1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

DC (elektromosan szabályozható) vízpumpa tapasztalatok

Kategória: '"Csináld magad" (DIY) - barkács megoldások és tech', témanyitó: eugenax, téma nyitása: Szept 10, 2018.

 1. eugenax
  Épp nem fórumozik ...

  eugenax Kertész tanonc

  Tag:
  Aug 12, 2018
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  10
  Hely:
  Budapest
  Érdeklődnek, hogy használ-e valaki ilyen vízpumpát, mik vele a tapasztalatok?

  Adatlapok alapján a fogyasztásuk nagyon kedvező, illetve, vagy vezetékes távirányítóval, vagy utólag bővíthető wifi modullal is kaphatóak.

  Átlagos pumpánál 1watt/100l, iwaki jellegűnél 2-3watt/100l, dc pumpáknál átlagosan 0,5-0,7watt/100l hozható ki. Itt nem is elsősorban a fogyasztás számomra a fontos, bár a hőtermelés miatt ez sem elhanyagolható, hanem a működési zaj, amiről viszont nincs tapasztalatom -> noha telefonról este ágyból levenni (applikáción beállítani), hogy 22-től 07-ig vegye le a 3000l/h-t 1500l/h-ra az kényelmesnek tűnik :)

  Jibao, aquamedic, sicce gyárt ilyeneket 2500-5000 liter között állíthatót kb. 20k-40k-90k ft áron.
   
 2. eugenax
  Épp nem fórumozik ...

  eugenax Kertész tanonc

  Tag:
  Aug 12, 2018
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  10
  Hely:
  Budapest
  A watt/literrel tévedtem, a sima AC és DC között nincs egyértelmű fogyasztásbeli különbség.
   
 3. elektrorudi
  Online

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,085
  Kedvelik:
  1,253
  Hely:
  Budapest XVII.
  Egyszer nagyon közel álltam hozzá, hogy vegyek egy JEBO-t. Amit reméltem tőle, az a minimális zaj. Az egyik üzletben próbálgattuk az eladó kollégával, de a sok egyéb szivattyú, áramoltató, egyéb mellett nem volt alkalmam, hogy meggyőzzem magam. Az tény, hogy legalább négypolusú, nem kettő, de attól még sajnos szinkron motor maradt. Az eladó természetesen inkább a halakhoz értett, mint az elektronikához, ezért bemutattam neki mitől lehet csendesebb ez "DC" szivattyúja a "hagyományosnál". Mivel időközben vettem egy JEBO szűrőt, annyira rossz vélemnyem alakult ki erről a brand-ról, hogy soha többet ilyen terméket nem veszek (szivattyút sem). Egyéb gyártók irányába nem kerestem.
  Lényeges zaj csökkenés háromfázisú aszinkron motortól remélhető, de ilyet még nem láttam akvarisztikai célra gyártani.
   
  Utoljára módosított: Szept 15, 2018
 4. Victor
  Épp nem fórumozik ...

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,396
  Kedvelik:
  1,863
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Egy időben agyaltam valami hasonló szűrőátalakításon mivel a 2080 dübörgése kicsit hangos a darabos forgás miatt. Kisérletezésképp arra gondoltam, hogy vennék egy rossz külsőszűrőt, aminek meghagynám a rotor részét, illetve készítenék neki egy új műanyag "csövet" amiben fut, mivel ez eleve a motor része, és e köré készítenék egy új tekercselést egy 3 fázisú motor mintájára. Vezérlést RC hajók szabályzóját használnám ami vízhűtéses, hozzá egy szervótesztert amivel lehetne szabályozni is a fordulatszámot. Tekrcselésben sajnos nem vagyok otthon, így nem tudom működne-e az tervem egy forgómágnessel.
   
  elektrorudi kedveli.
 5. elektrorudi
  Online

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,085
  Kedvelik:
  1,253
  Hely:
  Budapest XVII.
  Huhhh... A vállalkozásod motorkészítésre több, mint bátor cselekedet. Pontosan nem értem, hogy akarod kivitelezni, de ez legyen a te patented. :)
  Sajnos a kefe nélküli motor sem biztosíték a csendes üzemre. Például vettem egy ilyet: "DC12V 240L/H Ultra csendes Brushless Motor víz szivattú". Kegyetlen hangja volt! Szerencsére visszavették a webáruházban, mert a motorra ragasztott címkén feltüntetett paraméterek eltértek a honlapjukon hirdetettől. Jogos volt a vásárlástól történő elállásom.
  Illetve a jelenleg is folyó projektem: Grundfos keringető szivattyú. Ezzel két baj lehet (van):
  - a forgalmazó szerint, ha nem elég nagy a szívóoldali nyomás, akkor a szivattyú kavitál. Igaza lehet, de a katalógus adat 0,05bar, a legnagyobb fordulatszámon. Ez könnyen biztosítható, ha a szűrőház bemenetére tesszük nem a kimenetére.
  - a másik gond, hogy rozsdásodik. :( Ez már tényleg nagy probléma, ami megoldásra vár.
  Viszont a zaja, a legkisebb fordulatszámon: nem hallom! ...és ezen a fordulaton közel 2000l/h a névleges szállítási teljesítménye...
  A II. és III. fordulatszámon már hallom, de kb. akkora, mint egy hagyományos 500l/h Sicce szivattyúé. Persze ekkor már 2500-3000 l/h a névleges szállítási teljesítmény és a villamos teljesítményfelvétele is lényegesen magasabb.
   
