesztő, mert sokkal toleránsabb a hőmérséklet ingadozásra, változásra, alkoholtartalomra stb stb és ad pár márkát is amiket lepróbált, azaz márka alatt értsd baktériumkultúrát. Ez vagy folyékony vagy por alapban kapható.
LINK: DIY CO2 System for Planted Aquarium
 
Back
Oldal tetejére