• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Dark and Hopeful

A mini egy sprinter, de ha normált kaptál, akkor most ez van. Pláne, hogy már odaragasztottad.
Azért szorítok, hogy sikerüljön egy jó fotóig eljutnod. 🤞
Azután "Kérem a következőt!" :D
Jön is majd az a következő, az már tuti. :p

Most azt hiszem, hogy a szenvedéseim ellenére el fogok jutni egy jó fotóig. Nem tudom ugyan, hogy mennyire lesz az patent, de megpróbálom a legtöbbet kihozni az egészből. Nagyjából van egy terv a fejemben amit szeretnék az elkövetkezendő két hónapban véghezvinni. Ha minden úgy megy mint most akkor talán még valami jót is sikerül összehozni.
 
Sziasztok,

Metszegettem ma egy kicsit, főleg a HC-ra fókuszáltam és volt egy nagy szűrő tisztítás is a programban. Ismét egy fantasztikus fotóval rukkoltam elő. Ez a francos fonál alga továbbra sem tágít. Ugyan óriási mennyiségekben nincsen jelen, de mindig ad egy kis munkát és roppant idegesítő. Van még mit csinálni, hogy ez jó legyen. A stem választással így utólag nem vagyok elégedett. Egy sima rotala green lehet jobb lett volna.

A legszomorúbb, hogy a kedvenc kis otómat egész nap nem láttam és a vízcserekor sem jelent meg. Keresve sem találtam. Az a félszem, hogy esetleg kipattant az akvából és a kutyáim eggyike megreggelizte :eek:

hola copy.jpg
 
Mindeközben azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy a "shrimp guard" a szűrőágon kombinálva az inline difivel túlzottan visszafogja a szűrőm teljesítményét és ezért boldogíthat ez a mocsok fonálalga? Mi a szakvéleményetek? Attól félek, hogy ha levenném, a 17mm-es szívóág pillanatok alatt felemésztené a kis halacskáimat. :unsure:
 
kipattant az akvából és a kutyáim eggyike megreggelizte :eek:
Az akváriumhoz érdemben nem tudok hozzá szólni, komoly szintet képvisel, respect. Viszont ezen a mondaton felnevettem. Nálunk baba és kutya egy korúak, együtt nőnek fel, és mivel a blöki érzékeny gyomrú, kulcsfontosságú volt hogy ne egye meg amit a gyerkőc ledobál. Kölyök kora óta erre volt nevelve. Nyüszít ha már nem bírja, de nem eszi fel. 1x előfordult hogy vacsi közben halljuk nyüszít mint az őrült, egy amano megszökött, és meg akarta enni. A garnéla azóta is takarítja az akváriumot, megmentette a kutyánk. 😅
 
Kölyök kora óta erre volt nevelve. Nyüszít ha már nem bírja, de nem eszi fel.
Na, ezt az oktatási módszert megoszthatnád velem is mert ez a két ördög minden felzabál amit csak lehet. Asztalon bármi ott marad, de ha valami a földre kerül, az el is fogy.Egy ilyen állatmentő funkció nagyon hasznos, imádom ezt a sztorit, még menőbb, hogy a mai napig takarít az amano :p

Köszönöm a jó szavakat 🙏
 
Nem akarok Offolni, de ha kérdezted röviden leírom. A kutyáknál a pozitív megerősítés a legfontosabb. Ha valami rosszat csinál szidni kell mérgesen, de amint abba hagyja, dícsérni, és jutalmazni kedvesen. Az udvaron/lakásban gyakoroltunk rengeteget. Elhelyeztem egy csomó falatot különböző pontokon, utána kutya kienged, szidni ha fel akarja enni, jutalom falatot adni ha nem teszi. Hónapokig csak így evett kézből. Rengeteg munka, de megéri. Kölyök korban fogékonyak nagyon.
 
utána kutya kienged, szidni ha fel akarja enni, jutalom falatot adni ha nem teszi.
Tanítottuk őket amúgy, volt oktatónk is. Az a baj, hogy az egyik kutyánk aki menhelyről jött ő vak. És a szaglásának fejlesztését javasolta a tréner. Emiatt mi miden este ezt a technikát teljesen fordítva alkalmazzuk náluk. Elrejtjük, bejönnek és meg kell találniuk. Egyébként ez neki sokat segített mert azóta komfortosabb az utcán is. Sajnos ez a kettő így üti egymást. Viszont gyakoroltuk a "hagyd" parancsszót is. Szóval, ha épp ottvagyunk akkor ezzel eltudjuk érni, hogy nem kapja meg azt ami a földön van és cserébe kap egy jutit.
 
Sziasztok,

Kalandos héten vagyok túl. Kedden reggel kutyasétakor eltörtem a hüvelykujjam. Ezt sikerült olyan szépen elkövetnem, hogy pénteken összekellett drótozni egy kellemes műtét keretében.

Természetesen a szerdai vízcsere így elmaradt, az algának ez nagyon megtetszett és kapva a lehetőségen elszaporodott.

De mára erőtgyűjtöttem és megcsináltam életem első egykezes (balkezes) vízcserémet. Hát mit mondjak, egy igazi kihívás volt. Emeltem csövet lábbal, tartottam foggal és társai. 😅

Sikerrel jártam viszont az elkövetkező hat hétben ez. Csak így fog menni. A tervem az, hogy heti egy vízcserére visszaállok és a tápozást is visszaveszem emiatt. Remélem így sikerül az állapotmegőrzés. Nem tudom, hogyan lesz ebből versenyfotó főleg ha ezidő alatt elszabadul benne az alga, de megteszek mindent, hogy sikerrel járjak.

Lőttem egy képet a dzsindzsásról, de mivel ez is egykezes, borzalmas lett. Remélem megbocsátható 😜

IMG_20210307_211102.jpg

És egy viharvert kép rólam vízcsere után. Amit a szememben látsz az a mondennapi őrültség 😂

IMG_20210307_211343.jpg
 
Én még általánosba jártam mikor sikerült eltörni szintén a jobb hüvejkujjamat. 3 hetet volt sínben és ezalatt megtanultam bal kézzel írni jobbkezesként. Úgy 15 éve jobb kéz mutatóújjból sikerült levágni egy pici darabot. Sikerült visszatenni a helyére, de a lábadozás első 2 hetében kénytelen voltam bal kézzel szerelni a nyomtatókat/fénymásolókat. Nem volt egyszerű és legfőképpen gyors sem, de működött. Szóval kitartást kívánok, menni fog!!!
Jobbulást!
 
Én még általánosba jártam mikor sikerült eltörni szintén a jobb hüvejkujjamat. 3 hetet volt sínben és ezalatt megtanultam bal kézzel írni jobbkezesként. Úgy 15 éve jobb kéz mutatóújjból sikerült levágni egy pici darabot. Sikerült visszatenni a helyére, de a lábadozás első 2 hetében kénytelen voltam bal kézzel szerelni a nyomtatókat/fénymásolókat. Nem volt egyszerű és legfőképpen gyors sem, de működött. Szóval kitartást kívánok, menni fog!!!
Jobbulást!
Köszönöm a bíztató szavakat. Én is úgy látom, hogy minden csak akarat kérdése. Szerintem menni fog. De egy-két sikersztori mindig jól jön mint motiváció. Egyébként meglepő, ha rákényszerül az ember milyen gyorsan előrukkol alternatív megoldásokkal.
 
Köszönöm a bíztató szavakat. Én is úgy látom, hogy minden csak akarat kérdése. Szerintem menni fog. De egy-két sikersztori mindig jól jön mint motiváció. Egyébként meglepő, ha rákényszerül az ember milyen gyorsan előrukkol alternatív megoldásokkal.
Tanúsíthatom, még gyerekként egyszer beleestem a Városligeti tóba, és addig nem merültem
el, amíg valaki ki nem húzott.
Az eset után még kb 10 évembe került, mire megtanultam úszni. :)
 
Mielőbbi zökkenőmentes felépülést kívánok @xman 😘
Nem tudom, milyen eszközökkel csinálod a vízcserét, de mint profi nyominger talán tudok egy-két tippet adni.
Holnap home office vagy mi lesz?
 
