• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Garnélás Dragoniga!

GJade

Főkertész
Sziasztok!

Második naplóm, illetve második akváriumom is :) Már egy ideje terveztem az akvárium indítását, de még várni akartam vele, aztán megláttam, hogy @BoMa új otthont keres a green jade garnéláinak. Lelki szemeimmel már láttam is a garnélákat, hogy szeretnének hozzám kerülni. Gyorsan meg is beszéltem a részleteket, majd rendeltem egy 20 literes opti nano akváriumot, dragon köveket és növényeket és még pár egyebet :D Sajnos helyhiánnyal küzdök, ezért nem 40 literes lett az akvárium. De ez még nem jelenti azt, hogy nem fognak nagyobb akváriumba kerülni idővel. Az alapkonstrukció megint az volt, hogy legyen sok búvóhely a garnéláknak, érezzék magukat a lehető legjobban. Illetve, hogy jó sok zöld legyen az akváriumban, lehessen a kis kaméleon jádékat keresgélni :D A dragon kő nagyon tetszik nekem, szerintem a kő színe a barna talajjal jól fog mutatni és még a zölddel is, ha fotózgatnék egy kicsit :) Előző naplómból tanulva nem választottam annyira nagy növésű növényeket, talán egyet-kettőt, de biztosra veszem, hogy szeretik a garnélák a dús növényzetet. Próbálom megtalálni a garnélák és a növények közti harmóniát, de itt is, mint mindig, minden a garnélákról szól nálam. A következő utáni akvárium már lehetséges, hogy növényes lesz, ahhoz még sokat kell tanulnom, Illetve az orange sakuráim után azt kell, hogy mondjam, szeretni való kis lények, mindig alkotnak valamit, ezért a garnélás vonalat erősíteném. Picit félek az akvárium kis mérete miatt, hisz itt nagyon számít az egyensúly, hogy ne boruljon meg.

Folytatás következik..
 
Sok siket hozzá, téma megfigyelése természetesen beállítva!
Nagyon várom a fotókat.
Amilyen alapos, gondos gazda vagy, nem lesz gond a kisebb mérettel sem.:)
Köszönöm szépen a bátorító szavakat! :)
Közben megérkeztek a lakók.
 
El kéne kezdenem megírni a napló elejét, hogy beszórhassak majd pár képet. Nagyon lenyugodtak, olyan maximum 8db-ot tudok megszámolni a 25-ből :D Pont úgy álcázzák magukat, ahogy vártam.
Itt is éppen bújócskáznak:
_D309678.JPG
Nem kell megijedni, ott jobb oldalt lent nem a homokba dugja a fejét :D
Érdemes megfigyelni, hogy szinte világítás nélkül a világos barna színű talaj mennyire hasonlít a fekete talajhoz. A dragon kövekkel is fotózási nehézségekbe ütköztem, hisz eléggé színes, nem gondoltam volna. Sőt egyik kő párducmintás. Erről is lesz majd kép, nekem nagyon tetszik ez a dragon kő. Még annyit megjegyeznék, hogy viccesen tud mutatni a ici-pici garnéla, amikor a dragon kőből néz ki. Hihetetlen, de annyi kép ötletem támadt, ahogy megláttam őket a vízben, hogy na :D
 
Akkor folytassuk..

Sziklás akváriumot akartam, szerintem a green jádékhoz passzol a dragon kő, ha már a jáde köthető valamilyen szinten a sárkányokhoz. A névválasztás az hirtelen jött, GreenLand lett volna, de wikipédián utánanéztem a jade szónak és nem volt mese, dragonnak benne kellett lennie, nem csak a kő miatt. Aztán már csak kicsit nigásítani kellett, hogy hasonlítson a csengése az előző naplómhoz :D Illetve, ha sárkányra gondol valaki, általában a zöld szín ugrik be. Ezt már nem ragozom tovább :D Tele van az akvárium kicsi sárkányokkal, hopsz, abbahagytam :)

Így magába sziklásként nekem személy szerint jobban tetszik, de mivel több növényt rendeltem, mint kellett volna, így bepakoltam mindet. Plusz kaptam is még 3 féle növényt. Ezúton is köszönöm a növényeket és a szűrőt @farkasgbr ! :) . Így, jelenleg 7 féle növény található az akváriumban. A garnélák is szeretni fogják, ha nagyobbak lesznek, mert nőni fognak az szinte biztos :D

Akkor egy lista, hogy mik találhatóak az akváriumban:

- Green Aqua akvárium, Opti-White - 20 l, 36x22x26 cm, 4 mm (nano). Jó, ez nem benne található, de ebben található minden :)

- Dennerle Nano Garnelenkies Sumatra barna aljzat 4kg

- Tropica Substrate növény táptalaj - 1 liter (ebből egy pici maradt)

- Dennerle Nano sarokszűrő 10-40l akváriumhoz

- Dennerle Nano BabyProtect - védőrács sarokszűrőre

- JBL AquaPad akvárium alátét szivacs 60x30cm (méretre vágva)

- Világítást szerintem hagyhatjuk is (előzőből maradt 10 centis led világít jelenleg, egy hurkapálcika tartja a helyén :D)

- 4kg Dragon - Ohko kő ( kb 3-3.5 kiló van az akváriumban)

Növények:

- Dennerle Cryptocoryne wendtii kompakt - zselés (in-Vitro)

- Dennerle Hygrophila corymbosa 'Kompakt'

- Green Aqua Hydrocotyle tripartita – zselés

- Tropica Lindernia rotundifolia

@farkasgbr kapott növények:

- Anubias

- Még kétféle növény

Szintén kaptam egy Eheim belső szűrőt, de sajnos akárhogy próbáltam, nem fért bele, így rendeltem gyorsan a dennerlét a védőráccsal együtt, ami már megvédett egy kicsit. Tegnap töltöttem fel vízzel az akváriumot, ma már benne vannak a garnélák. Kockáztatni kellett, bízom benne, hogy nem lesz baj. Vizelőkészítőt használok, ma volt 30%-os vízcsere is. Holnap is cserélek egy kicsit és megy bele a negyed kupak Seachem stability. Egy catappa kérget is dobtam a vízbe, és etettem is, a maradékot ki is szedtem, látszik para van még :)
Másik naplómban van egy kép a 22 oldalon, hogyan is nézet ki csak sziklásan, ezért ide nem tenném már ide be ezt a képet. Annyi változott csak, hogy beültettem és feltöltöttem vízzel, majd beköltöztek a green jade garnélák.

Nézzétek el nekem, szerkesztetlen képek ezek, nem nagyon szeretek piszkálni, csak a minimálisat, ha kell. Így a bal oldalon lévő beégett részt nem húztam le, a lencsetorzítást se korrigáltam és hasonlók. Az akvárium üvege belül még piszkos, pedig megpucoltam, nem piszkálok most az akváriumban a garnélák miatt.
Jobb oldalt a másik akváriumban az etetőtálkában egy pici orange sakura látható. Ez lehet megint felesleges info volt :D
_D309753.JPG

Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni :rolleyes:
_D309754.JPG

Hydrocotyle tripartita (középen)
_D309758.JPG

Cryptocoryne wendtii kompakt (jobbra)
_D309759.JPG

Lindernia rotundifolia
_D309760.JPG

Imádom! :love: Szinte tökéletesen elbújt, jobb, mint egy keresgélős játék.
_D309813.JPG

A párducmintás dragon kő
_D309778.JPG

Holnap a vízcserével együtt bekerül az anubias is, ezért nem látszódik a képeken. Még nem tudom, hova kerüljön.
Folytatás következik...
 
Ő befoglalta magának ezt a növényt. Aki arra megy, szalad, mászik, azt elzavarja :)
Lehet, hogy territórium védő :D

_D309890.JPG

_D309900.JPG

A rejtőzködés mesterei :)
_D309866.JPG

Akármit csinálok, csak 11-ig jutok el a számolásban. Bedobtam egy zöld :D színű garnieledelt, 4 ellepte. Majd nézem és nézem és ja, hogy 5-en vannak. Gondoltam, hogy kihívás lesz megtalálni őket, de hogy ennyire.. :D
 
Nos, a dragon ( eszméletlen az a párducos minta!) repedéseiben is remekül meg tudnak bújni, a najas, meg ha elbokrosodik, egyet sem fogsz látni belőlük, úgy elbújnak a dzsungelban!:ROFLMAO:
Marad a hurkapálca módszer, ha jól emlékszem, azon mászkálnak szívesen.;)
 
Nos, a dragon ( eszméletlen az a párducos minta!) repedéseiben is remekül meg tudnak bújni, a najas, meg ha elbokrosodik, egyet sem fogsz látni belőlük, úgy elbújnak a dzsungelban!:ROFLMAO:
Marad a hurkapálca módszer, ha jól emlékszem, azon mászkálnak szívesen.;)
Jól emlékszel! :) Még nem merem bevetni, nem merek beletúrni a talajba. De lesznek olyan képek :D
 
A fentin tutira láttam 10 darabot! Jó a szemem vagy ez akkor volt, amikor beraktad őket egyszerre?
 
