1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

CO2 előállítás Dr. Szita Géza ötlete alapján

Kategória: 'El Natural & Low Tech témák', témanyitó: DLaci, téma nyitása: Febr 25, 2010.

 1. DLaci
  Épp nem fórumozik ...

  DLaci Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 19, 2009
  Hozzászólások:
  167
  Kedvelik:
  6
  Hely:
  Mogyoród (-Jánoshida)
  Üdv Mindenkinek!
  Gondolom aki akarta már megvette az Akvarista magazin februári számát.
  Már régóta vártam, hogy vki. előhozakodjon vmi. jóval egyszerűbb vagy természetesebb CO2 előállítással.
  Van az újságban egy cikk ami szerint a CO2 jóval egyszerűbben, de inkább úgy mondanám hogy olcsóbban is előállítható magasnyomású rendszer nélkül. A megoldás cukrot a vízbe. :) A cukorban lévő szénhidrátok bomlásakor ugyanis CO2 (is) képződik. A helyzet nem teljesen ilyen egyszerű mert a cukor bontásához is ki kell alakulni a megfelelő bacikultúrának... Másrészt elég nagy odafigyelést igényel mert alaposan elsavanyíthatja a vizet (különösen akkor ha a növények számára nem áll rendelkezésre megfelelő tápanyag mennyiség szerintem elsősorban nitrát, foszfát (szerintem)). Ezzel a módszerrel talán már meg lehet közelíteni a high tech nagynyomású rendszeres akiban növekvő növényvilág látványát. Bár szerintem ugyanakkora növekedést... csak néhány kivételes eset fog elérni. Az átállást a nagynyomásúról cukrozásra szerintem nehéz lesz vagy lehetetlen megvalósítani (nem ugyanaz a történet). De nagyméretű akváriumok (pl.: 240 fölötti) low tech növényesekben induláskor így kezdeni jó alternatíva lehet. Aki bele akar kezdeni szerintem érdemes (pl. üvegre ragasztható) nitrát (esetleg foszfát) tesztet meg a CO2 szintet is rendszeresen ellenőrizni (naplózni) és megfelelő méretű bio szűrővel rendelkezni.
  Ja és, hogy mennyi cukor kell. Induláskor 0,5g/100l /kb. heti 2 alkalommal. (ez kb. annyi mint amikor megsózok egy sótlan levest)
  Hogy később mennyi? :roll: Az majd kiderül.
  Aki most akar indítani egy nagy növényest low tech-el annak ajánlott. Nem akartam az egész cikket leírni mert szerzői jogot sértenék, meg nem is tudtam mert még tegnap olvastam és ennyi maradt meg. Bár van még hozzá néhány infó a cikkben a lényeg dióhéjban kb. ennyi. (Mondjuk az újságban szerintem ez szebben jobban le van írva aki bele akar vágni érdemes megvenni.)
  Még annyit tennék hozzá egy sügeres kolléga 1-2 évvel ezelőtt mesélte, hogy cukrot adagol az alsószekrényesszűrőakváriumába, hogy erősítse a szűrést (Nitrátlebontást). (1 kévéskanálnyit adott heti 1x 500l vízhez). Szóval nem kell egy zsák cukor. És előtte utánna való nap mindig mért nitrátot vagy ammóniát? Már nem emlékszem.
  Mindenesetre várom az újonnan indított akváriumok mérési eredményeit.
  Pár hónap múlva lehet én is 300l-re fogok váltani vmi. hasonló módszerrel.
  Ha vmelyik. mondatom hülyeség javítsatok ki. Köszi!
   
 2. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,138
  Kedvelik:
  50,826
  Hely:
  Budapest
  Map
  Érdekesen hangzik azért én nem hiszek a módszer sikerességében. Persze lehet low-tech témára talán működhet, de az a "talán" kb. ugyanazt jelentheti, mint amikor csak Carbozol.
  Én önmagában carboval sem csinálnék nagy akváriumot hiába kevés a fény.

  Ha megnézem a korábbi naplókat bejegyzéseket és válaszokat pl a világítás témakörben, legtöbben erős megvilágítást használunk. Így elvele használhatatlan lenne.
  Szóval nekem inkább elméleti érdekesség, de a valaki kipróbálja és eredményt érne el vele mindenképp számoljon be róla. ;)

  Az Állatkertben az akvarista napokon egyébként beszélgettünk Szita úrral. Ugyanerről. Nagyon kedves ember és jó beszélgető partner. :thumbup:
   
 3. Emperor_
  Épp nem fórumozik ...

  Emperor_ Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 19, 2009
  Hozzászólások:
  301
  Kedvelik:
  6
  Hely:
  Pilisjászfalu
  Kimérné nekem valaki egy pontos mérlegen, hogy 1,5 g szőlőcukor és 1,5 g sima kristálycukor kávéskanálban mérve mennyi?

  72W fényem van, kb nettó 250 literre, brutál alsópolcos szűrés + 1200 l/h vödrös. Ideális kísérleti alany :lol: .
   
 4. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,138
  Kedvelik:
  50,826
  Hely:
  Budapest
  Map
  Épp Atival olvasgatunk a témáról.

