• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Dilemmám a világítással

schruz

VIP kertész
Legjobb napló
Helló!

Nemsokára lesz egy 49 l akim a 100 l mellé. Szerezni fogok (adva van, nincs választásom) egy Dymax Hi 5 4x24w T5 HO (tehát 96W) armatúrát,
többnyire növényes csövekkel. A 100 l-es fölött most 2 x 24 W T5 (arcadia plant pro + arcadia általános halas) és 2 x 15 W T8 (sylvania gro lux + sylvania 10,000K)
(tehát 78W) van. Olvasom, hogy a kisebb akik fölé érdemes több mint 1W/l-t tenni. A dilemmám a következő: mi lenne okosabb? 49 l fölé tenni a 96 wattot, és hagyni
a 100 literest ahogy van, vagy a 2 x 24 W Arcadia lámpát tenni a 49 l fölé és a 96 wattot a 100 liter fölé, a T8 armatúrát pedig hidegre tenni egy időre? A második verzióban ugye
mindkét akinál nagyjából 1/W per liter lenne. Tudom, egyre kevesebb értelme van W/l-ben gondolkodni de mivel a csövekről még nem tudok eleget, ezzel kell okoskodnom :)

Annyi még, ami befolyásoló tényező lehet, hogy a 49 literesben nagynyomású CO2 lesz és teljesen high-techre akarom csinálni, a 100 l-ben pedig élesztős EasyCarbós kombó van
(EI szerint GreenAquás tápozással mindkét akinál) Ja és a 100 literes nem ép profi, mondhatnám fél low-tech... nagyszemű homok aljzat szétszortan tápgolyókkal, sűrűn ültetve viszont 12-14x szűrés.

Nem vagyok elég tapasztalt ahhoz, hogy biztos döntést hozhassak ezért fárasztalak titeket ezzel :D

Köszönöm, hogy mérlegeltek, gondolkoztok, segítetek!
 
Szia!

A kis aki nem fogja bírni a 96W-ot még ha co2-zől is!
A 100 literesnek viszont ha low-tech aki , neki elég lenne a 2*24W, de a 96W oda is sok!
Ha már túlléped az 1W/liter határt akkor nagyon figyelni kell mindenre és nagyon gyorsan elönt az alga a co2 és fény miatt.
A helyedben a 49 litert 2*24W-al üzemeltetném a 100 literest pedig 4*24W-al úgy hogy 2 csövet letakarnák.
 
Csatlakozom Cecska véleményéhez. Csak akkor szabad túllépni az 1W/litert, ha már beállt az akvárium és meg van a kellő tapasztalat a növényezésben. Sőt, az volna a jó a kis akváriumnál, ha a 2x24W-ot külön is tudnád kapcsolni. Vagy legalább ki tudnád takarni az egyik csövet az elején.
 
tisztáznom kell, hogy a 100 l-es nem igazi low-tech. sőt talán inkább nem az. van élesztős co2, naponta EasyCarbo + Green Aqua Micro+ Green Aqua Macro és
heti egy, 60-70 % vízcsere. két szűrő hajtja, egy Eheim 2071 (kb 800-900 l/h) és egy sachem marathon (kb 500-600 l/h) így 13-14x a forgatása. FÉLIG low-tech az aki abból a szempontból, hogy nincs nagynyomású CO2 és nincs se táptalaj, se általános növény talaj.
 
bocs a duplapostért csak Nigro közben hozzászolt.
Nigro said:
Csatlakozom Cecska véleményéhez. Csak akkor szabad túllépni az 1W/litert, ha már beállt az akvárium és meg van a kellő tapasztalat a növényezésben. Sőt, az volna a jó a kis akváriumnál, ha a 2x24W-ot külön is tudnád kapcsolni. Vagy legalább ki tudnád takarni az egyik csövet az elején.
Ezt én is így gondoltam. az elején ahogy mondod csak 24 W égne (egy cső) vagy a 2*15 w T8 amiről beszéltem. Egyébként a 96 wattos lógatható lámpa. Az nem lehetne megoldás, hogy először jó
magasra állítom az aki fölé? mondjuk akár fél méterrel?

Egyébként ez az aki gondolkodtatott el. 15 gallon tehát kb 57 liter és 4*24 wattal világítja a tulaj. persze ez is kevesebb W/l mint nálam lett volna... ez 1.7 W/l.
 
Meglehet próbálni 1W/liter felett világítani, HA beállt teljesen a rendszered és a Co2-nél is tudod tartani ingadozás nélkűl a 30ppm-et!
De amit belinkeltél akinál viszont nincs oda írva hogy mennyit világít, szóval lehet hogy csak 3 vagy 4 órát világítja az akit, ami az akinak lehet hogy jó , de te mikor ülsz le az aki elé gyönyőrködni!?
A függesztett lámpa magasságáról pedig már beszéltek többen a forumon, nem biztos hogy jó megoldás!
 
Rendben akkor tehát 2*24 W a már beállt 49 liter felett. Belenyugszom végül is nem lenne időm annyit növényt nyírni ha sikerülne is beállnia az akinak. Amire
viszont még nem válaszoltatok egyértelmüen az a 96 w a 100 l fölé. ez már egy régen beállt aki. fokozatosan lett növelve a fény. Kb 4 hónapig 30 w aztán 3 hónap
48 w majd 1.5 hónap 78 W. komoly algaproblémám nincs, csak az elején volt. Az aki igen sok változtatást kibírt már egyébként... lassan fel merek majd róla tenni pár képet is :)

Szóval mehet fölé a 96 W?
 
Ha már így állsz a 100 literessel, akkor kipróbálhatod és ha mégis bekukkantana az alga akkor csak egy csövet letakarsz (elég ha a plexire ráhózól valamit!) és már 72W-al megy az aki világítása! ;)
De a Co2-re nagyon oda kell figyelned,
 
Cecska said:
De a Co2-re nagyon oda kell figyelned,
Igen, ami algám van az is elsősorban a élesztős CO2 miatt lehet. De
nagy segítségemre szolgál a EasyCarbo mint C kiegészítő. Nélküle
szerintem sokkal roszabb lenne a helyzet alga szempontból.

Köszönöm mindkettőtök gyors válaszait. Nemsokára gyakorlatban
is meglátom majd sikerülnek-e a dolgok.
 
Kicsit régi már a topicom de talán fel tudom újra éleszteni.
A 96 W a 100 l fölött nagyon bevállt, nincs láthatóan több algám pedig
világos a szobám is. A növények bubiznak és egészségesek. Nemsokára lesz
egy nagyobb átalakításom viszont, és lehet hogy ez majd betesz algaszempontból
dehát majd meglátjuk.

Beindult közben a 49 literes is és Nigro javaslatára kitakartam az egyik 24 W-os csövet,
és így a másik 24 W világítja már két hete, egyenlőre napi 7 órát. Megy a (magasnyomású)
CO2 is rendesen, a drop checker szép világoszöld. A szűrés 950l/h, és a SubstratPro-ba meg a JBL Manado talajba
ADA Bacter ball-t nyomtam, összesen négy van így az akiban. 3 naponta cserélek 50% vizet és Greenbacterral pótlom a bacikat.
Green Aqua Micro+Macro egyenlőre 7-7 mili a sűrű vízcsere miatt illetve 2 ml EasyCarbo. Az alga két hét után most elkezdett
megjelenni de nem vészesen. Ma tettem az akiba négy maláj toronycsigát próbaképpen, hogy minden rendben
van-e és rögtön túrni kezdték a talajt mintha mindig is itt éltek volna :) Ezek szerint nincs nagy baj a vízzel.

Nos elnézést a hosszú bevezetésért. Az lenne a kérdésem hogy mennyi ideig hagyjam a világítást ahogy most
van? Két hete van tehát már így. Én azt terveztem, hogy a napokban meghosszabbítom a világítás idejét
mondjuk 9-10 órára és esetleg kicserélem a 24 W-os csövet egy újabbra mert elég régi már. Elöntene az alga szerintetek?
És aztán mennyit érdemes várni mielőtt bekapcsolom a másik 24 W-ot is (a 48 W-ot először 5 órát gondoltam égetni)?

Illetve, tudom off kissé de mikor állhatok át heti egy 50% vízcserére?

Köszi a válaszokat.
 
Üdv Schruz!

...mint az akvakertészet technikai részének magas művelője :p válaszolok. A tervezett világításemelés a csőcserével fokozatosan Ok. Hogy "elönt -e az alga szerintem csak tapasztalati úton derül ki. Szerintem az 50 %-os vízcserére átállás is Ok. Nem hiszem ugyanis hogy van erre vmi szabály. Persze ha van majd úgyis kijavítanak. ;) Legalább én is (már megint) tanulok. Egyébként meg hajrá, drukkolok és a képeket várjuk. Ha én be mertem a "fekete alga" nevű :( akváriumomat dobni akkor mi a probléma :?: Mindnyájan tanulunk vagy nem :?:

..aki holtig tanul
 
Sziasztok!

A jelenlegi akváriumomhoz új világítást szeretnék venni, és két verzió között nem tudok dönteni, hogy melyik lenne a jobb. Az akváriumom 126 literes és a méretei 80x35x45. Mindkét lámpát függeszteni is lehet és az üvegre állítani.
1. verzió: 62 cm hosszú lámpatest, ami 4x24W T5-ös csövet tartalmaz
2. verzió: 92 cm hosszú lámpatest, 4x39W T5-ös csővel

A problémám az, hogy a hossz alapján inkább a 2.-at választanám, viszont úgy gondolom, hogy a 4x24W is elég lenne. Bár azt elfelejtettem írni, hogy mindkettőben 2-2 csővet külön lehet kapcsolni, vagyis a nagyobban is megoldható a 2x39W.
Légyszi segítsetek, mert tanácstalan vagyok.
 
