1. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Diszkoszos Diszkoszok az akvakertben

Kategória: 'Akvárium naplók', témanyitó: NZotyesz, téma nyitása: Okt 10, 2018.

 1. NZotyesz
  Épp nem fórumozik ...

  NZotyesz Kertész segéd

  Tag:
  Júni 18, 2014
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Nagykanizsa
  Kedves Akvakertészek!

  Régen jártam ezen az oldalon, nem nagyon volt időm. Egy high-tech növényest azért fenn tartok már vagy 8 éve. (Egyszer át lett építve.)
  E mellet egy 300 literes akiban 15 évig tartottam, szaporítottam Malawi sügéreket. Egy-két éve elhatároztam, hogy a legszebb sügérfajtát, a diszkoszhalat fogom felnevelni növényes akváriumban.
  A már nálam született és a szívemhez nőtt Malawi sügérek lassan kiöregszenek, kikopnak (van, amelyik több, mint 10 éves). A maradékot átköltöztettem egy nyugdíjas akváriumba.
  Nyáron elkezdtem az előkészületeket és egy hete összeraktam az akváriumot.

  Az akvárium fejlődését itt a fórumon dokumentálom.
   
 2. NZotyesz
  Épp nem fórumozik ...

  NZotyesz Kertész segéd

  Tag:
  Júni 18, 2014
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Nagykanizsa
  Egy fénykép a frissen berendezett akváriumról.
  (Bocsi a kép minőségéért, de csak egy mobillal való kattintásra volt időm.)

  Mint látható, ez egy térelválasztó aki a nappali és az ebédlő között. Okozott némi fejtörést, hogy minden oldalról mutatós legyen.
  A nappali dísze, így fő cél a látványos, növényes akvárium, melyben 4-6 diszkoszhalat nevelek fel. (Nem a tenyésztés, a fejméretűre növelt diszkosz.)

  diszkoszakva1.

  Következőkben jönnek a paraméterek.
   
  katonajanos, evavigh, AmegA és 9 mások kedvelik ezt.
 3. NZotyesz
  Épp nem fórumozik ...

  NZotyesz Kertész segéd

  Tag:
  Júni 18, 2014
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Nagykanizsa
  Sokan próbáltak diszkoszhalakat növényes akváriumban tartani több, kevesebb sikerrel. Részben más igényeknek kell megfelelni, ezért kompromisszumokat kell kötni. Szépek a gyerekfej nagyságú diszkoszok, de az üres, vagy néhány ággal berendezett akváriumok nem valami mutatósak. A nappalimat csak egy növényekkel beültetett, természetes dekorációval berendezett, látványos medence díszítheti. A kompromisszumok miatt csak low-tech szinten.

  Alaposan utána jártam a témának. Itt, az akvakertész fórumon is végigolvastam a diszkoszhalak akváriumok építését, fenntartását leíró oldalakat. De legjobban egy 2001 évi angol nyelvű cikk tetszett George és Karla Booth akvakertészektől, akik 15 éves tapasztalatukat írták le. Több diszkoszos-növényes akváriumot 10 évig is sikeresen tartottak fenn.

  Néhány bejegyzésben bemutatom a tervezett akváriumom paramétereit, kiemelve a szükséges kompromisszumokat. Kezdjük a technikával.

  Világítás

  Az első szempont, amiatt nem jöhet szóba egy high-tech aki. A diszkoszhal nem szereti az erős fényt, ez egy újabb stresszforrás neki.
  A 130x40x55 cm (285 l) akváriumban 2 db 36W (120 cm) fénycső van (865 daylight) alumínium reflektorral feltuningolva.

  Szűrés

  A diszkoszhal az ideje nagy részét egy helyben, lebegéssel tölti, ezért nem ajánlott nagy viharokat előállítani. Nem kell óránként tízszer megforgatni az akvárium vizét, inkább nagyobb mennyiségű szűrőanyagot érdemes használni.
  Még az afrikai sügéreknek készítettem egy egyszerű, zárt rendszerű 10 literes hordós szűrőt. Kitűnően működött, a vendégeim többször kérdezték, hogy tényleg van víz az akváriumban? Pedig volt a szűrőben minden, amitől az akvakertészek rosszul lesznek. Kerámiagyűrű, szivacs, lávakő, még krumpliszsák is (Volt benne azért néhány liter substrat pro is).
  Természetesen cserélve lett a szűrőanyag. Alul a befolyó ágnál a Tetra külső szűrőmhöz adott (a 112 l-es növényes akin dolgozik) műanyag biogolyók végzik az ülepítést. Nagyobb részben szűrőzsákokba helyezett S. Mátrix és Mátrix Trop, illetve a visszakerült SPro végzi a biológiai szűrést. A 10 literes műanyag hordóban bő 9 liter szűrőanyag van, melyen keresztül egy 1200 l/h teljesítményű Eheim szivattyú végzi a keringetést.
  Nem mutat jól, de betettem az akváriumban a Fan3 belső szűrőt is mechanikai szűrőként. Bevált megoldás hetenként egyszeri takarítással a lebegő szennyeződések gyors eltávolítására. De ezt lehet, hogy kiveszem az akiból.
   
  evavigh, bbalint01, Zuzmi és 4 mások kedvelik ezt.
 4. loci1234
  Épp nem fórumozik ...

  loci1234 Főkertész

  Tag:
  Nov 28, 2011
  Hozzászólások:
  919
  Kedvelik:
  674
  Hely:
  Budajenő
  Most a közeljövőben van nálam is tervben egy 375-400 literes low-tech építése, Diszkoszokkal megpakolva. Várom a tapasztalataid, igyekszem én is minél hamarabb belevágni. (Pénz kérdése mennyire gyorsan jön el a start ideje, legkésőbb tavaszra datálnám.) Hajrá! (y)
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése