1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Csináld magad akvárium tető

Kategória: '"Csináld magad" (DIY) - barkács megoldások és tech', témanyitó: Tomi, téma nyitása: Máj 19, 2009.

 1. Tomi
  Épp nem fórumozik ...

  Tomi Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 20, 2009
  Hozzászólások:
  737
  Kedvelik:
  2,364
  Hely:
  Szombathely, Nádasd
  Hosszú évek óta akvarizálok, és mindig magam készítem az akváriumok világítását. Kisebb, aki esetében előszeretettel használtam a csak lekapom típusú tetőket, amik remekül be is váltak. Semmi bonyolult nem volt bennük egy sima fa házba két, esetleg 3 neoncső, egy etető nyílás, és kész.
  Takarításnál csak lekaptam egy asztali lámpa mellett simán lehetett rendezgetni, tisztítani. Ez így volt a 375 literes akváriumom esetében is. Bár ez már nem lehetett simán lekapni, először székre kellett állni és úgy levenni.

  Neten szörfölgetés közben találkoztam Nigró blogjával, és elkaptam valamit… Aminek egyenes következménye lett, hogy további fénycsöveket szereltem a meglévő tetőmbe, így a végül 9 cső került az, aki fölé.
  Ettől viszont jelentősen megnőtt a súlya a tetőnek, nem igazán volt kellemes emelgetni. Valami megoldás kellett, amit tudtán kívül Viktornak köszönhetek, az ő blogjáról jutottam a Flickr Fotók oldalra, ahol is ezt a gyöngyszemet találtam.
  [url=http://www.flickr.com/photos/...w.flickr.com/photos/dnaagram/s ... 688889071/[/url]
  Az, aki sem kutya, de engem a tetőmegoldás fogott meg. Nagyon egyszerű és könnyen kivitelezhetőnek tűnt. Rövid agyalás után úgy döntöttem, kis változtatásokkal megvalósítom.

  Körülnéztem miből tudnám megvalósítani, találtam 2,5x2,5 fenyőlécet, egy csomag laminált parkettát, fa ragasztót és csavarokat. Örömmel konstatáltam minden lényeges alkatrész van itthon, kezdődhet a munka.
  Első lépésként a fenyőléceket szabtam méretre. Az akva 100x50 cm alapterületű, én fél centit hagytam pluszban a léckeretre, hogy simán a helyére tudjam rakni, de az oldallapok, amik a kerethez lesznek, rögzítve ne nagyon álljon el az üvegtől

  [​IMG]

  A léceket megkentem ragasztóval, majd facsavarokkal rögzítettem egymáshoz, természetesen előtte kifúrtam a csavarok helyét, hogy ne repedjen szét a fa.

  [​IMG]

  Következett a laminált parketta lapok vágása, 130x20 cm az eredeti méretük. Még a tervezés folyamán többször felpróbáltam az akira és úgy döntöttem a szélességét nem csak a hosszát fogom vágni. Elég kényes művelet, mivel a parkettán a kopófelület a vágás mentén folyton felpattog. Első darab kuka, a következőn hagytam 1mm pluszban majd rezgőcsiszolóval szépen méretre csiszoltam. Így már nem látszik a vágás, a hosszát a fenyőkerethez igazítottam 50,5 centi lett.
  A két oldallap vágása, csiszolása után, rögzíteni kellett a kerethez. Mivel a parketta csak 7mm vastag, és nem akartam átmenő csavarokat, ezért ragasztás mellett döntöttem. Először bejelöltem hol érintkezik a kerettel, majd csiszoló papírral érdesítettem a felületet, bekentem ragasztóval és pillanatszorítóval rögzítettem.

  [​IMG]

  Másnap száradás után, ablakszigeteléshez használt öntapadós szivacsot ragasztottam az akvárium üvegével érintkező részre. Ezzel az alap kész ez mindig fent marad az aksin ez a keret fogja tartani a világítást.
  A tető eleje és felső része egyben lesz, és így egyben lehet majd felnyitni fénycsövekkel együtt, vagy akár levenni, ha szükség van rá.
  Ez egy kritikus pont, a tető front és felső lapjának egymáshoz rögzítése, ha nem elég masszív, kuka az egész. Mivel felnyitott állapotban a frontlaphoz fogom kitámasztani.
  Vacilláltam vajon megfogja e a ragasztó, végül úgy döntöttem csinálok egy próbát. Fogtam két 25 centis parketta lapot és egy darab lécet, csiszolás, ragasztás, száradás után megpróbáltam szétfeszíteni. Meggyőzően tartott a ragasztó, majd a fenyőléc adta meg magát.
  A jól sikerült próba után méretre vágtam a maradék 4 lapot, ügyelve, hogy pontosan illeszkedjenek a helyükre. Először a frontot ragasztottam az egyik felső laphoz, majd száradás után szépen összepattintottam a többivel, és beragasztottam a merevítőléceket.

