• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Diszkoszos Diszkoszok az akvakertben

NZotyesz

Főkertész
Kedves Akvakertészek!

Régen jártam ezen az oldalon, nem nagyon volt időm. Egy high-tech növényest azért fenn tartok már vagy 8 éve. (Egyszer át lett építve.)
E mellet egy 300 literes akiban 15 évig tartottam, szaporítottam Malawi sügéreket. Egy-két éve elhatároztam, hogy a legszebb sügérfajtát, a diszkoszhalat fogom felnevelni növényes akváriumban.
A már nálam született és a szívemhez nőtt Malawi sügérek lassan kiöregszenek, kikopnak (van, amelyik több, mint 10 éves). A maradékot átköltöztettem egy nyugdíjas akváriumba.
Nyáron elkezdtem az előkészületeket és egy hete összeraktam az akváriumot.

Az akvárium fejlődését itt a fórumon dokumentálom.
 
Egy fénykép a frissen berendezett akváriumról.
(Bocsi a kép minőségéért, de csak egy mobillal való kattintásra volt időm.)

Mint látható, ez egy térelválasztó aki a nappali és az ebédlő között. Okozott némi fejtörést, hogy minden oldalról mutatós legyen.
A nappali dísze, így fő cél a látványos, növényes akvárium, melyben 4-6 diszkoszhalat nevelek fel. (Nem a tenyésztés, a fejméretűre növelt diszkosz.)

diszkoszakva1.jpg

Következőkben jönnek a paraméterek.
 
Sokan próbáltak diszkoszhalakat növényes akváriumban tartani több, kevesebb sikerrel. Részben más igényeknek kell megfelelni, ezért kompromisszumokat kell kötni. Szépek a gyerekfej nagyságú diszkoszok, de az üres, vagy néhány ággal berendezett akváriumok nem valami mutatósak. A nappalimat csak egy növényekkel beültetett, természetes dekorációval berendezett, látványos medence díszítheti. A kompromisszumok miatt csak low-tech szinten.

Alaposan utána jártam a témának. Itt, az akvakertész fórumon is végigolvastam a diszkoszhalak akváriumok építését, fenntartását leíró oldalakat. De legjobban egy 2001 évi angol nyelvű cikk tetszett George és Karla Booth akvakertészektől, akik 15 éves tapasztalatukat írták le. Több diszkoszos-növényes akváriumot 10 évig is sikeresen tartottak fenn.

Néhány bejegyzésben bemutatom a tervezett akváriumom paramétereit, kiemelve a szükséges kompromisszumokat. Kezdjük a technikával.

Világítás

Az első szempont, amiatt nem jöhet szóba egy high-tech aki. A diszkoszhal nem szereti az erős fényt, ez egy újabb stresszforrás neki.
A 130x40x55 cm (285 l) akváriumban 2 db 36W (120 cm) fénycső van (865 daylight) alumínium reflektorral feltuningolva.

Szűrés

A diszkoszhal az ideje nagy részét egy helyben, lebegéssel tölti, ezért nem ajánlott nagy viharokat előállítani. Nem kell óránként tízszer megforgatni az akvárium vizét, inkább nagyobb mennyiségű szűrőanyagot érdemes használni.
Még az afrikai sügéreknek készítettem egy egyszerű, zárt rendszerű 10 literes hordós szűrőt. Kitűnően működött, a vendégeim többször kérdezték, hogy tényleg van víz az akváriumban? Pedig volt a szűrőben minden, amitől az akvakertészek rosszul lesznek. Kerámiagyűrű, szivacs, lávakő, még krumpliszsák is (Volt benne azért néhány liter substrat pro is).
Természetesen cserélve lett a szűrőanyag. Alul a befolyó ágnál a Tetra külső szűrőmhöz adott (a 112 l-es növényes akin dolgozik) műanyag biogolyók végzik az ülepítést. Nagyobb részben szűrőzsákokba helyezett S. Mátrix és Mátrix Trop, illetve a visszakerült SPro végzi a biológiai szűrést. A 10 literes műanyag hordóban bő 9 liter szűrőanyag van, melyen keresztül egy 1200 l/h teljesítményű Eheim szivattyú végzi a keringetést.
Nem mutat jól, de betettem az akváriumban a Fan3 belső szűrőt is mechanikai szűrőként. Bevált megoldás hetenként egyszeri takarítással a lebegő szennyeződések gyors eltávolítására. De ezt lehet, hogy kiveszem az akiból.
 
Most a közeljövőben van nálam is tervben egy 375-400 literes low-tech építése, Diszkoszokkal megpakolva. Várom a tapasztalataid, igyekszem én is minél hamarabb belevágni. (Pénz kérdése mennyire gyorsan jön el a start ideje, legkésőbb tavaszra datálnám.) Hajrá! (y)
 
Több szempontot figyelembe kellett vennem az akvárium berendezésénél.

1. Térelválasztó, így a szokásos hátrafelé emelkedő elrendezést elfelejthettem.

2. A diszkoszhalaknak kell a szabad tér, illetve az árnyékosabb részek is. Sűrű, ága-bogas fa dekoráció nem megoldás, a vékonyabb ágakon könnyebben megsérülhetnek a halak.

3. Mindenképpen akartam faágakat, köveket, de a diszkoszok dél-amerikai természetes környezetéhez is közelíteni akartam. (Faágakkal eltorlaszolt, csendes mellékágak, árterek.)

Ezek a szempontok figyelembe véve alakítottam ki a két növényes, faágas szigetet, középen szabad térrel.

A használt dekorációs eszközök:

Talaj: A szigetek talaja ADA Amazonia, alatta egy kis táptalaj. A középső rész apró szemű sóder. Lehetőség van ezt a részt vízcserék alkalmával átporszívózni, főleg, ha e felett etetek.

Faágak: A közeli (zalai) erdőben gyűjtöttem néhány cm átmérőjű bükk faágak, gyökeret. Kérgezve, háromszor beáztatva és napon kiszárítva, illetve egyszer kifőzve. A kevesebb, de vastagabb ágak biztonságosabbak a diszkoszoknak.

Kövek: a helyi kőcentrumból bazalt kő.

Az Amazonia talajjal voltak gondjaim. Még mindig porzik, nagyon óvatosan kell bánni vele, főleg vizesen. A nagyobb kövek is könnyen morzsolják. A már berendezett akváriumba ültettem még növényt, illetve picit mozdítottam az egyik követ. Olyan port kavartam, hogy nem lehetett átlátni az akváriumon. Idővel leülepedett, de belepett mindent, dekorációt, növényeket. Víz leszívással tudtam nagyobb részét eltüntetni. Tapasztalat, az Amazoniát már ne bolygassuk az akva feltöltése után.

Képek a szigetekről:

diszkoszakva2.jpg

diszkoszakva3.jpg

diszkoszakva4-1.jpg
 

Attachments

  • diszkoszakva4-1.jpg
    diszkoszakva4-1.jpg
    170.8 KB · Megtekintések: 10
Utoljára módosított:
Nézzük, hogy milyen élőlényekkel kell a diszkoszoknak megosztani az akváriumot.

Az élőlényeket is jól kell megválasztani a diszkók mellé. A magas vízhőmérséklet - minimum 28 C - már behatárolja a lehetőségeket.

Növények

A magas hőmérséklet elviselésén kívül még nem árt, ha lassabban nő a növény. A diszkoszok stresszes halak, ezért minél kevesebbet kelljen az akiban turkálni, növényeket nyírni. Az se jó, ha a helyet veszik el a diszkoszok elöl. A megvilágítás is kevesebb a high-tech akváriumokhoz képest, ezért olyan növények szükségesek, melyek fejlődnek közepes-kevés fényviszonyok mellett.

