• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Élesztős CO2 zselével

Sgábor

Kertész szaki
Sziasztok!

Meg mondom oszintén,még sosem foglalkoztam ezzel a témàval,de amit talàltam egy Francia forumon,az lehet hogy tobb embert is elgondolkodtat!Logikusnak tunik és tuti hogy sokkal hatàsosabb is hosszutàvon mint a sima vizben oldott éleszto!Maga a bejegyzés itt talàlhato.http://www.aquariophilie.org/articles/C ... l-259.html
A képek alapjàn mindenkinek egyértelmu lesz,még nekem is aki sosem csinàltam élesztos Co2-t!
A lényege az,hogy nincs benne egy hullàm az éleszto mindig a neki megfelelo adag cukrot veszi csak fel,amennyi éppen a zselébol kioldodik!én épp tegnap probàltam ki,annyi kulonbséggel hogy min.2*annyi élesztot tettem bele,igy min.30bubi/min érheto el fixen!Azt nem tudom mennyi ideig fog igy uzemeli,itt a forumon 1-1.5-2honapot irnak!De ezt csak az éleszto mennyisége szabja meg!
Az én fotoim:
14835027_d66fd18764accad009f4073db052cca0_m.jpg


14835069_da8f393f9d92ad257eec9514e3c130d3_m.jpg
14835087_f4f6a88830b86c76d51b89ad21558177_m.jpg
14835081_19c7318a8f35c328fa83641754edb996_m.jpg
Maga a szirup igy nèz ki:2dl viz
300g cukor
kevés ételfesték,vagy szorp(csak a szinezés miatt,igy làtjuk majd mennyi még a zyelé!)
12g zselatin(ha lap zselatint hasznàlunk,elobb tegyuk hideg vizbe,majd mikor meglàgyult a vizbol kiszurve làgy formàban mehet a forro cukorszirupba!)
2-10g éleszto(amit egy kis pohàr langyos vizben elobb feloldunk,majd ezt ràontjuk a megkemènyedett zselére,és a maradék részt,felengedjuk nem teljesen hideg vizzel,de tul meleggel sem!Mert ha tul meleg,vagy feloldjuk vele a màr kész zselèt,vagy megoljuk az éleszto gombàkat,és elmarad a bubizàs!)Minnél melegebb a viz,annàl hamarabb kezd majd el az éleszto dolgozni!!

Persze ahogy a blogban is làthato,elobb a forro oldatot kell elkésziteni,majd hutobe,vagy fagyasztoba tenni és amint megkeményedett a zselé,johet a langyosvizes éleszto,majd a maradék vizzel valo felengedés!
Ha màr beszéltetek itt a forumon hasonlorol,akkor Sorry,de az élesztos Co2-val nem igazàn foglalkoztam!De ha valaki csinàlt màr hasonlot,arrol szivesen hallanèk,hogy vajon meddig tart egy ilyen érési folyamat valolyàban!Nàllam bugyog a Co2 a levegobe,most csupàn csak kivàncsisàgbol ;)
 

fkf

Kertész szaki
Üdv mindenkinek.

Nem saját írás!

siki blogja!


Élesztős CO2 más szemszögből

Szerintem mindenki hallott már az élesztős módszerről amivel egész szép eredményeket lehet elérni, ezt szeretném bemutatni egy kicsit más oldalról.

A recept egyszerű víz cukor és élesztő, na de mi is játszódik le ez után.

A kristálycukor vegyjele C12H22O11 95%-ban ez alkotja ha ezt vízben oldjuk akkor két alkotóelemére bomlik egy glükózra és egy fruktózra ezeknek azonos a vegyjele.

1C12H22O11 +1H2O------2C6H12O6

Ekkor jön a képbe az élesztő, ami lebontja a glükózt és a fruktózt, alkohollá és szén-dioxiddá. Ez játszódik le a must erjedésekor is. Arra kell vigyázni hogy az élesztőgombák nem maradnak életben kb 20% os töménységű alkohololdatban, és nem bomlik le az összes cukor. Ezért áll le a folyamat a zselés élesztős módszernél. Ezért egy liter vízbe max 40dkg cukrot célszerű önteni.

