• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Eleocharis acicularis

Eleocharis acicularis 2014-03-10

beeex

Új regisztrált
Mint sok akváriumban láttam, Eleocharis acicularissal készülök az előtér egy jelentős részét beültetni. Azonban Molnár Bálint vízinövény kertész szerint ez a növény víz alatt úgy fél évig bírja aztán kipusztul, mivel ez nem igazi vízinövény hanem inkább vízparti.
Van ezzel kapcsolatos tapasztalata valakinek? nem szeretném hat hónap múlva átültetni az egészet.

Másik kérdés, hogy az Eleocharis acicularis és az Eleocharis parvula között mi a különbség?

Köszönettel Ákos

 
Utoljára módosított moderátor által:

Luna

Főkertész
Ezt a fél év problémát még nem hallottam eddig.
A parvula levelei egyenesebbek, míg az acicularis levelei lehajlanak a talaj felé. Ennél szebben esküszöm nem tudom megfogalmazni. Méretbeli különbség nincsen. Próbálom képpel illusztrálni:

E. parvula:


E. acicularis:

Eleocharis%20acicularis.JPG

A második képen látszódik, hogy mennyivel dzusngelesebb az acicularis, míg a parvula szép egyenes hajtásokat hoz.
 
Utoljára módosított moderátor által:

keymaker

Alapító
Admin
Moderátor
Előtér szőnyegesítésre mindenképpen a Parvula a megfelelő! A lányom akváriumának jobb oldalán a hátfalig felfut ezen a képen (a madarat viszont láthatóan inkább a HC érdekli az előtérben):Ha Parvulát vásárolnál, akkor mindenképpen ellenőrzött forrásból tedd (pl. Tropica) mivel gyakran előfordult, hogy mást (viviparát pl.) küldtek itthon - egyébként igen jó növényes forgalmazók ;).
 

inadsz

Sasszem =)
Admin
Moderátor
Legjobb napló
igaz, a parvula levelei hajalank le, az acucilaris alacsony egyenes, a vivipara pedig magas egyenes leveleket hoz :)
A parvula tényleg dzsungelesebb, és alacsony nagyon, én elkövettem azt a hibát hogy nyírásnál megnyírtam hát nem volt jó ötlet. :roll:
 

artegor

Tapasztalt kertész
: ) most is okosabb lettem.
én az acicularisról azt hittem, hogy kb 8-10 cm-es.
most már akkor tudom, hogy vivipara-m van .
milyen érdekes. mindig ilyen növényt akartam, közben meg benne volt az akiban, csak le volt vágva rövidebbre :)
 

raggacs

Tapasztalt kertész
érdekes még hogy nekem tropicás parvulám van és amikor megvettem még magas egyenes levelei voltak ezeket levágtam és most javarészt kicsi visszahajló levelei vannak de van ahol felfelé tör szóval szerintem környezetfüggő...
 

Levinen

Kertész szaki
Ez egy igazán érdekes kérdés, hogy vajon melyiknek van hosszabb egyenes, vagy rövidebb, az aljzat felét forduló levelei? Nos, én úgy figyeltem meg, hogy ez első sorban nem faj függő. Én is korábban meg voltam győződve, hogy a Acicularis a visszahajló, mert én így tapasztaltam. A tényleges válasz, a fény erejében keresendő. A 200-as akimban viszonylag kevés volt a lejutó fény, így ilyenkor a levelek rövidebbek lesznek és az aljzat felé fordulnak. Minél erősebb a megvilágítás, annál egyenesebbek és hosszabbak lesznek a levelek, akár csak a emers módban nevelt növények.
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
Levinen said:
A tényleges válasz, a fény erejében keresendő. A 200-as akimban viszonylag kevés volt a lejutó fény, így ilyenkor a levelek rövidebbek lesznek és az aljzat felé fordulnak. Minél erősebb a megvilágítás, annál egyenesebbek és hosszabbak lesznek a levelek, akár csak a emers módban nevelt növények.
Számomra ez nem tűnik logikusnak, elvégre minél kevesebb a fény, a növénynek annál inkább a fény felé kell törekednie, tehát elvben magasabbra fog nőni (bár a szerkezete kissé gyérebb lesz). Ha sok a fény, akkor bőven jut az aljzatra is, így tud terjeszkedni oldalra. Vagy nem?
 