- Nem hiányozhat a dél-amerikai kard füvek (Echinorodus) közül egy-egy hosszúkás levelü fajta. Nálam a Bleheri a nyerő.
- Az ágakra kötve jól mutat az Anubias néhány fajtája. Igénytelenek, szinte minden körülmények között fejlődnek, ráadásul jól mutatnak. A Barteri nana bőven nő a növényes akváriumomba, ki is mentettem jó néhány hajtást. Kiegészítettem egy nagyobb anubias fajtával, az Angustifoliaval.
- Jól mutat az ágak között a Microsorum néhány fajtája. Szintén fejlődik kevesebb fény mellet is, természetesen lassabban.
- Kerestem a meleg tűrő növények között egy mutatós, árnyékot is adó növényt. A piros levelű Nymphaea Lotusba beleszerettem.
- A sötétebb zöld és a piros színek ellensúlyozására a világoszöld levelű Nymphoides hydrophylla lett ültetve.
- A kövek közé, az üres helyek kitöltésére Crytocoryne beckettiit használtam. Volt néhány fiatal Echinodorus quadricostatus hajtásom, az is bekerült.
- Előtéri növényként Sagittaria subulata fogja körbe a szigeteket és szépen hajt.

Társak a diszkoszok mellé

Szintén fontos, hogy a halak is bírják a magas hőmérsékletet. Nyugodt természetű, nem csipkelődő halak kellenek társnak, amelyek hasznos tevékenységgel segítik az akvárium fenntartását. Vitorláshal kizárva!

- Kisérő halaknak nyugodt pontylazac csapatot érdemes betelepíteni. Én a megszokott megoldást, a vörös neonokat választottam.
- Takarító személyzetnek néhány darab narancsúszójú törpeharcsa (Cory sterbai) lesz.
- Imádom az Amano garnélákat, tehát ebből is lesz egy csapat.(Nagy diszkoszok mellé már nem ajánlott)
- Az alga küzdelem ellen még két sziámi algázó márnát és néhány törpe szívóharcsát (Otocinclus) vetek be.
- Még gondolkodom két pár törpesügéren. Kedvencem a kis antennás Ramirezi, de még nem döntöttem el, hogy bekerülnek-e.
 
Szia! :)

Nagyon tetszik a precíz hozzáállásod a témához. Csak így tovább!

Lenne egy kérdésem...említetted a fejméretű diszkoszhalakat. Mi a negatívnak ható véleményed oka róluk?
Laikusként érdeklődöm, nem vagyok jártas a témában.
 
Szia! :)

Nagyon tetszik a precíz hozzáállásod a témához. Csak így tovább!

Lenne egy kérdésem...említetted a fejméretű diszkoszhalakat. Mi a negatívnak ható véleményed oka róluk?
Laikusként érdeklődöm, nem vagyok jártas a témában.

Kedves Joci!
Nincs semmi különleges oka, csak annyi, hogy az akvárium méret, illetve a növényes akvárium (ahogy a diszkosz tartók mondják: ültetett aki) specialitásai miatt nem akarom ilyen méretűre növeszteni a halakat.
A tenyésztőknél megszokott, hogy naponta 3-5-ször etetik magas fehérje tartalmú táppal a halaikat, nem használnak talajt, csak néhány dekor elemet és naponta cserélnek vizet, kiszívva minden hulladékot. Ennek hatására szép, nagyméretű, akár 20 cm átmérőnél is nagyobb diszkoszokat nevelnek, amelyek állítólag jobb szaporodó és nevelő képességű.
Csak annyi a negatív benne, hogy egy pirinyót természetellenesnek ítélem a mesterséges hizlalást. De ez csak vélemény.
Én nem akarom tenyészteni őket, csak szép, természetes körülmények között felnevelni, tartani, ezért megelégszem a 15 cm átmérőjű halakkal. Persze minden jót megkapnak, csak kisebb mennyiségben.
A gyakorlati tapasztalat, hogy a jó pár így is leikrázik, csak a közös akvárium miatt a kishalak lassan elfogynak.
 
