• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes dexkill 240 literese

dexkill

Szakértő
Szakértő
Tisztelt Akvakertész Közösség!

Elérkezettnek látom az időt, hogy naplót nyissak, egyszersmind bemutatkozzam Nektek!

2,5 hónap alatt számtalan cikket, beszélgetést, leírást olvastam végig itt, és máshol, kialakítottam magamban egy kezdő elképzelést és ebből formálódni látszik lassan az első "újkori" akváriumom. 15 évvel ezelőtt - 15-16 évesen - volt már 3-4, de azok még messze voltak a valóságtól :)

Alapvetően egy jó ár/érték arányokkal szem előtt tartott DIY akvárium építését tűztem ki célul. Halas-növényes vonalon. A növényezés nagyon tetszik, de elfogadom, hogy azt csak H/T körülmények között lehet úgy csinálni, hogy az akva nagyon kevés hallal is hosszú időn át élvezhető legyen.

A választás egy dél-kelet-ázsiai fehérvizű folyó biotopra esett, abból a faunából származó halakkal és növényekkel. Természetesen azért kivételek szinte biztos, hogy lesznek ;)

Halak

1 Stendal-hal
10 Ékfoltos razbóra
8 Rózsás díszmárna
5 Pakisztáni díszcsík

Növények

Kiválasztás alatt - annyi biztos, hogy délkelet-ázsiai gyomok...

Költségek

A piszkos anyagiakról ugye nem beszélünk, mégis mindenki szívesen olvassa a másik kiadásait, vagy azért, hogy lássa, hogy ő ügyesebb, mert ugyanazt olcsóbban érte el, vagy azért, hogy kicsit irigykedjen. Ki-ki sorolja magát oda, ahova gondolja :) Az én keretem most 250 000 Ft, ezt húztam meg felső határnak első körben. Pár dologgal nem számoltam, illetve tudom, hogy úgyis fogok még rákölteni 1-2-3 hónapon belül, hiszen ez is olyan, mint a PC, a használt autó, vagy a barátnő... többe kerül a beszerzés után, mint amibe a beszerzése került ;)

Takarékoskodva a hellyel és a kedves Olvasó idejével, rögtön bele is vágnék az elképzeléseim ismertetésébe:

HARDWARE

Állvány

Zártszelvény keret, bútorlap borítás, teljesen zárt, kilincs nélküli ajtók, asztallapon fúrva a csövek miatt (az állvány 50 cm széles, az akva mögött 10 cm helyet hagyok a pufferakváriumnak és a csöveknek).

Akvárium

120×50×40 cm (brutto 240 liter), 8 mm-es float üvegből színtelen ragasztóval, felül merevítve

Tető

DIY - fenyőfa keret, 5 mm-es habosított PVC borítás, tengervízálló lakk bevonattal. Belül tükörfólia borítással - vagy reflektorral, ha találok valami megfelelő megoldást.

Világítás

DIY - 3×54 W T5, OSRAM 880, 865, Sylvania Grolux, 2 körös kapcsolás, időzítővel.

Szűrés

Alsópolcos szűrőakvárium 85×40×25 cm-es (nettó 85 liter), 6 mm-es normál üvegből, színtelen ragasztóval.

4 db cella a következő kialakítással (képet egyelőre nem tudok feltenni, maximum sematikus ábrát):

1. ülepítő/előszűrő (5 liter töltet)

- ISTA kvarcgyűrű 5 liter.

A víz a cella alján lép be a csövön, az áramlás felfelé halad.

2. mechanikai szűrő (10 liter töltet)

- kb. 10 cm Rascher-háló
- 2 db 25*20*5 cm-es TM30 szűrőszivacs.

A víz a cella tetején lép be egy áramláselosztó (vagyis sok-sok fúrt lyukkal ellátott) polikarbonát lemezen keresztül, az áramlás lefelé halad.

3. biológiai szűrő (20 liter töltet)

- 10 l lávakő
- 5 l SERA Siporax
- 5 l Matrix Trop

Az egyes rétegek között 1-2-3 rétegben 5 mm-es vatelint teszek, hogy az anyagok ne keveredjenek egymással. A bezsákolást egyelőre megpróbálom mellőzni. Az áramlás lentről felfelé halad, így még jobban eloszlik és lelassul.

Kiegészítés: a lávakő. Nagyon sok pro és kontra érvet hallottam vele kapcsolatban. Osztom azoknak a véleményét, akik gyenge szűrőanyagnak tartják, de azokét is, akik az ára miatt választják. Jómagam is egyrészt ezért válaszottam, másrészt pedig, a gyárit olyan könnyű megvenni, abban nincs semmi kihívás :)
A lávakövet nem akvarista boltban vettem, hanem kertépítő üzletben "láva talajtakaró" néven. Pont olyan retkes, sáros mint az akvarista célra árusított, a szemcsemérete 5-25 mm, a szemcseméret eloszlása becslés alapján 10-20 mm. Kimostam, kiválogattam belőle az idegen anyagokat - bazalt, folyami kavics, dolomit, salakos vulkáni izé' volt benne elég. Kiválogattam a sima felületű, illetve nagy/kicsi darabokat. A nagyokat, amennyiben arra érdemesnek találtam, kalapáccsal kisebb darabokra törtem. További mosás után 8%-os sósavban áztattam. Csinálok vele víztesztet is hamarosan: pH, szín, szag, opálosság vizsgálat, keménység, savasság-lúgosság befolyásolás. Jah, elfelejtettem bemutatkozót írni, pedig akartam ám: Bemutatkozó | Page 25 | Magyar Akvakertész Fórum

A lávakövet előszűrőnek szánom, a sipo és a mátrix trop előtt.

Ha ez az összeállítás nem bizonyul elégnek, bármikor ki tudok venni 0-10 liter lávakövet, hogy a helyére, (pontosabban legfelülre) egy újabb rétegben Substrat Pro-t és/vagy Bio Rio-t tegyek. Nem zárkózok el tőle, de most ez az egyik kompromisszum. A hardware a lényeg, a szűrőakva bazinagy, nagyon könnyen bővíthető.

4. tech cella, vízpumpák, CO2

Vízpumpa: Eheim Compact+ 2000.

Szűrési paraméterek:

A szűrőanyag térfogata az akvárium névleges térfogatához viszonyítva: 14,5%, ebből biológiai 8%.

Megforgatás az Eheim adatai alapján: 4-8x

Áramlási sebesség a biológiai tölteten keresztül: 16-33 cm/min

Fűtés

Eheim 200 W rúdfűtő

Víz

Falun gyűjtött esővíz és fúrt kútból származó víz elegye. Szerencsére a vizet az "akváriumot építek" projekt megfogalmazása utáni 1 hetes áprilisi (!!! :rolleyes: :p) esőzések közben sikerült összegyűjtenem, azóta leülepedett, dekantáltam, átszűrtem, és egy kellemes 16-18°C-os pincében, fedett műanyag edényekben érik, és várja, hogy felhasználásra kerüljön.

Lágyvíz kell, ez nem kérdés, a RO-rendszer most a kezdet kezdetén nem járható út, de a vízcserékhez RO vízből fogok kiindulni, mert 2 heti 50-75 litert tudok "szerezni", de egyben 300 liter nem olyan egyszerű :)

A víz kémiáját vizsgálatok után fogom beállítani fúrt kútvíz és/vagy RO-víz adagolásával.

Itt ragadnám meg az alkalmat - de csak dióhéjban, hogy ne legyen túl terjengőd az első bejegyzés -, hogy a terveimben az szerepel, hogy az induló akva vizét 1-2-3 naponta vizsgálni fogom profi laboratóriumi körülmények között. A vizsgálati szempontok: pH, vezetőképesség, NH4, NO2, NO3, PO4, Fe, Ca, Mg. A K-ot is szeretném mérni, és a módszer is megvan hozzá, de készülék (atomemissziós spektrométer... :ROFLMAO: ) nincs - illetve van, de egy minta mérése egy fél 9 l-es zsák Amazonia ára. Szóval a K egyelőre kilőve. Az eredményeket táblázatban és grafikon is szeretném itt közzétenni. A vizsgálati módszerek a Magyar Szabványokon alapulnak, amiket itt-ott módosítani fogok ugyan, de alapvetően megbízható módszerekkel fogok dolgozni.

