• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

CRS és a vízparaméterek

viktorlantos

Alapító
Admin
Egy ideje már figyelgetjük ezeket a kis garnikat a boltban. Több generáció, több helyről érkeztek, különböző minőségűek (esetleg érzékenységűek).

Alapban full RO vízzel cserélünk 10-50% között hetente.
Vízhőmérséklet 21-23 celsius között van minden akváriumban.
Mindenhol aktív agyagos aljzat van. Amazonia v. Shirakura

Jelenleg a növényes garnélás akváriumban ahol durva szaporulat van folyamatban a következőt tudom elmondani:

30 literes akvárium, EHEIM 2222-es szűrő. Napi 1-1 nyomás Green Aqua Micro Macro és napi 0.5ml Easy Carbo. Tehát növénytápozásból nem finomkodunk megkapják azt ami a növényeknek is jó. Persze Carbo-ból csak normál adag, de rendszeresen megy hónapok óta.
Nem finomkodunk a vízcserékkel, ha kell simán 50% is megy hűvösebb alacsonyabb pH-val rendelkező vízzel. Csak ritkán avatkozunk be pH állítgatásba, az esetek többségében minden megy enélkül is.

garnélák napi életére persze figyelünk. Rendszeres és megfelelő táplálás. Vedlés segítők, ásványi anyagok, petés mamáknak kiegésztítő adalékok és mivel ebben az akváriumban minden mind1, a szaporító elixírt is rendszeresen használjuk. Most már ahogy egyre több kicsi van a kicsik is spec tápot kapnak ami kifejezetten kis garniknak szól.

Vízparaméterek a mai friss mérések után: - vízcsere 1 hete volt -
GH 2, KH 1, pH 6.5, NO3 20mg/l, COD 8-10

Meglehetősen lágy a víz amiatt, hogy nem keverjük vissza csapvízzel és nincs is semmi az akváriumban ami felkeményítené. pH alacsony (a garniknak pont szuper) a CO2 befecskendezés miatt. Nitrát szint magasnak mondható, de Micro Macro adagolásával ez normális szint. COD szintet azért mértem ma, mert kíváncsi voltam mennyire terhelt a víz, mikor esedékes a vízcsere.

Összességében egy csoda ez az akvárium. Pár gondolat jut eszembe róla. Talán a garnélák ellenállóbbak, mert a kereskedő ahonnan hoztuk eleve kemény vízben tartotta őket... :evil: A külső szűrő szuper vízminőséget biztosíthat a garniknak, amióta nálunk vannak egyetlen elhullás sem volt. Viszont 6-7 petés mama és most már sok sok új garnéla. A nitrát szint nem biztos hogy ideális, de a pH sokkal fontosabbnak érződik ebben a képletben.

Ebben az akváriumban egyébként egy csapat boraras brigittae lakik a garnikkal kb. 30, akik semmilyen szinten nem befolyásolják a szaporulatot és a kis garnikat, fantasztikus társai a CRS garniknak.

---

A garnélás akváriumok egy másik vonal. Itt kifejezetten az ideális környezetet próbáljuk meg biztosítani minden garninak. Shirakura aktív talaj, ami pH 6.7-re stabilizál, talajszűrő a garnélák alatt. Minimál növényzet és nincs semmilyen más hal a medencékben, hogy ne zavarja a garnélák nyugalmát.
Növényből leginkább csak mohák. Steril közeg, nincs planária stb. Növénytápozás heti 1 alkalommal Tropica TPN-el, amiben nincs nitrát és foszfát. Nem carbozzuk az akváriumokat. Heti 1 vízcsere full RO-val. CO2 befecskendezés nincs.

A mérések alapján több akvárium mintáit figyelembe véve:

GH 1-3, KH 1-2, pH 6.7-6.8, NO3 2-5mg/l, COD 0

Picit magasabb a pH, hogy nincs CO2 befecskendezés napközben. Nitrát szint kellően alacsony annak ellenére, hogy csak talajszűrés van. COD mérése alapján az akvárium terheltége nulla, tehát a környezet egészséges.


Hogy miért írtam le mindezt? Mert az akváriumok méretei azonosak. Pár komponensben persze eltérnek, de nem érzem azt, hogy a kifejezetten garnélás célokra készített medencében jobban éreznék magukat a garnélák, vagy épp a növényesben hátrányban lennének, mert ott tápozás és CO2 is van carboról nem is beszélve.

Nincs félhomály sem. A növényes felett 2x13Watt figyel, a garnisok felett 2-3 TMC Powerled ragyogja be a teret. A garnélák rá se bagóznak, de sokkal szebbek az erős fény alatt.

Fontos a megfelelő vízparaméter és vízhigiénia ezeknél az érzékeny garniknál, de vannak dolgok, amit kiegyenlíthet, vagy másik oldalon talán ellensúlyozhat valami más.
Az egyiknél magasabb a nitrát, de ideálisabb a pH és a dús növényzet, amit imádnak a garnélák.
A másiknál ideális a Nitrát, de magasabb a pH és a hézagosan ültetett akváriumokban kevésbé érzik otthonosan magukat a kis kedvencek.

