• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

DLaci 300L

DLaci

Tapasztalt kertész
Eljött az idő :geek: :mrgreen: :wave:
Akvárium indítása: 2010 dec. 8.
Rendszer:
Bútor:
AD-s kétajtós :) 120*50 alapterületű, két lyukkal hátul, hat lábbal

akvárium: 120-50-50 normál8-as üveg feketével ragasztva
(szerintem a 8-as üveg kevés ekkora magassághoz ezért színig töltöttem vízzel 36 óráig állt közben néha és kocogtattam ütögettem telepítés előtt inkább akkor durranjon el, ajánlom e tesztet másnak is, a boltos mondta: "ezek már din szabvány szerint készült akváriumok tuti nem fog eldurrani" Én meg gondoltam: jól van baz, de fogadjunk azt se tudod mi az a din szabvány csak mondtál valami ki..szott okosasat, hátha lenyűgözöl és beku..olok)

Tető:
Diversa alu bútor színével (cseresznye) megeggyező (megy a szobához)
Világítás:
Tető része ként jött de egyszerűen kiemelhető a keretből 2db 2x39W T5 (csövek: 2 daylight 865, 1 sylvania növényes, 1 hagen powerglo)

Szűrés:
A. 1 db Tetratech EX 1200 - 1200l\h (gyári adat, elég jól viszi tuti 1000l\h felett nyom)
B. 1 db Atman CF 1200 - 1550l\h (gyári adat, CO2 reaktor és hosszabb tekervényesebb csövezés sokat lefog kb. 8-900\h-ra leviszi)

Szűrőtöltet:
A. 70-%-ban gyári:
• Kombinált biológiai és mechanikai szűrőanyag: Tetratec® Kerámiagyűrű - kivéve nagyrésze és a régi akiszűrőmből kivett siporaxal helyettessítve kb 0,8l (legalul)> (utánna)• Mechanikai szűrőanyag: Tetratec®fekete szivacs 1db >• Biológiai szűrőanyag: Tetratec® Bio Filter Ball - kivéve nagyrésze és a régi akiszűrőmből kivett siporaxal és lávakővel keverve kb 0,5l >• Kombinált biológiai és vegyi szűrőanyag: Tetratec® Aktívszén 2db > • Mechanikai szűrőanyag: Tetratec® perlonvatta

B. Régi 112l-esben járatott szűrő (ezt egy az egyben át akartam rakni az újba, de belenéztem és nagyon dzuvás volt, na meg mire szétszedtem a co2 rendszert ami rá volt kötve úgy gondoltam inkább kimosom így kb. 1,5 órát voltak áramlás nélkül és átmosva a bacik nem sok maradhatott meg)
Töltetek:
Legalul a bazinagy ülepítő részben krumpliszsák > gagyi kerámiagyűrűk mech szűrőnek + kevés lávakő > siporax lávakő > siporax szivacs tetején perlon

Fűtés: Hydor ETC 300W-os EX1200-ra csatlakoztatva (tényleg nem vesz le az áramlásból)

Levegőztetés: Serra air 100 (kora hajnalban (2-4 között) megy kétszer fél órát, elsősorban bacik egészsége miatt, és vész esetére, aki hasonlóan dönt javaslom a levegőztetést ne rögtön a CO2 kikapcsolás után tegye, mert szerintem akkor kicsit gyorsabban változhat a víz ph értéke a Co2 után rögtön O2 nyom) Na meg vízcserekor, közben és utánna még félórát nyomatom az O2-t

CO2: Magasnyomású 2kg-os palack (AMedic mágnesszelep, Pappilon reduktor, bubiszámoló, +egy tartalék 2 kg-os palack)
Beoldás: AM 1000 külső reaktor (az áramlás a hosszabb csövezés miatt jobb, eddig a CF1200-as szűrő néha belökött bubikat a túl erős áramlás miatt)

Beltartalom:

(Az akvárium kb. 225l víz van szűrők és csövekben max. 15-20l kering, össz. nettó max.: 250l)

