• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Cyanobacteria / kék-zöld alga (BGA) - Blue Green Algae

viktorlantos

Alapító
Admin
A fórumon már beszéltünk róla, de ahogy látom saját topikja még nincs.

Néhány info az említett algáról:
http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm

Ez az alga leginkább az aljzaton terjed. Az erős világításnál lévő részeken leginkább a frontüvegnél, ahol lassú a vízforgatás.
Állagra nyálkás, zöld dolog amit kézzel is el lehet távolítani a legtöbb esetben. Az aljatból már nehezebb.
Rendkívül erős jellegzetes szaga van, ami akár vízoszlopon keresztül is jól érezhető.

Új talajoknál, koszos talajoknál, gyenge vízforgatásnál fordul elő leginkább.
Elsőtétítős módszerrel lehet a leghatékonyabban védekezni ellene, bár nekem sikerült egy másik módszerrel is kiirtanom.
El kell távolítani az alga nagy részét kézzel már amennyit tudunk és utána jöhet a kezelés.
Emeljük meg a flowt és vagy sötétítés vagy csepegtetős szerekkel védekezzünk ellene. CO2-vel szerintem nem írtható a BGA.

Az ADA Phyton Git terméke is jó ellene. Különösen olyan esetben amikor világos dekorhomokot támadja meg az említett alga.
Pl. itt ahogy Yoda mester is mutatja: http://natime.exblog.jp/9376158/

Ilyenkor a vízoszlopba vízcsere után adagolva is hat, csak lassan (több hét alatt), de gyors hatás érdekében közvetlen az aljzatba is injekciózható.
Írtás után érdemes vízcserét végezni. Ahogy az alga kipusztul a kellemetlen szaga is elillan az akiból.

Érdemes kiírtani mert toxikus hatású elburjánzás esetén.

A peroxid-hez képest sokkal barátságosabb megoldás a phyton git, mert a növényeink nem károsodnak tőle.

Némi tudományos háttéranyag:
http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/novenytan/novenytan-1
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanobacteria
http://honffygabor.uw.hu/cikkek/08_07/2 ... garol.html
 
hosszú csendes időszak után(minimál fonal és ecsetalga de csak szórványosan) egy hónapja megjelent a BGA. elszabadult hemianthus micranthemoides szép vastag lebegő szőnyegé vált az akvárium hátfalánál fent a vz tetején, ránőve a hátfalra, még ki is kapaszkodott. ebben a bundában jelentkezett először, majd az akvárium újabb és újabb részein, jól kirajzolva azokat a helyeket, ahol problémás az áramlás. mivel nagy a lavór, 400l, tele növénnyel, sok ilyen hely akad.
könnyű kézzel leszedni, de hamar elborít mindent megint. egészen sötétzöld nyúlós izé. megkóstoltam, kifejezetten csípős rossz ízű, kellemetlen szaga van. maga a víz is kezdett büdös lenni.
az UV mellett döntöttem, korábban, az indításkor küzdöttem csillós baktériumokkal, az ilyen fehér szappanszerű rétegben vont be több mindent. 3 nap UV után soha többet nem jelentkezett.
most 6 napig ment az UV napi 12 órán át, villany kapcs. után. a 4 naptól eltűnt a BGA, nyoma sincsen, immár két hete. a víz kellemetlen szaga megszűnt.

3. alkalommal használom az UV-t, és mindhárom alkalommal szép eredményt hozott. másodszor akkor, mikor durva alga gondokkal küzdöttem, akkor is 1 hét után megszűnt a dolog, és soha nem tért vissza olyan kezelhetetlen mértékben. úgy látom, néha ha nagyon kibillen az egyensúly, UV átmeneti használatával vissza lehet állítani. mint valami resetelés.
 
most olvasom, hogy a cyanobacterium az valójában a spirulina? ez vicces, mert szedem minden nap tablettában. ezek szerint miközben dühöngtem, és küzdöttem vele, napi 2x szárítva lenyeltem mint spirulina tbl...
ráadásul sok pénzért, pedig ezek szerint milyen könnyű otthon is előállítani
 
Azért ha egy mód van többet ne kóstolgasd, és nem is szeretném ha ilyen információk lennének a fórumon.
Még véletlenül valaki hasonlóan hozzád kedvet kapna és valami baja lesz.

A cyano mérgező az akvárium halai számára és úgy tudom toxikus hatása van az emberre is. http://www.vdh.state.va.us/epidemiology ... cteria.htm
http://myfwc.com/Safety/Safety_healthAdvisories.htm

What effects do blue-green bacterial blooms have on humans?

Some blue-green bacteria can produce toxins that are harmful to humans. People can be exposed to these toxins in three ways: swallowing water, direct skin contact, and breathing aerosolized bacterial toxins that are in the air. If water containing blue-green bacterial toxin or cell components is swallowed, gastrointestinal symptoms such as stomach pain, nausea, vomiting, and diarrhea can result. If direct contact is made, skin and eye irritation can result. Respiratory irritation can result from breathing air that contains toxins or cell components. Long-term exposure to blue-green bacterial toxins may result in liver damage.

What effects do blue-green bacterial blooms have on animals and fish?

Mammals and birds can get sick and die from drinking water with a blue-green bacterial bloom. Decaying bacterial blooms will deplete the dissolved oxygen in the water and fish may die as a result. Dense bacterial blooms floating on the surface will also block out sunlight that is needed for other organisms to survive. Some bacterial bloom toxins are directly harmful to fish and can cause fish kills.

Senki se próbálja eszegetni ezeket az algákat!
Tudom hogy az ember alapvetően kiváncsi, de rengeteg dolog van amit nem kóstolunk meg. Téged is arra kérlek mielőtt hasonló dolgokra vetemedsz olvass utána. Egészségügyi fórumokon, ne akvarisztikain.

UI: ha a fenti linkeket megnézed a cyano nagyobb mennyiségben a vizet is megfertőzi ami rendesen kipusztítja a hal és vad állományt sok helyen.

There are three main types of cyanotoxins in Florida's freshwater systems: hepatotoxins (affecting the liver), neurotoxins (affecting the nervous system), or dermatotoxins (causing topical skin irritations).
 
csak megkóstoltam, egy picit, minden algát megkóstolok..... . pl a zöld fonal alga ízét imádom......
de tényleg, hogy lehet, hogy spriluna néven ugyanezt kiszárítva a táplálék kiegészítőként árulják?

Spirulina is a microscopic blue-green alga in the shape of a spiral coil, living both in sea and fresh water. Spirulina is the common name for human and animal food produced primarily from two species of cyanobacteria: Arthrospira platensis, and Arthrospira maxima
 
amúgy doki vagyok, legfeljebb újraélesztem magamat...
természetesen én sem ajánlom senkinek, tudtam hogy mérgező, de ha egy alkalommal egy gombostűfejnyit elrág az ember majd kiköpi, attól nem lesz baja.
 
beeex said:
amúgy doki vagyok, legfeljebb újraélesztem magamat...
természetesen én sem ajánlom senkinek, tudtam hogy mérgező, de ha egy alkalommal egy gombostűfejnyit elrág az ember majd kiköpi, attól nem lesz baja.

hmm.... :|

Amikor a nagy akváriumba volt nálam ilyen alga (nem volt túl sok), a 240 literes akvárium alján lévő néhány centiméteres darabok olyan erős szagúak voltak, hogy az 45cm magas vízoszlopon keresztül is átjött ez a maró szag. A nappaliban megfájdult a fejünk ha tartósan belélegeztük. Az egyik leggonoszabb alga ami akváriumban előfordul. Ezért ha meg is jelenik kézzel eltávolítom és arra a területre irányítok egy extra áramoltatót, hogy ne tudja tartósan befészkelni magát.

Gombostűfej ide vagy oda, a fenti linkeken is írják miért nem lehet megenni. Mérgező! Egy csomó problémát okoz.

Amit te eszel algakészítmény egy étrendkiegészítő cucc. Fogalmam sincs milyen eljárással készül - az is lehet, hogy köze sincs az algához csak egy placebo, nem ez lenne az egyetlen ilyen - de a fenti hibát kijavítandó akkor ez a házi feladatod, hogy erről némi infót szerezz. :geek:

A BGA alga evészet témát pedig hanyagoljuk. Sok kiskorú is jár errefelé nem szeretném, ha baleset történne.
 
A spirulia étrendkiegészítők gyártásáról:
http://www.naturalnews.com/002031.html
http://www.cyanotech.com/company/company_process.html
http://www.cyanotech.com/youtube.html

És néhány megjelent publikáció:
http://www.roberthenrikson.com/Spirulin ... ction.html

Ha gondolod nyiss egy külön topikot az étrendkiegészítőnek, ne offoljuk szét az akváriumi BGA-t. :ugeek:
Csak gondolat szinten. A spirulina tablettát sok hal, garnéla stb megeszi. Ami az akváriumodban van BGA élő formában egyetlen állat sem eszi meg.
Legtöbbször a közelébe sem mennek.
 
beeex said:
csak megkóstoltam, egy picit, minden algát megkóstolok..... . pl a zöld fonal alga ízét imádom......amúgy doki vagyok, legfeljebb újraélesztem magamat...
Gratulálok... Most már legalább tudom, hogy kik miatt írják bele a használati útmutatókba, hogy ne nyalogassuk az izzó vasalót, meg hasonlókat. :)


beeex said:
de tényleg, hogy lehet, hogy spriluna néven ugyanezt kiszárítva a táplálék kiegészítőként árulják?
Van egy elég komoly szervünk, az agy. Ennek használatával elég sok probléma elkerülhető. (Javaslom egyébként a továbbiakban.)

A kérdésedre reagálva, egyrészt, ha már hiszel a csodaszerekben, és ilyenekre költesz, legalább annak nézz utána, hogyan készül. Valószínűleg nem arról van csak szó, hogy kiszedik a cianobaktériumokat a vízből, kiszárítják, és feldarabolják. Nézd meg a Viktor által linkelt oldalakat, elég komoly eljárásoknak vetik alá az alapanyagot. (Már persze ha nem kamu az egész, de ez másik kérdés.)

Másrészt honnan tudod, hogy a cianobaktériumok kb. 2000 faja közül melyik van az akváriumodban? Mert egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz, mint a tablettában. Nem is egy faj májkárosító cianotoxinokat termel!

Illetve honnan tudod, hogy a kis mennyiségű algával együtt milyen más a vízben található baktériumot vagy mikroorganizmust viszel a szervezetedbe, és azoknak milyen hatása lesz? A halbetegségek között is van olyan, ami emberre átterjedhet (halgümőkór), így gondolhatod, hogy élhet a vízben még jónéhány fajta mikroorganizmus, ami gondot okozhat, főleg ha ilyen direkt módon viszed be a szervezetedbe.

Valószínűleg nem lett májkárosodásod attól a kis adag algától, de itt azért ennél többről van szó: normális ember nem kóstolgat semmit az akváriumából, pláne, ha annak elég beszédes "cianobaktérium" neve van, a jellegzetes, figyelmeztető szagáról már nem is beszélve...
 
őszintén jól esik, hogy aggódsz értem/értünk. vadvízi horgász és vízitúrázó ember vagyok, én annyi undorító dágványban, trutyiban, mocsaras izében fürödtem és saraztam már életemmben, hogy valszeg a világ összes vízi mikroorganizmusával találkoztam már immunközelből.
egyszerűen kíváncsi voltam milyen az íze. de legalább most már másnak ezt nem kell megtennie: kellemetlenül csípős.
 
"Ha gondolod nyiss egy külön topikot az étrendkiegészítőnek, ne offoljuk szét az akváriumi BGA-t."

nem akartam szétoffolni, nem is offoltam szét. csak miután szóba került hogy mérgező, megemlítettem, hogy milyen érdekes mert.....
nem kell ennyire szigorúnk lenni főnök. :crazy:
 
Rájöttem miért lett BGA a neve :D Sötétzöld amikor növekszik, de ha elpusztul szép tenger kék lesz. Pfff :lol:
Carbo+Phiton git segített kiirtani. Nekem is a front üvegnél volt.
 
Az egyik legútálatosabb alga......

Sok év után megint harcolok vele... vagyis inkább tanulmányozom, mert mindent nem teszek meg a gyors kiírtására... természetesen befertőztem az új akit vele.

Elképzelhető, hogy túl alacsony a nitrát szint az akváriumomban. (ADA tápok és 200mg Seachem Purigen).
KNO3 vagy extra nitrát adagolással szét lehet csapni a BGA-t állítólag, ha nem más miatt van.
De most nincs kéznél teszt és por sem, hogy kipróbáljam, vagy GA tápok, hogy kicsit megküldjem a rendszert. Ha kicsit nyugi lesz körülöttem ránézek.

Áramlás ok, oxigénhiány nincs viszont a Seachem Purigen lehet a bolondját járatja velem. Vagy túl jó a bio szűrésem és keveset tápozok? :p

Addig is egy kis info, ahogy láttam még nem volt linkelve: http://www.aquariumslife.com/algae-cont ... een-algae/

Tehát a túl alacsony nitrát is szívás a növényesben!!! Ezért is írtam a másik topikban a 10-30ppm-et.
 
Az alacsony tápozással én is ráfáztam. Volt pár helyen BBA, egyből arra következtettem ,magas lehet a nitrátszint.
O.K., makro kicsit szolidabban adagol. Sajnos pont a fordítottját értem el a dologgal ,mivel annyira lecsökkent a nitrát az akiban ,hogy a stau és még pár növény csak vegetált, majd elsárgultak a leveleik és ledobálta őket a növény. A ledobott levelek bomlásából persze ammónia szabadult fel, folytassam?!
Szóval a nitrátszint legyen meg legalább 10ppm mennyiségben :D.
 
Az alacsony tápozással én is ráfáztam. Volt pár helyen BBA, egyből arra következtettem ,magas lehet a nitrátszint.
O.K., makro kicsit szolidabban adagol. Sajnos pont a fordítottját értem el a dologgal ,mivel annyira lecsökkent a nitrát az akiban ,hogy a stau és még pár növény csak vegetált, majd elsárgultak a leveleik és ledobálta őket a növény. A ledobott levelek bomlásából persze ammónia szabadult fel, folytassam?!
Szóval a nitrátszint legyen meg legalább 10ppm mennyiségben :D.

Sziasztok.
Ez cyano?


SAM_1403 by fkfzrt, on Flickr
 
Back
Oldal tetejére