1C6H12O6------2C2H5OH+2CO2

Számolás: 1kg cukorból kb 0.5kg alkohol és 0.5kg szén-dioxid keletkezik. Ez azt jelenti hogy kb 273 liter (500g/44g/mol*24dm3/mol)szén-dioxid képződik.
Ez már saját. :)
Az biztos,hogy stabilabb mint a hagyományos élesztős módszer.
Nem kel rázogatni,folyamatos a Co2 termelés,nem fut ki,aránylag egyenletes a buborékszám is.
Szerintem 1 hónapot sehol nem bír ki.
Nálam 3 napja megy folyamatosan,2 mp/bubi/palack.Aránylag stabilan.
Saját recept: 7dl víz,hozzá 4dl cukor összekeverve.
20 g zselatin fix (1 tasak) a 7dl cukros vízhez hozzáadva. összekeverve!Három óra a hűtőbe.
5dl vízhez hozzáadok 1 teáskanál instant élesztőt,jól összekeverem.
Az élesztős vizet hozzáadom a cukros zselatinhoz.
Kb ennyi.
A 2mp/bubit/palack,porlasztókővel,20cm mélységben tudja produkálni.
Én is kiváncsi vagyok a fejleményekre.
 

Sgábor

Kertész szaki
fkf said:
Üdv mindenkinek.

Nem saját írás!

siki blogja!


Élesztős CO2 más szemszögből

Szerintem mindenki hallott már az élesztős módszerről amivel egész szép eredményeket lehet elérni, ezt szeretném bemutatni egy kicsit más oldalról.

A recept egyszerű víz cukor és élesztő, na de mi is játszódik le ez után.

A kristálycukor vegyjele C12H22O11 95%-ban ez alkotja ha ezt vízben oldjuk akkor két alkotóelemére bomlik egy glükózra és egy fruktózra ezeknek azonos a vegyjele.

1C12H22O11 +1H2O------2C6H12O6

Ekkor jön a képbe az élesztő, ami lebontja a glükózt és a fruktózt, alkohollá és szén-dioxiddá. Ez játszódik le a must erjedésekor is. Arra kell vigyázni hogy az élesztőgombák nem maradnak életben kb 20% os töménységű alkohololdatban, és nem bomlik le az összes cukor. Ezért áll le a folyamat a zselés élesztős módszernél. Ezért egy liter vízbe max 40dkg cukrot célszerű önteni.

1C6H12O6------2C2H5OH+2CO2

Számolás: 1kg cukorból kb 0.5kg alkohol és 0.5kg szén-dioxid keletkezik. Ez azt jelenti hogy kb 273 liter (500g/44g/mol*24dm3/mol)szén-dioxid képződik.
Ez már saját. :)
Az biztos,hogy stabilabb mint a hagyományos élesztős módszer.
Nem kel rázogatni,folyamatos a Co2 termelés,nem fut ki,aránylag egyenletes a buborékszám is.
Szerintem 1 hónapot sehol nem bír ki.
Nálam 3 napja megy folyamatosan,2 mp/bubi/palack.Aránylag stabilan.
Saját recept: 7dl víz,hozzá 4dl cukor összekeverve.
20 g zselatin fix (1 tasak) a 7dl cukros vízhez hozzáadva. összekeverve!Három óra a hűtőbe.
5dl vízhez hozzáadok 1 teáskanál instant élesztőt,jól összekeverem.
Az élesztős vizet hozzáadom a cukros zselatinhoz.
Kb ennyi.
A 2mp/bubit/palack,porlasztókővel,20cm mélységben tudja produkálni.
Én is kiváncsi vagyok a fejleményekre.
Akkor màr ketten vagyunk!Engem igazàbol csak az érdekel,hogy vajon mennyi ideig fog ilyen egyenletesen jonni a Co2!?Legalàbb màr van 2 receptunk ès az is biztos hogy ez a megoldàs stabilabb mint a sima vizes egyveleg! :thumbup:
 

katonajanos

Kertész szaki
Nekem régen kb 2 hetet bírt, de sok mindentől függ. 20 dkg cukor és cirka 3dl víz 20 g friss élesztő.

Sent from my Motorola.
 

Tyler

Főkertész
Köszi hogy megosztottátok ezt a módszert! En eddig a sima löttyös élesztőssel próbálkoztam, de ez a zselés jobbnak tunik. Mindenképp ki fogom próbálni! Az élesztős módszerekkel csak az a baj sajnos hogy estére nem lehet elzárni.. Vagy kivesszük a porlasztot estére az akvariumbol es reggel visszatesszük(macerás ki-be pakolni) vagy az üveg kupakját tekerjük ki es reggel vissza az egész, de így meg megint várni kell 1 orat minimum mire feltöltődik nyomással a rendszer. :/
próbáltam sima O2-s elzárós,elosztős csapot használni hogy csak azon kelljen kapcsolni, de nem jött össze, nem zárt annyira hogy a co2 ne szökjön.

Tudtok esetleg valami célszerű módszert a ki es be kapcsolasra vagy sajnos ez egy ilyen szakma? A külső akasztós Szűrös időzitős megoldást olvastam de a kis kocka nanomomon nem lenne valami esztétikus.
 

Memphis

Főkertész
sziasztok!

Örülök hogy a ennyi információ össze jött a zselés megoldásról. Sikerült össze szednem minden hozzávalót, csak az a problémám, hogy nincs drop checkerem. Szerintetek merjek belevágni érzésre? Az aki kb 30l, van benne 10 rc, meg 2 oto. Mivel a bubi/sec nem valami jó mérvadó ezért vagyok bizonytalan.
 

Tyler

Főkertész
sziasztok!

Örülök hogy a ennyi információ össze jött a zselés megoldásról. Sikerült össze szednem minden hozzávalót, csak az a problémám, hogy nincs drop checkerem. Szerintetek merjek belevágni érzésre? Az aki kb 30l, van benne 10 rc, meg 2 oto. Mivel a bubi/sec nem valami jó mérvadó ezért vagyok bizonytalan.
Szia! Nekem van DC-m es elesztos co2-vel probalkozok es 35 literes az aksim. Az élesztős löttyöt érzésre keverem. Szabályzó csapom nincs hozza úgy hogy annyi bubi jön amennyit képes produkálni a rendszer. Még nem volt ra példa hogy túl sok lenne. A rákok, halak teljesen jol voltak, a DC zöld színű volt eddig mindig, sárgára még nem hasonlított. Nem tudom mennyire mutat pontosan, a GA-s DC folyadékot használom.
 

Memphis

Főkertész
Szia! Nekem van DC-m es elesztos co2-vel probalkozok es 35 literes az aksim. Az élesztős löttyöt érzésre keverem. Szabályzó csapom nincs hozza úgy hogy annyi bubi jön amennyit képes produkálni a rendszer. Még nem volt ra példa hogy túl sok lenne. A rákok, halak teljesen jol voltak, a DC zöld színű volt eddig mindig, sárgára még nem hasonlított. Nem tudom mennyire mutat pontosan, a GA-s DC folyadékot használom.

Akkor tulajdon képpen elpöfög ahogy tud, de kárt nem tesz.
 

Memphis

Főkertész
megtörtént a kupakok szigetelése, holnap kifőzöm az első zselémet :)
Hétvégén meg kipróbálom. olcsó egyszerű porlasztókővet fogok használni míg megjön a difim keletről, nincs nagy ellenállása. DC-m biztos hogy lesz, szeretnék csinálni egyet, akrilból, ahogy a be, kifolyókat is.
 