Talaj:
Legalul hátsó két domb: Kerzamit égetett agyagkavics (virágföldre való) kevés lávakővel keverve. > Felette: régi akváriumom aljában volt 1 liter siporax és némi lávakő ezt átraktam ide kicsit megmosva hátha pár baci átvészelte + kevertem bele kevés zeolitot és a régi szűrőből is egy kicsi lávakövet (így a bacikat beimplantáltam a két domb közepébe mindenhonnan). > (csak a két agyaggolyós dombon:) krumlisszsák (,hogy a jó kis táptalaj nehogy lepotyogjon az agyaggolyók közé) > Aztán jött a tropicás táptalaj 7,5 kg kicsit sok lett néhol 3-3,5 lehet 4 cm is átlag kb. 2,8 cm > Na itt legfelül jött egy jó kis mix. mivel GA shopban nem volt 9-kg-os ....... hosszú (nem így terveztem) Szóval ADA Aqua souil AmazóniaII 3 kg. erre Malaya 9kg erre Megint AmazóniaII 3 kg. erre GEX Water Plant Sand 4 kg (Ez egy ADA utánzat talaj ami szerintem keményebb mint az aqua soil, egyes fórumok azt írják több a vastartalma és garniknak egyik legjobb talaj majd meglátjuk)
Úgy gondoltam a talajokat nem keverem össze ültetéskor úgyis összekeveredik, de nem így lett rétegesen van pár szem jött csak fel.

Dekor:
Középen fehérhomok út (Na mikor elkezdtek a kis adagolyók beúszni én meg csipesszel szedegettem akkor gondoltam ez igen ez kellett neked baz, út középen, hogy egyenként szedegesd a golyókat :evil: ...) Na ez az út kb. 5cm-rel szélesebb lett mint akartam.
Dekorkövek bahausból savval tesztelve (2 pezsgett azt nem raktam bele 1-en volt egy szál ami pezsgett nagyonkicsit azt beleraktam)
Fák: Régi akiból áttett szőlőtőkék. (Ezek kicsik lettek azt szerettem volna ha kicsit az út fölé nyúlik)

Egyéb:
Ph, ammónia, kh teszt, Jbl vízcserélőszerk, algakaparó, hőmérő, vékonycső vastagcső...

Költség:
Most megvett cucc kb. 280 ezer (növényekkel)
Régi akiból áthozott cucc kb. 90 ezer
Az érzés megfizethetetlen :D
(Ha többen kérik megkereshetem mi mennyi volt)
Elég durva és még van egy két cucc amit venni akarok pl.: frankóbb szűrőanyag, frankóbb hőmérő, több hal, garnélák... (szerintem lesz még vagy 30-40e) És akkor mindent a legolcsóbb helyen vettem amikor nagy tétel volt néhol kicsit alkudtam…
És akkor még nem mondhatnám, hogy csúcsszuper szűrőkkel meg világítással vagyok megáldva szóval ez az alsóbb árkategória a legtöbb dologból "ami még jó", csak azért írom, mert így láthatja aki belevág.

Halak:
Galaxy Razbóra és Ékfoltos razbóra lesz, biztos mindenki gondolja hogy a galaxy-k nem ekkora akiba valók, de lesza.... azt akarom, hogy óriásinak tűnjön
Később pontosítom, mivel még nincs benne hal. Majd garnélák is lesznek..

Növények:
N
22 Anubias barteri var. angustifolia
21 Anubias barteri var. nana
25 Ludvigia Ovalis középen
17 Cryptocoryne wendtii ''green'' (barnás)
26 Echinodorus 'Rubin' (vagy rose?)
1 Eleocharis parvula legelöl
2 Echinodorus tenellus elöl oldalt
4 Hemianthus callitrichoides ''Cuba''
11 Hemianthus micranthemoides
9 Hydrocotyle verticillata
10 Hydrocotyle leucocephala
19? Lilaeopsis mauritiana vagy brasilianus?
20? Micranthemum umbrosum
24 Microsorum pteropus
13 Nymphaea lotus (red)
3 Pogostemon helferi
15 Pogostemon erectus
14 Pogostemon stelleata
16 Rotalasp. roze hátul
12 Rotala sp. ''green''
6 Sagittaria subulata
5 Staurogyne repens
23 Taxiphyllum barbieri (Vesicularia)
18 Vesicularia ferriei 'Weeping'
8 Blyxa japonica középen
7? ophiopogon japonica (sajna mocsári növény kérdésese hogy megmarad e)
És köszönet Ganeshának és Paducnak és persze VGábornak is a növényekért.

