• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

DIY tápoldat adagoló

jojo

Kertész szaki
Re: Tápoldat adagoló

Hali!

Én magam is barkácsoltam ilyet, a vízpótlást oldottam meg vele.Kiszámítottam a napi párolgást, és a digit. időkapcsolót 1 percre állítottam be.Ezt egy kicsit macerás beállítani de csapokkal lehet szabályozni a mennyiséget.Világos, hogy nem vált be mert nem mindig azonos az aksiban lévő víz párolgása, attól függetlenül, hogy az enyém zárt.De a táp adagolására tökéletes.Viszont én több helyen érdeklődtem, a szivattyúk ki-be kapcsolásáról ugye ami az EI módszer szerint napi, két napi rendszerű de mindenütt azt mondták, hogy nemigazán tesz jót a napi ki-be kapcsolás.
Persze rengetegen tesszük a szivattyúk be és ki kapcsolását naponta, főleg etetés idején.Valójában senki nem tudott konkrét érdemleges választ adni, hogy ez mennyire csökkenti a szivattyúk élettartamát de valamennyire biztos.Viszont az is igaz, hogy erre a célra egy olcsóbb kisebb teljesítményű no name pumpa, én egy 300 l/h Pontec márkát vettem egy barkácsáruházban, ha tönkremegy hát tönkremegy....bár már 3-4 éve megy szakaszosan.
 

tibicuk

Legenda
Legjobb napló
Re: Tápoldat adagoló

Már nekem is eszembe jutott az infúzió.Be is szereztem egyet.De aztán úgy gondoltam,na ne már,ez már sok,ott lógna a szoba közepén a zacsi. :shock:
 

jojo

Kertész szaki
Re: Tápoldat adagolóEz saját sufnituning, kb. 3 éve használtam.Ronda de takarva volt, és csak kísérleti jelleggel.Az ötlet jó, olcsó, csak a design-on kell változtatni.
 

Proci

Kertész szaki
Re: Tápoldat adagoló

Egész jó ötleteket adtatok ezekkel a képekkel:)
Úgy lehet, lassan át kell mozgatni a DIY topikba:)

jojo: Tudomásom szerint, a rotor indításakor megnövekszik a gerjesztés a tekercsben, majd ahogy forog a rotor, lecsökken. Illetve ami még eszembe jut, az a löket, ami a tengelyt ilyenkor éri. De ezek szerintem eltörpülnek, főleg egy olcsó kinai szivattyúnál. Depoban is szokott lenni eszres körül.
12V-s 60lph-s kis modell szivattyút is mintha láttam volna a conradnál olcsón.

Nekem ezzel a szivattyús dologgal kapcsolatban csak az az aggályom, hogy azt az 1-2 napi néhány ml tápot nem 1 perc alatt tolja át, hanem hamarabb. Persze le lehet fojtani, de akkor is soknak érzem a beállítható legkisebb időt, az 1 percet. Persze nincs tapasztalat, csak belegondolva.
 

Tices

Kertész tanonc
Barkács megoldások közül, szerintem ez az egyik legígéretesebb: (forrás:UKaps fórum)
http://projekty.qrz.pl/index.php?option ... &Itemid=10
A lényeg, hogy egy (autó, LADA, VW) ablakmosó szivattyú szívja ki a tápoldatot, leszabályzásnak pedig öntözéstechnikából szedett csepegtetőt használ. Az egészet mikrokontroller (valószínűleg PIC v. AVR) szabályozza. Kitesztelték, hogy mennyi idő alatt, mennyit nyom át, így kiszámolható, hogy mennyi ideg kell az egyes motoroknak menni, hogy adott akváriumhoz, adott mennyiségű tápanyagot nyomjon be.
A videó, elég meggyőző!VPtj_pS-VZ0
Lehet szettben is kapni.http://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/dozowniki-nawozow/automatyczny-dozownik-nawozow-p-6065.html Kb. 60.000 Ft.
Nagyon durván számolva:
2 motor, kb. 2x1500.- (GA tápokhoz), de józan kereteken belül korlátlan számút vezérelhetünk)
PIC: 1000.-
2 relé: 1500.- (jó minőségű, hyperjó relék) :)
ha szükséges, LCD kijelző: 2500.-
Csövek, csepegtetők, szorítók stb. 500.-
nyomógombok, quartz stb. 500.-
Tápegység: (felesleges telefontöltő mindenkinek van otthon)

Tehát kb. 9000 Ft. nagyságrendileg (direkt bőven számoltam), meggyőződésem, hogy bőven olcsóbban ki lehet hozni, még úgy, hogy a funkcionalitás és kinézet rovására ne menjen, persze igényességtől nagyban függ (pl. dobozolás, esetleg backup az idő megjegyzéséhez, dcf77 pontos időhöz, szükséges-e lcd kijelzés, mivel fix akváriumhoz, fix tápanyaghoz nem kell sűrűn variálni, kivéve persze, ha otthon keveri az ember. Aki pedig utánépíti, annak úgyis van otthon égetője, 3 perc alatt átírja, az időzítést).
Ha járok barkácsboltban veszek ilyen csepegtetőt és rákötöm a kocsi pumpáját, mit tud. (1 éve nem voltam barkácsboltban...) :)
Ha stabilnak mutatkozik, akkor lehet, hogy megpróbálkozok egyet csinákolni (később). Bár vannak aggályaim, de szerintem az egyik legjobb ötlet, a perisztaltikus mellett.
 

someday

Tapasztalt kertész
I like it.
Mindenképpen csináld meg hamar, napló fényképek meg midnen. Nem tűnik gányolásnak. De az árak attól tartok magasabbak lesznek.
 

boszeb

Kertész tanonc
Üdv. mindenkinek!

Találtam én is megoldást:
http://elkoep.hu/pdr-2b-6~1.html

multifunkciós, programozható digitális relé 4 digites piros LED kijelzővel a beállítás és vezérlés 4 gomb segítségével történik - felhasználóbarát módon galvanikusan leválasztott START és STOP univerzális feszültségű vezérlő bemenetek
a könnyű programozhatóságnak köszönhetően az egyes funkciók több eltérő időbeállításhoz is köthetőek
2 független idő, 2 vezérlő bemenet és két kimenet egy eszközben
PDR-2/B: 10 funkció, a két relé egymástól függetlenül vezérelhető = 2 külön relé egy eszközben
a 2 független idő tartománya: 0.01 s - 100 óra
Tápfeszültség: AC/DC 12 - 240 V, vagy AC 230 V
3 modul széles, DIN sínre szerelhető

http://www.autoalkatreszklub.hu/product ... ts_id=5497 vagy
http://www.autoalkatreszklub.hu/product ... ts_id=2731
ablakmosó motor!!! mert szerintem a lengyel szettben is az van!
A többi már csak vezeték, cső meg néhány apróság ;)
 

Tices

Kertész tanonc
Igen, ok, de ez önmagában közel 14.000.-
Az nem volt kérdés, hogy ablaktörlőmotor. (utángyártott WV, LADA stb.-hez adják).
Ha azonos mennyiségű a tápoldatot kell bejuttatni, akkor elég 1 relé is mivel ugyanannyit kell mindkettőnek mennie. Persze ezt még ki kell tesztelni.
Akinek mondjuk nincs programozói ismerete vagy PIC/AVR programozója, annak alternatíva lehet egy 555 IC-vel megoldani, monostabil módban, minden ugyanaz, csak itt egy nyomógombbal indítjuk a folyamatot, pl. etetéskor. Nekem az egyik aggályom közlekedőedények elvén van, tehát ha leáll a rendszer ugye 24 órára akkor beáll a csövekben egy szint, ahogy levegőt szív. A végső beállítást tehát akkor kell megcsinálni, amikor a végleges helyére kerül az egész rendszer. Esetleg lehetne majd arról is beszélni, hogy mit szólnak a "növényfejek" ahhoz, ha több kisebb dózisban adagolnák elosztva a napi adagot, mivel ha jól sejtem, akkor a növények a bejuttatás után nem 10 percen belül veszik fel a tápanyagot, hanem folyamatosan. Pl. 7 óra egy adag be, 8 óra világítás fel, majd 10, 12, 14, 16, 18 óra újabb adagok és a végén világítás le. Van-e ennek értelme?
 

Zbacsi

Tapasztalt kertész
Tices said:
Esetleg lehetne majd arról is beszélni, hogy mit szólnak a "növényfejek" ahhoz, ha több kisebb dózisban adagolnák elosztva a napi adagot, mivel ha jól sejtem, akkor a növények a bejuttatás után nem 10 percen belül veszik fel a tápanyagot, hanem folyamatosan.
Igazából a napi tápozás elég finom felbontás, és mivel túl van tápozva nem jelent előnyt a folyamatos vagy óránkénti tápadagolás (EI tápozást feltételezve). Elég csak arra gondolni, hogy ha véletlen kimarad 1-3napi tápadag, akkor sem fenyeget az algásodás veszélye.

Ez az ablaktörlő motor jó megoldásnak tűnik amúgy. Én sokat nézelődtem DIY dózis pumpa ügyben, de a perisztaltikus vonalon indultam el pl. mosogatógép vegyszer adagoló stb., de ezek nem jöttek ki sokkal olcsóbban mint a gyári megoldás.
Másodperces időkapcsolót amúgy lehet kapni 5000 körül is, és akkor nem kell szórakozni a mikrokontrollerrel.
 

Namtar

Új regisztrált
A micro-macro adagolás tényleg nem olyan mérvű probléma, viszont akinek nincs nagynyomású/élesztős CO2 rendszere és csak Carboval próbálja megoldani a szén bevitelt, annak jó ötlet/megoldás lehet egy ilyen. Hiszen mint már többen írták a Carbo körülbelül 6 óra alatt lebomlik a vízben. Ehhez egy szakaszos megoldású folyamatos adagolás jól jöhet szvsz.
 

weak

Kertész szaki
Megint barkácsolnék, csak mindenhez béna vagyok és ezt a rengeteg ötlettel próbálom kompenzálni.

Mi van akkor, ha egy nagyobb fecskendőt, mondjuk - épp van otthon egy - 20ml-est feltöltök teljesen táppal. Rádugok egy csövet amit bevezetek a vízbe (természetesen a cső is feltöltve táppal:)). Egy villanymotorral egy fogaskerékkel, és egy fogasléccel ami a fecskendő nyomórészéhez van rögzítve nyomnék éppen annyi tápot amennyi kell. Már be is szereztem hozzá egy olvasófej hibás dvd meghajtót :) mondjuk fogasléc/fogaskerék helyett egy csigakerék elegánsabb és pontosabb lenne. Alapvetően ez azért tetszene jobban, mert itt nem kell tartály és (reményeim szerint) kis helyen is elfér :)

Na ki van benne, hogy segít? De mondjátok meg ha hülye ötlet... nem sértődöm meg :)
 
Oldal tetejére