Talaj, kő, fa

2×2,5 l Tropica növénytalaj
2×9 l Environment Aquarium Soil aljzat
0,8-1,6 mm-es kvarckavics a növénymentes részekre (vagy 1-2 mm-es, meglátjuk milyet tudok beszerezni)
mádi riolittufa (80 kg bekészletezve, törésre, faragásra várva)
szőlőág, szőlőtőke (jelenleg ázik hordókban)

CO2-rendszer

DIY élesztős. Azt tervezem, hogy 2 vagy 3 PET palack fermentort kötök össze egy közös gázgyűjtő tartállyal, majd egy vizes gázmosón át vezetem a CO2-t a reaktorra. Ha sikerül megvalósítani, kezdetnek jó lesz.

Reaktor

DIY - Egy fluidágyas reaktort tervezek készíteni amibe töltetnek 200-300 ml 3 mm-es üveggolyót képzelek el. A vizet egy Hydor Pico Evo 1200 fogja rányomni a reaktorra, így függetleníteni tudom a szűrőtől, illetve a szabályozás is lehetségesség válik (időzítővel ki-be kapcsolom a vízpumpát). Az egész cucc a szűrőakvárium mellé lesz telepítve a szekrénybe.

Tudom-tudom, elméletben izgalmas, hamarosan meglátjuk, hogy 1. meg tudom-e valósítani, 2. a fluidágyas reaktor alkalmas-e erre a feladatra :p Ez most leggyengébb pontja az egésznek.

SZOFTVER

Start

Sötét startot szeretnék (Nigro blogján van róla 3 bejegyzés, amit még tanulmányoznom kell azért, de az elve tetszik), ami alatt nem lesz vízcsere, így a méréssel kívánom megállapítani, hogy mikor "kész" a víz.

Vízcserék

Később persze lesznek vízcserék, esővíz és/vagy RO víz, fúrt kútvízzel elegyítve. Kéthetente 25%. A vízcsere után a vízbe adagolandó tápanyagokat méréssel állapítanám meg.

Világítás

Világított órák: szakaszos
2,5 óra 2 csővel
6 óra 3 csővel
2,5 óra 2 csővel
összesen kb. 24 W×h/gal

Tápozás

GA Mikro
DIY makro oldat

Hogy mennyit és milyen módon, az még kidolgozás alatt áll.
Valószínüleg valami csepegtetős automata tápozással is fogok kísérletezni.

Etetés

Napi 1x, manuálisan, illetve távollétem esetén automatával. Száraz tápok, saját tenyésztésű szúnyoglárva, tubifex, fagyasztott eleség, forrázott saláta, spenót - ha tetszik nekik persze.

Az az elsődleges célom, hogy a fenti medium-tech körülmények között, egy egyensúlyban lévő, mutatós, élettel teli világot hozzak létre és üzemeltessek. Hogy ebből mi fog kisülni, majd idővel meglátjuk.

---

Építés-szerelés kb. 2-4 hét múlva.

Bármilyen észrevételt, tanácsot elfogadok, szóval ne habozzatok, írjatok! :)

Köszönöm, ha végigolvastad!

dexkill
 
Hat igy kezdesnek komoly kis olvasmanyt irtal nekunk! HAJRA, ES VARJUK A RESZLETES FOTOKAT, LEIRAST.
 
Most egy kicsit megkeveredtem, hogy is lesz most a szűrésed? Írod, hogy lesz valami pufferakvárium ( ilyenről még nem is hallottam), illetve, hogy alsó polcos szűrőakváriumod lesz .

Igaz én csak kicsiben próbálkoztam a 26 literesem mögött egy szűrőakváriummal, de az nagy szívás volt, ahogy telítődött a szűrőanyag, úgy egy idő után állandóan leszívta a szivattyú magáról a vizet, ezért az mindig minimumon ment. Így meg nem lehetett megfelelő áramlást csinálni, ami egy növényes akváriumban szükséges. A vége az lett, hogy a kis szűrőakvárium ment a kukába, és csináltam helyette szennyvízcsőből.
Én azt tanácsolnám neked, hogy inkább hordós szűrőben gondolkodj, ne alsópolcos szűrőakváriumban, csomó problémát megoldasz vele. Tudsz megfelelő áramlást csinálni, alsópolcos meg úgyis úgy működne rendesen ha megfúrnád a díszakváriumod alját , vagy ezt a célt szolgálná a pufferakvárium, és azt fúrnád meg?
 
Most egy kicsit megkeveredtem, hogy is lesz most a szűrésed? Írod, hogy lesz valami pufferakvárium ( ilyenről még nem is hallottam), illetve, hogy alsó polcos szűrőakváriumod lesz .

