• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Dragon

szgabesz

Főkertész
Indítás: 2019.03.08
Száraz adatok:
Akvárium:
25x25x30 20 liter (opti white)
Bútor: EHEIM auastyle 20 mintájára készült 25x25x110 magasfényű, fekete bútor
Világítás: Dennerle Nano Light 11W
Szűrő: 3,5 W-os akasztós szűrő
Szűrő töltet: Substrat Pro, szivacs, perlon
Fűtés: nincs
Hűtés: Dennerle Nano CoolAir
CO2: egyenlőre nincs, nem is nagyon tervezem
Táptalaj: Tropica Substrate 0,5 liter
Talaj: ADA Aqua Soil Malaya 3 liter
Tápozás: Green Aqua Micro + macro, Easy Carbo
Dekor: Dragon kő
Háttér: fehér fólia
 
A feltöltés és vízcsere az első 3-4 hétben csapvízzel történik, ha elérek a heti 1 vízcseréhez, átállok RO-ra, pontosabban ioncserélt vízre.
Évek óta ioncserélt vízzel használom az akváriumokat, mert 10 és 20 literben nem volt még szükségem RO készülékre, de tervben van.
Jelenleg napi 30%-os vízcserék mennek, Seachem Prime-al. Tápozás csak a vízcserék után, jelenleg 0,3 ml micro + macro, 0,2 ml carbo.
Értelem szerűen, ha heti egy vízcsere lesz, akkor heti egyszer tápozok, kivétel carbo. Teszteltem már, low-tech-ben a napi, a heti ill. a nulla tápozást is.
A napival kicsit gyorsabban nőnek a növények. Igaz ebben az akváriumban nem feltétlenül low-tech igényű növények vannak.
Világítás most 4 óra, hetente emelem fél órával, kb 7-8 órát fogok majd világítani.
Amit jelenleg tudok mérni: PH; GH; KH; NH4; NH3; PO4; TDS.
 
5. nap. Az alga eddig elkerült szerencsére. A Flamingo új hajtást hozott, több mint két éve nevelgetem ezt az egy tövet. Téli rendelés volt és két tő élte túl a szállítást, a másikat egy kolléganőnek adtam :) Tátalaj nélkül, a tápgolyót igényelte. A Stau láthatóan magára talált, a Reineckii mininek még kell egy kis idő, az indításig egy 10 literes akváriumban úsztak a növények. A Parvula is nőtt egy kicsit, egyenlőre szép zöld, nem váltja a leveleket. Az Anubias Nana Petite nagy lesz ide, cserélni fogom Pangolinora.
TDS: 185 ppm stabilan, még mindig csapvízzel cserélek. Többi értéket még nem mértem, majd holnap, igaz ma már megkezdődött a hosszú hétvége...
 
Volt itthon egy Eheim Classic 2211-es, dupla csapokkal, Matrix-al töltve, startra készen, a dobozában évek óta 😆
Sokat agyaltam és végül beüzemeltem, igaz hiányzott a 9/12-es szűrő cső, amit ma sikerült vennem a sógoroknál.
A szekrény bal felső sarkát kifúrtam körvágóval és beüzemeltem a szűrőt, egyenlőre saját ki-befolyó csöveivel. Annyira kellett folytanom, hogy most egy kicsit hangos, mert hurrikán volt az akváriumban. Az esőztetőt méretre vágtam és nagyobbra fúrtam a lyukakat. Elegánsabb lenne üveg szívócsővel és spinnel, csak nem tudom, hogy 9/12-es méretben van-e spin vagy ilyen kicsi akváriumban mennyire jó a poppy? Elkezdtem BactoClean FB7-et is adagolni.
Így néz ki a bútor alsó polca:

74398
 
Utoljára módosított:
Elmúlt egy hetes az akva. Az esőztetőt kivettem és összedobtam egy lily-t abból, ami volt itthon, az esőztető túl nagy port kavart. Annyira kellett folytanom, hogy már hangos volt a szűrő, valamint féltem, hogy jön az ecset is.
Néhány Parvula szál azért elsárgult, nem számottevő, szinte nem is látszik, ezzel együtt megjelentek az új hajtások. Alga továbbra sincs. Jön a heti 2 vízcsere, most már felesbe fog menni, csapvíz + RO.
TDS: 180 ppm
NH4: 0,05 mg/liter
Ekkora akvában mit javasoltok, poppy, lily, vagy spin?

74411
 
Megjelent a barna alga, egyenlőre csak az üvegen, meg a Stau levelein. Az üvegről letöröltem, vízcsere és emeltem a világítás időtartamát 0,5 órával.
Így most 5 órát világítok. Heti 0,5 óra emelést terveztem, de így most előre hoztam. 8-9 óra világítást tervezek. A Parvulán látszik a legjobban a fejlődés, na meg a Flamingo új hajtása, most már valóban rózsaszín :)
 
Megjelent a barna alga, egyenlőre csak az üvegen, meg a Stau levelein. Az üvegről letöröltem, vízcsere és emeltem a világítás időtartamát 0,5 órával.
Így most 5 órát világítok. Heti 0,5 óra emelést terveztem, de így most előre hoztam. 8-9 óra világítást tervezek. A Parvulán látszik a legjobban a fejlődés, na meg a Flamingo új hajtása, most már valóban rózsaszín :)
Új indításnál majdnem mindenkinél megjeleneik valamilyen alga. Jellemzően barna. Persze a profiknál nem.
Viszont a világítást nem értem miért állítottad 5 órára? A helyedben alapból 8-8,5 órával indítanék, amit szükség szerint lehetne változtatni, ha már látszik, hogy növelni vagy csökkenteni kellene.
 
Ha minél kisebb áramlást szeretnél, akkor a poppy az ideális. A spin is erősebb és a lilly is.
Szerintem GA-ban van üveg Eheim 2211-hez is, de létezik szűkítő elem, akkor mehet 13mm-es üveg is.
Tennék bele pár úszó növényt, ami ugyan árnyékol, de rengeteget segít a szűrésben.
 
Szerintem sokan szűrnek 20 litert 2213-as szűrővel, vihar nélkül.
Ha a beszívóra szivacsot húzol, az eleve visszaveszi a flowt.
Perlont tettél bele? Fojt az is az erején.
Perlont raktam bele. A beszívón most garnéla védő háló van, de szivacsom is van.
A szűrő Matrix-al van tölte, könnyebben átfolyik rajta a víz. Egyenlőre rendeltem egy Spint :)
A szűkítő már megfordult a fejemben, hogy fordítva feltéve, jó a 13-as kifolyó is, csak nem tudtam, hogy ez negatívan befolyásolja-e a szűrőt.
 
Egy hónapos az akvárium. Most már majdnem az összes CRS/CBS garnélát sikerült betelepítenem. Bekerült 1 Amano kölyök és 2 süncsiga. A hét vége fele jön még 1 Oto és 6 Boraras Brigittae. A növények szépen nőnek, Parvula is alakul, már elég sok az oldalhajtás. Úgy néz ki a tápozást is sikerült belőni, eddig szinte semmi alga. Egy kicsit alakítottam még scape-en, néhány Dragonnal és növénnyel kiegészítve.
 
Back
Oldal tetejére