  Utoljára módosított: Szept 16, 2018
 6. eugenax
  Épp nem fórumozik ...

  eugenax Kertész tanonc

  Tag:
  Aug 12, 2018
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  10
  Hely:
  Budapest
  A réz grundfost kellett volna venni, ami padlőfűtéshez van, mert a sima keringető csak max 20 fokos vízre van tervezve. Én is nézegettem grundfost, de szívóoldalra kell beépíteni, és a diy szűrőházat éppen elég biztosan vízállóvá tenni, nem akarok még nyomásállósággal is szenvedni :)

  Nem értek hozzá, és így nem tudom, hogy eltömődött szivacsok esetén milyen terhelés érné a tervezett dobozkámat, főleg az átmenő pvc idomok tömítését.
   
  elektrorudi kedveli.
 7. Victor
  Épp nem fórumozik ...

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,396
  Kedvelik:
  1,863
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Szerintem ez így nem fedi a valóságot, mivel egy fűtésredszerben még a visszatérő ágon is magasabb a hőmérséklet mint 20 fok. Nálam a vegyestűzelésű kazán 50 fokos vízzel megy, és a visszatérő, ahová a szivattyú van berakva is igencsak forró. Problémammentesen üzemel évek óta, csak mint írtam, nem szabar dóla leengedni a vizet mert akkor beáll, vagy alig akar elindulni. De ha nincs leeresztve a rendszer, mert nem cseréltem radiáport pl, akkor gond délkül elindul ilyenkor.
  Amúgy szerintem simán használható a szivattyú, a megszokott nyomó ágon.
  http://www.nigro.hu/2012/01/09/riport-bohler-krisztiannal-a-2011-es-h-a-c-gyoztesevel/
   
  elektrorudi kedveli.
 8. eugenax
  Épp nem fórumozik ...

  eugenax Kertész tanonc

  Tag:
  Aug 12, 2018
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  10
  Hely:
  Budapest
  Se a kavitációt, se a nyomást nem tudja egyikünk se ~kiszámolni a képletek ismeretének hiányában, úgyhogy mindenki dönthet, hogy a szűrőházat, vagy a pumpát nyaggatja-e inkább :)
   
 9. matrai
  Online

  matrai Legenda

  Tag:
  Aug 17, 2015
  Hozzászólások:
  1,690
  Kedvelik:
  5,910
  Hely:
  Budapest XXII. Péter Pál u.
  Map
  Azért elég sok mindent lehetne előre is kalkulálni, ezek a szivattyúk maximálisan 110c fokos közeget képesek szállítani, rövid időre akár magasabb hőmérsékletűt is. A szivattúk adattábláján található második szám utal, a maximális emelőmagasságra pl.40/50/60, ezek a számok decimétert jelölnek, tehát egy közepes teljesítményű készülék, ha a nyomóoldalt teljesen elzárjuk, maximum 5m vagyis hozzáfolyási nyomással együtt 0,6bar fog keletkezni, ez szerintem nem túl nagy érték ez ellen tömíteni egy rozsdamentes tartályt nem nagy kihívás. Persze üzem közben, nyitott szelepek mellett, ennek töredéke lesz a mérhető nyomás. A tartály elé szerelni a szivattyút abból a szempontból, aggályos lehet, hogy a régebbi típusokkal ellentétben, ezeket a készülékeket zárt járókerékkel szerelik, amik könnyen eltömődhetnek, de a szűrőtartály utáni beépítés teljesen járhatónak tűnik, nem kell tartani kavitációtól sem, a legnagyobb ellenállást a “rendszerben” a csövek lerakódása fogja okozni, viszont egyforma mértékben, a szívó és nyomóoldal egyszerre koszlódik, így adott fordulatszám mellett csak a térfogatáram fog csökkenni, egyébként ilyen kis teljesítményű szivattyúkban a kavitáció sem okozna károsodást, persze zajjal járhat, itt csak a szállított közeg általi kenésre kell figyelni. Létezik, rozsdamentes szivattyúházzal gyártott készülék is, a többi festett vagy natur, esetleg utólag bevonhatóak kataforetikus anyaggal. Ezek a szivattyúk tényleg nagyon csendesek, főleg ha kompenzátorokkal elválasztanánk a tartálytól.:)
  Kettővel ezelőtti hozzászólásban linkelt képen látható összeeépítés működőképes lehet, egyedül a szivattyút kell majd elforgatni, mert az itt látható beépítés függőleges motortengellyel, nem megengedett, a légkiválás miatt.;)
   
  Utoljára módosított: Szept 30, 2018
 10. elektrorudi
  Online

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,085
  Kedvelik:
  1,253
  Hely:
  Budapest XVII.
  Nem kell sokat számolni. A szívóoldali nyomásnak minimum 0,05bar-nak kell lenni a gyári adatlapszerint. A nyomás pedig nagyságrendel nagyobb, mint bármelyik akvarisztikai célra gyártott szivattyúnál. Ezért a szívóoldalra nem szerencsés betenni. A járókerék elkoszolódása ellen egy előszűrővel egyszerűen lehet védekezni.
   