Sokan próbáltak diszkoszhalakat növényes akváriumban tartani több, kevesebb sikerrel. Részben más igényeknek kell megfelelni, ezért kompromisszumokat kell kötni. Szépek a gyerekfej nagyságú diszkoszok, de az üres, vagy néhány ággal berendezett akváriumok nem valami mutatósak. A nappalimat csak egy növényekkel beültetett, természetes dekorációval berendezett, látványos medence díszítheti. A kompromisszumok miatt csak low-tech szinten.

Alaposan utána jártam a témának. Itt, az akvakertész fórumon is végigolvastam a diszkoszhalak akváriumok építését, fenntartását leíró oldalakat. De legjobban egy 2001 évi angol nyelvű cikk tetszett George és Karla Booth akvakertészektől, akik 15 éves tapasztalatukat írták le. Több diszkoszos-növényes akváriumot 10 évig is sikeresen tartottak fenn.

Néhány bejegyzésben bemutatom a tervezett akváriumom paramétereit, kiemelve a szükséges kompromisszumokat. Kezdjük a technikával.

Világítás

Az első szempont, amiatt nem jöhet szóba egy high-tech aki. A diszkoszhal nem szereti az erős fényt, ez egy újabb stresszforrás neki.
A 130x40x55 cm (285 l) akváriumban 2 db 36W (120 cm) fénycső van (865 daylight) alumínium reflektorral feltuningolva.

Szűrés

A diszkoszhal az ideje nagy részét egy helyben, lebegéssel tölti, ezért nem ajánlott nagy viharokat előállítani. Nem kell óránként tízszer megforgatni az akvárium vizét, inkább nagyobb mennyiségű szűrőanyagot érdemes használni.
Még az afrikai sügéreknek készítettem egy egyszerű, zárt rendszerű 10 literes hordós szűrőt. Kitűnően működött, a vendégeim többször kérdezték, hogy tényleg van víz az akváriumban? Pedig volt a szűrőben minden, amitől az akvakertészek rosszul lesznek. Kerámiagyűrű, szivacs, lávakő, még krumpliszsák is (Volt benne azért néhány liter substrat pro is).
Természetesen cserélve lett a szűrőanyag. Alul a befolyó ágnál a Tetra külső szűrőmhöz adott (a 112 l-es növényes akin dolgozik) műanyag biogolyók végzik az ülepítést. Nagyobb részben szűrőzsákokba helyezett S. Mátrix és Mátrix Trop, illetve a visszakerült SPro végzi a biológiai szűrést. A 10 literes műanyag hordóban bő 9 liter szűrőanyag van, melyen keresztül egy 1200 l/h teljesítményű Eheim szivattyú végzi a keringetést.
Nem mutat jól, de betettem az akváriumban a Fan3 belső szűrőt is mechanikai szűrőként. Bevált megoldás hetenként egyszeri takarítással a lebegő szennyeződések gyors eltávolítására. De ezt lehet, hogy kiveszem az akiból.
Azert akadnak peldak a növenyes akvak es diszkoszok kombinaciojara.
Igaz, hogy kompromisszumokkal jar, de nem lehetetlen egy high tech akva diszkoszokkal, vannak peldak itt a forumon is a topikjaban.
De sok sikert neked, figyeljük, hogyan alakul.
 
Négy hetes az akvárium, egy gyors összefoglaló az eddigi tapasztalatokról

1. Az első héten sűrű vízcsere, a növények lassan kezdenek magukhoz térni. Megjelent az ilyenkor szokásos fehér gomba a faágakon. A fa picit színezi a vizet.
2. A második héten megjelent néhány ágon, fényhez közeli növényeken a barna alga is. Az Amazonia talaj okozott gondot a porzásával, erről már írtam. Néhány növény még került az akváriumba és az ültetés hatására porzik a talaj, mely ülepedés után belepett mindent. Vízcserekor igyekeztem leszívni.
3. Lassúnak találtam a növények fejlődését ezért a Green Aqua Micro-macro növénytápot kezdtem adagolni a folyékony szénforrás mellett (Flourish Excel). Addig az EL Profito-t használtam. A növények látványosan beindultak. Kellenek a macro anyagok is az akinak.
4. A harmadik hét végén a víz felét RO vízre cseréltem. Addig csapvízzel oldottam meg a cseréket. Sajnáltam kidobálni a sok cserével az RO vizet.
5. Bekerült az akváriumba először 9 db vörös neon (ennyi volt csak a helyi szaküzletben), néhány nap múlva még 20 db vörös neon, 4 db Cory Sterbai (narancsúszójú törpe páncélos harcsa), 2 db sziámi algázó, 5 db Oto (törpe szívó harcsa).
6. A fehér gomba és a barna alga eltűnt. Talán a halaknak is köszönhető.
7. Tegnap hoztam a kedvenceimet, 6 db Amano garnélát.

A víz paraméterei jók. Egy JBL-e 6-os csíkteszttel méregettem folyamatosan.
Az Amazonia talaj tényleg lágyítja egy kicsit a vizet. A kemény, 20 nk csapvizet levitte 12-14 nk közé. Felesbe kevert vizet (csapvíz, RO) levitte 5-8 nk közé. Párhuzamosan az összkeménység is csökkent. A ph most 6,5 körül van. Nitrit, nitrát minimális, ammóniát nem mértem meg.

A biológiai szűrés beindult, a víz tiszta, a halak jól érzik magukat.
Hamarosan jöhetnek a diszkoszok. Tényleg, ha valakinek van eladó kicsi (5-6 cm) diszkoszai, esetleg tud ajánlani jó beszerzési helyet az a nzotyesz@gmail.com-ra küldjön egy e-mailt!
 
Négy hetes az akvárium, egy gyors összefoglaló az eddigi tapasztalatokról

1. Az első héten sűrű vízcsere, a növények lassan kezdenek magukhoz térni. Megjelent az ilyenkor szokásos fehér gomba a faágakon. A fa picit színezi a vizet.
2. A második héten megjelent néhány ágon, fényhez közeli növényeken a barna alga is. Az Amazonia talaj okozott gondot a porzásával, erről már írtam. Néhány növény még került az akváriumba és az ültetés hatására porzik a talaj, mely ülepedés után belepett mindent. Vízcserekor igyekeztem leszívni.
3. Lassúnak találtam a növények fejlődését ezért a Green Aqua Micro-macro növénytápot kezdtem adagolni a folyékony szénforrás mellett (Flourish Excel). Addig az EL Profito-t használtam. A növények látványosan beindultak. Kellenek a macro anyagok is az akinak.
4. A harmadik hét végén a víz felét RO vízre cseréltem. Addig csapvízzel oldottam meg a cseréket. Sajnáltam kidobálni a sok cserével az RO vizet.
5. Bekerült az akváriumba először 9 db vörös neon (ennyi volt csak a helyi szaküzletben), néhány nap múlva még 20 db vörös neon, 4 db Cory Sterbai (narancsúszójú törpe páncélos harcsa), 2 db sziámi algázó, 5 db Oto (törpe szívó harcsa).
6. A fehér gomba és a barna alga eltűnt. Talán a halaknak is köszönhető.
7. Tegnap hoztam a kedvenceimet, 6 db Amano garnélát.

A víz paraméterei jók. Egy JBL-e 6-os csíkteszttel méregettem folyamatosan.
Az Amazonia talaj tényleg lágyítja egy kicsit a vizet. A kemény, 20 nk csapvizet levitte 12-14 nk közé. Felesbe kevert vizet (csapvíz, RO) levitte 5-8 nk közé. Párhuzamosan az összkeménység is csökkent. A ph most 6,5 körül van. Nitrit, nitrát minimális, ammóniát nem mértem meg.

A biológiai szűrés beindult, a víz tiszta, a halak jól érzik magukat.
Hamarosan jöhetnek a diszkoszok. Tényleg, ha valakinek van eladó kicsi (5-6 cm) diszkoszai, esetleg tud ajánlani jó beszerzési helyet az a nzotyesz@gmail.com-ra küldjön egy e-mailt!

Szia!

Én régen próbálkoztam ivadék diszkosz felnevelésével, hát nem vagyok rá büszke, de beletört a bicskám! Még a felnőtteknél is sokkal kényesebbek.

Nem tudom, hogy próbáltad-e már a diszkoszt, de ha kezdő vagy ebben, akkor szerintem elsőre már kifejlett halat vegyél!

Nem akarlak lebeszélni, nem lehetetlen megtartani a kicsiket, sőt lehet csak én voltam béna, de nekem az ivadékok elhullottak. A kifejlettek megmaradtak évekig!

Egyébként zsír az akva, sok sikert a továbbiakban!
 
Négy hetes az akvárium, egy gyors összefoglaló az eddigi tapasztalatokról

1. Az első héten sűrű vízcsere, a növények lassan kezdenek magukhoz térni. Megjelent az ilyenkor szokásos fehér gomba a faágakon. A fa picit színezi a vizet.
2. A második héten megjelent néhány ágon, fényhez közeli növényeken a barna alga is. Az Amazonia talaj okozott gondot a porzásával, erről már írtam. Néhány növény még került az akváriumba és az ültetés hatására porzik a talaj, mely ülepedés után belepett mindent. Vízcserekor igyekeztem leszívni.
3. Lassúnak találtam a növények fejlődését ezért a Green Aqua Micro-macro növénytápot kezdtem adagolni a folyékony szénforrás mellett (Flourish Excel). Addig az EL Profito-t használtam. A növények látványosan beindultak. Kellenek a macro anyagok is az akinak.
4. A harmadik hét végén a víz felét RO vízre cseréltem. Addig csapvízzel oldottam meg a cseréket. Sajnáltam kidobálni a sok cserével az RO vizet.
5. Bekerült az akváriumba először 9 db vörös neon (ennyi volt csak a helyi szaküzletben), néhány nap múlva még 20 db vörös neon, 4 db Cory Sterbai (narancsúszójú törpe páncélos harcsa), 2 db sziámi algázó, 5 db Oto (törpe szívó harcsa).
6. A fehér gomba és a barna alga eltűnt. Talán a halaknak is köszönhető.
7. Tegnap hoztam a kedvenceimet, 6 db Amano garnél

A víz paraméterei jók. Egy JBL-e 6-os csíkteszttel méregettem folyamatosan.
Az Amazonia talaj tényleg lágyítja egy kicsit a vizet. A kemény, 20 nk csapvizet levitte 12-14 nk közé. Felesbe kevert vizet (csapvíz, RO) levitte 5-8 nk közé. Párhuzamosan az összkeménység is csökkent. A ph most 6,5 körül van. Nitrit, nitrát minimális, ammóniát nem mértem meg.

A biológiai szűrés beindult, a víz tiszta, a halak jól érzik magukat.
Hamarosan jöhetnek a diszkoszok. Tényleg, ha valakinek van eladó kicsi (5-6 cm) diszkoszai, esetleg tud ajánlani jó beszerzési helyet az a nzotyesz@gmail.com-ra küldjön egy e-mailt!
Szia!
küldtem emailt.Én tőle vettem kicsi diszkoszokat.ha még nem tartottál ezelőtt,beszélj vele,menj el hozzá,ha vannak most halai,ha nincs szerintem inkább várj.mindent elmond kérdezz tőle nyugodtan,én is azt tettem.ja és ne vegyél kereskedésből.
 
Szia!
küldtem emailt.Én tőle vettem kicsi diszkoszokat.ha még nem tartottál ezelőtt,beszélj vele,menj el hozzá,ha vannak most halai,ha nincs szerintem inkább várj.mindent elmond kérdezz tőle nyugodtan,én is azt tettem.ja és ne vegyél kereskedésből.
Köszi!
Többen ajánlották már őt, meg fogom keresni.
 