Igaz én csak kicsiben próbálkoztam a 26 literesem mögött egy szűrőakváriummal, de az nagy szívás volt, ahogy telítődött a szűrőanyag, úgy egy idő után állandóan leszívta a szivattyú magáról a vizet, ezért az mindig minimumon ment. Így meg nem lehetett megfelelő áramlást csinálni, ami egy növényes akváriumban szükséges. A vége az lett, hogy a kis szűrőakvárium ment a kukába, és csináltam helyette szennyvízcsőből.
Én azt tanácsolnám neked, hogy inkább hordós szűrőben gondolkodj, ne alsópolcos szűrőakváriumban, csomó problémát megoldasz vele. Tudsz megfelelő áramlást csinálni, alsópolcos meg úgyis úgy működne rendesen ha megfúrnád a díszakváriumod alját , vagy ezt a célt szolgálná a pufferakvárium, és azt fúrnád meg?

Nem akartam/mertem megfúrni az akvát :) Egyedül élek, gyakran magára fogom hagyni, a legkisebb baki és 2 napig szivárog a víz.

Az alapelv ez lenne:

ueberlauf.png


Az oldalpolcossal az a baj, hogy a víz áramlási sebességéért a díszakva és a szűrőakva közti vízszint különbség felel (hidrosztatikai nyomás, 1 m vízoszlop ~0,1 bar), így a vizet kiemelő csőnek sokszoros átmérőjűnek kell lennie, mint a vizet visszaszállító cső. Ez kis akvánál nagyon ormótlan és csúnya tud lenni.

3/4"-os a cső ami kijön az Eheim 2000+-ból, a levezető cső 5/4"-os lesz, míg a pufferakváriumba (a fúrt kis üvegcella az akva mögött - lehet, hogy csak én neveztem el így, bocsánat) 2 db 6/4"-os cső fogja átvinni a vizet. Teszek elé követ, hegyet, fát és növényt és tutira nem fog látszódni - persze ügyelve az áramlásra.

Lehet, hogy kellene egy áramoltató is...

A hordószűrő a B-terv. Remélem, hogy bejön az 'A', mert a szűrőakvát a héten szállítja az üveges.
 
viktorral ellentétben én viszont nagy barátja vagyok az oldalpolcos megoldásnak. a 65 literesben ment az első, még gyermekbetegségekkel, most a 40 literes kocka mögött üzemel a második, kiforrottab, a kettő összesen három éve megy totálisan gond nélkül. gyakorlatilag rá se kell nézni.
a kockához eddig kétszer takarítottam egy év alatt, ott csak filterlith a szűrőanyag, picit hamarabb telítődik. a 65 literesben viszont egy év alatt nem nyúltam hozzá. nem is kellett. :)

ja: nem igaz, hogy sokszoros csőátmérő kell. ha egyel nagyobb, már az elég. a régiben és a kockában is 16os szívó és 12es nyomóággal dolgozik nálam.
 
Takarékoskodva a hellyel és a kedves Olvasó idejével...

Szerintem ne takarékoskodj, mindent írjál le amit gondolsz, és inkább legyen hosszabb, mint rövidebb és kimarad belôle egy csomó minden, ami késôbb kérdéseket vet fel.
Sok sikert!
 
5 Pakisztáni díszcsík
Erről hadd beszéljelek le: egyrész nem valami aktív nappal, inkább csak alszik. Ez azért jó, mert akárhányszor rájuk néz az ember, azt hiszi, kipurcantak... Viszont amikor aktív akkor természetéből adódóan az aljazatban matat olyan alapossággal, hogy reggelre amelyik növénynek nincs akkora gyökérzete mint egy hatalmas cryptonak az a víz felszínén fog úszni. Mindegyiknek kell külön búvóhely, ha ez nincs meg, hatalmas krátereket csinálnak csak azért, hogy egy-egy kő alá bemehessenek; és végül: azzal ha veszel akár egy pakisztáni díszcsíkot is, kizárod a lehetőséget, hogy később bármilyen garnélád, vagy csigád legyed. Márpedig szerintem sokat tud dobni az akvárium hangulatán, ha gerinctelenek is vannak benne, arról nem is beszélve, hogy később ha algaproblémáid lesznek egy csapat amano garnéla kész áldás.
 
