• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Crimson valley

evavigh

Mágus
Sziasztok!

Mint a bemutatkozóban írtam, az akváriumom 125 l (50x50x50) + 25 l szűrőrekesszel.
Szűrőanyagok: előszűrőként 30-as szűrőszivacs, majd 5 l lávakő, 10 l substrat (occo Matrix ;)), 50-es szűrőszivacs. Egy Hydor pico evolution 1150-es pumpa forgatja esőztetővel.
Világítás: DIY LED, plexi lapra szerelt 5x7W (550 Lm) GU 10-es COB LED, bevilágítási szög 38 fok, 6400K. Természetesen dimmelhető. Jelenleg kb. 50%-on megy.
Fűtés 300 W belső - na, nem mintha most fűtésre szorulna az aki.

Áprilisban indítottam, sajnos az eddig történteket (építés, növényesítés, algabumm :confused:) nem örökítettem meg, mostantól majd készülnek fotók.

Tereptárgyak: Dragon stone (15 kg, ha jól emlékszem), Red moor fák.
Talaj: Dennerle DeponitMix Professional 9in1 növény táptalaj, Dennerle Scaper's Soil, Tropica Aquarium Soil Powder

Növényzet: Anubiasok, Microsoriumok (Narrow, Windelov, Trident), Bucephalandra Wavy Green, - spec. 'Wavy Leaf', -Brownie, mohák: Fissidens fontanus, Flame, Christmas, Riccardia. Marsilea hirsuta, Hydrocotyle Tripartita, Eleocharis acicularis, Rotala indica, Ludwigia repens 'Rubin', Alternanthera reineckii 'Mini', Alternanthera reineckii, Hygrofilia polysperma.

Lények: garnélák - RC/Shakura, újonnan belerült + 10 Amano.
Halak: kb. 10 Otocinclus, 2 Boszorkányharcsa, kb. 15 gyöngy dánió, 10 Boraras uropthalmoides, 10 Microdevario Kubotai.

A vizük: kevertágyas gyantával lágyított víz csapvízzel keverve. Paraméterek: GH: 7, KH: 3, PH: 7,2.
Vízcsere: kb. hetente 20l.
Tápozás: naponta, Micro-Macro 3-3 ml, Excel 3,5 ml.

Képek reményeim szerint hamarosan!

Köszönöm a figyelmet: Éva
 
Csináltam képet, előrebocsátom, hogy a fényképész tudományom kb. egyenlő a nullával, de igyekszem fejleszteni.
http://www.kepmegoszto.com/201707121908/596657a8296b2-img_2466.html
Sajnos, valamiért nem sikerült a képet láthatóan beilleszteni, csak linkelni.
Nem baj, ha a kép nem tökéletes. Itt az akva a lényeg. Az pedig nagyon tetszik.
Több hozzászólás kell ahhoz, hogy képet tehess be. Olvasd el az új belépőknek szóló topic-ot.
 
Nem baj, ha a kép nem tökéletes. Itt az akva a lényeg. Az pedig nagyon tetszik.
Több hozzászólás kell ahhoz, hogy képet tehess be. Olvasd el az új belépőknek szóló topic-ot.

Köszönöm :)
Azt a topicot elolvastam már, csak azt hittem, hogy a külső tárhelyről azt az URL-t bemásolva műxik, de végül is megoldottam valahogy.
A hátsó dombság nem látszik a képen, feljebbről is lövök róla képet valamikor.
 
Nézegettem ma a garnikat, ahogy kapirgálak a fissiben, az egyik moha hátsó részén feltűnt egy nagy kupac staghorn, ott vigyorgott rám, pedig már azt hittem sikerült kiirtanom, likvidáltam nagyon gyorsan. Úgy érzem, ideje lesz az exceles beöntésnek.
Az amanok jól érzik magukat, némelyik fán elég látványos a legelésük, Isten tarsa jó szokásukat :D
 
Ma megvolt az első Excel fürdő, @Etele köszönöm a hígítási arány leírását! Nálam picit hígabb lett, 3,5 ml+25 ml víz, ekkora mennyiség a bal oldali mohákra, kövekre, valamint az előtérben a Reineckii minikre volt elég, de sebaj, majd vetésforgó lesz, gondolom a moha nem szeretné, ha mindennap kapná az ívet. Aztán kíváncsian várom a hatást.
 
Ma végre hozzájutottam, hogy vizet cseréljek, majd 1 hetet csúsztam vele. Az előteret megnyírtam, főleg a Reineckii miniket, a levágott hajtásokkal sűrítettem az ültetést. A Crypok nagyobb leveleit is levágtam. Bal hátul majdnem az összes beültetett Alternanthera a garnélák gyomrában végezte, helyére bal előlrő visszavágott Ludwigia hajtásokat ültettem be. Bal középről pedig kikerült a Riccia lomb.
http://www.kepmegoszto.com/201707212056/59724e4c62b0f-023.html
http://www.kepmegoszto.com/201707212056/59724e4ca8cf0-011.html
http://www.kepmegoszto.com/201707212056/59724e4ce2996-002.html
http://www.kepmegoszto.com/201707212056/59724e4d22651-004.html - és az amano tényleg a hóna alá csapja a kaját és viszi a susnyásba azonnal
http://www.kepmegoszto.com/201707212056/59724e4d5750a-017.html - sikerült lekapnom az egyik boszorkát is
 
Az exceles algairtásban tarok egy kis szünetet, az ecset algákon nem látom, hogy bármi bajuk lett volna tőle, de fonal és a staghorn a moha közül eltűnni látszik. Lehet, az ecsetnek töményebb kell? A mohák elég jól bírták a kiképzést. A fénnyel óvatosan megpróbálok feljebb menni, remélem így nem az algákat erősítem. A tápozással utána kell mjad mennem a fénynek, jól gondolom?
Egyébként minden szépen növöget, rengeteg növendék RC van mindenütt. A frissen bujtott Reineckii minikkel küzdök, a boszorkányharcsák bizonyos helyekről kiszedik, ahogy furakszanak a növények között, úgyhogy minden nap vissza kell ültetnem valamit.
 
Tegnap vízcsere nap volt, egy kis alakítgatással, moha fazonírozással egybekötve. Az üveg algamentesítése most nem fért bele.
Kipróbáltam @ikiriki-től zsákmányolt TDS mérőt. TDS: 255 ppm volt a vízcsere után, ma 263. Cseppteszttel megmérve a GH, KH 7, ill. 3. Sok lenne a tápozás? Amin meglepődtem, hogy a csapvízre rámérve 265 ppm-et mutatott.
Ilyen volt:
f-59724e4c62b0f-023.jpg

Bal oldalról azt a nagy Micosorium bokrot a fáról leszedtem és lejjebb raktam a kövek közé, az alatta lévő Anubias jobb oldra a fák alá a kövekre került át.
A megnyírt mohák egy részét már felragasztgattam. Jó játék volt a csokorba kötözésük damillal.
Ilyen lett:
f-597ca1e12a4eb-5.jpg


Így a bal oldalon lévő Aciularisoknak is több fény fog jutni, remélem jól besűrűsödnek majd.
 
Utoljára módosított:
No, úgy látom, tegnap sikerült bénáznom a képek láthatóságát illetően, na de nem csüggedek, megnéztem a megfelelő topicot, remélem most sikerül.

015.JPG <--- Ilyen volt

5.JPG <--- Ilyen lett az alakítás után.

Ma tápozás után nem változott a TDS jelentősen, cak úgy kíváncsiságból rámértem. A világítás időtartamán emeltem 1 órát - így most 7 órát megy a pilács, remélem nem még több alga lesz a válasz.

2 amanom bepetésedett, akkorák, mint egy-egy hordó.

Észrevételeket, javaslatokat, tanácsokat nagyon szívesen veszek :shy:
 
Utoljára módosított:
Tegnapelőtt egy csontvázat rágcsáltak a redek, valószínű gyöngy dánió lehetett szegény, pára - a méretéből ítélve, meg hát ők már úgy 2,5 éve lakók nálam. Gyors vízcserét csináltam - amúgy ís készültem már rá, a vízhőfok is lejjebb ment utána szerencsére, a többi lakó szerencsére jól van.

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy elutazunk 1 hétre, és nem lesz, aki etesse a lényeket. Szerintetek mennyi holiday tablettát rakjak az akvába, hogy túl se etessem őket, de éhen se haljanak? Kicsit több, mint 30 hal, vagy 10 oto, 2 boszorkányharcsa, 10 amano, sok red cherry.
Illetve a másik kérdésem, hogy a tigris garnéláknak adjak-e ebből a tabiból, vagy simán el lesznek az algán?
 
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy elutazunk 1 hétre, és nem lesz, aki etesse a lényeket.
Szia!
Bár biztosan megfordult már a fejedben, azért mégis leírom amit én tennék és fogok is majd ilyen helyzetben. Automata haletető. A későbbiekben is bármikor jól jöhet majd és az ára sem vészes, ha nem a legprofibb márkából vásárolsz. Valahol láttam már 5e HUF alatt is, napi kétszer etet, ceruzaelemmel működik.. Kellemes kikapcsolódást kívánok! (y)
 
Szia @Led, az az igazság, hogy jó, hogy írtad, mert bár tudom, hogy van ilyen, de most meg se fordult a fejemben. Nézelődöm majd, és be fogok szerezni 1-et, köszönöm! Első ránézésre mindenki megvan az akvában, de alaposabban még nem néztem szét.

A nyaralás szuper volt, magas hegyes-túrázásos aktív pihi.
 
Alaposabb szétnézés után már nem olyan rózsás a helyzet. 2 Oto az örök algamezőkre költözött legelni, gyors vízcsere, majd most estére még 2 oto nagyon rossz bőrben van. Remélem a többi beéri a nálam fellelhető algákkal.

A nagyobb darab holiday tablettát majdnem úgy szedtem ki, ahogy betettem, a garnélák csipegették ugyan, de szerintem a halak nem ették. A 2 kis darabot nem találtam meg.

Növény fronton a hygrophyliák dzsungelt alkottak, a többiek növögettek csak. Igaz, hogy a hét második felére táp sem volt. A micro-macroból csak 3 napi adagot mertem beönteni elutazás előtt. Pont az otok miatt. Alga számottevően nem lett több. Az üvegről persze volt mit kaparni, az ecsetek is megvannak..

Hazaérve ez a látvány fogadott:
651.JPG aztán fazon igazítás - vízcsere után:

692.JPG


Pár lakó hajlandó volt modellt ülni:

693.JPG

707.JPG

700.JPG

699.JPG
 
Szia.
Próbáltál már cukkinit vagy uborkát adni? Nálam az Otok és a garnélák is szeretik. Centis karikákra vágom és addig mikrózom amíg biztosan elsüllyedt a vízben.
 
Próbáltál már cukkinit vagy uborkát adni?

Szia, még nem, de ki fogom próbálni. Volt hogy spenótot, gyermekláncfű levelet kaptak, azt csipázták az otok is, nem csak a garnélák. Mostanság ilyen szempontból mostohák voltak, szárazat kaptak, meg kicsaptam őket az alga legelőre. Tudom, nem nagy cucc megcsinálni nekik, de mostanság, mire a gondolatból tett lett volna, addigra kiment a fejemből, és megint nem kaptak friss kajcsit :(.

Kb. mennyi ideig mikrózod a cukkinit?
 
Alaposabb szétnézés után már nem olyan rózsás a helyzet. 2 Oto az örök algamezőkre költözött legelni, gyors vízcsere, majd most estére még 2 oto nagyon rossz bőrben van. Remélem a többi beéri a nálam fellelhető algákkal.

A nagyobb darab holiday tablettát majdnem úgy szedtem ki, ahogy betettem, a garnélák csipegették ugyan, de szerintem a halak nem ették. A 2 kis darabot nem találtam meg.

Növény fronton a hygrophyliák dzsungelt alkottak, a többiek növögettek csak. Igaz, hogy a hét második felére táp sem volt. A micro-macroból csak 3 napi adagot mertem beönteni elutazás előtt. Pont az otok miatt. Alga számottevően nem lett több. Az üvegről persze volt mit kaparni, az ecsetek is megvannak..

Hazaérve ez a látvány fogadott:
View attachment 39042 aztán fazon igazítás - vízcsere után:

View attachment 39043


Pár lakó hajlandó volt modellt ülni:

View attachment 39044

View attachment 39045

View attachment 39046

View attachment 39047
Garnéláknak, Oto-knak sóskalevelet adok. Tehetek be bármi mást, bármilyen levelet, ubit, Dennerle vagy JBL tápot, rá se nézek, ha sóskájuk van. Hemzsegnek rajta. Igaz, az Oto-k gyávák, őket nem nagyon lehet látni, de éjszaka rávetik magukat (tegnap éppen lefüleltem őket :) ) A sóskát éppen csak beledobom forró vízbe, és ahogy elkezd barnulni a levél (3-4 sec) azonnal hideg vízzel állítom le a további puhulást. Ha picit tovább hagyom a forróvízben, szétmállik, mielőtt az akvába raknám.
 
Back
Oldal tetejére