• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Dark and Hopeful

xman

Főkertész
Sziasztok,

Sokáig vaciláltam, hogy indítsak e egy új naplót. Ennek sok különböző oka volt. Részben az is, hogy a fórumon az aktivitás kicsit hanyatlóban van. @viktorlantos Elindította pár hete a véleményezős topikot, amivroppant hasznos volt. Ugyan óriási csend van ott megint, ettől függetlenül én sok hasznos visszajelzést kaptam. Privátban @Jopet adott pár gondolatot és motivált a segítőkészsége és hozzáállása. Mindezt összegezve jutottam arra, hogy igenis megéri naplózni. Ha nem tenném, én is csak a fórum hanyatlásához tennék hozzá nem az ellenkezőjéhez. Minden amit tudok, nagyrészt erről a fórumról szedtem össze, szóval ha bármennyit is visszatudok adni akkor már megérte.

Dumát félretéve, kezdődjön a naplóm...

...Na jó várjuk, hol kéne most keuzdenem? Már 3.hete pörög az akvárium és nem kevés munkám volt benne. Szóval egy kicsit hibrid megoldással fogom elkezdeni a naplóm első pár bejegyzését.

Néhány képpel szeretném kezdeni ami nagyjából felöleli a hardscape alakulását.

IMG_20200618_181526.jpg
Itt még abban voltam, hogy egy iwagumi lesz és háromszög alakú layout lesz. GA-ban való legózás.

IMG_20200627_151457.jpg
Néhány extra kő társaságában hazaártem ahol gondoltam még tovább legózgatok. Hozzátenném, hogy a fehér drabkák amiket a képen láttok az 3mm habosított PVC. Kivágtamegy darabot az fenék üvegre, hogy a kövek palkolásakor nehogy elpattintsam azt. Továbbá levágtam kisebb darabokat is, hogymegtámaszthassam a köveket az üvegnél a karcok elkerülése végett.

IMG_20200627_164707.jpg
Volt egy realizációm egy ponton. Mégpedig az, hogy ez az iwagumi vonal lehet, hogy nem lesz jó. Azt gondolom lehet bombasztikusat építeni, de úgy éreztem, hogy nem azért nincs benne fa mert igazán iwagumit szeretnék építeni, hanem azért mert félek tőle kicsit. Nem tudom miért, de így van. Volt itthon néhány darab fa amivel elkezdtem legózgatni a kövek tetején.

IMG_20200627_165254.jpg

IMG_20200630_222835.jpg

IMG_20200706_235336.jpg
Itt eléggé gyorsan ugrálunk az időben most. Elég sok verzión túlvoltam két fotó között. Ezen a ponton viszont úgy éreztem, hogy végre talánúgy egy-két hét után megtaláltam a fonal végét. It úgy döntöttem, hogy felmatricázom az akvárium frontüvegét mert az amúgy is ultra trendi mostanság. Annak érdekében, hogy haszna is legyen, próbáltam úgy ragasztani, hogy a fókuszpontba vezessenek a vonalak amiket majd építéskor követhetek. Meg kell mondanom ezt nem sikerült 100%-ban kivitelezni.

Ja igen, ez már egy újabb GA körrel később volt, ahol szereztem még fát magamnak.

IMG_20200710_201420.jpg
Variálás folytatása, most első sorban a fákra fókuszálva. Szeretném kiemelni, hogy egész idáig semmi nem volt ragaztva és néhol annyira instabil volt az egész, hogy komolyan féltem leborul az egész és törik az üveg.

IMG_20200715_214329.jpg
Valaki leszedte a vonalakat reggelre virradóra. Na jó, valójában csak elegem lett belőle mert néhol már nem követtem a vonalakat és inkább csak hátráltatott a munkálatokban. Ez egyébként egy fordulópontot hozott az alkotásban, mert itt volt az először, hogy tudtam mit is akarok építeni.

.
.
.
.
Sok-sok órával később...
.
.
.

VOILÁ!
Befejezés képpen szeretném megmutatni a végső hardscapet és azt, hogy növényesítés után, hogy nézett ki az akva. Mindenképpen folyatom és fotókkal illusztrálom majd a hardscape dokumentálását, de mára ennyi futotta.

IMG_20200727_224750.jpg
Végső hardscape.

IMG_20200903_194804.jpg
Közvetlen a növényesítés után.

Technika
_

Szűrés
OASE Biomaster 250 Thermo + Dupla csapok és Kínai ki-be folyók
Világítás Twinstar 600 SP
Co2 2kg-s palack Oxyturbo reduktorral és Co2Art inline duffózorral. (Isten ez a diffózor!)
Skimmer Eheim
Dózis Pumpa Jebao 3.4
Időzítők Xiaomi Mi Smart Plug (Wifi)
ATO Tunze Osmolator Nano


Dekor
_

Kövek
Manten
Fa Redmoor
Emelés Lávakő zúzalék
Táptalaj ADA Power sand M
Talaj Tropica
Homok JBL Sansibar River
Kavics ADA Aqua Gravel S
Adalékok Clear Super, Bacter 100, Tourmaline BC



Egyéb
_

Ragasztás
Folyékony plillanatragasztó a kínaiból összesen 120ml + Új GA gél ragasztó a növényekhez
Kötőanyag Cigifilter és Arclemosó vatta
Rögzítés Cérna, Gyorskötöző és Befőttesgumi
Munkaórák 50+
Álmatlan éjszakák Megszámolhatatlan
Minden másra ott a Green Aqua


Növények
_

További még hiányzó növények listája:
  • Bucephalandra Mini Coin
  • Anubias Nana Petite (Mert sosem elég)
  • Bolbitis Difformis
  • Eleocharis Parvula Mini
  • Myriophyllum Aquatica
Tápozás
_

Seachem Potassium
Napi 2ml
Seachem Nitrogen Minden második héten 2ml
Seachem Iron Minden első héten 1.5ml
Seachem Phosphorus Minden második héten 3ml
Filipe Oliveira Inspirálta vékony tápozás. Egyelőre működik.

Első szusszanásra ennyirt tudtam összehozni. Remélem azért olvasható. Azt hiszem a stout fogyasztás nem jó párosítás az írással, mert teljesen beálmosodtam közben. :sleep:
Minden gondolatot örömmel fogadok. Folytatás következik.

u.i.: Sir David Attenborough 94 éveseregisztrált az Instagrammra, hogy itt is felhívja a figyelmét az embereknek, hogy földünk veszélyben van és itt az ideje tennünk valamit. Szóval, ha van Instátok, menjetek, és kövessétek! https://www.instagram.com/davidattenborough/?hl=en

Minden jót,
Norbi
 
Utoljára módosított:
@viktorlantos Elindította pár hete a véleményezős topikot, amivroppant hasznos volt. Ugyan óriási csend van ott megint, ettől függetlenül én sok hasznos visszajelzést kaptam.
Ha a hétvégéig nem lesz ott semmi, megint írok pár sort, hátha feltámad a topik a poraiból. 😂
Egyébként pöpec lett az akvád! A jobb oldala nekem megint nagyon bejön. A nagy ösvény pedig majd kialakul.
 
Előszöris köszönöm @Joci01.14 . 🙌

Ha a hétvégéig nem lesz ott semmi, megint írok pár sort, hátha feltámad a topik a poraiból. 😂
Egyébként pöpec lett az akvád! A jobb oldala nekem megint nagyon bejön. A nagy ösvény pedig majd kialakul.
Rengeteg ötletem van a folytatásra van egy két dolog ami direkt nincsen még teljesen kidolgozva. Az ösvényen a részletek váratnak magukra a könnyebb karbantartás érdekében. Még a kics kavicsokat is kiszedtem :)
 
Tetszik, jellegében valami hasonlón gondolkodom én is - ha végre egyszer el is tudom indítani az új akváriumot. Kíváncsian várom, milyen lesz a képe, ha a növények beindulnak :)
 
Tetszik, jellegében valami hasonlón gondolkodom én is - ha végre egyszer el is tudom indítani az új akváriumot. Kíváncsian várom, milyen lesz a képe, ha a növények beindulnak :)
Énis 😛 Remélem a jövő héten folytathatom a növényesítést. Van pár ötletem és néhány változtatnivaló.
 
A héten kevés időm volt a hobbira de így is minden nap piszkáltam valamit. Két extra vícserét is beiktattam és megnyírtam egy kicsit a HC-t. Sajnos kűzdök egy kis haj algával amit annak tudok be, hogy az indításból származó bomlástermékeket nem sikerült megfelelően kitisztítani és azt gondolom, hogy a hardscape adottságai miatt még a co2 megfelelő elosztását sem sikerült elérnem.

Ebből is adódik, hogy most extra vízcserék lesznek alapos porszívózással. Sajnos ma este nincs sok energiám már hosszas irásokra ezért a fentebb ígért folytatás helyett a ma esti gyűjtésemet és egy fotót szeretnék megosztani a nyírás után.

IMG_20201001_213312.jpg


A következő pár kép egy gyűjtés amit inspiráió gyűjtésként szedtem össze. Fókuszpontok és előterek az elmúlt két év IAPLC és EAPLC dobogósainak munkájából. Ezt azért csináltam, hogy majd folytatásként ebből szemezgethessek jó megoldások után. Ha valakinek hasznára van annak csak örülök.

Focal-Point 1.png
Focal-Point 2.png


Foreground 1.png
Foreground 2.png
 
Parádés HS, gratulálok hozzá. Jobb felében hátul lesz még növényanyag a jövőben?
Köszönöm! Abszolút! Már most is vannak stemek, csak még cseperednek. Terveim szerint itt még sok mindennek kell történnie, hogy ez jó legyen. És ezek a tervek már photosopban és fejben megvannak.
 
Sziasztok,


Sajnos ismét csak egy rövid bejelentkezésre vagyok jó. Talán röviden említettem, hogy egy kis cérna algával kűzdök. Szerencsére azt mondhatom annyira nem volt horrorisztikus a szituáció. Ettől függetlenül viszont ennek a kedves kis algának van egy olyan jó tulajdonsága, hogy a mohákra nagyon szeret rácsimpaszkodni és szinte lehetetlen onnan mehanikusan kiszedni. Így jött az, hogy hamar meguntam a dolgot és bevetettem a jó öreg black-out technikát. Korábban már remekül orvosolta eféle problémáimat szóval mért ne próbáljuk ki ismét. Vasárnap este kezdtem és tegnap már úgy az 50%-a az algának elengedte magát. Ennek roppantmód örültem, mert ez azt jelenti, hogy túl sokáig nem kell kínoznom a növényeket.

Megemlíteném, hogy a kivitelezés is nagyon tudatos. Hétfőn korán reggel több helyen is olvasható volt, hogy Budapesten a légószirénákat fogják tetsztelni. De nem bíztam a véletlenre és inkább felkészítettem az akvát egy esetleges Alien támadára 👽.

IMG_20201005_173140.jpg

Na jó, valójában nem készültem semmi ilyenre. Meghagyom ezt a szakterületet Pataki Attilának.
Hogy miért is így lett a blackout megoldva? Ezannak az eredménye, hogy hibáztam egyet és tanultam.

Szóval vasárnap a nagy vízcsere (70%) és karbantartás (szűrő, csövek, üvegek) után megkezdtm az akvárium becsomagolását. Hazsnosítva múltkori sikereimet ismét a sötét színű nagy starndtörölközők világához fordultam. Jó bebugyoláltam mindenhol az akváriumot figyelve arra, hogy ne lógjon az anyag a vízbe sehol.

Minden szép és jó volt egészen tegnap délután 3-ig. Éppen egyonline meetingen ültem ahol éppen prezentáltam mire rohan fel a barátnőm, hogy fussak mert áll a víz a nappaliban. Egy gyors ( Sorry folks, but I need run.) kijelentés után már rohantam is. A körülbelül 5 mp-es utam alatt mindenféle horrorképeket gyártottam már a fejemben. Szétnyílt ragasztástól kezdve elengedett szűrő vagy szétcsúszott csövezés.
De nem... Ez bizony nem más volt mint a jó öreg fizika.
A törölköző kicsit meghajlott az akvárium közepe felé, belelógva a vízbe. Itt már szerintemtudjátok mi történik. A törölköző mint a szivacs elkezdte magábaszívni a vizet és amint elérte az akvárium peremét a gravitáció már át is vette mukát és szépen elkezdteleszívni a vizet.

Folytassam?
Oké.

Az a fránya (amúgy imádom) autómata utántöltő rendszer. Nem, nem kapcsoltam ki. Tehát hiába ment volna le a víz arra a szintre, ahol a törölköző már nem ér bele a vízbe többé. A kedves utántöltő rendszer azonnal tette a dolgát és viszatöltötte a vizet, hogy legyen még mit kiárasztani.

Szóval egy jó másfél órás özönvíz elhárítás utánújra nekieste és mindent leváltottam egy olyan anyagra ami remekül zárja a fényt is és még a vizet se szeretné ki inni ha úgy alakul.

Tanulság?
Ne használj nedvszívó anyagot az akváriumod letakarására. De végképp ne párosítsd egy autómata utántöltővel mert akkor medencére fogsz hazaérni.

Szóval a tegnapi munkanapom egy része így telt. Egy élmény volt.

Szép estét,
Norbi
 
A héten kevés időm volt a hobbira de így is minden nap piszkáltam valamit. Két extra vícserét is beiktattam és megnyírtam egy kicsit a HC-t. Sajnos kűzdök egy kis haj algával amit annak tudok be, hogy az indításból származó bomlástermékeket nem sikerült megfelelően kitisztítani és azt gondolom, hogy a hardscape adottságai miatt még a co2 megfelelő elosztását sem sikerült elérnem.

Ebből is adódik, hogy most extra vízcserék lesznek alapos porszívózással. Sajnos ma este nincs sok energiám már hosszas irásokra ezért a fentebb ígért folytatás helyett a ma esti gyűjtésemet és egy fotót szeretnék megosztani a nyírás után.

View attachment 96548


A következő pár kép egy gyűjtés amit inspiráió gyűjtésként szedtem össze. Fókuszpontok és előterek az elmúlt két év IAPLC és EAPLC dobogósainak munkájából. Ezt azért csináltam, hogy majd folytatásként ebből szemezgethessek jó megoldások után. Ha valakinek hasznára van annak csak örülök.
Eddig nem mertem szólni, de meglátva, hogy milyen inspirációs pixel-halmazt szuszakoltál a posztodba, megjött a bátorságom.

Xman új akvárium.jpg

1) Már az elején szúrta a szememet, hogy a bal oldali ösvény nem elég vad, indább egy folyó delta torkolatára hajaz. Amennyire brutál a jobboldali, úgy érzem, ezt is tuningolni kell. Pl. a jobb oldalt be-lelógó fa alatti nyiladék elég zavaró számomra, apróbb kövekkel betömném a "rést".
2) Bejövős a joboldali dark force. Alul viszont nem tudom, hogy egy kövek alá temetett kis japán híd van, vagy valami más. Ha egyik sem, akkor elrejteném ezt a Zen részletet.
3) Az ösvény végén a fenéklapra merőleges széle a kőnek természetellenesnek hat. Ha nincs odaragasztva, kivenném, és egy kisebb kalapáccsal cakkosítanám.

Most ennyit sikerült kiszúrnom.

És külön köszönöm a naplózást!
 
Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat @mmccannon

Egyben válaszolommeg a kiemelt dolgokat.örülök, hogy egy két gondolatomra ráerősítettél és külön köszönöm, hogy illusztráltad is amik neked szemet szúrtak. Egyet is értek a gondolataiddal és terveim is vannak ezek feloldására. A "delta torkolat" jelenleg tudatosan ilyen. A kezdeti maintenece rutint nem akartam megbonyolítani túl sok részlettel itt. Mindenképpen jönnek még ide növények is éstovábbi részletek apróbb kövekkel és kavicsokal. A fókuszpontba belógó köves részen mindenkppen alakítani fogok még szintén. Még korábban pár hete összedobtam egy képet photoshopban ami ugyan nem minden problémára tér ki viszont a z út kövesítése egy kicsit tisztábban van kirajzolva. Ezt most megosztom.

Sajnos mostanában úszok a mindennapokban, viszont jövő héten szeretnék egy napot ahol erre fókuszálok és feloldok egy két problémás részt.

Screenshot 2020-10-09 at 13.00.44.png
 
Sziasztok kedves kollégák,

Ma volt egy kis időm foglalkozni méllyebbre hatóan az akvával.

A fő fókusz az a homokos rész vadításavolt és részletek bővítése. Belekerült sok kis manten zúzalék amit külön köszönök @ZaCK -nek. Továbbá a Growcap Fissidens fontanus mini verziójából is felhasználtam kettőt. A brutálisan borsos ára ellenére nagyon tetszik benne az, hogy az anyag méretre és formára vágható és gél ragasztóval könnyen felhelyezhető anélkül, hogy az amúgy is törékeny moha sérülne. Ezt itt ott fel is tettem. Jelenleg azért ez a kis alap cucc látható, de remélhetőleg idővel a moha majd elfedi.

Emellett egy kis mennyiségű Eleocharis sp. mini is került azzal a céllal, hogy vadítsam az előteret. Ebből most sok nem látszik, de mint tudjuk ez a növény nem lusta, szóval hamarosan majd elindul.

Annak ellenére, hogy már jóideje fut az akva, továbbra sem sikerült stabilizálni a Co2 eloszlását. Ennek tudom be a cérna alga megjelenését is amit korábban már próbáltam egy blackouttal kúrálni és tovább optimalizálni a gázcserét és az áramlást. Sikertelenül. A cérna alga újra megjelent és a harc folytatódik. Most ismét átvariáltam az áramlást úgy, hogy a háttérben a nemlátató részen a talajból egy kicsit elvettem ezzel helyet teremtve a skimmernek. Szóval most a képen nem látható módon de bal hátra bekerült a skimmer amit közepes áramlásra állítva folyamatosan üzemelek.
A hardscape sajátossága, hogy a körkörös áramlás szinte lehetetlen mivel a két széle az üvegnek szinte teljesen zárt. De talán így valamennyi moszgást sikerül majd elérni a hátsó fronton is.
Vízcseréket illetően mostmár harmadik hete, heti három vízcserét csinálok és ezt mindenképpen viszem is tovább bármi legyen.

A vízcserék a következőképpen néznek ki:
Vasárnap (70%) a nagy takarítás és mindenféle szűrtisztítás napja.
Kedd (30%) gyors kb 10-15 perces vízcsere kicsi növény variálásokkal és csipkedéssel :)
Csütörtök (30%)

Az új vízcsere rendszer miatt a Seachem tápozási rutinomon is változtattam. (Érzésre dolgozom)
Kálium megy minden nap 2,5ml
Foszfát 1,5ml minden vízcsere utáni reggel
Nitrát 1ml minden vízcsere utáni reggel
Vas minden második héten 1ml minden olyan napon amikor nem adagolom az előző kettő tápanyagot – Kiegészítés képpen pedig időnként kap pár csep ADA ECA Plus-t

A tápozási rutinom nem mondanám, hogy roppant kifinomult sokkal inkább preferálnám, ha minde nap tudnám adagolni az összes tápanyagot. A probléma csak az, hogy mivel eléggé vékony a tápozás ezért a napi mennyiség annyira kicsi lenne, hogy a dózis pumpa nem tudna mit kezdeni vele.
Tápozás ügyben első sorban a Filipe által ajánlot mennyiségekkel probálok dolgozni ami pedig számításaim alapján körülbelül az ADA tápozásának megfelelő tápanyagszinteket produkál.

A fényen is változtattam még pedig oly módon, hogy 11 órán át kapja a fényt de mindezt egy napfelkelte naplemente módra programozva. 75% a maximum fényerő a Twinstar 600SP-n amit tolok neki és ez az intervallum csak 3 óra. Az alga miatt nem is merek ezen most emelni.

Ez a jelenelegi állás és ennek dokumentálására pedig megosztok egy fotót. Bárkinek bármilyen észrevételét továbbra is szivesen veszem.

IMG_20201025_205703.jpg

Nem egy bajnok fotó, de nézzétek el most ezt nekem. Már nem volt energiám.

Üdv,
Norbi
 
Azok a csupasz ágak olyanok is maradnak? Kicsit póklábakra emlékeztetnek így, igaz azok is inkább szőrösek.
A growcup mohák hogy viselkednek, elégedett vagy velük?
Az algákkal sikerült végleg leszámolnod?
Hol tartasz most a fény-táp-áramlás finomhangolással?
 
Szia Csilla @star67 ,

Miből csináljak nekik jó kis szőrt? :D
Mostanában sajnos amellett, hogy napi szinten ránézek az akvára és birizgálom nem igazán jut időm a fórumra. Olvasgatni sem, de írni végképp.
Sajnos az alga harc az folytatódik. Nem igazán sikerlt megtalálni a probléma forrását még. Most egy hete már máshogy vannak beállítva a dolgok. Szerintem már vagy 10 féle kombinációt csináltam az áramlás érdekében. Talán most jó. Három darab DC-vel nézem a co-t, hogy jól lássam, mennyi idő alatt tudom körbeküldeni a gázt. Most jónak tűnik nagyjából. A fénynél volt egy olyan kisrletem, hogy jó hosszú ideig kapta a fényt reggel 10-től este 9-ig. Viszont felépítve egy hosszú napfelkeltét és naplementét. Nem mondanám, hogy jó ötlet volt 😅

Most visszavettem egy hete a fényt és át is variáltam kicsit a dolgokat. Most, délután egykor kapcsol és 0%-ról 75%-ra megy fel egy óra latt, ezután ezzel a dimmeléssel világít este hatig és hétre 75%-ról, 0%-ra megy.
Így, összesen hat órát világítok. Egy dolgot észrevettem, biszont, hogy a bubizás így intenzívebb a növényeken és az alga is stagnálni látszik.

Miután heti háromszor cserélek vizet most vízcserékkor megszoktam egy kis excellel füstölni a gázos részeket és ez már egy hét alatt is egészen jól koptat. De a gondom nem is az, hogy hogyan szabadulok meg a fonál algától, de inkább az, hogy sikerült e megtalálnom a probléma forrását... Majd kiderül. Mivel sok moha van az akvában ezért az excelt mondhatom vegyes érzelmekkel fogadják.
A Growcap cucc nem rossz, de ez a mini fissi ez szerintem elég érzékeny. Én azt vettem észre a normál fissinél is hogy egy jó ideig stagnál, de ha egyszer beindul akkor már nem áll meg. Szóval én több helyre is raktam belőle felszeletelve ezt a valamit amire kötözve van. Őszintén megvallva nekem nem jön be mert túl vastag a dolog, ennek ellenére nagyon jól ragasztható anélkül, hogy sérülne a növény és szépen nőnek az anyagra a kis fissi levélkék. Viszont a nagy excel buliban azzal kezdtem, hogy jó részét megégettem vele és lebarnultak. Viszont ma már észrevettem, hogy olyan darabok is életrekelnek amiket sikerült teljesen lebarnítanom és már temettem. Meglátjuk. Sajnos a mohák főleg a lassan növő darabkák azok tökéletes támadófelületet adnak a fonál algának. De egyelőre még kontrolálható még ha túl jó nem is fest.

Emellet a héten emeltem a nitrát adagon is mert egyértelmű nitráthiányos tünetek látszanak a növényeken. Ez reméljük meghozza a gyümölcsét hamarosan.

Használok egy Jebao 4 csatis tápadagolót viszint mindenképpen rá kell pattintanom egy visszafolyásgátlót mert fellevegősödik és emiatt nem mindig tolja be az anyagot. Ami azért valjuk be elég nagy probléma, ha a tápozás pontossága nem megbízható.

Amúgy a póklábakhoz egészen jól felnőttek már a sztemek, de megfogtam az ollót vasárnap és letoltam őket :D Majd visszanő. Holnapi program a mohanyírás lesz, mert kezdünk kicsit a szomorú fűzre hasonlítani :p

Meglátjuk...

IMG_20201126_183450.jpg
 
Back
Oldal tetejére