 11. elektrorudi
  Online

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,085
  Kedvelik:
  1,253
  Hely:
  Budapest XVII.
  Szerintem nem véletlen a szívóoldali minimális nyomás megadása. Ha szívóágba kerül, nem biztos, hogy teljesíthető. Nem tudom a kavitáció okoz-e problémát (hiszen ez tényleg nem egy hajócsavar)? De inkább nem térnék el, a gyári követelménytől.
   
 12. matrai
  Online

  matrai Legenda

  Tag:
  Aug 17, 2015
  Hozzászólások:
  1,690
  Kedvelik:
  5,910
  Hely:
  Budapest XXII. Péter Pál u.
  Map
  A szívóoldali nyomást, állandóan biztosítja az akvárium vízszintje és a szivattyú közötti szintkülönbség. Csak arra kell figyelni, hogy a szivattyú mindig az akvárium vízszintje alatt legyen. Az általad említett minimális követelmény 50cm, valószínű 20-24c fokos víznél tovább csökkenthető, de ekkora szintkülönbség mindig is lesz. A kavitáció okozta elváltozások lényegesen nagyobb teljesítményű készülékeknél okoznak elváltozásokat, kb. 7,5kw motorteljesítmény felett, a kisebbek inkább csak zajolnak.:)
   
  Utoljára módosított: Szept 30, 2018
 13. elektrorudi
  Online

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,085
  Kedvelik:
  1,253
  Hely:
  Budapest XVII.
  Igen, így lenne, ha a rendszer statikus lenne. De ha a szivattyú a szűrő kilépő végére kerül, akkor már nem biztos, hogy ez a minimális nyomás meglesz a szűrőanyag fojtása miatt. Ekkor pedig @eugenax-nak lenne igaza, hogy számolni kellene, amit viszont nem tudunk.
  A kavitációval kapcsolatban nincsenek ismereteim. Ez a 7,5kW-os "szabály" is új nekem. Köszi az info-t.
  A kavitációval eddig csak ultrahangos mosókban találkoztam. A régi munkahelyemen egy 500W-os mosót használtam, itthon pedig csak egy 15W-os van. Persze ez más dolog...
   
 14. matrai
  Online

  matrai Legenda

  Tag:
  Aug 17, 2015
  Hozzászólások:
  1,690
  Kedvelik:
  5,910
  Hely:
  Budapest XXII. Péter Pál u.
  Map
  Le kellene egyszer mérni, hogy a szűrőben mekkora nyomásesés keletkezik, tiszta ill. eldugult állapotában, úgy gondolom elenyésző, mindig lesz ott annyi szabad kapilláris, melyek összeadott átmérője megegyezik a szívó ill. nyomócső átmérőjével. Ezt semmilyen tudományos mérésre nem tudom alapozni, csak egy vélemény. A gyári szűrőkben üzemelő szivattyúk sem működnek másként, ott is szükséges a megfelelő hozzáfolyási nyomás, ott a kavitációt leginkább szívóoldali fojtással lehet előidézni, nem pedig a szűrő elhanyagolásával.
   
 15. elektrorudi
  Online

  elektrorudi VIP kertész

  Tag:
  Ápr 1, 2017
  Hozzászólások:
  1,085
  Kedvelik:
  1,253
  Hely:
  Budapest XVII.
  Melyik szűrőben? Ugyanis ahány szűrő, annyi értéket mérnénk. Nekem pl. jelenleg nincs benne perlonvatta, de úgy hallottam, aki jól megtömi, és már koszos is neki, annál igencsak észrevehető a teljesítménycsökkenés. Nem tudom, ez számszerűen mit jelenthet?
  Igazából csak sejtem, hogy mi minden befolyásolja a kavitáció kialakulását: fordulatszám, lapátok száma, lapátok mérete, illesztések pontossága. Egy akvarisztikai szivattyúben nincs túl sok okosság: van háromlapátos, 4;5;6 sőt talán több. :) Ennek megfelelő a hozamuk, és a nyomóképességük is. Viszont, ha megnézzük a legprimitívebb keringető szivattyú járókerekét... ott sejtek valami tudást.
  De nagyon messze jutottunk a DC szivattyúktól... ;-)
   
  matrai kedveli.

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése