• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Egyből - kettőt :)

Pityke85

Főkertész
Sziasztok!

Helyhiány miatt szeretném lebontani a már meglévő 160 literes akváriumomat, majd a benne lévő névényeket, dekor elemeket, élőlényeket, azokat pár dologgal kiegészítve szeretném két kisebb akvárium építséhez felszhasználni. A bontást, illetve a két akvárium építését szeretném itt naplózni, ezért készítettem-e bejegyzést. Rengeteg videót megnéztem, cikket olvastam az elmúl 3-4 hónapban, de lehet vétek majd bőven hibát így is :unsure: szóval a segítséget, tanácsokat, meglátásokat tényleg szívesen fogadom.
Ő a donor :) 05d9b8ccc77a9076e30c808f099c7ade.md.jpg

Ők pedig az új "kincseim". A 70l-s denerle nano akváriumot születésnapomra kaptam, míg a másik 30l-s nano akváriumot használtan vettem.
05002f9e0717fe1b30049036761bf025.md.jpg illetve 20e5251f00b6624f46963e0627577e0c.md.jpg

A munkálatoknak valószínűleg jövőhéten tudok nekifogni, mert még egy adag vitronövény nem érkezett meg. :cry: Addig is ahogy időm engedi a technikai részleteket, előkészületeimet, terveimet szeretném megosztani veletek. Előljáróban a terveimről annyit elárulok, hogy a 70l-s akváriumot hight technek, míg a 30l-s low technek szeretném megépíteni.

A következő bejegyzésben a meglévő 160l-s akváriumról mesélek majd :) Addig is további szép estét, jó hétvégét mindenkinek!

Üdvözlettel István
 

Attachments

  • 05d9b8ccc77a9076e30c808f099c7ade.jpg
    05d9b8ccc77a9076e30c808f099c7ade.jpg
    663.9 KB · Megtekintések: 22
Utoljára módosított:
Szép estét mindenkinek :)

Ahogy igértem ismét itt vagyok, hogy az első akváriumomról meséljek kicsit ;) 2012 óta élek Németországban. Miután kijöttünk az élettársammal a munka után nem igazán találtam a helyem, kellett egy dolgot keresnem, hogy lekössem magam. Mivel gyerekkorom óta sokat voltam vízközelben, édesapámmal heti rendszereséggel horgásztunk jött az ötlet, hogy az új "otthonomban" megépítsem a saját "tavam". Itt sajnos elkövettem azt a "kezdő" hibát, hogy nem tájékozodtam kellően az akvarisztika alapjairól és rögtön beleugrodtam a képen látható 160 literes akváriumba amit az ebayen vettem a hozzátartozó kellékekkel használtan(üres volt). Egy JBL cristal profi külsőszörü, illetve 2 db gyári t5-s fénycső volt hozzá. Természetesen csapvízzel indítottam, az RO-vízről nem is hallottam anno :oops: A csapvizet kezeltem, minimális algásodáson kívül nagy problémám nem is volt vele, bár az is igaz, hogy egyszerű igénytelen növényeim és halaim voltak. 2019 végén jött az ötlet, hogy a régi berendezést fejlesszem. A jelenlegi összeállítában kb. 1 éve üzemel.

Főbb fejlesztések: A belső vízmelegítőtől szerettem volna megszabadulni, ezért a külső szűrőmet lecseréltem egy eheim professional4 350T-re, illetve vettem egy RO készüléket(csak RO vizet használok azt visszasózva). A talajom JBL volcano, + JBL aquasoil, amikkel nagyon elégedett vagyok. Az igazi változást azonban az új CO2 rendszer, illetve az új LED világítás hozta meg. A LEDet kínából rendeltem, egy teljesen noname készülék(drágáltam cserélni évente a t5-s csöveket,ezért fektettem be ledre). Az új világítás + a co2 viszont csodát tett. Növényeim egyre szebbek lettek, heti rendszereséggel van jelentős mennyiségű nyírásom. Az eredmények egyre jobban meghozták a kedvem a hobbihoz. Mivel Ro vizet használok tesztként vettem 10 db red szakura garnélát kipróbálni, életben maradnak-e. Egy év alatt az álomány biztosan 60 felé emelkedett :love: egyszerűen imádom őket, nagyon cukik... Mivel az akváriummal minden rendben, "fiatal" őszintén megmondom, hogy nem terveztem szétszedni, de nem csak a garnélák szapordtak az utolsó év alatt :D Párommal május közepére várjuk első gyermekünket és jött fentről a parancs... szükségünk van a helyre :cry: - az akvárium helyére egy komód fog kerülni. Szerencsére a párom is tudja, hogy fontos lett számomra ez a hobbi :) Tőle kaptam születésnapomra a 70l-s akváriumot. Egy masszív komódot vettünk annak a tetejére fog kerülni az új akváriumom ;)