Szia
Üdvözöllek a fórumon és a naplódban.Egy ilyen alapos tervezés után kíváncsian várom a kivitelezést.Remélem sok képpel dokumentálod majd az építést. Sok sikert.:)
 
Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást, a pakikról mindenki le akar beszélni, nagyon szép halak, viszont a nappal alszik-éjjel túr dolognak igazat kell adnom. Lehet, hogy arra a 75 literre inkább valami kisebb, növény-barátabb rajhalat válogatok inkább. Vizuálisan több lesz, aktívabbak is, viszont csökkenne a víz terhelése, plusz a garnélák is létjogosultságot kapnának. Főnöknek meg ott lesz "Julien Sorel" :)

viktorral ellentétben én viszont nagy barátja vagyok az oldalpolcos megoldásnak. a 65 literesben ment az első, még gyermekbetegségekkel, most a 40 literes kocka mögött üzemel a második, kiforrottab, a kettő összesen három éve megy totálisan gond nélkül. gyakorlatilag rá se kell nézni.
a kockához eddig kétszer takarítottam egy év alatt, ott csak filterlith a szűrőanyag, picit hamarabb telítődik. a 65 literesben viszont egy év alatt nem nyúltam hozzá. nem is kellett. :)

ja: nem igaz, hogy sokszoros csőátmérő kell. ha egyel nagyobb, már az elég. a régiben és a kockában is 16os szívó és 12es nyomóággal dolgozik nálam.

Köszi a megerősítést! :) Itt is a felültervezés elvét választottam, 2 6/4"-os csőnek van hely, de ha 1 db is elég, akkor nem fogok habozni, hogy kivegyem-e.

Megkérdezhetem, hogy milyen megforgatási aránnyal, illetve szállított vízmennyiséggel dolgozol, hogy 16 vs 12 mm-es csővel meg tudtad oldani?
 
a 40 literesben 200-250 liter/h körül van, a 65ösben 350 körül volt. nem mértem le sosem pontosan, a pumpa névlegesen 980l/h-t tud, cserébe csak 40 centis emelőmagassága van. hydor pico evo1000. 1-2 lyuk van csak nyitva a szabályzón. a kockában ennél nagyobb áramlásnál már ecsetesedik, még poppyval is. a 32cm oldalhossz nem enged túl sok mozgásteret.
a 65 literesben esőztető volt, a huszonsok növényfaj ellenére is teljesen jól körbejárt a víz.
 
Dexkill: az a kiemelő szerkezeted jó magyarsággal ablauf névre hallgat. Nagyon hasznos kis ketyere ha alsópolcosban gondolkodik az ember. Nálam is üzemel már vagy 6 éve, hibátlan, áramszünetek esetére pedig a legjobb megoldás.
Nebula: ha az a szivattyú csak 40 cm-t tud, akkor ott már 10 cm emelőmagasság esetén is látványosan csökken a ténylegesen szállított víz mennyisége.
Nagy csibészek a gyártók, mert -tisztelet a kivételnek- úgy adják meg a vízszállítási adatokat, hogy 0 cm emelőmagasságnál "sterilen" tudja azt az x l/h teljesítményt, a megadott emelőmagasságnál meg gyakorlatilag nincs vízhozam.
Nem a reklám helye, de amikor a nagy alsópolcosomba vettem a 3500 l/h-ás AquaMedic OR szivattyút, akkor szembesültem vele, hogy ez a gyártó 1 m-es emelőmagassághoz adta meg a szállított víz mennyiségét. Ez így korrekt.
 
ez igaz, nem is szabad ezekkel az adatokkal számolni. arra kell figyelni, hogy túl legyen méretezve. egyszer majd lemérem egyébként 40 centin mit nyom :)
a fő érv nekem a 8 wattos teljesítményfelvétele volt egyébként emellett a pumpa mellett. az már csak plusz, hogy gyakorlatilag nincs hangja.
[egyébként rosszul emlékeztem, 60cm a névleges emelőmagasság.]
 
Megjött ma az akvárium, a szűrőmedence, a siporax, meg néhány tech cucc :)

"ööm é bódóttá", ahogy Matisz nagypapa mondta, DE! Légyszi nyugtassatok meg, hogy minden rendben van:

Az üveges cég, amelyik amúgy elég közismert, 10 éves szakmai múltja van, akvárium-terrárium készítéssel foglalkozik nagyon régóta, az akváriumot úgy ragasztotta meg, hogy mind a 4 oldalüveget az alsó lap MELLÉ tette, nem pedig RÁ. A ragasztás gyönyörő, szépen ki van fugázva, 1-2 buborék látható csak, de én úgy "tanultam", hogy az alsó lapra építkezünk, nem pedig mellé. Van bárkinek ilyen módon készített akváriuma? Ugye nem fog szétnyílni, ha feltöltöm? :nailbiting:

Vagy tartsak benne kígyót hal helyett?! o_O
 
Megjött ma az akvárium, a szűrőmedence, a siporax, meg néhány tech cucc :)

"ööm é bódóttá", ahogy Matisz nagypapa mondta, DE! Légyszi nyugtassatok meg, hogy minden rendben van:

Az üveges cég, amelyik amúgy elég közismert, 10 éves szakmai múltja van, akvárium-terrárium készítéssel foglalkozik nagyon régóta, az akváriumot úgy ragasztotta meg, hogy mind a 4 oldalüveget az alsó lap MELLÉ tette, nem pedig RÁ. A ragasztás gyönyörő, szépen ki van fugázva, 1-2 buborék látható csak, de én úgy "tanultam", hogy az alsó lapra építkezünk, nem pedig mellé. Van bárkinek ilyen módon készített akváriuma? Ugye nem fog szétnyílni, ha feltöltöm? :nailbiting:

Vagy tartsak benne kígyót hal helyett?! o_O


Jól csinálták nyugi :)
 
Megjött ma az akvárium, a szűrőmedence, a siporax, meg néhány tech cucc :)

"ööm é bódóttá", ahogy Matisz nagypapa mondta, DE! Légyszi nyugtassatok meg, hogy minden rendben van:

Az üveges cég, amelyik amúgy elég közismert, 10 éves szakmai múltja van, akvárium-terrárium készítéssel foglalkozik nagyon régóta, az akváriumot úgy ragasztotta meg, hogy mind a 4 oldalüveget az alsó lap MELLÉ tette, nem pedig RÁ. A ragasztás gyönyörő, szépen ki van fugázva, 1-2 buborék látható csak, de én úgy "tanultam", hogy az alsó lapra építkezünk, nem pedig mellé. Van bárkinek ilyen módon készített akváriuma? Ugye nem fog szétnyílni, ha feltöltöm? :nailbiting:

Vagy tartsak benne kígyót hal helyett?! o_O
Így a jobb. A németek pl. a Juwel csinálja fordítva, hogy az alsó lapra teszik az oldal üvegeket.
 
Légyszi nyugtassatok meg, hogy minden rendben van

A tudósok azt szokták mondani, hogy a kisebb akváriumokat lehet RÁ ragasztani a fenéküvegre, a nagyobbakat pedig KÖRÉ kell ragasztani.
Az előttem szólók okokat is mondtak. Igazuk is van.
Szerény akvárium készítési tapasztalataim alapján (én mindig KÖRÉ ragasztok, bármekkoráról is legyen szó) a pár 10 literestől a közel köbméteresig nálam jól működik. Részt vettem egy 2400 literes elkészítésében is, bár a munkában az érdem nem az enyém volt, ott is szépen működik a dolog.
Tapasztalati tények alapján én is megnyugtatlak. Nem lesz gond vele.
 
Azt hallottam - szakértőtől -, hogy a Tropica táptalajt kavics/homok általános talaj alá lett fejlesztve, nem pedig agyagos talaj alá.

A JBL aquabasis plus-t ajánlották a Tropica táptalaj helyett az agyagos talaj alá.

Mi a véleményetek?
 
Azt hallottam - szakértőtől -, hogy a Tropica táptalajt kavics/homok általános talaj alá lett fejlesztve, nem pedig agyagos talaj alá.

A JBL aquabasis plus-t ajánlották a Tropica táptalaj helyett az agyagos talaj alá.

Mi a véleményetek?

Hat a fejlesztesbe nem latunk bele, de leginkabb csak ok hasznaltak homokkal amig nem volt agyagos aljzatuk. Korabban nem akartak mas gyartot reklamozni igy inkabb nem hasznaltak agyagos aljzatot.

A homokba konnyu ultetni, nincs hatassal a vizre es olcso. Ezert hasznaltak a tropicanal. A tapozast igy tds meressel vegeztek. Az uj tropica talaj granulatum formaju nem latom miert ne lehetne agyag ala hasznalni. Hasznald nyugodtan.
 
Back
Oldal tetejére