1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

DIY Oxydator

Kategória: '"Csináld magad" (DIY) - barkács megoldások és tech', témanyitó: zsool, téma nyitása: Okt 21, 2015.

 1. zsool
  Épp nem fórumozik ...

  zsool Főkertész

  Tag:
  Dec 11, 2013
  Hozzászólások:
  172
  Kedvelik:
  263
  Hely:
  Berchtesgaden
  Sziasztok!
  Ha nem ide tartozik a kerdes, kerem vmelyik moderatort h helyezze at!
  A minap a citromsavas vagy zseles co2 rendszer elven, osszeraktam egy diy oxydatort.
  Fogtam egy muanyag flakont, megtoltottem 6%-os H2O2 oldattal, beledobtam egy a gyari "w" oxydatorhoz vlo katalizator kovet, a kupakjat 5os furoval kifurtam, athuztam rajta fogoval a 6mm-es csovet a vegere egy porlasztot es be az akvariumba. A problema csak az, hogy egyaltalan nem latok buborekokat.
  Van esetleg tippetek, hol rossz az elmeletem?
   
 2. Gabo
  Épp nem fórumozik ...

  Gabo Tapasztalt kertész

  Tag:
  Jan 11, 2011
  Hozzászólások:
  64
  Kedvelik:
  38
  Hely:
  Budapest - Dunakeszi
  Ha valakit érdekel, lehet működőképes házi oxidátort készíteni! Leírom, hogy nálam milyen megoldások váltak be.

  A kiindulási alap megegyezik az egyszerű, „fapados” élesztős CO2 rendszerével.
  - Szükség van egy merevebb falú üdítős flakonra. Itt a merevebb fal nem azért szempont, mert nagy nyomást kell kiállnia, hanem azért, hogy hamarabb elérje a működéshez szükséges nyomást a teljes rendszer. Szerintem az ideális megoldás egy valódi üveg palack lenne. Mivel a keletkező O2 folyamatosan mehet éjjel-nappal, így nem áll fenn az a veszély, mint az élesztős CO2-nől, hogy az éjszakára elzárt palack lenyomja a tetejét, vagy szétdurran.
  - Csövezéshez a levegőztető csövek helyett ajánlott CO2 rendszerhez való csöveket használni. A cél szintén a működési nyomás gyorsabb elérése és megtartása.
  - Beoldáshoz a magam részéről egy egyszerű, olcsó üveg/kerámia diffúzort használok. (Azt a fajtát, amit akár tüdővel is át lehet fújni.) De akár egy finomabb levegő porlasztó is megfelelő lehet.

  Bár szerintem itt az élesztős CO2-vel ellentétben nem párolog olyan anyag, ami gondot okozhatna, itt is be lehet esetleg iktatni egy szűrő üveget. Illetve ha valaki úgy biztonságosabbnak érzi a rendszert, egy jobb minőségű visszacsapó szelepet is be lehet építeni.
  A rendszer elkészítése ugyan az, mint az élesztős CO2 rendszeré. Röviden: kupak kifúr, CO2 cső áthúz, a cső másik végére az akváriumba mehet a diffúzor, és kész.

  A rendszer üzemanyaga:
  - 6%-os hidrogén-peroxid. Ezt 30%-os hidrogén-peroxidból hígítással állatom elő. A 30%-os peroxidot vegyszerboltból be lehet szerezni. Ehhez a rendszerhez az olcsóbb technikai peroxid is megfelelő, mert az akvárium vízébe az oldatból semmi sem kerül. Ha viszont valaki egyéb célokra (pl. algairtás, fertőtlenítés) is használni szeretné akkor a lényegesen drágább, gyógyszerkönyvi minőségű peroxid beszerzése javasolt. (Vegyszerboltból az 1 literes kiszerelés szerintem ebből is még mindig olcsóbb, mint gyógyszertárból…) A gyógyszertárakban kapható 3%-os oldat lényegében használhatatlan, igen hamar kifullad. Erősen gyanítom, hogy messze nincs 3%.
  - Katalizátor. Ez lényegében bármilyen fém lehet. (Láttam videót, ahol feldarabolt krumplit használtak… Ööö…) A magam részéről ólmot használok. Ez horgászboltból olcsón beszerezhető, és könnyen a kívánt méretre darabolható, tisztítás után többször felhasználható.

  Mielőtt valaki felhördülne, ismét leírom sem a technikai hidrogén-peroxid oldat, sem az ólom nem kerül közvetlen kapcsolatba az akvárium vízével, csak és kizárólag a keletkező O2 gáz lesz beoldva!
  És még egy figyelmeztetés, a 30%-os hidrogén-peroxid már nem játék! Védőkesztyű, védő szemüveg erősen ajánlott a vele végzett munka során! (Én szóltam…)

  A hidrogén-peroxid oldatból a használt flakon űrmérete – 1 dl a szükséges mennyiség. Magyarul, nem kell csurig tölteni!
  Katalizátorból 5 mm átmérőjű 5-10 mm hosszú darabokat használok. Több katalizátor gyorsabb reakció, kevesebb katalizátor hosszabb hatás. Az ólom darabok felszínén egy idő után oxid réteg keletkezik, ami lelassítja a folyamatot. Így időnként érdemes egy-egy újabb darabot a flakonba dobni. Ha az oldat végleg kifulladt, akkor a felhasznált ólom darabok némi csiszoló papírral megtisztíthatóak, és újra felhasználhatóak a következő adaghoz.

  Eddig két modell építettem:
  A kísérleti változat egy 0,5 literes palackból készült. (Ez majd beköltözik a nano akvárium alá.)
  A végleges változat 1,5 literes palackból lett elkészítve. Ha jól számolom talán 1,5-2 hónapja mehet. (Pontosabban is utána tudok nézni igény esetén.) Mostanában lesz aktuális az oldat cseréje.


  A rendszer előnyei:
  - Kiváltható vele a zajos légpumpás levegőztetés. A légpumpával ellentétben itt ráadásul tiszta O2 kerül a vízbe, és ebből szerintem még kevesebb bubi esetén is több oldódik be, mint a sima levegőből.
  - Nem igényel áramot a működéséhez. Így ha egy áramszünet esetén a szűrés és a légpumpa le is áll, ez továbbra is gondoskodik a levegőztetésről.
  - Lowtech akváriumba szerintem előnyösebb, mint egy élesztős CO2 rendszer. Folyamatosan mehet, nem lehet túladagolni, nincs CO2 szint ingadozás, ahogy az élesztős cucc kezd kifulladni. Lehet, hogy nem vezet olyan gyors növény fejlődéshez, mint a CO2, de lásd a következő pontot…
  - A növények éjszaka nem termelnek O2-öt, hanem ők is felhasználják azt. Ha csak 1-2%-kal több O2 áll rendelkezésre, ők is jobban érzik magukat, egészségesebbek és jobban fejlődnek.
  - Ez a megoldás olcsóbb, és kevésbé szemet bántó, mint a Söchting Oxydator.

  Hátrányai:
  - Buborékol…?
  - Hely kell neki...?

  Ha valakinek esetleg akad kérdése, szívesen válaszolok!
   
  ideoda, Ádám_, Zotya és 2 mások kedvelik ezt.
 3. Diecold
  Épp nem fórumozik ...

  Diecold Kertész tanonc

  Tag:
  Nov 5, 2015
  Hozzászólások:
  33
  Kedvelik:
  15
  Hely:
  Kazincbarcika
  Én is csináltam egy ilyet. 35% os H2O2 böl ~10% os ra higitottam , én is olmot használok katalizátornak. A peroxidot powerade üdítő flakonjába töltöttem, mert a kupakba viszonylag szorosan illeszkedik a CO2 cső amit azért körbe kentem egy kis szilóval. Am a beoldással problémáim vannak. Próbálkoztam juhar galytól a vatás elfürészelt fecskendőig de nem tudok apró bubikat porlasztani. http://www.greenaqua.hu/hu/green-aqua-nano-diffuzor-uveg.html
  Lehet kéne egy ilyet vennem de meg ilyeszt hogy viszonylag sok embernek problémája volt vele.
   
 4. Gabo
  Épp nem fórumozik ...

  Gabo Tapasztalt kertész

  Tag:
  Jan 11, 2011
  Hozzászólások:
  64
  Kedvelik:
  38
  Hely:
  Budapest - Dunakeszi
  Lehet, hogy a nano diffuzorok nem tökéletesek, de szerintem a használható kategóriába még bőven beleférnek. A nano akváriumomban kettőt használok felváltva. Az egyik szépen porlaszt, a másikon majd egy kicsit barkácsolni kell. Szerintem még mindig szebben néznek ki, mint egy porlasztókő, de az is egyértelmű, hogy ez nem egy ADA minőség. (Mellesleg nem is kerül annyiba.;))
   
  Diecold kedveli.
 5. ideoda
  Épp nem fórumozik ...

  ideoda VIP kertész

  Tag:
  Nov 20, 2015
  Hozzászólások:
  2,464
  Kedvelik:
  4,244
  Hely:
  Veresegyház
  Map
  Azóta használ valaki ilyet?
   
 6. TZ
  Épp nem fórumozik ...

  TZ VIP kertész

  Tag:
  Júli 12, 2009
  Hozzászólások:
  1,061
  Kedvelik:
  2,338
  Hely:
  Bp., Óbuda
  Map
  Az eredeti oxydátor nem gázt juttat az akváriumba, hanem a gáz nyomásának segítségével nagyon finoman a H2O2-őt adagolja a vízbe. Tehát a fenti módszerek mást csinálnak igazából. Szerintem nem érdemes tartályokkal, csövekkel, porlasztóval bonyolítani, jól ki van találva az eredeti és végtelenül egyszerű. Nekem nagyon tetszik a design is, maximum ennek rovására tudom elképzelni valami DIY megoldás készítését spórolásként, de az elven szerintem nem érdemes változtatni. Persze körültekintően kell eljárni a H2O2 miatt.
   
  ideoda kedveli.
 7. ideoda
  Épp nem fórumozik ...

  ideoda VIP kertész

  Tag:
  Nov 20, 2015
  Hozzászólások:
  2,464
  Kedvelik:
  4,244
  Hely:
  Veresegyház
  Map
  Ezt nem tudtam, hogy így van, de elhiszem. Ezek szerint az erdeti Oxydator belenyomatja a HPeroxidot a vízbe, ami fertőtlenít, algát gyilkol, eközben lebomlik vízzé, és oxigénné.
  A DIY pedig simán a bomlásterméket, az oxigént nyomatja be, ami egyrészt "égető" hatása miatt gyilkolja az algát (és nagy mennyiségben mindent), majd beoldódik a vízbe, vagy felszippantják az élőlények?
   

Aktuális oldal megosztása