  [​IMG]

  [​IMG]

  A tető gyakorlatilag száradás, fénycső beszerelés után kész. Egy kis felületkezelés belülről nem árthat neki, de én eltekintettem tőle. A tapasztalatom azt mutatja nincs rá szükség, mivel a tető hátul nyitott, nem gyűlik fel a pára, ami lecsapódhatna. Két hete üzemel azóta kapott két fogantyút a könnyebb kezelhetőség miatt, meg vagyok vele elégedve.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  40
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Szia Tomi

  Utólagos engedelmeddel egy kicsit felhasználó barátabbá tettem a postodat. ;) Egyébként gratulálok hozzá!
   
 3. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  40
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Szia ismét!

  Miután belezúztam a postotba, egy észrevételem is van a kreációddal kapcsolatosan. Említetted a felület kezelését és úgy gondolod, nincs rá nagy szűkség. Én ezzel ellentétben mindenképp javasolnám, hogy lakkal, vagy egyéb vízzáró réteggel le kell kezelni a faelemeket, mert a nedvesség hatására az ácsolat komoly vetemedésbe kezdhet, és könnyen előfordulhat, hogy billegni fog, vagy akár, tető lezárási problémáid lehetnek. Penészedésről nem is beszélve. A nedves hatásoknak kitett faidomokat mindig le kell kezelni!
   
 4. Tomi
  Épp nem fórumozik ...

  Tomi Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 20, 2009
  Hozzászólások:
  737
  Kedvelik:
  2,364
  Hely:
  Szombathely, Nádasd
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Köszönöm, Levinen így tényleg jobban mutat. :D

  Fakezelést azért nem alkalmazok, illetve nem tartom szükségesnek mivel az akván van üvegtető, minimális a pára ami kijuthat a hátul nyitott tető alá. Más lenne a helyzet, ha nyitott lenne az akvárium és zárt a tető. Az előző saját tető kb 6 éve készült, nem penészes és még meg sem vetemedett.
   
 5. Emperor_
  Épp nem fórumozik ...

  Emperor_ Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 19, 2009
  Hozzászólások:
  301
  Kedvelik:
  6
  Hely:
  Pilisjászfalu
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Csináld magad akvárium tető.
   
 6. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,347
  Kedvelik:
  58,347
  Hely:
  Budapest
  Map
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  szerintem jobban jártál volna, ha nem raksz rá ilyen takaró elemeket - elöl hátul és oldalt. vagy ha mindenképp burkolni szeretted volna akkor valami homogénebb dologból kellett volna.

  én lehet nem burkoltam volna és a fa állványzat helyett is inkább valami szolid könnyed fém vázat csavaroztam volna egybe. akár úgy is hogy csak a rövid oldalakon támaszkodjon a dolog. és megoldottam volna kis légrugókkal a nyithatóságot.

  az a bajom az ilyen dolgokkal, hogy nem igazán esztétikus. funkciót biztos jól ellátja, de mégis....Bár a meglévőt is lehetne még finomítani.

  A jelenlegi fa erezet és színvilág sajnos elvonja a tekinteted a lényegről az akváriumról. Akkor lenne jó a tető ha szinte észrevehetetlenül csücsülne az aki tetején. Addig sajnos agyonveri a látványt. Lehet a magasság tekintetében is pont annyival magasabb hogy már zavaró legyen. 10 cm fölött nagyon jó tetőnek kell lenni hogy ne tűnjön túl vastagnak.

  A növényes akvarisztikában a cél hogy minden dolgot ami elvonja a figyelmed lehetőleg le kell csökkenteni. az akvárium és a benne lévő élővilág a legfontosabb. Ennek kell a középpontban lenni. Egy ilyen "fiókos szekrénnyel" az akvárium tetején viszont elvonod a figyelmet a kemény munkával összehozott akváriumi élővilágodról. A mostani dolognál biztos nem az jutna eszembe hogy milyen szép az akid, hanem hogy milyen szekrényt építettél...

  fogantyúkat valami finom rejtett dologra cserelni. és kívülről leburkolni a dolgot. Nézd meg hasonló anyagokból milyen diszkrét szerkrény varázsolható:
  http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... g-ada.html
   
  TZ kedveli.
 7. Tomi
  Épp nem fórumozik ...

  Tomi Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 20, 2009
  Hozzászólások:
  737
  Kedvelik:
  2,364
  Hely:
  Szombathely, Nádasd
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Emperor!
  Köszi, ha valami hasonlóba kezdek alkalmazni fogom.

  Viktor!
  Látszik hogy a nyitott medencéket szereted ;) .
  Ez a szín jól passzol a szoba többi bútorához, fogantyúkat, cserélni fogom, akkor épp ez volt kéznél, és kellett rá.
  Más környezetben lehet tényleg vonzaná a tekintetet, de a régi tölgy szekrénysor mellett nem igazán feltűnő.
  A linken látható Formica dekorlemez hatalmas ötlet, akár egy meglévő szekrényt is teljesen ADA stílusúvá lehet tenni vele.
  És kapható kis hazánkban.
   
 8. Spok
  Épp nem fórumozik ...

  Spok Új regisztrált

  Tag:
  Okt 24, 2010
  Hozzászólások:
  48
  Kedvelik:
  3
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Üdv!

  Én is összeraktam egy tetőt pár hónapja, most megmutatom miből, hogyan.
  Minél vékonyabb anyagból akartam elkészíteni, ugyanakkor vízállónak, és erősnek kellett lennie, ezért a munkahelyemen található Compact dekor táblát választottam 6mm-es vastagságban.
  [​IMG]

  Felvágtam.
  [​IMG]

  Az oldalakat asztali körfűrésszel vágtam gérbe.
  [​IMG]

  Majd összeragasztottam kétkomponensű Epoxival.
  [​IMG]

  Bemartam a kábelek helyét.
  [​IMG]

  Összeragasztottam a tetőt az oldalakkal.
  [​IMG]
  [​IMG]
  Minimal Style ;)
  [​IMG]

  A belsejét Króm festékkel fújtam ki, és beraktam a világítást (3x39W T5 HO)
  [​IMG]

  Fénypróba :thumbup:
  [​IMG]
   
  wcadarn, BlackOut és murci86 kedvelik.
 9. stevo
  Épp nem fórumozik ...

  stevo VIP kertész

  Tag:
  Jan 14, 2011
  Hozzászólások:
  1,778
  Kedvelik:
  884
  Hely:
  Budapest, XVIII. ker
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Köszi, hogy tettél fel a tetőről/világításról képeket. Le a kalappal! Gratu hozzá, nagyon igényes, és mégis minimál, irigyellek :D Valami hasonlót szeretnék én is összedobni a közeljövőben.
  Amit alapanyagnak használtál dekor táblát, azt bármelyik barkácsáruházban, vagy asztalosnál lehet venni? Vagy nehezebb a beszerzése.
   
 10. Hupika
  Épp nem fórumozik ...

  Hupika Tapasztalt kertész

  Tag:
  Nov 8, 2010
  Hozzászólások:
  249
  Kedvelik:
  23
  Hely:
  Miskolc
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Könnyű, akinek nem nehéz :lol: De nagyon frankó! Az egyszerűségében rejlik a szépsége. Nagyon jó lett!
   
 11. Tomi
  Épp nem fórumozik ...

  Tomi Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 20, 2009
  Hozzászólások:
  737
  Kedvelik:
  2,364
  Hely:
  Szombathely, Nádasd
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Pöpec! :thumbup:
   
 12. Spok
  Épp nem fórumozik ...

  Spok Új regisztrált

  Tag:
  Okt 24, 2010
  Hozzászólások:
  48
  Kedvelik:
  3
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Köszönöm a dicséretet! Holnap megkérdezem a Compidekor beszerzését a cégnél.
   
 13. stevo
  Épp nem fórumozik ...

  stevo VIP kertész

  Tag:
  Jan 14, 2011
  Hozzászólások:
  1,778
  Kedvelik:
  884
  Hely:
  Budapest, XVIII. ker
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Sikerült esetleg már utánajárni hol és mennyiért lehet kapni? köszi
   
 14. Spok
  Épp nem fórumozik ...

  Spok Új regisztrált

  Tag:
  Okt 24, 2010
  Hozzászólások:
  48
  Kedvelik:
  3
  Re: Csináld magad akvárium tető.


  Ú bocsi mindig elfelejtem megkérdezni a főnököm. Holnap pedig nem lesz bent, úgyhogy hétfőn lesz alkalom legközelebb.

  Esetleg műanyag táblából érdemes még szerintem csinálni. Az valamivel könnyebb is lesz talán, bár nem annyira strapabíró.
   
 15. stevo
  Épp nem fórumozik ...

  stevo VIP kertész

  Tag:
  Jan 14, 2011
  Hozzászólások:
  1,778
  Kedvelik:
  884
  Hely:
  Budapest, XVIII. ker
  Re: Csináld magad akvárium tető.

  Semmi baj, annyira nem sürgős. Hétfőn is bőven ráér, köszi.
   
 16. Spok
  Épp nem fórumozik ...

  Spok Új regisztrált

  Tag:
  Okt 24, 2010
  Hozzászólások:
  48
  Kedvelik:
  3
  Üdv!
  Na végre megkérdeztem, sajnos itthon nem nagyon kapható, mi olasz országból hoztuk be. :(
  Viszont vannak különféle műanyagtáblák, a neten elég sok cég van ahol méretre is vágják az anyagot.
   
 17. Emperor_
  Épp nem fórumozik ...

  Emperor_ Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 19, 2009
  Hozzászólások:
  301
  Kedvelik:
  6
  Hely:
  Pilisjászfalu
  Spok!

  Ilyen szerszám parkkal én is elbarkácsolgatnék :lol: .
   
 18. stevo
  Épp nem fórumozik ...

  stevo VIP kertész

  Tag:
  Jan 14, 2011
  Hozzászólások:
  1,778
  Kedvelik:
  884
  Hely:
  Budapest, XVIII. ker
  Köszi szépen, hogy utánajártál. Látom eléggé otthon vagy a témában, esetleg tudnál ajánlani egy pár alternatívát?
   
 19. Spok
  Épp nem fórumozik ...

  Spok Új regisztrált

  Tag:
  Okt 24, 2010
  Hozzászólások:
  48
  Kedvelik:
  3
  A műanyagokról én is csak annyit tudok, amit a google adhat, bár tavaly csináltam már egy akvárium tetőt PVC-ből. Az kevésbé lett igényes mint a mostani, mert kevés profi gép állt a rendelkezésemre.

  Bővebben itt olvashatsz róla: http://akvarista.hu/index.php?oldal=42&uid=18413

  Szerintem menj rá guglival, hogy PVC, vagy PET tábla, és kidob majd pár céget. keresd meg a hozzád legközelebbit, és menj el hozzájuk megnézni mijük van.

  Az illesztéseket érdemes gérbe vágni, és úgy összeragasztani, ha van hozzá géped. Ehhez legjobb az asztali körfűrész, de talán kézivel is meg lehet oldani ha ügyes vagy. Ha nem lesz szép az illesztés még mindig rá tudsz rakni egy L-alakú műanyag élvédőt kívülről, ahogy az első tetőmnél csináltam csak mindenképp anyagában színezettet érdemes venni hozzá, mert ha utólag fested le, az lekophat helyenként. (ezt később én is megtapasztaltam) Ez értendő a tető anyagára is.
  Az első tetőnél én egy zongorazsanért használtam az etetőnyílásnál, a másodiknál csak egy fekete szalagot ragasztottam az illesztésre zsanérként. Az utóbbi a tökéletes megoldás, egyszerű és diszkrét. Ahol a táblát veszed majd, érdeklődj, hogy milyen ragasztót ajánlanak. Én kétkomponensű epoxival ragasztottam, ez nagyon erős, de teljesen rugalmatlan. Ha most csinálnám talán valami mást használnék. Az Aquasilicon bevált az elsőnél, erős, rugalmas, viszont nem csiszolható vissza.
  Tömören ennyi, ha van kérdésed még szívesen segítek.
   
 20. stevo
  Épp nem fórumozik ...

  stevo VIP kertész

  Tag:
  Jan 14, 2011
  Hozzászólások:
  1,778
  Kedvelik:
  884
  Hely:
  Budapest, XVIII. ker
  Ah, szuper. Köszi szépen, hogy leírtad. Akkor most már csak rajtam múlik minden :D Van egy rakadt DIY tető a kedvencek között, lassan döntenem kéne :) aztán kezdődhet a móka.
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése