• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

dekalabda akváriuma

A tanulmány szerint, amit Emperor linkelt be - köszönet érte- , a nitrifikáló baktériumok 7,7 -9,2 PH közötti tartományban működnek igazán hatékonyan. Azt jelenti, hogy a Malawi és Tanganyika biotóp sügéres akváriumoknál maximálisan nyert ügyünk van.
Arra is fény derül, hogy a 6,5 PH, lágy vízben is dolgoznak a bacik, de csupán 25%- os hatékonysággal. Így hosszabb időbe telik a nitrifikáló folyamat és nagyobb szűrőfelületre van szükség, hogy minél több baci megtelepedjen és ugyanazt a mennyiségű ammóniát le tudják bontani mint a keményebb, magasabb PH-ju akváriumoknál.
 
ÉS ami még érdekes lehet, a bacik 5,5 PH alatt bedobják a törülközőt és teljesen abba hagyják a lebontást. Ebben az esetben átveszik más fajta baktériumok a nitrifikáló munkát, de ezek nem annyira hatékonyak és sokkal több időbe telik a lebontás. Ezek jó hírek , mert e szerint a növényes akvarisztikában nem kell attól tartani, hogy nincs mi lebontsa a veszélyes anyagokat.

És akkor még nem is beszéltünk az egészségtől kicsattanó növényekről, amelyek szinte azonnal felhasználják azt a kevés ammóniát, ami az akváriumban keletkezik, még mielőtt eljutna a baktériumokig.

Üdv. Igéző
 
Nem érzem magam kompetensnek, hogy mély elemzést írjak a szűrőben lejátszódó folyamatokról, de köszönöm a sok tanácsot, utánaolvasok ;)
 
Az lenne a kérdésem, hogy a képen látható "hártyát" hogyan szüntessem meg? mert ha feljebb rakom az esőztetőt, akkor a co2 könnyen elillan az akváriumból, viszont ha lejjebb teszem, akkor meg ez lesz az eredménye a vízcsere másnapjától kezdve...és ha belenyúlok a vízbe, akkor meg rengeteg apró fehér darabkákká törik, és belekerül a víz körforgásába :?
Mint látható, az esőztető a hátfalon van, ezért a hátsó oldalon nem hártyásodik, csak elől, mert ott már nem mozog annyira a víz.
Az akvárium egyébként szépen fejlődik, elég lassan, de biztosan magukra találnak a növények. Érkezett még egy red cherry pár, két oto, és még 6 parázslazac, úgyhogy már van élet az aksiban :)

9670737_98e310b48b98f9b52ef68208a83f4b8c_m.jpg
 
A hártyásodásról van egy topikunk: viewtopic.php?f=13&t=96 ;)

Elég sok megoldás volt az elmúlt időben. Éjjeli levegőztetés, Olaj leszedése papírtörlővel, ADA Clear Float használata stb stb.
Álatlában új akvárium indításnál, vagy akkor szokott ilyen lenni, ha valami baja van a növényeknek. Ahogy minden beáll, ez a réteg is visszaszorul. Viszont érdemes tenni ellene, mert ha túl sok ez az olajfilm, akkor meggátolja az oxigéncserét.

Szoktak még olyan halat alkalmazni, ami a felszínről kapkodja a levegőt - nem co2 túladagolás miatt ;)

Nincs értelme az esőztetővel jobban fodrozni, mert ahogy írtad kihajtod a CO2-t akkor meg az lesz a baj.
 
Szia!
Először is.
1. Papírtörlő
2.Tápozz rendesen /lehet,hogy kevés amit adagolsz és ezért stresszelnek a növények/
3.Ha van kéznél légpumpa akkor a CO2 kikapcsolása után alkalmazd, de csak addig míg vissza nem kapcsol reggel a CO2.

Sok múlik a növényeken is.Hiába adagolsz a GA útmutató szerint.Ha sok és gyorsan növő növényed akkor lehet,hogy kevés lesz.Nálam ez volt a gond.
A netto 160l-re 8ml Micro-Macro az ajánlot.Kísérletezgettem és nálam a 12 ml-nél teljesen eltünt és azóta sem jött vissza.
Próbálkozz,biztos sikerülni fog.
 
A kaja is okozhatja.Ez most elég érdekesen hangzik.Az új akimban voltak halak.Szárított szúnyoglávával etettem őket.Végig volt hártya.Kipusztultak(co2 adagolás),szinte nem etetek,a párdarab hal nagyon keveset eszik,ők is Otok.nincs hártya.Ahogy szórok egy kis kaját néha , jön a hártya.A másik dolog,hogy a régi akimban folyamatosan volt hártya,soha nem múlt el,mozgott a felszín,mint a 'hejderménkü', a növények nem mondható,hogy rossz kondiban voltak.Harmadik példa,hogy a kis akiban is ugyan ez a helyzet,ha etetek jön a hártya.Most ott is csak minimális az állomány,növendékek vannak benne.

Persze természetesen ettől függetlenül Viktor által ajánlott topik is helytálló.
 
Ha tudsz, akkor egy felszínelszívót be lehet iktatni, vagy az éjjeli levegőztetés is segíthet. Nekem is volt hártya. Eleinte levegőztettem, utána pedig felszínelszívó lett belőle.
Lehet hogy érdemes megkeresni az okát, és azt megszűntei, de amint olvasom, mindenkinek más váltja ki.
 
Scar said:
Ha tudsz, akkor egy felszínelszívót be lehet iktatni, vagy az éjjeli levegőztetés is segíthet. Nekem is volt hártya. Eleinte levegőztettem, utána pedig felszínelszívó lett belőle.
Lehet hogy érdemes megkeresni az okát, és azt megszűntei, de amint olvasom, mindenkinek más váltja ki.

Hát igen a skimmer is jó megoldás lehet ha nem üveg csövezés van.
Erről jut eszembe, hogy a TMC-től jött egy jó kis cucc erre: http://www.greenaqua.hu/tmc-vskim-compa ... immer.html
 
Valószínűleg az alacsony tápanyag szint volt a gond, mert 1 hete dupla adagot adagolok, és nagyjából eltűnt a filmréteg :)
Azonban ezzel egy időben visszatért a fonálalga, de kitartóan szedegetem, és a co2 szintet is próbálom optimálisra belőni. A microsorium viszont nagyon lassan regenerálódik, de remélem hamar magára talál ;)
 
kitartást az alga elleni harcban. én is találkoztam már vele..(általában legyőzött:) ) kiváncsi vagyo milyen lesz:)
 
normális képet majd akkor szeretnék felrakni, amikor már a növények olyan állapotban pompáznak, ahogy én azt elképzeltem :)
 
dekalabda00 said:
normális képet majd akkor szeretnék felrakni, amikor már a növények olyan állapotban pompáznak, ahogy én azt elképzeltem :)

Érthető :)
 
itt egy kép a jelenlegi állapotról, nyírás után, de a vízcsere előtt :)
Algával még küzdök kicsit, de egyre kevesebb van, bár folyamatosan fogkefézem a fonálalgát :D
A HAC- topicba ugyan nem írtam, de ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy indulhattam, a kritikák is teljesen korrektek voltak, és én is gratulálok minden nevezőnek, nagyon szép akik születtek, valamint a Green Aqua csapat is rendesen kitett magáért! Brávó :) :)
10243831_5519e771c95139cbbade4b600393781c_m.jpg
 
Egy kis segítséget szeretnék kérni...Elég csúnyán bealgásodtam, de megtaláltam a jó öreg ph/kh/gh teszteket, és megmértem a paramétereket:
ph: 7.0
kh: 20 felett
gh: 20 körül ez is
Ezekből az következik, hogy a CO2 szint is elég magas, lehet, hogy a túl sok beoldott gáz a ludas?
 
Elég kuszán áll a valisneria...szerintetek középen kiszedjem, vagy jó, ha az egész hátsó falat befedi? Mert az esőztető miatt nem fog olyan jól egy irányba dőlni, mint ahogy azt a bal oldalon megtette ;)
Ecset, és BGA alga sajnos van, de nem adom fel :)
10468021_ee193937a51f62743feb6d5413c4e67f_m.jpg
 
Back
Oldal tetejére