• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Diana Walstad könyvének fordítása

  • Téma indító Deleted member 4326
  • Esemény kezdete
Szerintem minden kezdő akvaristának érdemes lenne elolvasni Diana könyvét, hogy tudja, honnan indult a hobby és megismerje az akváriumban végbemenő természetes folyamatokat. Aztán majd eldönti - attól függően, hogy mennyi pénzt és időt tud az akváriumra szentelni -, hogy fel szeretné-e pörgetni a rendszert...

Egyetértek :)
 
Az esztétika létrehozható gazdaságos fenntartással is, ezzel nincs gond. A gond ott kezdődik, ha az esztétika eszményének mindent alárendelünk, ami már nem a hobbi szeretetéről szól, inkább már a fanatizmushoz közelít.
Van középút, én is azt próbálom megtalálni még jobban. Lehet gazdaságosan is szép akváriumod.
Ez viszont kompromisszumokkal jár, amikkel már nem tartozhatsz az "elitbe", a főfolyásba, nem fogsz versenyen jó eredményt elérni, mert ott szinte elvárás a "high-techség". Én is precízen karbantartok, rengeteget foglalkozok az akváriumaimmal. Persze nem annyit, mintha kétszer ennyi fényem lenne, EI elven tápoznék, és adagolnék co2-t. :)
De én ezt tudom, és el is fogadom, nem vágyok az "elitbe".
A gond ott van, ha az átlag akvarista hisz a sugalló reklámoknak, hogy vedd meg ezt és ezt, és te is az elitbe tartozhatsz. Mert hát az ember azért szeret a középpontban lenni. :) Több kell ehhez, mint a pénz, véleményem szerint, és ezt már nem igazán teszik hozzá, csak azt, hogy ez milyen vagány dolog, neked is itt a helyed.
Azért tettem még oda az eladhatóság fogalmát, mert biztosan hozzájárul az is ahhoz, hogy a növényes(inkább művésznek nevezném, szerintem pontosabb megfogalmazás) akvarisztika szárnyal manapság igazán. Itt lehet költeni... nagyon sokat... És mi a mozgatja a világot jelenleg?
Annyi embert sosem fog érdekelni például az El natural, mikor ott vannak a szájában a gyönyörű "Nature" akváriumok, és a tömkelegnyi versenyfelhívás, hirdetések, hogy vedd meg ezt és ezt.
Ha valaki simán egy szép akváriumot szeretne a nappaliba, oda nem kell ennyi erőforrás pénzben és időben. Ahhoz, hogy este leülj és nézd az akváriumot, nem kell 1w/l fény, 30 ppm co2, és egyéb, méregdrága ADA cuccok. Persze, más a látványvilág, de igazán megéri, ha mindössze ennyi a célod?
Mindenki úgy akvarizál ahogyan akar, el kell fogadni, és ezzel nincs is semmi gondom. Ami néha böki a csőröm az az, -ahogyan- a reklám és marketing gépezet dübörög, befolyásolva, rávéve embereket olyan dolgok megvételére és művelésére, amiről a tájékoztatás csak részleges, a kompromisszumokat nem ismertetik.
Nem hiszem el, hogy ennyi ember akarja -valóban, saját magából indulva- az akvarisztikát a "versenysportjává" avatni.
Ez olyan, mintha mindenki festőművész akarna lenni. Kevés igazán nagy művész volt és van, és ennek ez a rendje. Aki meg nem született művésznek, az minek erőlteti? A "mainstream" vonal mindent alárendel a "szépségnek". Ez véleményem szerint az akvarisztika eredeti céljával nem azonos.
És itt jön be, ami zavar: A reklám elhiteti velük, hogy ha költenek x százezer forintot, instant festőművészekké válnak...
High-tech felszerelés még senkit sem tett művésszé. Ahhoz, hogy simán szép legyen az akváriumod, nem kell high-tech felszerelés.
Magyarul van egy mesterségesen kreált kereslet.
Dehát így működik az egész reklámszakma...
Mit lehet tenni ez ellen? Semmit sem, és nem is kell. Én művelem a saját nézeteim szerinti akvarisztikát, és akit ez érdekel, annak a módszereim részleteit szűrőstül-bőröstül megosztom.
Bocsi, hosszú és filozofálgatós lett(és gondolom lesz visszhangja, ha egyesek meglátják)... :)