Szia!
Nekem 80 cm hosszú akváriumnál a rövid 4x24 W T5 megoldás van függesztve kb 10 cm rea víz felett. Nos, jobb lenne
talán ha a csövek végig érnék a 80 cm-t de igazából nem látom hogy rosszul működne a dolog így sem. Az akvárium széleire
inkább cryptokat ültettem így nem baj ha nem éri akkora intenzitású fény a széleket mint az aki középső részét. Szóval
szerintem ha hozzá tudod rendezni az akit akkor semmi képpen nem lesz gond. A lényeg hogy ne ültess nagy fényigényű
növényt a szélekre.
 
Boooooo said:
Sziasztok!

A jelenlegi akváriumomhoz új világítást szeretnék venni, és két verzió között nem tudok dönteni, hogy melyik lenne a jobb. Az akváriumom 126 literes és a méretei 80x35x45. Mindkét lámpát függeszteni is lehet és az üvegre állítani.
1. verzió: 62 cm hosszú lámpatest, ami 4x24W T5-ös csövet tartalmaz
2. verzió: 92 cm hosszú lámpatest, 4x39W T5-ös csővel

A problémám az, hogy a hossz alapján inkább a 2.-at választanám, viszont úgy gondolom, hogy a 4x24W is elég lenne. Bár azt elfelejtettem írni, hogy mindkettőben 2-2 csővet külön lehet kapcsolni, vagyis a nagyobban is megoldható a 2x39W.
Légyszi segítsetek, mert tanácstalan vagyok.

Ez függ attól is hogy milyen növényeket szeretnél tartani (w/l). Esztétikai okokból szerintem válaszd a 4X24w armatúrát. Egyébként minőségi reflektorok csodát művelnek! Nekem az előző akváriumom egy ugyan ekkora volt és ott 24w t5 csöveket használtam. Lehetett látni hogy a széleken kevesebb a fény, de versenyeken lehet látni "sok" 80cm széles akváriumot és általában 24w csöveket használnak.
 
Idő közben megint egy kicsit elbizonytalanodtam :? , mert felfedeztem, hogy a 60 cm-es lámpából van az a verzió, amit írtam (4x24W T5) és van egy ugyanilyen, de 6x24W-os verzió.
Tudom, hogy azt írtátok, hogy bőven elég a 4x24W, de én egy kicsit előregondolkodtam, hogy mi lesz a későbbiekben, amikor már mindent technikám profi lesz, akkor biztos jól jönne a 6x24W. Vagy nagyon mellélőnék ha a hat csöves verziót választanám?
Előre is köszi a tanácsokat!
 
Boooooo said:
de én egy kicsit előregondolkodtam, hogy mi lesz a későbbiekben, amikor már mindent technikám profi lesz, akkor biztos jól jönne a 6x24W.
A 4x24W is "high tech" felszerelést kíván, szerintem nincs értelme több fénynek, hacsak a 126L-hez képest nem extrém magas az akvárium.
 
Zbacsi said:
A 4x24W is "high tech" felszerelést kíván, szerintem nincs értelme több fénynek, hacsak a 126L-hez képest nem extrém magas az akvárium.
Plusz 6x24 wattal már jócskán túllépnéd az 1 W/Litert a 126 liternél, és valószínüleg nagy gondjaid lennének az algával ha nincs minden tökéletes egyensúlyban az akiban.
 
Még mindig lenne egy kérdésem az új 49 l akim világításával. Jelenleg 2 x 24W T5 6500K cső
(sylvania luxline plus 865 (1850lm) meg philips 865 (1650lm) világítja a 35x35x40 cm akit
nos nem túl esztétikusan mivel a 24W cső kb 50 centis és így kilóg az aki két szélén.
De ezt el tudnám fogadni. Itt van viszont egy kép ami illusztrálja az akit felülről:

kisakv_rajz.jpg


Nem keskeny a lámpa 35 cm-höz? Az armatúra adja a csövek egymástól való távolságát,
nem tudom széjjelebb húzni őket. Az ellipszisek a növények helyét mutatják. Vannak
bent Red Moor fák amik árnyékolnak is helyenként.

A kérdésem az, hogy így, középre orientált fénnyel hosszútávon sikeres lehet ez az aki?
Elég fény jut majd a szélekre? Vagy esetleg szerezzek majd be power compactokat... vagy
reflektorokat?

Egyébként kb 1 hónapja megy az aki. Nőnek a növények de nem durván (pedig ugye egy w/l van)
el-el szórnak néha egy-egy bubit is. Van erős szűrés és magasnyomású CO2.
 
Back
Oldal tetejére