Mielőbbi zökkenőmentes felépülést kívánok @xman 😘
Nem tudom, milyen eszközökkel csinálod a vízcserét, de mint profi nyominger talán tudok egy-két tippet adni.
Holnap home office vagy mi lesz?
Az a jó, hogy a héten szabin vagyok. Pont így terveztem bezárva tölteni 😅 Es szombat óta internet sincsen a környéken. 😭

Egyébként meglepően profin ment a vízcsere de egy-ket advanced tippet szivesen fogadok 😅
 
Tegnap végül úgy döntöttem, hogy mégis maradok a heti kettő vízcserénél. Ha egy sikerült mind sikerülni fog. Szóval meg is csináltam.

Sajnos a vízcserén kívüli nagy metszegetésekbe nem mertem belevágni, de most lőttem egy gyors telefonos képet. Hát volna mit megnyírni. Tiszta dzsungel lett az egész.

IMG_20210312_181941.jpg
 
Ilyenkor érzem hogy messze vagyok még ettől a szinttől, mert ezt nem látom így át. 1-2 mohán látom hogy bedúsult, de amúgy makulátlannak találom. Miket nyírbálnál meg?
Én is csak érzésből csinálgatom ezt a nyirbálást. Közel sem vagyok valami nagyon profi ebben a metszegetés témában.
Egy két dolog van amire odafigyelek.

  1. A hardscapenek van néhány vonala ami a fókuszpontba mutat a szélektől. Ha megnézed többé kevésbé a köveken elhelyezett HC ezeket a vonalakat próbálja kiemelni, ezzel is vezetve a szemet a fókuszpontba.
  2. A HC lelógó kis szálait igyekszem tudatosan nyírni több kevesebb sikerrel, hogy inda szerű részletes hatása legyen a lelógó szálaknak ne pedig egy egybefüggő zuhatag.
  3. A stemek hátúl kicsit benőttek a jobb oldali kis útba amivel problémám nincsen, de szeretném, ha nem nyomná el az arányokat. Ott azzal az a célom, hogy ugyan zárt és kicsit vadas kegyen de még felismerhetően egy kis út.
  4. Általában lemetszem az olyan nagyobb leveleket is amelyek túlságosan elütnek színben, hullámosak vagy esetleg sérültek. Ez többnyire az anubias és buce féléknél fordul elő és most a képen is látható néhány ami nem túl szép. Ugyanitt lecsípek olyan leveleket is amik a növény amúgy szép formájába csúfítanak bele.
  5. Az előtérben van Marsilea Crenata (kisebb levél) és Hirsuta (nagyobb levél) is. A két méret azért van, hogy a térbeliséget a levél méreteivel is növeljem. Elől nagyobb, hátul kisebb. Jelenleg látszik, hogy előrejött a crenata és a hirsuta pedig hátra indult el. Ezt mindig figyelem mert ez simán elronhatja ezt a hatást.
  6. A Hirsutának van egy olyan furcsa tulajdonsága (ne kérdez miért), hogy a levelei a szép érme alak helyett ilyen lóhere szerűen nő. Ha ilyet látok nőni, mindig kivágom, szerintem nem szép és ront is az összképen.
  7. Ennél a növénynél szoktam figyelni továbbá a levél hosszát és a levél tányér méretét is. Mivel ez egy csoportban nő, szintén kiszoktam vágni azokat a leveleket amik valamiért elütnek és megtörik ezt az egység érzést. Most is látni néhány ilyen levelet.
  8. Végezetül pedig az újonan telepített mohát is meg kéne nyírni, hogy sűrűbb legyen és ne oldalra rúgja ki magát.
Ennyi jutott most eszembe elsőre. De nyírás közben mindig találok még appróságokat.
 
Back
Oldal tetejére