Levinen

Kertész szaki
Csak józan paraszti fejtegetés. Én arra gondolnék, hogy míg egy stem növény megteheti, hogy a felülettel rendelkező leveleit a fény felé tolja, így hatékonyabbá téve a fotoszintézisét, addig ezt egy fűféle nem tudja megtenni, lévén hogy a felületek oldal irányba néznek. Én arra gondolnék, hogy a fű pont azért fekszik, hajlik vissza, hogy ezt a felületet növelje és ily módon javítsa az esélyeit. Lehet ez hülyeség, de nekem mégis ez a tapasztalatom. Az acicularis a nagy akváriumomban teljesen visszahajló leveleket hozott, addig a parvulám viszonylag egyenesebb szálakat hoz a nanoban.
 

Luna

Főkertész
Levinen said:
Lehet ez hülyeség, de nekem mégis ez a tapasztalatom. Az acicularis a nagy akváriumomban teljesen visszahajló leveleket hozott, addig a parvulám viszonylag egyenesebb szálakat hoz a nanoban.
Nálam is ez volt a tapasztalat az E. parvulánál, inkább egyenes szálakat hozott. Ezért is írtam ezt, a google-n is inkább így látni a két növény között a különbséget. De lehet, hogy ez valóban nagyban fény függő.
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Nálam a nanóban erős fénnyel is szép hajlós a parvula.

Inkább abban keresendő az ok mint a legtöbb növénynél. Van e megfelelő helye a terjeszkedésre, kibontakozásra.
Ha nincs akkor elképzelhető hogy felfele próbál növögetni. Ha elégséges terület van a számára akkor szépen elfekszik.
 

beeex

Új regisztrált
Acicularist itthon több helyen is lehet kapni, de parvulát nem. Honnan lehetne beszerezni itthon? A Tropica ha jól láttam, egy külföldi oldal?
 

Nigro

Alapító
Admin
Nos.
Eleocharis parvula: kis lehajló fű 5-10 cm-es (emersen ugyanolyan, mint az acicularis)

http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2009/07/garnélák.jpg


Eleocharis acicularis: kb.10-15 cm-es fű
Eleocharis vivipara 15-35 cm-es fű.;)
 

Feccc

Tapasztalt kertész
ÜDv Mesterek!

A növénnyel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mennyireigényli a tápozást? Co2 adagolásom van, magasnyomású, tápozni még nem kezdem az akvát amíg nincs meg minden növény. Szóval csak co2 is elég neki? :?: :?
 

Cecska

Moderátor
Moderátor
Legjobb napló
Nem vagyok mester, de megpróbálok válaszolni a kéedésedre!! :D :lol:
Szerintem , bármennyi növényed van tápozni kell, ha már van co2 és fény is!
Amano is tápoz már az elejétől, igaz ő az első 2 hétben csak Brighty K-t használ!
Acicularis is igényli mind azt a törődést mint az összes növény!! ;)
 

Tomi

Főkertész
Legjobb napló
Feccc said:
ÜDv Mesterek!

A növénnyel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mennyireigényli a tápozást? Co2 adagolásom van, magasnyomású, tápozni még nem kezdem az akvát amíg nincs meg minden növény. Szóval csak co2 is elég neki? :?: :?
Mester én sem vagyok :p :lol:
Ha van táptalaj, akkor egy ideig szépen fog nőni. Ültetés utáni egy-két hétben elsősorban a gyökereit fogja növeszteni. Nem szerencsés kevés növénnyel indítani egy akvát... Vegyél pár igénytelen hínárt majd kirakod őket, ha meglesz az összes növényed.
 
Oldal tetejére