• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

DOOA Terra Base - 1.0 projekt

Sziasztok,

rövid bejelentkezés a naplóba. Nagyon nem volt időm meg kedvem rendbe tenni eddig a hengert uh dzsuvás az üvege, de hamarosan kerítek rá időt.
Új tapasztalat, heteket kibír a henger gondoskodás nélkül melegben, imádom ezt a projektet 😂

a növények továbbra is jól vannak, szépek, és amiért jelentkezem, az egyik buce virágot is hozott
9EED16B0-6552-46B4-8C65-D8255CB2AA21.jpeg122E8744-A979-4F75-886E-7F05C772A71D.jpeg
 
Alatta, az a világoszöld mohaág nobilis? Gyönyörű!
Az emers bucevirághoz gratula.👍🏻
Nobilis vagy grandifrons, más nagyobb levelű talán nekem nincs.
De az összes moha amit rátettem, akármilyen, mindegyik életben maradt és nőtt, uh ez is hasznos tapasztalat lehet.
 
Szétszedtem az akvát, nagyon összenőttek a mohák…már bosszantott.
Cserébe elkezdtem az új projektet, ami reményeim szerint kevesebb törődést igényel. A bucék és fissik nagyrészét felhasználtam hozzá :)
Ez most csak egy rövid hír, még csúnyácska, 1 napos :)
2ED4D772-ECA9-4BC9-8948-57B70A505C46.jpeg

a régebbi hengernél pedig újabb virág jön, és persze mindennel minden rendben (gondozásmentesen)
image.jpg

Az elmúlt 1,5 hónapban csak vizet töltöttem vissza a hengerbe, és párszor kiöntöttem alóla a felgyülemlett vizet.
 
Szétszedtem az akvát, nagyon összenőttek a mohák…már bosszantott.
Cserébe elkezdtem az új projektet, ami reményeim szerint kevesebb törődést igényel. A bucék és fissik nagyrészét felhasználtam hozzá :)
Ez most csak egy rövid hír, még csúnyácska, 1 napos :)
View attachment 153757

a régebbi hengernél pedig újabb virág jön, és persze mindennel minden rendben (gondozásmentesen)
View attachment 153759

Az elmúlt 1,5 hónapban csak vizet töltöttem vissza a hengerbe, és párszor kiöntöttem alóla a felgyülemlett vizet.
Hogy tápozod vagy mit csinálsz? Nekem is van egy kis akváriumba tetővel világítással csak annyi rés van, hogy ne legyen tiszta pára az üveg de igazából nem akar működni valahogy nem nagyon nő még a moha sem.
 
Hogy tápozod vagy mit csinálsz? Nekem is van egy kis akváriumba tetővel világítással csak annyi rés van, hogy ne legyen tiszta pára az üveg de igazából nem akar működni valahogy nem nagyon nő még a moha sem.
Mikor raktad össze? Ha nem barnul és nem szárad, akkor szerintem nagy gond nem lehet vele, max még nem álltak át a növények (ha akváriumi volt)
Én nem nagyon tápoztam, az elején az akváriumból vettem át vizet, majd átálltam full RO-ra táp nélkül, 4-5 hónapja úgy megy. Egyedül amit pluszt használok az a Dooa Wabi mist, 1-2 hetente lefújom (amikor eszembe jut) de kb nem csinálok vele tényleg semmit.
A világítás 9-10 órát megy, a tetőnél nekem kb 0,5 cm rés van így nem párásodik az üveg. De az elején az első 1 hónapban kb, nem hagytam rést, teljes párás dunsztban tartottam, hogy minél könnyebben viseljék a növények az átállást.
Amit még csináltam az elején, szintén full RO vízzel permeteztem pluszban a hengert illetve direkt túlöntöttem feltöltésnél, hogy benedvesítsen minden növényt.
 
Tegnap este elkészült az 5. henger is, most már leállok :) nincs több üvegem sem lámpám, meg helyem sem...

Kis összeállítási, indítási segítség az eddigi tapasztalatok, és sok szenvedés alapján, vagyis inkább leírás, hogy én hogy csináltam (biztosan van jobb, van egyszerűbb vagy szebb, nekem ez működött):

- a hengert egy kívül-belül történő átöblítést követően álló helyzetben teljesen elmerítem 2-3 órára, addig kibuborékozza magát és átitatódik a fala vízzel
- a hengerre fekvő helyzetben teszem rá a mohákat/növényeket, érdemes keresni valami műanyag tárolóedényt amire rá lehet fektetni a peremére és ahol ki lehet támasztani, csak kis felületen találkozik a kifektetés során (ha már rajta vannak a növények, forgatás után ne sérüljenek)
- a henger tetején (fentről 3-4 cmre) kis pillanatragasztó pöttyel lerögzítem a kötöző zsinórt
- az első henger tapasztalatai után a többinél már a felső 4-5 centinél rátekertem DOOA Terra tape-et egészen a felső peremig ráhajtva, mivel onnan tűnik el leghamarabb a nedvesség a víz csökkenésével, de talán a tape felvezet valamennyit a moháknak. Ezt most még én is tesztelem. De az érzékenyebb mohák látványosan nehezen kezelték a csak levegőből érkező nedvességet.
- a növények felrögzítését a hengert elfektetve, kb 1/4-1/3 felületen teszem meg egyszerre, először a mohákat, utána többi növényt. Ha tudom, hogy hova szeretnék (nem mohát hanem) növényt tenni, ott vékonyabban hagyom a moha réteget, vagy nem is teszek, és a növény odahelyezése után fedem el mohával.
- itt jön a trükkös rész, kéz bedug a hengerbe és elkezdem rögzíteni a növényeket, először elnagyolva, majd pontosabban. Itt ne felejtsétek el, hogy még 2-3 alkalommal meg fogjátok ismételni, nem kell gúzsba kötni, csak minden maradjon ott ahol szeretnéd.
- közben érdemes permetezni a hengeren lévő növényeket, mert hajlamosak már munka közben kiszáradni, ez nem 5 perces mutatvány lesz!
- fordítasz a hengeren annyit, hogy újra nagy felületen pakolhass, és megismétled a fentieket. Itt jön az, hogy a következő fordításnál, már valamin (peremen) kellene hogy feküdjön és akkor nem nyomod össze a növényeket.
- a végén talpra állítva lehet még igazítani a munkán, ha kimaradt valami vagy nem lett jól lekötözve, azt már könnyebb.
- a legjobb az egészben, hogy 1 nap vagy 1 hét múlva is tudsz rajta igazítani-feltenni új növényt ha valami hiányérzeted maradt az összeállítás után, csak 1-2 átkötés és csomózás és kész

- Amikor elkészült, és kikáromkodtam magam meg leszakadt a kezem a henger tartásától, akkor, lepermetezem újra, befújom Dooa Wabi misttel és behelyezem a hengert a helyére és feltöltöm vízzel csurig.
- a tetejére/peremre a moha igazítást ekkor szoktam megtenni, mert egyrészt jobban lehet látni, nem esik le, és fel sem kell kötözni. Itt arra figyeljetek, hogy ne lógjon a henger belseje felé mohaszál, mert az a feltöltés után szépen kivezeti a vizet ameddig beér, és így elveszi a lehetőséget a normális átnedvesedéstől. (itt lesz remélem hasznos a Terra tape, majd kiderül)

- a henger felett teljesen zárom az üveget főleg az első 3-4-5 hétben, ezzel segítve a nagyobb páratartalmat, és átállást. A hengereket napi szinten permetezem, és töltöm vissza a csökkenő vizet, főleg a rákötözött leveles növények miatt!
- sima RO vizet használok a fentiekre, még nem éreztem, hogy tápozni kellene, de ez változhat.
- ami nekem bevált az üvegre majd amikor már jól érzik magukat a növények és el lehet húzni picit a tetőt, az a nanotechnológiás páramentesítő az üvegoldalakra, ami a kis szellőző réssel kombinálva tényleg tisztán és láthatóan tartja az üvegfalakat, és élvezhető a henger látványa.

- kb az első hónapot követő napi rendszerességű odafigyelést követően önjáróvá vált nekem az első henger (remélem a többinél is ez lesz) és nem sok időmet vette el, de cserébe szép :)

Az összeállítás folyamatát nem tudtam dokumentálni, mert kb 4 kezemnek kellett volna lennie, uh nem baj ha van egy segítségetek, néha elkél a kötözésnél... Az egész művelet nálam a henger kiáztatása után a helyére bekerülésig kb 3 órát vett igénybe/L-es henger. Ebben benne volt a növények szortírozása, a felhelyezéses játék a szépen felhelyezett kompozíció kötözés előtti leesésének nyugodt visszahelyezése, az utolsó simítások.

Fotókat majd készítek az elkészültekről, de még nem jutottam oda
 
Bámulatosak lettek!
Külön tetszik, hogy a henger felső pereme is totál mohás!🤗

Egy akváriumban van a 3 henger?
Azért lefeded őket vagy sima levegőn vannak már?
Mivel világítod őket, hogy mindegyikre jusson elég fény?
 
Bámulatosak lettek!
Külön tetszik, hogy a henger felső pereme is totál mohás!🤗

Egy akváriumban van a 3 henger?
Azért lefeded őket vagy sima levegőn vannak már?
Mivel világítod őket, hogy mindegyikre jusson elég fény?
nagyon köszi :) én is elégedett vagyok, főleg a kezdeti képet visszanézve :D

Egy akvában vannak egy 30x60 as alapterületű magasabb ami még elfekvőben megvolt. Le vannak fedve, 2 db 30x30-as üveggel (minimális átfedésben vannak, így valamit szellőzik is), de nem tervezem takaratlanul hagyni őket.
A világítás felette egy Twinstar 600-as fémlábas, visszadimmelve. Ez volt az akvárium felett is, szóval szintén újra hasznosított. Nem teljesen jut mindenhova fény, de a nagy részét megszórja. Az első neoglass henger feletti 2 lámpás megoldás juttat mindenhova fényt a hengernél ez a tapasztalat. Amenniyben feltennék még egy 60-as ugyan ilyen lámpát, akkor érné szerintem ezeket is mindenhol, de mivel moha és buce meg anubias a nagyrésze a növényeknek, így nem sértődnek meg ha nincsenek direkt fényen.
Az 5., legfrissebb henger felett csak egy 5-7 cm széles, 30-as led lámpa van, ott látom, hogy nagyon nem ad le normális fényt, ebből 2-ő kellene fölé és akkor világítaná be teljesen.

Viszont gondolom, hogy jól érzik magukat, mert a bucék folyamatosan hozzák a virágokat, hihetetlen, a fissidensek meg a zöld hajtásokat! A teszt növény a C.Parva volt, ledobott pár levelet, de egész jól tartja magát így kötözve is föld nélkül.

Abban változtattam az első henger kezeléshez képest, hogy tápos oldatot keverek egy szóróflakonba, és pár naponta azzal permetezem körbe a hengert, bele csak sima RO vizet töltök, ezt pótolgatom vissza. A henger belsejénél a fény miatt itt is barna algás, de ez már nem érdekel :D a terra tape beválni látszik, legutóbb 6 napot bírtak ki (utazás miatt) bármilyen utántöltés vagy permetezés nélkül, ez szerintem elég jó így 2-2,5 hónap után.
Az első hengerből meg már a víz is kifogyhat, akkor is életben maradna mindegyik növény (egyszer ki is fogyott :X3:)
 
12E03D09-CA5A-45E4-ABBA-0FB635BEBC18.jpeg
 

Attachments

  • DFD814CF-90B8-471E-BE9D-33EE6E42C07F.jpeg
    DFD814CF-90B8-471E-BE9D-33EE6E42C07F.jpeg
    142.2 KB · Megtekintések: 18
  • 3DB4042B-1E94-48E9-9EE0-15C320E44632.jpeg
    3DB4042B-1E94-48E9-9EE0-15C320E44632.jpeg
    236.6 KB · Megtekintések: 16
  • 42BD0598-47DF-4E05-804B-AEEDD9406817.jpeg
    42BD0598-47DF-4E05-804B-AEEDD9406817.jpeg
    480.4 KB · Megtekintések: 17
  • B06AC1EE-1BD1-4116-A3A3-C13F1C6F6DB4.jpeg
    B06AC1EE-1BD1-4116-A3A3-C13F1C6F6DB4.jpeg
    451.9 KB · Megtekintések: 21
Kis bejelentkezés a jelenlegi helyzetről.
Kicsit dzsungelesítettem az ikreket:
5332B3C8-A72A-4746-B7AA-3C1760061D02.jpeg

A legrégebbi, lassan 1 éves henger, a bucék folyamatosan virágokat hoznak…
3A9B75C9-325D-443F-9506-FA18CB6CB184.jpeg

A legújabb szerzemény, most kb 2-3 hónapos. Az érdekesség, hogy a mohák a hengeren csak különböző Fissidens fajtákból állnak
C7A16412-D612-4A90-B706-204CC4518D32.jpeg

Van még egy, de abba beleszerettek anyósomék, uh üvegestül, lámpástul megkapták, de holnap azért arról is csinálok egy képet, h teljes legyen a lista.
Többet nem tervezek már tényleg (mostanában…) 😂🤦🏻‍♂️
 

Attachments

  • 1CC793D2-506C-4CD2-BE33-33E8A2BD5B41.jpeg
    1CC793D2-506C-4CD2-BE33-33E8A2BD5B41.jpeg
    274.3 KB · Megtekintések: 18
Utoljára módosított:
A legutolsón nagyon menő a fehéres levelű pinto, a legrégebbin meg ámulatos, ahogy már a henger tetejét is szépen és tökéletesen befedi a moha.
Azóta nem is kellett újramohásítanod? Nem rothadt be az alja?
Valami versenyre igazán nevezhetnéd!
 
Ígéretem szerint az utolsó darab:
C8A59EF0-3339-4C59-9FBD-6634AFF557CE.jpeg

@star67 nagyon köszi Csilla! Nem kellett pótolni mohát, az aljára igyekszem mindig kifelé növő nagyobb mohát vagy nagyobb növényt kötözni, hogy ezt a rohadás veszélyt csökkentsem.
Másrészt ez a kétlámpás megoldás is segít, hogy több helyre elérjen a fény. A valóságban a legrégebbi hengernél sem olyan sötét az alja mint a képen, csak a telefon túlexponál, szóval ott sincs baj. Mondjuk ott az alján ugye fával terveztem de az időközben kikerült sajnos.
 
Ami nagyon tetszik és inspiráló számomra, az a részletgazdagság.
Ugyan a naplód elején írtad, hogy két Chihi minimal világít, de típust tudnál írni?
Az enyém felett, egy Twinstar világít, de folyton tologatnom kell (minden másnap hátra tolom, a többin pedig előre, hogy mindenhol kapjon fényt, de ez nem tetszik.
 
Ami nagyon tetszik és inspiráló számomra, az a részletgazdagság.
Ugyan a naplód elején írtad, hogy két Chihi minimal világít, de típust tudnál írni?
Az enyém felett, egy Twinstar világít, de folyton tologatnom kell (minden másnap hátra tolom, a többin pedig előre, hogy mindenhol kapjon fényt, de ez nem tetszik.
Köszi Mary.
A típust nem tudom sajnos :( még 6-7 éve vettem őket amikor itthon nem nagyon forgalmazták ezt a márkát, akkor aukciós link moderálva-es vásárlás volt.
Az új dupla lámpákat már a GA-ban vettem

(Chihiros AII 301 30 cm LED lámpa (14 W, 1300 lm))​

Láb nélkül az üvegre feltetve, szilikon tapadókoronggal használom őket.
 
Köszi Mary.
A típust nem tudom sajnos :( még 6-7 éve vettem őket amikor itthon nem nagyon forgalmazták ezt a márkát, akkor aukciós link moderálva-es vásárlás volt.
Az új dupla lámpákat már a GA-ban vettem

(Chihiros AII 301 30 cm LED lámpa (14 W, 1300 lm))​

Láb nélkül az üvegre feltetve, szilikon tapadókoronggal használom őket.
Köszi az infót Bálint. 😘
Szeretem az emers akváriumi növényeket, de ki nem állhatom a lottózást. 😬
 
Back
Oldal tetejére