A forró napok már elkezdődtek mi klimatizált bolt miatt most még gond nélkül éljük a mindennapokat. A klíma pedig a növényes akikat is segíti és a garniknál is tartható egy sokkal kellemesebb vízhőmérséklet.

Persze meglátjuk mit hoznak a következő hónapok. További okosságokat, megfigyeléseket ezek alapján lehet mondani. A fentieket pusztán érdekességként írtam.

Megérne egy értekezést a 240-es high tech növényes is, amiben szintén szépen eléldegélnek a CRS garnélák több tucat amano garnival, rengeteg fénnyel és CO2-vel. napi tápozás, Carbo és masszív vízcserékkel. Seiryu kövekkel, ami azért felkeményíti a vizet. Dupla szűréssel üveg beömlőkkel, amibe még sosem ragadt be garnéla :ugeek: .... talán ez is inkább a nanók nyavajája, mert ennél a méretnél egész máshogy élnek a kis garnélák is, van terük.

Folyt köv... :angel:
 
Ezek a "tapasztalat-beszámolók" nagyon hasznosak, sokat tanulhatunk belőlük, hogy mi is a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk ezeknek a kis csodalényeknek! :)
Köszi Viktor!
 
Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de számomra nem egyértelmű, a CRS garnélák össze tudnak állni a RC garnikkal vagyis képesek egymással szaporodni? A latin nevükből kiindulva caridina és neocaridina, szóval inkább megkérdezném. :rolleyes:
 
A taiwan bee mix garnélák mennyire érzékenyek a napi pH ingadozásra CO2-es akiban?

Tapatalk2-vel külve Xperia arc s-ről
 
A taiwan bee mix garnélák mennyire érzékenyek a napi pH ingadozásra CO2-es akiban?

Tapatalk2-vel külve Xperia arc s-ről

Amíg az általuk preferált tartományon belül ingadozik addig nincs gond. Azért .5-nél többet lehetőleg ne mozogjon nap közben.
 
Köszi! 0.5-nél többet mozog, akkor valamit ki kell találjak. Malaya-t cseréljem Shirakura-ra? Valami ötlet?

Tapatalk2-vel külve Xperia arc s-ről
 
A malaya tökéletes. Inkább az éjjeli levegőztetést kellene felfüggeszteni, ha levegőztetést használsz.
 
Nem levegőztetem éjszaka, a vízszintet fogom jobban a szűrő fölé emelni, akkor kevésbé fodroz. :)
Aki letakarás segíthet?

Tapatalk2-vel külve Xperia arc s-ről
 
Egy új akiba ha teszek vízkezelőt (aquatan) és "beoltom" régi akváriumvizzel, plusz szűrés, akkor menyi idő kell neki míg beáll, hogy garnikat tehessek bele?
 
Egy új akiba ha teszek vízkezelőt (aquatan) és "beoltom" régi akváriumvizzel, plusz szűrés, akkor menyi idő kell neki míg beáll, hogy garnikat tehessek bele?
Az attól függ, milyen garnéláid vannak. A szívósabb fajtákat (pl red cherry) pár nap múlva már teheted nyugodtan bele. Ha beállt régi szűrőd van, akkor másnap már teheted is bele a garnikat (nem a szűrőbe :D ). Én a red cherryket egyből visszatettem, amint átrendeztem és újraindítottam a nano akváriumomat, és semmi bajuk nem lett.
 
Majd red cherryt meg blue velvetet akarok, a jelenleg működő belső,szűrőmet akarom belepakolni a halaktól,az pont elég nekik a halak kapnak újat, akkor ezek szerint ha mindent előkészítek nem kell heteket várni az állatokkal. Szuper :D
 
Majd red cherryt meg blue velvetet akarok, a jelenleg működő belső,szűrőmet akarom belepakolni a halaktól,az pont elég nekik a halak kapnak újat, akkor ezek szerint ha mindent előkészítek nem kell heteket várni az állatokkal. Szuper :D
Ha ezt a kettőt ugyanabba az akváriumba teszed, akkor összeívnak (hiszen ugyanaz a faj), és elvesztik a színüket.
 
Nálam 21-22 C fokon nyomulnak mostanság, a napokban volt 19 is, nyáron olykor 24.
Most éjszaka nálam is leesett 20°C alá, gondolkodom, hogy azért a 22-23 fokot kéne tartani.
 
Most éjszaka nálam is leesett 20°C alá, gondolkodom, hogy azért a 22-23 fokot kéne tartani.
Hétvégén lement az irodában úgy 18-19-re a víz hőmérséklete. Ma reggel betettem nekik a fűtőt, mert úgy láttam, picit belassúltak a hidegebb víztől. Nem volt semmi bajuk, de a 22-t jobban komázták :)
 
Back
Oldal tetejére