• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Csináld magad akvárium tető

Tomi

Főkertész
Legjobb napló
Hosszú évek óta akvarizálok, és mindig magam készítem az akváriumok világítását. Kisebb, aki esetében előszeretettel használtam a csak lekapom típusú tetőket, amik remekül be is váltak. Semmi bonyolult nem volt bennük egy sima fa házba két, esetleg 3 neoncső, egy etető nyílás, és kész.
Takarításnál csak lekaptam egy asztali lámpa mellett simán lehetett rendezgetni, tisztítani. Ez így volt a 375 literes akváriumom esetében is. Bár ez már nem lehetett simán lekapni, először székre kellett állni és úgy levenni.

Neten szörfölgetés közben találkoztam Nigró blogjával, és elkaptam valamit… Aminek egyenes következménye lett, hogy további fénycsöveket szereltem a meglévő tetőmbe, így a végül 9 cső került az, aki fölé.
Ettől viszont jelentősen megnőtt a súlya a tetőnek, nem igazán volt kellemes emelgetni. Valami megoldás kellett, amit tudtán kívül Viktornak köszönhetek, az ő blogjáról jutottam a Flickr Fotók oldalra, ahol is ezt a gyöngyszemet találtam.
[url=http://www.flickr.com/photos/...w.flickr.com/photos/dnaagram/s ... 688889071/[/url]
Az, aki sem kutya, de engem a tetőmegoldás fogott meg. Nagyon egyszerű és könnyen kivitelezhetőnek tűnt. Rövid agyalás után úgy döntöttem, kis változtatásokkal megvalósítom.

Körülnéztem miből tudnám megvalósítani, találtam 2,5x2,5 fenyőlécet, egy csomag laminált parkettát, fa ragasztót és csavarokat. Örömmel konstatáltam minden lényeges alkatrész van itthon, kezdődhet a munka.
Első lépésként a fenyőléceket szabtam méretre. Az akva 100x50 cm alapterületű, én fél centit hagytam pluszban a léckeretre, hogy simán a helyére tudjam rakni, de az oldallapok, amik a kerethez lesznek, rögzítve ne nagyon álljon el az üvegtől

pic_id_big.php


A léceket megkentem ragasztóval, majd facsavarokkal rögzítettem egymáshoz, természetesen előtte kifúrtam a csavarok helyét, hogy ne repedjen szét a fa.

pic_id_big.php


Következett a laminált parketta lapok vágása, 130x20 cm az eredeti méretük. Még a tervezés folyamán többször felpróbáltam az akira és úgy döntöttem a szélességét nem csak a hosszát fogom vágni. Elég kényes művelet, mivel a parkettán a kopófelület a vágás mentén folyton felpattog. Első darab kuka, a következőn hagytam 1mm pluszban majd rezgőcsiszolóval szépen méretre csiszoltam. Így már nem látszik a vágás, a hosszát a fenyőkerethez igazítottam 50,5 centi lett.
A két oldallap vágása, csiszolása után, rögzíteni kellett a kerethez. Mivel a parketta csak 7mm vastag, és nem akartam átmenő csavarokat, ezért ragasztás mellett döntöttem. Először bejelöltem hol érintkezik a kerettel, majd csiszoló papírral érdesítettem a felületet, bekentem ragasztóval és pillanatszorítóval rögzítettem.

pic_id_big.php


Másnap száradás után, ablakszigeteléshez használt öntapadós szivacsot ragasztottam az akvárium üvegével érintkező részre. Ezzel az alap kész ez mindig fent marad az aksin ez a keret fogja tartani a világítást.
A tető eleje és felső része egyben lesz, és így egyben lehet majd felnyitni fénycsövekkel együtt, vagy akár levenni, ha szükség van rá.
Ez egy kritikus pont, a tető front és felső lapjának egymáshoz rögzítése, ha nem elég masszív, kuka az egész. Mivel felnyitott állapotban a frontlaphoz fogom kitámasztani.
Vacilláltam vajon megfogja e a ragasztó, végül úgy döntöttem csinálok egy próbát. Fogtam két 25 centis parketta lapot és egy darab lécet, csiszolás, ragasztás, száradás után megpróbáltam szétfeszíteni. Meggyőzően tartott a ragasztó, majd a fenyőléc adta meg magát.
A jól sikerült próba után méretre vágtam a maradék 4 lapot, ügyelve, hogy pontosan illeszkedjenek a helyükre. Először a frontot ragasztottam az egyik felső laphoz, majd száradás után szépen összepattintottam a többivel, és beragasztottam a merevítőléceket.

pic_id_big.php


pic_id_big.php


A tető gyakorlatilag száradás, fénycső beszerelés után kész. Egy kis felületkezelés belülről nem árthat neki, de én eltekintettem tőle. A tapasztalatom azt mutatja nincs rá szükség, mivel a tető hátul nyitott, nem gyűlik fel a pára, ami lecsapódhatna. Két hete üzemel azóta kapott két fogantyút a könnyebb kezelhetőség miatt, meg vagyok vele elégedve.

pic_id_big.php


pic_id_big.php
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

Szia Tomi

Utólagos engedelmeddel egy kicsit felhasználó barátabbá tettem a postodat. ;) Egyébként gratulálok hozzá!
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

Szia ismét!

Miután belezúztam a postotba, egy észrevételem is van a kreációddal kapcsolatosan. Említetted a felület kezelését és úgy gondolod, nincs rá nagy szűkség. Én ezzel ellentétben mindenképp javasolnám, hogy lakkal, vagy egyéb vízzáró réteggel le kell kezelni a faelemeket, mert a nedvesség hatására az ácsolat komoly vetemedésbe kezdhet, és könnyen előfordulhat, hogy billegni fog, vagy akár, tető lezárási problémáid lehetnek. Penészedésről nem is beszélve. A nedves hatásoknak kitett faidomokat mindig le kell kezelni!
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

Köszönöm, Levinen így tényleg jobban mutat. :D

Fakezelést azért nem alkalmazok, illetve nem tartom szükségesnek mivel az akván van üvegtető, minimális a pára ami kijuthat a hátul nyitott tető alá. Más lenne a helyzet, ha nyitott lenne az akvárium és zárt a tető. Az előző saját tető kb 6 éve készült, nem penészes és még meg sem vetemedett.
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

szerintem jobban jártál volna, ha nem raksz rá ilyen takaró elemeket - elöl hátul és oldalt. vagy ha mindenképp burkolni szeretted volna akkor valami homogénebb dologból kellett volna.

én lehet nem burkoltam volna és a fa állványzat helyett is inkább valami szolid könnyed fém vázat csavaroztam volna egybe. akár úgy is hogy csak a rövid oldalakon támaszkodjon a dolog. és megoldottam volna kis légrugókkal a nyithatóságot.

az a bajom az ilyen dolgokkal, hogy nem igazán esztétikus. funkciót biztos jól ellátja, de mégis....Bár a meglévőt is lehetne még finomítani.

A jelenlegi fa erezet és színvilág sajnos elvonja a tekinteted a lényegről az akváriumról. Akkor lenne jó a tető ha szinte észrevehetetlenül csücsülne az aki tetején. Addig sajnos agyonveri a látványt. Lehet a magasság tekintetében is pont annyival magasabb hogy már zavaró legyen. 10 cm fölött nagyon jó tetőnek kell lenni hogy ne tűnjön túl vastagnak.

A növényes akvarisztikában a cél hogy minden dolgot ami elvonja a figyelmed lehetőleg le kell csökkenteni. az akvárium és a benne lévő élővilág a legfontosabb. Ennek kell a középpontban lenni. Egy ilyen "fiókos szekrénnyel" az akvárium tetején viszont elvonod a figyelmet a kemény munkával összehozott akváriumi élővilágodról. A mostani dolognál biztos nem az jutna eszembe hogy milyen szép az akid, hanem hogy milyen szekrényt építettél...

fogantyúkat valami finom rejtett dologra cserelni. és kívülről leburkolni a dolgot. Nézd meg hasonló anyagokból milyen diszkrét szerkrény varázsolható:
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... g-ada.html
 
  • Like
Reactions: TZ
Re: Csináld magad akvárium tető.

Emperor!
Köszi, ha valami hasonlóba kezdek alkalmazni fogom.

Viktor!
Látszik hogy a nyitott medencéket szereted ;) .
Ez a szín jól passzol a szoba többi bútorához, fogantyúkat, cserélni fogom, akkor épp ez volt kéznél, és kellett rá.
Más környezetben lehet tényleg vonzaná a tekintetet, de a régi tölgy szekrénysor mellett nem igazán feltűnő.
A linken látható Formica dekorlemez hatalmas ötlet, akár egy meglévő szekrényt is teljesen ADA stílusúvá lehet tenni vele.
És kapható kis hazánkban.
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

Üdv!

Én is összeraktam egy tetőt pár hónapja, most megmutatom miből, hogyan.
Minél vékonyabb anyagból akartam elkészíteni, ugyanakkor vízállónak, és erősnek kellett lennie, ezért a munkahelyemen található Compact dekor táblát választottam 6mm-es vastagságban.
K_p_001-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Felvágtam.
K_p_003-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Az oldalakat asztali körfűrésszel vágtam gérbe.
K_p_007-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Majd összeragasztottam kétkomponensű Epoxival.
K_p_008-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Bemartam a kábelek helyét.
K_p_011-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Összeragasztottam a tetőt az oldalakkal.
K_p_013-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

K_p_014-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Minimal Style ;)
K_p_015-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


A belsejét Króm festékkel fújtam ki, és beraktam a világítást (3x39W T5 HO)
K_p_017-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Fénypróba :thumbup:
K_p_018-paint_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

Köszi, hogy tettél fel a tetőről/világításról képeket. Le a kalappal! Gratu hozzá, nagyon igényes, és mégis minimál, irigyellek :D Valami hasonlót szeretnék én is összedobni a közeljövőben.
Amit alapanyagnak használtál dekor táblát, azt bármelyik barkácsáruházban, vagy asztalosnál lehet venni? Vagy nehezebb a beszerzése.
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

Könnyű, akinek nem nehéz :lol: De nagyon frankó! Az egyszerűségében rejlik a szépsége. Nagyon jó lett!
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

Spok said:
Köszönöm a dicséretet! Holnap megkérdezem a Compidekor beszerzését a cégnél.
Sikerült esetleg már utánajárni hol és mennyiért lehet kapni? köszi
 
Re: Csináld magad akvárium tető.

stevo said:
Spok said:
Köszönöm a dicséretet! Holnap megkérdezem a Compidekor beszerzését a cégnél.
Sikerült esetleg már utánajárni hol és mennyiért lehet kapni? köszi


Ú bocsi mindig elfelejtem megkérdezni a főnököm. Holnap pedig nem lesz bent, úgyhogy hétfőn lesz alkalom legközelebb.

Esetleg műanyag táblából érdemes még szerintem csinálni. Az valamivel könnyebb is lesz talán, bár nem annyira strapabíró.
 
Üdv!
Na végre megkérdeztem, sajnos itthon nem nagyon kapható, mi olasz országból hoztuk be. :(
Viszont vannak különféle műanyagtáblák, a neten elég sok cég van ahol méretre is vágják az anyagot.
 
Spok said:
Üdv!
Na végre megkérdeztem, sajnos itthon nem nagyon kapható, mi olasz országból hoztuk be. :(
Viszont vannak különféle műanyagtáblák, a neten elég sok cég van ahol méretre is vágják az anyagot.
Köszi szépen, hogy utánajártál. Látom eléggé otthon vagy a témában, esetleg tudnál ajánlani egy pár alternatívát?
 
A műanyagokról én is csak annyit tudok, amit a google adhat, bár tavaly csináltam már egy akvárium tetőt PVC-ből. Az kevésbé lett igényes mint a mostani, mert kevés profi gép állt a rendelkezésemre.

Bővebben itt olvashatsz róla: http://akvarista.hu/index.php?oldal=42&uid=18413

Szerintem menj rá guglival, hogy PVC, vagy PET tábla, és kidob majd pár céget. keresd meg a hozzád legközelebbit, és menj el hozzájuk megnézni mijük van.

Az illesztéseket érdemes gérbe vágni, és úgy összeragasztani, ha van hozzá géped. Ehhez legjobb az asztali körfűrész, de talán kézivel is meg lehet oldani ha ügyes vagy. Ha nem lesz szép az illesztés még mindig rá tudsz rakni egy L-alakú műanyag élvédőt kívülről, ahogy az első tetőmnél csináltam csak mindenképp anyagában színezettet érdemes venni hozzá, mert ha utólag fested le, az lekophat helyenként. (ezt később én is megtapasztaltam) Ez értendő a tető anyagára is.
Az első tetőnél én egy zongorazsanért használtam az etetőnyílásnál, a másodiknál csak egy fekete szalagot ragasztottam az illesztésre zsanérként. Az utóbbi a tökéletes megoldás, egyszerű és diszkrét. Ahol a táblát veszed majd, érdeklődj, hogy milyen ragasztót ajánlanak. Én kétkomponensű epoxival ragasztottam, ez nagyon erős, de teljesen rugalmatlan. Ha most csinálnám talán valami mást használnék. Az Aquasilicon bevált az elsőnél, erős, rugalmas, viszont nem csiszolható vissza.
Tömören ennyi, ha van kérdésed még szívesen segítek.
 
Ah, szuper. Köszi szépen, hogy leírtad. Akkor most már csak rajtam múlik minden :D Van egy rakadt DIY tető a kedvencek között, lassan döntenem kéne :) aztán kezdődhet a móka.
 
Back
Oldal tetejére