Tudjátok mit? Felejtsétek el ezt a hozzászólásomat!
Kicsit elragadtattam magam. Ha lehetséges, törölhetnétek is.

Nem szóltam semmit! :)
 
Én itt most nem az El naturalt akartam népszerűsíteni, csak rámutattam pár dologra, amit nem szokás ismertetni... Nem rajtam áll az El natural jövője, és nincs érdekemben sem a terjesztése.
Ez nem lenézés. Elismerem, hogy gyönyörűek a Nature akváriumok, de... a manipulácó már annyira nincsen rendjén... :)
Igazából nem is kéne ezzel foglalkoznom, feleslegesen töröm magam... csak ha már valaki hozzám intézett pár szót, kiírtam a gondolataimat. :)
Várom a kifejtésedet, én is okulhatok, hátha valamit rosszul ítéltem meg. :)


És ezt is, ha lehet...

Igazatok van, azért, mert más szemléletet képviselek, még nem kell felszólalnom az aquascaping ellen.
 
Alapveto baj hogy egy szemleletet ugy probalsz nepszerusiteni hogy egy masikat lenezel. De ha mar nem vezetek leirom a velemenyem.

Kezd érdekes lenni ez az egész.
Amúgy én nem érzem, hogy lenézne másik szemléletet, egy kicsit bírálja a reklámot, a managementet és a marketinget.
Abban szerintem mondjuk igaza van, hogy sokan megveszik gyakorlatilag ezt a hobbyt maguknak, persze ez nem baj.
Ez mindig is így volt. Orvosi PHD-t is lehet az ecserin kapni. :))
 
Semmi gond nincs azzal, hogy más szemléletet képviselsz, vagy hogy tudatos vásárló vagy. Növényezés ez is, az is. Izlés, józan megfontolás, pénz és talán leginkább hit szerinti a választás... de mindenki megtalálja a maga útját. A marketing pedig maximum akkor káros, ha etikátlan eszközökkel vesz rá a vásárlásra. Erről pedig azért itt közel sem beszélhetünk. Felnőtt emberek hoznak döntést, nincs századmásodpercekre a tudatalatidba bevillanó megászi péló, se kólásüveg, se kiskutya. Azt viszont aláírom, hogy érdemes mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy lépcsőket nem lehet átugrani, nincs instant vízikert, se vásárolható művészi véna... A többi csak káprázat.
 
Valmiért ez a póló ugrott be a mai napon :)

10438243_779695092095561_7391592997297186234_n.jpg
 
Bár @Pendulum megkért, hogy töröljem a bejegyzéseket, ha csak nem ragaszkodik hozzá végképp én bent hagynám. Lehet rossz napja volt, de hasonló gondolatokat máskor is olvastunk már mástól is. Saját vélemény nincs vele gond.
Nem volt benne személyeskedés, talán sértő sem volt és a netikettnek megfelelt. Amíg ilyen hozzászólások, gondolatok jönnek nyugodtan beszélgethetünk. :)

Volt több dolog amire szerettem volna válaszolni csak épp meló felé voltam reggel....

Alapvetően azon a véleményen vagyok, hogy minden ágazatnak, stílusnak, szemléletnek megvan a helye.
Ahogyan ma is vannak halas és tematikus halas akváriumok, low-tech, holland, sügis, tengeri, mélytengeri :) stb.... akváriumok.
És ez így szép, így jó. (y)

Ez egy kertész fórum. Az alapítása is olyan gondolatok körül történt, hogy hogyan tudnunk olyan akváriumokat építeni, mint anno Amano mester.
Bár gondolatilag elkalandozunk sok esetben, de a vezérfonal nem változott. Továbbra is a Nature Aquarium és ez a fajta növényezés a meghatározó. Nem a high tech meg a verseny.... de erre kitérek később.

Közben sok év eltelt és nem csak mi lettünk öregebbek. A hobbi és a generációk érdeklődése is sokat változott. Szimpatikus vagy nem, de egy átlag embert már nem fog meg egy akvárium ami kissé zavaros vizű néhány kétes állapotú növény van benne :) Na jó ez kicsit általánosítás, de a lényeg benne van. A hobbi ebben a formában életképtelen.

Persze lehet ellene harcolni, lehetne, de valamiért nem sikerül áttörést elérni évtizedek óta. Manapság nagyon sok bolt zárt már be akik ebben a régi formában próbáltak érvényesülni. És olyan boltok is akiknél korábban az akvarisztika volt a vezérfonal mára inkább vegyesbolt hangulatát keltik többségében más hobbival kapcsolatos termékekkel vannak kitömve.

Mondanám hány ügyfelünktől kapjuk meg, hogy nem is gondolták, hogy ezt így is lehet. Hogy nincs büdös mint egy halas boltban, hogy kulturáltan a nappaliba lehet tenni egy ilyen medencét.

Marketing.....
Kicsit nekem ez olyan mint a Multi. A gonosz multi :) muhaha :) Akinél persze mindenki vásárol, mindent lehet kapni, elérhetővé tesz sok mindent és tonnányi embert foglalkoztat, de ő a gonosz :)
Felesleges ellenséget kergetni, mert ha 1 lépést hátra lépünk és eldobjuk az előítéleteket, akkor egyből látszik, hogy pl egy olyan bolt mint a miénk a tudatos felépítés miatt egy csomó más embernek hoz bevételt.
Pl hal importőök, akvárium készítő, üveges mester, asztalos, garnéla tenyésztő, stb stb.... sokan ezek közül nagyon is megérzik az akvarisztika háttérbe szorulását. Apropó, tudjátok, hogy a duna plaza bolt is bezár? Ez most épp a legutóbbi...

Szóval marketing..... az akvarisztika régi formájában nagyon kevesen invesztálnak a népszerűsítésbe. Jól jellemzi, hogy az újságosoknál egy tematikus lapunk sincsen évtizedek óta.
Van egy Akvárium Magazin amit boltokban meg tudsz venni évente néhány alkalommal és slussz. Ez kb azokhoz az emberekhez jut el akik egyébként is a boltokban lógnak és aktívan hobbiznak. Egy külsős átlagember nemigen jut hozzá.
Más? Más az nincs.

Persze van a net. Van ez a fórum is és egy tonna másik. De egy átlag embert ez kb semennyire nem szippant be. Nem egyszer látom, hogy egy most ismerkedő akvárium vásárlás előtt álló ember felmerészkedik egy-egy fórumra és azonnal kapja az oltást, hogy olvass, miért nem tudod stb stb. Pedig lehet csak azt akarta megkérdezni, hogy az adott szett jó e és érdemes megvásárolni, nem e vágja át a kereskedő. Kapja az oltást azonnal. Most nem arról a felhasználóról beszélek aki megkérdezi, hogy hogyan fogja meg a csövet a kezébe és mi az az alga ami egymilliószor le van írva :)

Szóval többségében egy eladhatatlan, népszerűségéből folyamatosan veszítő dologról beszélünk.

Ezen anno úgy próbáltunk meg változtatni, hogy felrázzuk az internet népét meg úgy általában mindenkit aki a szépre egy kicsit fogékony. Tonnányi időt, pénzt, szabadidőt kell beleölni éveken keresztül, hogy egyre szélesebb körrel meg tudd ismertetni azt amit csinálsz. És a sztereotípiákat nehéz leküzdeni. No meg persze rengeteg ellenlábas van :)

Bár a fórum egy magasabb színvonalon próbál működni, azért rengeteg ügyfelünk van mindenféle kategóriából. Beleértve a legegyszerűbb halas akvaristát, teknős tartót, diszkoszost, sügist, garnélást. Szóval mindenféle ember megfordul nálunk.
Mégis mi mindig növényesek leszünk. Hol lennénk marketing nélkül? Valószínűleg mással foglalkoznánk már. A fórum sem lenne. Nem hiszem, hogy jegyeznék az országot növényezésben, bár mindenki pótolható, mi is.

Marketing kell. Ahogy kellene más ágazatoknak is. Át kell alakulni. alkalmazkodni kell. Meg kell mutatni mindennek a szép oldalát, hogy újra figyelemre méltó legyen a hobbi.
Nekem pl az utóbbi idők egyik legjobb ilyen jellegű átpozícionálása a német Panta Rhei. Panta Rhei | Facebook
Ők egy új vállalkozás akik tálalható formában próbálják bemutatni a biotóp akváriumok szépségét. Szóval van remény.... na nem marketing nélkül, mert anélkül biztos a kudarc.

high tech téma......
Kicsit olyan érzésem van, hogy aki nem egy felszereltebb vonalát űzi a a hobbinak annál időnként előkerül a pénz/high tech/márkás dolgok/sznobság vonal. Ez legalább annyira értelmetlen, mint a versenyzést okolni bármiért.
Régen is voltak felszereltebb akváriumok. A holland stílus nem is létezne, ha anno nem kapcsoltak volna rá fényt meg CO2-t. A Nature Aquarium stílus sem.
De érdekes, a tengerinél elfogadjuk, hogy kismillió motyó kell, hogy jól üzemeljen az akvárium.
Van ami csak így üzemel. nem márkáról, típusról beszélek, hanem általános felszerelésről. A fórum vezérfonala pedig e köré a korlátozás nélküli növényezés köré épül.
Ez nem biotóp. Nem walstad. Ezért nem hiszem, hogy azok az emberek akik egy szép parvula gyep miatt elcsábulnak hibásak lennének, ahogy magunkat sem érzem hibásnak, hogy megmutatjuk mi az ami elérhető.
A boltban nagyon sok sales fogást szoktunk alkalmazni. Én pl bármilyen akvárium építéssel kapcsolatos kérdésnél megkérdezem az illetőt mennyi pénzt és mennyi időt akar erre szánni. Felhívom a figyelmét, hogy bizonyos esetben nem csak a beker költség lehet sok, de a havi üzemeltetés is. Megmutatom mit lehet egyik másik technológiával építeni és arra próbálom terelni a vevőt, hogy csak akkor ugorjon rá a költségesebb oldalra, ha valóban ezt szeretné. Máskülönben drága kaland lesz és lehet nem is hosszútávú.
Tehát ezek a különböző ágazatok egymás mellett üzemelnek. Értelmetlen egyiket másikat lenézni/leszólni. Mert lehet ma pörgetek egy verseny akit, holnap meg walstad módszer lesz, mert más felé fordul a figyelem és időm sem lesz ezzel az egésszel foglalkozni.

Van egy jelenség, hogy szeretnénk sok kívánatos dolgot megszerezni, birtokolni. Emberi tulajdonság. Nagyon sok dologgal így vagyunk magunk körül. Ezért ha sikerül valami elérni nem hiszem, hogy hibás lennék.
Nem hiszem, hogy minden sport autó vásárló automatikusan autóversenyző lenne. De a hétköznapokban szereti az erőt, dinamizmust amit az autó ad neki.
A jó technikával is így van. Jobb használni, több a mozgástér, más élményt ad. Nem fogsz tudni automatikusan jó akváriumot építeni, de minden tanulható. És arra is láttunk már példát, hogy valaki elsőre elkapja a fonalat. @Luigi13 páros pl az elmúlt évben olyan akváriumokat épített itt a fórumon, mintha évek óta ezzel foglalkoznának. Walstad féle módszerrel más lenne az eredmény. :)

Versenyek....
Nem versenyzőket nevelünk :) Viszont a verseny is egy olyan dolog ami remekül segíti a hobbi fejlődését. Nagyon sokan vagyunk akik így vagy úgy szeretünk versenyezni. Megint sok ember van aki szeret építeni, szerelni, kreatívkodni.
A versenyek nem olimpiák. Remek közösségi események. Összetartanak egy közösséget, picit jobb teljesítményre ösztönöznek és adnak egy csavart a hétköznapi hobbizásnak.

Több ezer ügyfelünkből is csak néhány maroknyi ember van az országban akik kipróbálják magukat ilyen megmérettetéseken. Viszont az általuk készített csodák és a többi versenyen szereplő akvarista által készített akváriumok rengeteg emberhez jutnak el és új lendületet adnak a hobbizáshoz minden kezdőnek. A kereskedők feladata, hogy a nehézségekre és a különböző dolgokra felhívják a figyelmet az így gerjesztett reklám után. És ez nem marad el, ahogy fent is írtam.

Azt viszont kifejezetten problémának látom, hogy ez visszafele nem működik. A marketing hiánya miatt.
Pl milyen akváriumokat tudok építeni walstad módszerrel. Ha van 1 percem hol találok ilyen galériát. Mennyit kell olvasnom tanulnom hogy egyáltalán el tudjam kezdeni építeni ezt?
Milyen növényeket fogok tudni így tartani és mi a hátrány? Hol vannak a határok?

Jó lenne egy ilyen oldal ennek a szemléletnek is. Demo akváriumokkal, hogy el lehessen képzelni. Sokan vagyunk vizuális típusok.
Ahogy az élesztős CO2-nek, a guppis medencéknek ennek is lenne követője, ha érthetően röviden elérhető lenne ez az info. Marketing.
Legtöbbünknek nincs több órája/napja, hogy ilyeneket tanulmányozzon. Egy átlag ember nem fogja elolvasni a könyvet, hogy aztán belefogjon a kísérletbe.
Nem véletlen gondolta újra a Tropica az általa képzelt növényezést néhány éve. Egy kezdőnek egyszerűbb elmondani azt, hogy könnyű vagy nehéz egy növény és mi kell egyiknek vagy másiknak, hogy tartani lehessen.

Bár az erőteljesen felszerelt akváriumos vonalat erősítem, azért szívesen kalandozok néha más területen is. Ezért nem értem amikor ennek a fordítottja úgy működik, hogy megszólják az embert, ha épp ilyen stílusban utazom :)
Legyünk elfogadóak, befogadóak mindenre. Ne szóljuk le azokat, akik kényelmesebben, jobban felszereltebben szeretnének nekivágni a hobbinak, ahogy azokat sem akik ezt az igényt szeretnék kiszolgálni.
El tudom képzelni, hogy legyen egy walstad fórum. A módszernek tisztelegve, összefogva a téma iránt érdeklődőket. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy oda írjak azért, hogy ez milyen rossz :)

Az pedig, hogy valaki vesz egy jó szettet, de elsőre nem sikerül nyálcsorgatós akváriumot építeni teljesen természetes. De ha valóban érdekli a hobbi akkor előbb utóbb sikerülni fog neki is.