Ebéd után nem bírtam magammal, kicsit előre dolgoztam :X3: Korábban nem fóliáztam még, így kicsit izgultam sikerül-e :) Youtubon néztem pár videót, a nedves fóliázás mellett döntöttem. Egyenlőre nem látok sehol levegőfoltot, viszont két helyen szennyeződés került a fólia alá. Kis szöszszerőség... Szerencsére csak hátulról látni, így nem kell újrafóliáznom :D

Remélem holnap is lesz időm, akkor megpróbálok írni az új akváriumokról és tartozékokról ;)

https://kepkuldes.com/images/3a874c5a353aeeb95fbd2171efe2074b.md.jpg és a kicsi https://kepkuldes.com/images/6292500754e79f1df9a4ea356b0236da.md.jpg

Jó éjszakát mindenkinek!
 
Szép estét :)

Munka után jöttem, hogy kicsit meséljek az akváriumok gépesítéséről, technikai adatairól, tervezet növényekről ;)

- 70l-s Denerle nano cube 50x36x39 cm. (szélesség, magasság,mélység)
- 45 cm-s chihiros wrgb2 led lámpa lesz felette. Két hete érkezett meg, még akvárium felett nem volt :) Az appot leszedtem hozzá már, kipróbáltam tökéletesen működött.
- Eheim professional4+ 350T szűrőm lesz alatta 1050l/óra teljesítményével remélem nem lesz gond. Az áramlat erejét szerencsére lehet rajta szabályozni, ha túl erős lesz visszaveszek belőle. 3 szinten Sachem matrixal töltve+perlonvatta+szivacs+gyanta
- 2 kg co2 palack + hozzátartozó kiegészítők,
- dekorok: 160l-s akváriumból szeretném a bal oldali fát átpakolni, illetve van kb. 20kg sárkánykövem.
- Növények: előtérbe eleocharis sp minit terveztem(2 db zselés dobozom van), mögé Alternanthera reinickii mini(1 zselés doboz) mögé, mellé Rotala indica Bonsai (1 zselés doboz), háttérben két oldalt Rotala sp. Vietnam "H Ra", középen Microsorum pteropus Windeløv, lesznek a fő növények. Nem rendeltem túl sok új növényt költséghatékonyság miatt, nem sietek remélem idővel lesz bőven metszés amit visszaültethetek. A régi akváriumból még rendelkezésre áll egy jó adag növény(Hygrophila pinnatifida, anubiasok, cryptok, microsorumok,vallisneriák, jó adag montecarlo, illetve moha.

Nagyon szerettem volna még Bucephalandra sp. "Kedagang Mini"-t az akváriumban, de sajnos eddig nem jutottam hozzá sehol :cry: Amint lesz szeretnék azt is bele, nagyon tetszik ez a növényfaj.

A másik akvárium amit low technek szánok 30x30x39 cm.
- egy ismeretlen teljeítményű denerle led lámpa van felette(amennyiben gyenge lesz, veszek hozzá egy megfelelőt)
-vásároltam hozzá egy kivülről akasztós eheim liberty 130-s szűrőt amiben gyári szűrőanyag+ a maradék helyen sachem matrix lesz. Purigent kell még ehhez is vennem.
-dekorok: van kb. 6 kb. seiryu kövem. Nem gondoltam túl egy két lépcsős akváriumot szeretnék építeni
-Növények: maradék a régi akváriumból

Terveim szerint a régi akváriumból fel tudok fogni kb. 50 liter vízet, amit az újakhoz fel tudok használni. A szűrőmet egy vödör akváriumvízben folyamatosan járatni fogom, így a bacik remélhetőleg nem halnak meg :D A talajt a 160l-s akimból jbl volcnao + Jbl aquasoilt a maradék akváriumvízben átmosom és a kicsikben újrahasznosítom. Tropicana kapszulát + extra bacit vettem hozzá, hogy egy kicsit feltúrbozzam :) Remélem a bentlakó halaknak, garnéláknak, csigáknak nem lesz baja a költözéskor... sajnos máshova nem tudom tenni őket, csak az új akváriumba ahogy elkészültek :(

Szerdán érkezik az utolsó adag növény amit rendeltem, szombaton fogok tudni nekilátni a bontásnak, majd az építésnek. Az én tempommal egésznapos hercehurcára készülök :oops: remélem be tudom estig fejezni :unsure:

Akinek van tapasztalata a Chihiros wrgb2 lámpákkal nyugodtan ossza meg velem :) elsősorban a színek százalékos beállítása érdekel az akvárium indításakor :rolleyes: vagy mindent 100%-ra állítok egyből :X3: aztán jöhet az algásodás :p

Amint tudok jelentkezek fotokkal a munkálatokról, illetve majd a végeredménnyekkel is. Akinek van tanácsa addig se tartsa magába ;) nem szeretnék a számításból semmit sem kihagyni.

További szép estét mindenkinek!
 
Nem gyanta van benne :S Rosszul emlékeztem, az ro készülék mellé egyidőben vettem kation cserélő gyantát, azzal kevertem össze. A szűrőben a sachem purigenhez hasonlóan működő Szat Clear Water nevezetű zacsi van :)
Én abban hiszek, hogy az akváriumba kell jó sok növény, ideális körülmények a növekedésükhöz, jó szűrő megpakolva matrix-al és kész...
Amúgy kiváncsian várom a startot 😉
 
Én abban hiszek, hogy az akváriumba kell jó sok növény, ideális körülmények a növekedésükhöz, jó szűrő megpakolva matrix-al és kész...
Amúgy kiváncsian várom a startot 😉
Ismerősöm ajánlotta ezt a zacsit :) végeredményben a vízzel nem volt gondom, de úgy voltam vele, soha nem lehet tudni... 4-5 havonta szoktam regenerálni sós-vízesoldatban, rosszat nem mondhatok róla. Már én is tűkön ülök ;) alig várom a szombatot :D
 
Nyomásfokozó pumpával, nagyobb teljesítményű membránnal, és kisebb áteresztővel lehet javítani a tisztított víz mennyiségén.
Csatlakozom @Gyukker kollégához. Nyomásfokozó pumpa mindenképpen kell! Sőt azt mondom vegyél egy nagyobb ro készüléket is. Én nemrég cseréltem a hasonló kaliberű ro-mat egy 200gpd-sre. Ez a nyomásfokozóval kb 35-40 perc alatt tölt meg egy 20 literes kannát. Piszkos drága móka, de megfizethetetlen a különbség.
 
Csatlakozom @Gyukker kollégához. Nyomásfokozó pumpa mindenképpen kell! Sőt azt mondom vegyél egy nagyobb ro készüléket is. Én nemrég cseréltem a hasonló kaliberű ro-mat egy 200gpd-sre. Ez a nyomásfokozóval kb 35-40 perc alatt tölt meg egy 20 literes kannát. Piszkos drága móka, de megfizethetetlen a különbség.
Nem sietek sehova, ráérek a kis hordómat töltögetni :) Amíg ez a membrán jó nem költök másikra. Két kis akváriumomhoz ami lesz heti 1x 50%-s vízcseréhez megfelel. Esetleg ha sikerül családiházba költözni, elgondolkodok a fejlesztésen.
 
Back
Oldal tetejére