Egy hete beköltöztek a diszkoszhalak az akváriumba.
Sajnos az ismertebb diszkoszhal tenyésztőknél nem volt megfelelő hal, így kereskedésben vásároltam. (A reptér közelében a sügéreseknél)

Kedvező áron lettek volna tenyérnyi halak, de én maradtam a kisebbeknél (6-7 cm, 1 db 5 cm). Én szeretném felnevelni őket.
Így lett:
- 2 db türkisz (valószinű red-ek lesznek)
- 2 db pigeon blood
- 2 db tangerine diszkoszhal (mandarin)

Eddig nincs probléma, esznek, szépen feszítenek, szerintem jól érzik magukat.
Ami meglepett, hogy ilyen fiatalon rendesen hajtják egymást, főleg etetés után. Volt tapasztalatom Malawi sügérekkel, ott durva dolgok fordultak elő (leszakított kopoltyú fedél) és tudom, hogy diszkoszok is területvédő sügérek, de a fényképeken, videókon mindig békésen lebegtek.

Egy fénykép a csapatról:
Diszkoszakva6.jpg

Egy kép a 130 cm-es akvárium oldaláról:
Diszkoszakva7.jpg
 
Kedves tapasztalt diszkoszhal tartók!

Véleményeteket kérném a vízparaméterekkel kapcsolatban.
Nincs gondom a vízzel. A szűrők jól dolgoznak, nitrit, nitrát alig mérhető. RO víz és pihentetett csapvíz 50-50% keverékével cserélem hetente az akvárium víz felét.
Több hete szinte ugyanazok a paraméterek, 5 nk és 7,5 ph. A lúgos víz zavar egy kicsit. CO2 beoldás nincs.

Több helyen (külföldi oldalakon is) olvastam, hogy a víz paraméterek állandósága fontosabb a diszkoszoknak, még ha egy picit lúgos is a víz.
Máshol azt írják, hogy savas legyen a diszkoszok vize.

Kérdésem, hogy alkalmazzak-e valamilyen ph csökkentő módszert (nem vagyok híve), vagy hagyjam így?
Esetleg mit javasoltok? Esetleg a Seachem Discus Buffer? Azt mondják jó szer, csak növeli a foszfátot.
 
Egy hete beköltöztek a diszkoszhalak az akváriumba.
Sajnos az ismertebb diszkoszhal tenyésztőknél nem volt megfelelő hal, így kereskedésben vásároltam. (A reptér közelében a sügéreseknél)

Kedvező áron lettek volna tenyérnyi halak, de én maradtam a kisebbeknél (6-7 cm, 1 db 5 cm). Én szeretném felnevelni őket.
Így lett:
- 2 db türkisz (valószinű red-ek lesznek)
- 2 db pigeon blood
- 2 db tangerine diszkoszhal (mandarin)

Eddig nincs probléma, esznek, szépen feszítenek, szerintem jól érzik magukat.
Ami meglepett, hogy ilyen fiatalon rendesen hajtják egymást, főleg etetés után. Volt tapasztalatom Malawi sügérekkel, ott durva dolgok fordultak elő (leszakított kopoltyú fedél) és tudom, hogy diszkoszok is területvédő sügérek, de a fényképeken, videókon mindig békésen lebegtek.

Egy fénykép a csapatról:
View attachment 67039

Egy kép a 130 cm-es akvárium oldaláról:
View attachment 67040
Szia!
Nem lesznek kevesen?
 
Szia!
Nem lesznek kevesen?

Még gondolkodom, hogy veszek hozzájuk 4 db-t, mert 10 db-os csapatokat javasolnak.
De gondolni kell a felnőtt példányokra is. közel 300 l-ben elég a 6 db, betartva az 50 l/db szabályt.
A közösségi médiákban is gyakran látni csak 4-5-6 felnőttet egy akváriumban.

Mi lesz, ha mind a 10 megmarad? Nehéz szívvel válnék meg bármelyiktől.
 
Back
Oldal tetejére