@Cecska Tibi 2009-2010-ből jól felszerelten

Nyasa_Mountain_Range_1_1.jpg

------_1_08.jpg

és Tibi ma ugyancsak jól felszerelten

8898621151_96db7a8d6a_c.jpgForest Lair (IAPLC 2013 234.hely) by TSzecsei, on Flickr

@tibicuk 2009-ből jól felszerelten

PB060460_1.jpg

és 2013-ból

2013-26-normal-big.jpg

@inadsz 2009 jó technika

DSC00392_1.jpg

és 2014-ben szintén jó technikával

14524389165_f6696bd07f_c.jpgSierra Full shot by DanielSzente, on Flickr

A fenti példákat azért linkeltem, mert ők is valahogy elkezdték. A minta előttük volt, a felszerelést megvolt a többit az évek alatt magukra szedték.

Bocsi, ha esetleg össze vissza kalandoztam gondolataimban, éppen gyerkőc altatás/fürdetés közben voltam. Csak szerettem volna válaszolni a reggeli bejegyzésre.
Remélem nem írtam sértőt a fenti sorokban. Mindenki hobbizzon úgy ahogy szeretne. Marketing nélkül ma sok dolog nem létezne. Egy jó sportcipő, kabát, autó, tusfürdő stb sem. A marketing nem gonosz, csak lehet rosszul is használni.

Peace :)
 
Utoljára módosított:
Pl milyen akváriumokat tudok építeni walstad módszerrel. Ha van 1 percem hol találok ilyen galériát. Mennyit kell olvasnom tanulnom hogy egyáltalán el tudjam kezdeni építeni ezt?
Milyen növényeket fogok tudni így tartani és mi a hátrány? Hol vannak a határok?
Jó lenne egy ilyen oldal ennek a szemléletnek is. Demo akváriumokkal, hogy el lehessen képzelni. Sokan vagyunk vizuális típusok.
Ahogy az élesztős CO2-nek, a guppis medencéknek ennek is lenne követője, ha érthetően röviden elérhető lenne ez az info. Marketing.
Legtöbbünknek nincs több órája/napja, hogy ilyeneket tanulmányozzon. Egy átlag ember nem fogja elolvasni a könyvet, hogy aztán belefogjon a kísérletbe.





A Walstad módszernek nem lesz soha olyan marketingje, mint mondjuk a Nature-öknek. Ki karolná fel? Megérné-e neki? Sajnos nem.
Meg van ennek a fajta akvarizálásnak is a szépsége, ami nem elsősorban a kinézetben nyilvánul meg, még ha egy egészséges növényekkel teli akváriumnak, akár kompozíció nélkül is van egy esztétikája.

Én lefordítottam a könyvet, összefoglaltam, próbáltam elérhetővé tenni, de ennél én többet nem tudok tenni. Azt látva, hogy nektek mekkora erőfeszítésbe, és hány évbe tellett, mire legalább eddig eljutottatok, nekem 50 évembe tellne.

Nemrégiben írtam egy cikket a blogomon, össze akartam gyűjteni az El Naturalosokat, akvárium képeket közzétenni, hogy legalább lássák az érdeklődők, mit lehet kihozni. Én magam sajnos eddig nem tudtam készíteni egyet sem, ami remélem hamarosan megváltozik.

Egy darab képet nem kaptam az emberektől, egyedül Diana küldött nekem kettőt. Még az APC fórumba is feltettem a felhívást, ott sem reagált senki. Egy versenyt nem tudok finanszírozni, hogy legyen motiváció is. (a kivitelezés is kérdéses lenne...)


A Walstad módszerrel kapcsolatos kérdéseidet részben megválaszolja Diana a könyvében. Talán én is beraktam az összefoglalásba, de most adtál egy ötletet egy csak az ilyen kérdésekre összpontosító blogbejegyzés megírására is.

Az általam idézett hozzászólás részlet utolsó két sora okán fordítottam, foglaltam össze a könyvet, és írtam egy kb 2 oldalas összefoglalót is, csak a fő témaköröket tárgyalva. Igaz, kicsi az érdeklődés is, mivel nincs igazán jó marketingje, alig vannak, akik ezt a stílust művelik az országban, így vonzó képanyag sincs, egy átlag akvaristát nem az vonz, mennyire sok természetes folyamat játszódik le az akváriumban. Valami kell, hogy odarántsa, hogy megtartsa, hogy esetleg mélyebben belefolyjon a témába.



Egyéb: Igen, végül is fontos a marketing, és örülök, hogy ti ezt nagyban űzitek, mert ezzel az egész akvarisztikát népszerűsítitek, nem csak a japán módszert. Ha egy embert bevonz egy kép, elkezd olvasni, de nincs pénze/ideje, egy high-tech akváriumra, még lehet annyira beleszeret a hobbiba, hogy lesz végül egy biotópja, vagy egy sügérese, vagy bármi.
 
érdemes mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy lépcsőket nem lehet átugrani, nincs instant vízikert, se vásárolható művészi véna

Tulajdonképpen az előző oldalon szereplő, hosszabbra sikeredett írásomat ennyivel össze tudnám foglalni :)
 
És külön köszönöm, hogy normálisan reagáltátok le. Nem szoktam én ilyen heves lenni :)
 
Fig8.jpg - Google Drive
Fig7.JPG - Google Drive
szerk.: Ez az övé, ott is áll mellette: Diana with 50 gal tank 2013.JPG - Google Drive

Egyik sem az övé. Nem mondanám kivételesen esztétikusnak, maximum annyi, hogy egészségesek a növények.

Ha a növények egészségesek, viszont már lehet jó kiindulópont egy jobb elrendezéssel egy egyveleget alkotni a natural akváriumok egyszerűségét és a felhasznált folyamataiban lévő természetességét és a nature akváriumok szépségét felhasználva. Tehát azokat a dolgokat elhagyni az el naturalból, amik még elhagyhatóak, de alapvetően egy természetes rendszert létrehozni, ami azért az esztétikára is fordít figyelmet. Például a 6 havi vízcserét 1 havira csökkenteni, a növényekkel való biológiai szűrés, mesterséges tápozás minimalizálása, ha lehet elhagyása, ilyenek.

Ez az én kitűzött célom, ez van folyamatban.

Persze fogok indítani egy "szabályos" naturalt is, de jónak tartom egy köztes módszer kialakítását, ami nagyon hasonlít a "mainstream" low-tech vonalra, de még is magán viseli a natural eszközeit egy bizonyos mértékben. szerk.: lehetne a neve mondjuk "Semi Natural" :)

De már csak a "sima" naturalból is többet lehet kihozni véleményem szerint, csak az el naturalosok eddig nem sokat adtak az esztétikára, mint a japánok mondjukk, akik ennek megvalósításában élik meg a hobbit.
 
Utoljára módosított moderátor által:
Fig8.jpg - Google Drive
Fig7.JPG - Google Drive
szerk.: Ez az övé, ott is áll mellette: Diana with 50 gal tank 2013.JPG - Google Drive

Egyik sem az övé. Nem mondanám kivételesen esztétikusnak, maximum annyi, hogy egészségesek a növények.

Ha a növények egészségesek, viszont már lehet jó kiindulópont egy jobb elrendezéssel egy egyveleget alkotni a natural akváriumok egyszerűségét és a felhasznált folyamataiban lévő természetességét és a nature akváriumok szépségét felhasználva. Tehát azokat a dolgokat elhagyni az el naturalból, amik még elhagyhatóak, de alapvetően egy természetes rendszert létrehozni, ami azért az esztétikára is fordít figyelmet. Például a 6 havi vízcserét 1 havira csökkenteni, a növényekkel való biológiai szűrés, mesterséges tápozás minimalizálása, ha lehet elhagyása, ilyenek.

Ez az én kitűzött célom, ez van folyamatban.

Persze fogok indítani egy "szabályos" naturalt is, de jónak tartom egy köztes módszer kialakítását, ami nagyon hasonlít a "mainstream" low-tech vonalra, de még is magán viseli a natural eszközeit egy bizonyos mértékben. szerk.: lehetne a neve mondjuk "Semi Natural" :)

De már csak a "sima" naturalból is többet lehet kihozni véleményem szerint, csak az el naturalosok eddig nem sokat adtak az esztétikára, mint a japánok mondjukk, akik ennek megvalósításában élik meg a hobbit.
Ahogy írtad is, ezeken a képeken is látszik, hogy nincs benne különösebb tervezés, csak szépen sorban le vannak ültetve a növények, teljesen egyenes talaj, semmi domborulat. Attól, hogy valaki a DIana féle módszerrel üzemelteti az akváriumot, még nyugodtan meríthet ötletet a 'Nature" akváriumok látványvilágából. Ezt nagyon hiányolom ebből a módszerből, hiszen a tervezés, és a koncepció nem igényel pénzt sem.
Így azon se csodálkozz, hogy az embereknek ez a fajta módszer nem ragadja meg a fantáziáját.
Egyébként a Low-tech akváriumok kicsit félúton vannak a két módszer között (a tervezés, elrendezés szemlélet már itt megvan), és Low-tech-ben is láttunk már gyönyörű medencéket.
 
Attól, hogy valaki a DIana féle módszerrel üzemelteti az akváriumot, még nyugodtan meríthet ötletet a 'Nature" akváriumok látványvilágából. Ezt nagyon hiányolom ebből a módszerből, hiszen a tervezés, és a koncepció nem igényel pénzt sem.
Így azon se csodálkozz, hogy az embereknek ez a fajta módszer nem ragadja meg a fantáziáját.

Pontosan ezt vallom én is. Ahogy leírtam az a célom, hogy a két szemléletet közelebb hozzam egymáshoz, ami nagyon testehezálló számomra, mert igazán egyik módszerben sem érzem teljesen helyénvalónak magamat, inkább kettő közöttinek.

Egyébként a Low-tech akváriumok kicsit félúton vannak a két módszer között (a tervezés, elrendezés szemlélet már itt megvan), és Low-tech-ben is láttunk már gyönyörű medencéket.


Az előbb említett célom mellett van még az is, amit szintén kifejtettem, hogy kifejlesztek egy "semi natural" módszert, amivel még jobban tágíthatom a növényfajok listáját, de még részben hű maradok az el natural szemléletéhez és módszereihez.
 
Az előbb említett célom mellett van még az is, amit szintén kifejtettem, hogy kifejlesztek egy "semi natural" módszert, amivel még jobban tágíthatom a növényfajok listáját, de még részben hű maradok az el natural szemléletéhez és módszereihez.
Én próbálom a low-tech határait feszegetni (alacsony tápozás, 0,45W/l, nuku CO2, ritka vízcsere), ha bármiben tudok segíteni, akkor szívesen tenném.
 
Én próbálom a low-tech határait feszegetni (alacsony tápozás, 0,45W/l, nuku CO2, ritka vízcsere), ha bármiben tudok segíteni, akkor szívesen tenném.

Szintén ez a célom, egyedül annyi, hogy próbálok átvenni minél több dolgot az el naturalból. Ezek azért különböznek az elterjedt low-tech módszerektől.

Pl. Komposztos táptalaj, vagy később komposzt agyag keverékéből álló tápgolyó, növényes szűrés kizárólag, csak vízmozgatás(a 72 literesemben már csak egy levegőporlasztó működik), havi 1 vízcsere, tápozás minimális a táptalaj/golyó miatt, ha szükséges egyáltalán. Ennek a neve semi natural lesz :D (az el naturalból jött)


És persze a lehetőségekhez mérten szép kompozíciók létrehozása, viszont a fókusz nem ezen lenne elsősorban.



A segítségfelajánlást köszönöm, jelenleg szerencsére minden oké, jól megy a teszt.
 
Back
Oldal tetejére