• Külső szűrőt keresel?

    Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

    Tudtad, hogy az EHEIM 2275-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

    Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

    Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

    További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  • Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Eheim Substrat Pro vs Seachem Matrix

viktorlantos

Alapító
Admin
Ha már nálam voltak a Seachem cuccok legalább csináltam egy ilyen fotós összehasonlítást

4382023290_82be92fef7_b.jpg

Nem cél, hogy egymással szembeállítsam a termékeket, inkább csak szemléltető.
 
Megmondom őszintén én csak a shopban láttam róla a képeket.
Olyannak gondoltam mint a Bio Rio.
De így egymás mellett már jól látszik,hogy a szemcseméret szinte közel azonos a Substrat Pro-val.
Várom a véleményeket ide és a shopba is.
 
gelo said:
Megmondom őszintén én csak a shopban láttam róla a képeket.
Olyannak gondoltam mint a Bio Rio.
De így egymás mellett már jól látszik,hogy a szemcseméret szinte közel azonos a Substrat Pro-val.
Várom a véleményeket ide és a shopba is.

Szemcseméret inkább a duplája. A fotón lehet nem jön le annyira.
 
Ma rendeltem meg, kíváncsian várom majd az eredményét (a csomagot is) :D .
Purigent is kértem, majd beszámolok róla (bár most is kristálytiszta a vizem).
 
Jelentem bekerült!
Olyan szerkezetű, mint egy habkő. Egyes darabok a szűrőbe rakáskor lebegtek a felszínen, úgyhogy biztosan nagyon porózus (sok levegő maradhatott bennük). A 1,5 literes kosarat bővebben kitölti, mint a Substr. Pro.
 
atti76 said:
Olyan szerkezetű, mint egy habkő. Egyes darabok a szűrőbe rakáskor lebegtek a felszínen

Akkor biztos,hogy vulkáni eredetű,horzsakő ,tajtékkő,riolittufa.



Bocs,hogy megint okoskodok.
 
Megosztaná valaki a gyakorlati tapasztalatát, vajon tényleg érdemes áldozni a Matrixra? Most éppen fele-fele osztásban gondolkodom egy 2226-os felső kosarába.
 
Hali!

Milyen tapasztalatot vársz?Hogy csillogóbb, áttetszőbb a víz?

Hát ez is csak végzi remekül a dolgát, de észrevétlenül, a "szürke eminenciás"..Én észrevettem javulást, az algásodás még "nehezebben jön elő".

Teljesen jó.
 
Kb ennyit... parasztvakitás kategória vagy tényleg érdemes áldozni rá literenként kb 1600 kőkemény magyar forintot?!
 
bitumen said:
Kb ennyit... parasztvakitás kategória vagy tényleg érdemes áldozni rá literenként kb 1600 kőkemény magyar forintot?!

Válassz jó szűrőanyagot ez a lényeg. Hogy mit az tőled függ. Ha Matrixra adod a voksod nem fogsz benne csalódni, de ne ettől várd a világmegváltást. A pénzedért egy minőségi szűrőanyagot kapsz, amit rajtad kívűl még tetemes mennyiségű akvarista használ. Az egyik legnagyobb amerikai cég áll mögötte, akik törekednek a jó cuccokra.

Ha valamit ki kell emelnem a tulajdonságok közül, akkor 2 dolgot tennék. Az egyik, hogy nagyobb szemű, mint az átlag szűrőanyagok. Ráadásul nem szabályos. Ezért nem fogja le annyira a szűrőt mint a legtöbb szűrőanyag. Ez időnként nem jön rosszul főleg, hogy növényeseknél minden szűrő lph számít.

A másik, hogy tapasztalatom alapján nem szennyeződik annyita mint pl a substrat pro. A substrat pro idővel elsárgul és láthatóan eltömítődik a szűrőben lévő anyagoktól. A Matrix-nak más a felülete kevésbé szennyeződik mint a substrat pro, szerintem hosszabb távon használható.

Bár a szemet könnyen be lehet csapni és egy szűrőanyag cserénél egyébként is tisztább vizet látsz, de amikor betettem a nagy akiba szerintem tisztább volt a vizem mint más szűrőanyaggal amit eddig próbáltam. Lehet ez csak annyi volt, hogy a koszos szűrőanyag helyére új került és nem tolta vissza a mikroszennyeződéseket az akiba, de lehet mások is megerősítenek hasonló tapasztalatokkal. A saját nagy akimnál ezt tapasztaltam.
 
És mennyi idő után sárgul, hal ki az Eheim sub. pro? Valamilyen módon lehet esetleg reaktiválni vajon?
 
CKPeter said:
És mennyi idő után sárgul, hal ki az Eheim sub. pro? Valamilyen módon lehet esetleg reaktiválni vajon?

hát ismét csak saját tapasztalatről tudok beszámolni, de a substrat pro szerkezete puhább mint a matrix. idővel kopik porlad stb. függ attól milyen aki alatt megy. egy nano nem szennyez semmit. de a 240-es akim alatt 6 havonta már elgondolkozom a cserén - ott sok a szennyezés. Nincs rá szabály ezt ki kell tapasztalnod. Látni fogod őket működés közben. Rengetegen vannak akik nagyon hosszú időn át használják ezeket a szűrőanyagokat. A substrat pro a fentiek ellenére egy profi szűrőanyag egyszerűen a felületi sajátságok és a szerkezete miatt máshogy viselkedik a szűrőben és máshogy viselkedik hosszútávon.
 
Mátrix a Eheim eco pro felső kosarába raktam májusban, Sera aktivszenet váltotta, alatta a Sub. Pro van, ami a cserét megelőzően kb. 2 héttel volt át öblítve leeresztett vízzel. Ami nagyon jó volt az annyi ,hogy az apró szemcsés szén után kivehettem végre a koralliát, most már a szűrő is bent tartja a Co2 bubikat. A mi rossz volt, az első héten -gondolom nem oltodott át elég gyorsan bacikutura - megjelent az ecsetalga. Most már látszik a, hogy dolgozik rendesen a Matrix- elkopott az alga nagy része.
Szóval nagyon jó hogy nem fogja a a szűrőt, valószínűleg le idővel lecserélem S.Pro-t teljesen Matrixra.
 
A mai nap folyamán kicseréltem az EX1200-as szűrömben a biolabdákat matrixra, és érdeklődnék, hogy mennyit ajánlatos egy külső szűrőben elhelyezni?!
1 litert vettem, és a szűrő egyik kosarába elhelyeztem az összeset!A felét kevésnek gondoltam! :)
 
Az normális, hogy 4 hónap használat után a a mátrix ugyanúgy néz ki mint amikor behelyeztem a szűrőbe ? Szinte semmit nem színeződött és a felülete minden takarításkor tiszta.
Csak azért kérdezem mert eddig jópár szűrőanyag megfordult nálam, de egyik sem viselkedett így, takarításkor méretes bacitelepek szoktak leszakadni mikor átmosom...
Ez egy fícsör ? :D
 
Sziasztok,

csak félig kapcsolódik a témához, de nem akartam külön topicot nyitni a kérdésnek.
Nemrég vásároltam egy 2226 szűrőt, amihez kaptam Eheim Substrat Pro-t valami kis kerámiagyűrűt, és egy durva szivacsot. Van azonban otthon 3l Siporaxom is, amit nem hagynék ki, mert jól bevált eddig.
Az első gondolatom az volt, hogy a szivacsot és a kis gyűrűket kidobom és bekerül alulra annyi siporax ami belefér, majd Substrat pro a következőre, végére egy kis Seachem Purigen :p és vékony vatta.

Jó lesz így, vagy egyéb máshogy kellene :roll:
 
Hali!

Hát azért valami kis előszűrés azért elkéne...
Azért az rendben, hogy minnél több jó szűrőanyag kellene, de talán maradhatna némi szivacs és kis kerámiagyűrű.
 
Hm... nekem nem volt más az eddigi 2 szűrőmben, mint siporax és aktívszén.
Úgy voltam vele, hogy ha már van belőle jó sok, akkor a szivacs és kis szutyok kerámiagyűrű helyett miért ne azt használjam... :roll:
A szmötyit megfogja a sipo is nem? Nagyon hibás az elgondolásom? :wtf:
 
Back
Oldal tetejére