Mindig szeretem az ilyen képes beszámolókat olvasni sokkal tanulságosabb, mint egy felsorolás.
n%C3%B6v%C3%A9nytelep%C3%ADt%C3%A9s.jpg

Képek még:
1.jpg

Talajrétegek:
PC100452.JPG

1 hónaposan:
-5bKQxL90AyK40QQo3cGSA

új Kép:
LpJpnOLQz_FY-k3jkIb53A


Azóta 1-45-50%-os vízcsere volt a 2. napon
2010. 12.11
Ammónia: 0,09 ( a tesz szerint már majdnem mehetnének beke a halak)
Ph: 7,8
KH: 7
Víz: 24-25 fok között indításkor 1 napig 27,5 fokon volt hogy a bacik könnyebben beinduljanak, de aztán levettem 24-re

Ma veszek bacikat a 2. vízcserével belerakom őket elvileg így pár nap után be lehetne tenni a halakat, de majd meglátjuk.
Elsőre a legtöbb embernek az tűnik majd fel minek ez a sokféle növény, mert a kevesebb ugye több...... :) De én meg azt mondom egyrészt amíg nem tudok magamnak tetsző színvilágot kialakítani és nem látom melyik növény, hogy fejlődik addig ez lesz. Aztán valamikor 3-4 hónap múlva csinálok egy óriás metszés átalakítást amikor a gyenge nem odaillő növények menni fognak. És lehet jön helyettük más, szóval még nem mondanám, hogy minden 100%

Tényleg mikor kell ezeket kezdeni metszeni? Mert tegnap bubiztak mint állat egyik növény 2 cm nőtt 1 nap alatt...
A hőmérséklettel bajok lesznek a nyáron az tuti, már most 1-1,5 fokot emelnek a lámpák a vízen pedig csak 5 órát világítok mi lesz ha 10 lesz? De hát muszáj volt zárt tetőt tenni.
Ha tudtok vmi. okosat mondani mit csináltam rosszul.... várom!
Majd arra a pár növényre még rákérdezek máshol. Egyébként hazaérve nézem, hogy teljesen legjobb színten van az ammóniamérő szóval vizcserét holnapra halasztom. Szereztem új hőmérőt meg egy jó hosszú szőlőágat ez majd megy még bele, hogy kicsit kilógjon az út fölé a jobb oldali fás rész.
1,5 hónaposan:
U6-6j9Y-5E0cbVVqyVdMZA
 
Izgalmas kezdet! Bár ha a képek látszanának biztos még jobb lenne :)

Dlaci said:
De hát muszáj volt zárt tetőt tenni.
Hát csak akkor, ha kényszerítettek! :) Amúgy teljesen jó helyzetben vagy, csak egy búrát kell házilag alkotnod amibe beférnek a tető világító kütyüi, és máris nyitott. PC ventikkel lehetne hűteni a vizet nyáron, persze azt a drága zárt tetőt nem biztos, hogy megfúrkálnám.
Talajszinten rendesen belehúztál!
Sok sikert! Várjuk a képeket! :)
 
Sztem nagyon jó kezdet!Az ár pedig hát igen...Még szerencse, hogy amikor én belevágtam senki nem írta, h mennyibe fog kerülni.:)
 
Hello!
2010 dec. 18. A mai napon 10. napos az akváriumom.
Ami eddig történt:
Tegnap volt a 4. vízcsere 2 naponta cseréltem, mert szerintem így könnyebben beáll a szűrés és a víz, 50%-ot. (Meg elég sokat is kell ezért is.) Első vízcsere után kapott minimális mennyiségű (késhegynyi) szülőcukrot és C vitamint (ez több helyről halottam még gyorsabbá teszi a beállást) Ma ezt még egyszer (és utóljára megismételtem).
Tegnap nagy mohakötözés volt aztán próbáltam beállítani a szőlőtőkéket a jobb oldalon, de még mindig nem teljesen jó.
Az első három vízcsere alkalmával kapott még kicsi nitrivecet ami szintén segíti a szűrőt. Vízcserékkor Aquatant és kevés Aqua Rio-t löttyintettem (nem mértem) Aqua Rio segíti "beállni" a ph-t.
5. napon bekerültek az első lakók ( 2 ottó és 2 sziámi) mivel a ph stabilan 7,4-6,9 között ing. Ammónia szint pedig a 1. vízcsere óta biztonságos szintet mutat. (Köszönhető talán a beállt víz, szűrőanyagok és a talajban lévő baciknak.) kb. 5. nap óta a víz sárgássága is már kicsit halványult, (dolgozik az aktívszén).
7. napon jött 30 db galaxy még elég bujkálósak általában 2-3 banda alakul ki, de egyre bátrabbak.
Néhány hiba miatt a 4. nap környékén elkezdett nőni a fonalalga, majd a pontalga, ami miatt szerintem: sokkal kezdtem a világítást 4x39W 6,5 óra, a CO2 is kicsit kevés lehetett, a talajokból meg túl sokk cucc jöhetett ki, Én meg megmetszettem a rotalákat és kicsit a parvulát, mert túl gyorsan nőttek a többihez képest. Azóta fény 3,5 óra CO2-t kicsit emeltem és Káliumszulfátot is emeltem egy kicsit az alga most kezd visszahúzódni. A víz még kicsit sárga árnyalatú, de a növények jóval színesebbek és egyre durvábban beindulnak.
Szerintem hamarosan metszeni kell a háttéri növényeket, de nem tudom mikor lehet.
 
Hello!
Meg tudja mondani valaki mikor lehet ezeket a növényeket metszeni, mert múltkor pár naposan megmetszettem őket és elkezdett nőni a fonálalaga köv nap. Pedig a háttéri növények már 1-4 cm és elérik a vízfelszínt és lent meg kezdtek fehér gyökereket hozni. (Szerintem holnap megnyírom) Visszavegyem a fényt kicsit másnap hogy nehogy jöjjön az alga? A Jobb hátsó fás résszel nem nagyon boldogulok már vagy kétszer átpakoltam, de még mindig nem az igazi.
 
jan4-2.jpg

jan4.jpg

1 hónaposan képek
Valahogy nem megy ez a képbeillesztés pedig elolvastam a hozzá tartozó segítséget, de nem tudom mi a rossz.
Ja és a parvulám nagyon megállt valamiért. A többi növény nyomul ezerrel.
Na meg még a fákban mindig nem vagyok biztos. Lehet majd ha nyit a GA és lesz redmoor bemegyek válogatni valami gigantot. Meg egyébként egyre jobban azon gondolkodom, hogy lehet kiveszem a lótust meg az echino rubint is a baloldalról, csak félek akkor színtelen lesz.
 
Szerintem a baloldalt ne piszkáld, jó az úgy ahogy van. Jobbról viszont kikapnám az agancsot és inkább egy sziklakupaccal próbálkoznék. Dehát ez én vagyok, a sziklabuzi.. :)
 
Gabcsika said:
Szerintem a baloldalt ne piszkáld, jó az úgy ahogy van. Jobbról viszont kikapnám az agancsot és inkább egy sziklakupaccal próbálkoznék. Dehát ez én vagyok, a sziklabuzi.. :)
Vicces, de én meg pont az ellenkezőjére gondoltam. :) A jobboldal nagyon jól sikerült szerintem. Ott megvan a természetes hatás, viszont a baloldal egy kicsit idegenül hat. Én oda is fát raknék a kő helyére és igazán pofás akvárium lesz. :thumbup:
 
Azthiszem nekem is a "természetes hatás" hiányzik!
A probléma itt az, hogy az a bal nagy kő "tartja" a mögötte lévő dombot mert itt van legalább 15 cm-nyi szintkülönbség, kár, hogy ez sem igazán látszik. Szóval azt a követ nem tudom csak úgy kikapni. (Egyébként az a kő legalább 6 kg szerintem, mert két kézzel kellett berakni. Ezeket a köveket előtte fél napig rakosgattam mire kijött ez.) Azért akartam a szinteltolást meg azért raktam kicsi halakat is, mert azt akartam, hogy még óriásibbnak tűnjön az aki.
De most a lótusz úgy betakartja, hogy ebből semmi nem látszik, meg a háttéri növények is dúsultak és jöttek kicsit előre. Régebben fentebb engedte a leveleit a lótus az előző akiban bár gondolom a kevesebb fény miatt. N-deenak is jól feljött csak tudnám mitől tavalyi HAC-n.
Lehet még próbálkozom a háttéri növények szebb formára metszésével mielőtt variálgatnék hátha ki tudok hozni vmi. hollandosat a bal oldalból végül is ez volt tervben először is.
 
DLaci said:
A probléma itt az, hogy az a bal nagy kő "tartja" a mögötte lévő dombot mert itt van legalább 15 cm-nyi szintkülönbség, kár, hogy ez sem igazán látszik.
Na igen... ami szintkülönbséget sikerült elérni a nagy kővel, azt szépen ki is takarja. Egy kisebbel jobban jártál volna, ami csak épp megtartja a dombot. Egyébként szépek a növényeid, és ha a bal oldalon megbokrosodnak, akkor azért mást fog mutatni a dolog. Az egyenes levelű stem meg szerintem jobban mutatna a fa mögött a jobb oldalon. További algamentes kertészkedést!
 
Hello!
Na azóta megbokrosodtak a növények rendesen. Ma este csinálok pár sztárfotót és rossz esetben azokat nevezem az IAC-re. Az utóbbi 1,5 hétben óvatosra vettem a nyírogatást, ma este vagy holnap hajnalba csinálok majd egy komolyabb nyírást amit azért még kihever 1,5 hét alatt.
Jó esetben utána még szebb lesz és akkor azokat küldöm be.
A parvulám most kezdeget újraéledni ez volt az a növény ami legdurvábban bubizott indításkor és egy nyírással 1 hónapra hazavágtam. A Saggitaria Subulata jól bedurrant bár szerintem ennek is köszönhető, hogy nincs alga egyedül 1 nagyon hosszú vékony szálat találtam ma reggel. Nem tudom mi lehet az. Mindenesetre az SS-t :) durván meg lesz nyírva, ritkítva.
jan 26.: KH:7,5 PH:6,8 (Ammónia:0,02 alatt)
Este rakok fel vmi. képet ha minden igaz, bár full-ot nem szabad a verseny miatt.
 
Hello!
A képek amiket csináltam nagyon béna szemcsések lettek. Valamit megint sikerült elállítani a fényképezővel.
0126-2.jpg
 
DLaci said:
Hello!
A képek amiket csináltam nagyon béna szemcsések lettek. Valamit megint sikerült elállítani a fényképezővel.
<table style="width:auto;"><tr><td><a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/R2cDCbIxhwr3wPrWnIIOOQ?feat=embedwebsite"><img src="http://lh6.ggpht.com/_kMRxgOEAm9k/TUCNH8naNMI/AAAAAAAAAJU/CNWH3Vnk4hg/s400/0126-2.jpg" height="304" width="400" /></a></td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right">Származási hely: <a href="http://picasaweb.google.com/110375786590119761605/Akvariumom300l?feat=embedwebsite">Akváriumom 300l</a></td></tr></table>


Segítek egy kicsit :oops: :thumbup:
0126-2.jpg


Így már jobb nem? :D

Egyébként szép a lótuszod!
 
Back
Oldal tetejére