Tegnap az egyik nagyobb garnéla elpusztult :( Ma szokásos vízcsere és etetés volt. Minden nap találok vedléseket a vízben, ez jó jel. Vettem egy normális elosztót, meguntam, hogy ki kell húzogatni a szűrőt tisztításnál. Ami érdekes számomra, hogy egyáltalán nem fehéredik be a víz, a másik akváriumnál az volt rendesen. Növények is kezdik összeszedni magukat a kevés táp és fény ellenére is. Ez most csak egy ilyen kis beszámoló volt, nem hevertem ki teljesen a másik akváriumban történteket, minimalizálom a naplózást itt is szerintem, de ez nem jelenti azt, hogy baj van az akváriummal :)

_D300875.JPG

_D300904.JPG

_D300924.JPG

_D300953.JPG

Igen piszkos az akvárium belső fala, de semmiképpen nem nyúlok bele, majd egy hónap múlva, amikor megerősödnek teljesen.
_D300975.JPG
Az új elosztó, belekalkuláltam már a fűtőket is.
_D301052.JPG
 
Pedig nagyon hiányoznak ám azok a lelkes posztjaid!
Olyasmiket vettél észre és mutattál meg nekünk, amit mi meg sem látunk magunktól.
Apró csodák, hatalmas lelkesedéssel.
Reméljük, minél előbb rendbe jön a másik akvárium és vele együtt a lelked, s ezáltal visszatér a kedved az egész varázslat megfigyeléséhez és naplózásához.
 
Pedig nagyon hiányoznak ám azok a lelkes posztjaid!
Olyasmiket vettél észre és mutattál meg nekünk, amit mi meg sem látunk magunktól.
Apró csodák, hatalmas lelkesedéssel.
Reméljük, minél előbb rendbe jön a másik akvárium és vele együtt a lelked, s ezáltal visszatér a kedved az egész varázslat megfigyeléséhez és naplózásához.
Köszi, pár hónap még kell a másik akváriumnak azt hiszem, de jó úton halad :)
Nem gondoltam volna, de kicsit tényleg visszavett a lelkesedésből az a tény, hogy itt egyik napról a másikra történnek a számomra megmagyarázhatatlan garnéla pusztulások. Itt még csak az első oldalnál tartok, de lesz majd több is, sokkal több zöldebbnél zöldebb képekkel, na jó, lesznek nem csak zöld képek :) A zöld garnélák nagyon nyugodt természetek, ez nagyon tetszik :)
 
Igen ezt én is megfigyeltem rajtuk. Nem egy pánikolós banda, és nem is tépik szét egymást ha etetés van. :D
Etetésnél egy kis zöld csomót lehet látni, egymás hegyén-hátán vannak. Hamarosan bővül a kaja repertoárjuk, 10 féle eledelből válogathatnak majd. Remélem nem lesznek válogatósak :D Már várom nagyon, hogy szülessenek kicsik is :) Ma a petésedést elősegítőből adtam nekik, hát ha.. hihi
 
Háhá, mindenki jól van! :)
Hajnalba láttam egy nagy garnéla vedlést, majd frászt kaptam, zölden csillogott, lehet még félig aludtam :D
Most nyugisan falatoznak. Furcsa, ők nem eszik meg vedlést a vízben, de nem zavar. Szinte minden nap vedlenek, nőnek, színesednek. Tegnap óta abbahagytam a vízelőkészítő adagolását, kicsit habzott is a víz, de bírják szerencsére. 2 naponta cserélek körülbelül 30% vizet és 2 naponta etetek. Még mindig csak 13-ig jutok el a számolásban, nem győzöm csodálni a rejtőzködő képességüket. Ma lett véve gyógyszer adagolós doboz is, mivel meguntam a zacskóból kiszedős módszert, illetve így sokkal könnyebb is a minden két naponta mást adok nekik enni módszer is. Még mindig nem jött meg a rendelésem, kicsit , na jó, már nagyon unom, hogy viszonylag sok pénzt költök a garnéla cuccokra, mégis vagy egy hónapot kell várnom egy nyamvadt eledelre, amire az van írva, hogy készleten. Boltokat nem írok, ez lényegtelen, csak már tényleg kezdem unni. Csak azért akadtam ki, mert a másik akváriumban pusztulnak szegény garnélák és rendeltem csodaszereket, de se hívük, se hamvuk pff. Na kimorogtam magam, ezt a részt tovább is lehet ugorni :D Szóval mindenki jól van és ez a lényeg :)
Pár kép is következik, mert kell :)

_D301575.JPG

_D301576.JPG

_D301548.JPG
 
Back
Oldal tetejére