Tyler

Főkertész
megtörtént a kupakok szigetelése, holnap kifőzöm az első zselémet :)
Hétvégén meg kipróbálom. olcsó egyszerű porlasztókővet fogok használni míg megjön a difim keletről, nincs nagy ellenállása. DC-m biztos hogy lesz, szeretnék csinálni egyet, akrilból, ahogy a be, kifolyókat is.
Sok sikert hozzá! Én is keverek egyet és holnap már ki is próbálom. ;)
 

Tyler

Főkertész
Sziasztok, megcsináltam a zselés élesztős co2-t, sajnos azóta sem sikerült összehoznom működőképesre mert valahol mindig ereszt a flakon kupakja. 1 literes coca-colás flakont használok. A lyukat a kupakra kisebbre vágtam mint a cső átmérője és azon húztam át a csövet. jol szorult es látszatra zárt is, csak szerintem túl kicsi lett a lyuk mert a cső kicsit össze van gyűrődve. Kívül belül a kupakot a csőnél még beragasztottam "ragasztópisztollyal" de még így is nagyobb nyomásra ereszteni kezdett.
Tudnátok segíteni, hogyan célszerű megcsinálni, hogy tökéletesen zárjon a rendszer?
 

Memphis

Főkertész
Szia Tyler!

Én is kicsit kisebbre vettem a lukat mint a cső, nem baj ha picit össze van nyomva, attól a gáz még átmegy rajta. Sziloval tömítettél? Mert szerintem más ragasztó annyira nem jó, mivel ez flexibilis marad, jobban szét lehet kenni, én speciel ujjal kentem rá, belül is kinyomtam egy kicsit. A fenti képeket láthatod nálam hogy fest a kupak. A szilonak kell 24 óra száradási idő. Én kb 22 óra múlva kezdem el használni, azóta is jól zár.
 

andrashodi

Kertész szaki
Szerintem furd es ne vagd a kupakot, en kb. 2 merettel kisebbre furtam, mint a csoatmeroje, sregen levagtam a cso veget es atteptem egy fogoval. Ragasztas nelkul is franko lett igy. Ha begyurodik a cso, ott ereszthet, addig forgasd benne, mig kerek lesz a keresztmetszete (de szukebb, mint alapbol)!
 

Tyler

Főkertész
Szerintem furd es ne vagd a kupakot, en kb. 2 merettel kisebbre furtam, mint a csoatmeroje, sregen levagtam a cso veget es atteptem egy fogoval. Ragasztas nelkul is franko lett igy. Ha begyurodik a cso, ott ereszthet, addig forgasd benne, mig kerek lesz a keresztmetszete (de szukebb, mint alapbol)!
Köszi a tippet, meg fúrtam a lyukakat új kupakokra, most elvileg jol zár ragasztó tömítés nélkül is. Nincs meggyűrődve a cső, szépen tartja a formáját a szűkebb lyukban is. Holnapra kiderül hogy működik.
 

Memphis

Főkertész
ma reggelre megállt a csoda... Kb 2 napot ment. Most próbáltam működésre bírni egy kis friss élesztővel. Amikor élősszőr lecsavartam a kupakot, vártam valami durva szagot, de azt kell mondanom, a frissen feloldott élesztőnek erősebb az illata, mint a löttynek amit használnék. Most durván 1bubi/5sec van. Még gondolkodok mi lehet a baj. Lehet hogy északára letekert bubiszámláló kupak miatt csökken a nyomás a másik palackban is, és ez nem tetszik az élesztőnek, lehet a hőmérséklet ingadozás....
Nemtom....
 

Szabó Dániel

Kertész szaki
Nálam a 2 dl cukor, 10g élesztő még termel... Bár én 1 literes flakont használok gyárnak, a hőmérséklet pedig 27 fok körül van a szobában.
2,5-3 sec / 1 bubi.
Estére csak a "gyár" kupakját lazítottam meg..
 
Oldal tetejére