  Én még mindig azt mondom, hogy ez elméleti megoldás csak. Találtam a múltban kb 97-2000 környékéről hasonló beszélgetéseket amerikai fórumon. Akkoriban nagy viták mentek ezügyben.
  Sőtt volt olyan cég is aki ilyen terméket forgalmazott palackozva! Glükóz volt benne ;) Már akkor is azt mondták problémának, hogy nem tud elégséges co2 termelődni, viszont ahogy adagolod a cukrot durván oxigénhiányos állapot lép fel az akváriumban a halak pedig azonnal pipálni kezdenek. A víz pedig befelhősödik, gondolom a túlzott baktérium aktivitástól.

  Szóval nincs új a nap alatt, de nagyon pusztai körülmények kellenek, hogy ne okozzon károkat. A kísérletetekre persze kiváncsi vagyok.
   
 5. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,138
  Kedvelik:
  50,826
  Hely:
  Budapest
  Map
  Kicsit olvasgatva a témában az ötlet korántsem újkeletű:

  Late Jorgen Scheel - Rivulins of the Old World című 1968-os könyvében, ami a TFH Publication kiadásában jelent meg már írt erről a megoldásról.

  "Most rivuline individuals take very much foodand it is often not to easy to keep down the concentration of waste products. Also, these fishes prefer food rich in proteins and their waste-products simply cannot be taken up by the plants because of the deficiency of CO2 and an artificial supply of this gas should be given. The usual system, with fermenting sugar-solution in a separate bottle for each tank, is not very practical for the killifish fancier. When much care is taken, another system might be used. Prepare a 5% solution of sugar in water (about 6 ounces of sugar to each gallon of water) and add 16 cc. of this solution to each four gallons of aquarium water (1 cc. to each liter). Best results are had when the sugar solution is stirred into the water and bad results are usually had when solid sugar is added directly to the aquarium. This method is very useful when the possible bad effects are understood and counteracted. First the sugar is converted to carbon dioxide and alcohol, which do little harm. The alcohol is converted into acetic acid and the oxygen needed for this process is taken from the sulfates, resulting in the production of the poisonous hydrogen sulfide gas, which is very harmful for fishes. I have used this system in fifty tanks for more than two years without killing a single fish. The sugar solution usually is added to the tank every two weeks.
  It has been possible to maintain many tanks without renewal of plants, peat and water for more than one year."

  Egyébként pont a témáról megy egy topik 2008 óta az amerikai fórumon:
  http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... water.html

  Összefoglalva túl sok dózis durva baktérium robbanást eredményez. Taknyos filmrétek az aljzaton a növényeken, durván oxigénhiányos környezet, de kísérletben igaz csak csigák mellett növekedést értek el. A víz a baktériumok miatt zavaros.

  Csökkentve a koncentrációt némileg a zavarosság megszűnik, de 6 hónapos teszt alapján nem látták, hogy jobban növekednének a növények.

  "I've been adding sugar to my 250L and various 50L planted tanks for over 6 months now.
  I got interested in this subject as I discovered that Tetra's product EasyBalance uses sugar to remove nitrates and this lead me to try castor sugar to remove nitrates after fishless cycling a tank.
  After a few experiments in which I initially added too much sugar, I got white cloudy water and low oxygen levels (the few snails in the tank would rise to the surface) I discovered that 1g per 15L works for me.
  Now I find that I can easily remove nitrate from my fish/shrimp/frog tank with no harm.
  I was curious to the plant growth aspect too. But as I don't add sugar daily, I can't say I've noticed any harm or extra growth."

  Próbáljátok ki amit ők is kipróbáltak. Egy lekváros vagy egy befőttes üvegbe tegyetek talajt és némi növényt. Másikba is ugyanez. Ki az ablakba és nézzézek hogy a csökkentett koncentrációval van e valami változás.

  A fenti fórumon beszámoltak olyan savasságról is, hogy a csigák sem voltak képesek a vízben maradni.
   
 6. DLaci
  Épp nem fórumozik ...

  DLaci Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 19, 2009
  Hozzászólások:
  167
  Kedvelik:
  6
  Hely:
  Mogyoród (-Jánoshida)
  Nem semmi miket nem találsz Viktor. Én sem várok csodát pár gramm cukortól, de talán egy kis carboval megtolva jó low tech lehet. Nálam egyébként most is olyan savas a víz, hogy a csigaházakat kikezdi, régen azt hittem a lágy víz miatt, de az élesztős CO2 meg a nagy bió szűrő csinálja. Amit jónak találok még, hogy szerintem levegőztetéssel egyszerűen vissza lehet hozni. (Én egyébként amúgy is levegőztetek éjjelente 1 órát.)
  Hogy már 10 ével ezelőtt is próbálkoztak nem sok sikerrel nem selytet sok jót.
   
 7. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos VIP kertész

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,243
  Kedvelik:
  2,792
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Map
  Sziasztok!

  Kicsit régi a téma, de leírom közel egy éves tapasztalatomat.
  Az össz. 150l-nyi akvárium vízhez kétnaponta adok egy csapott mokkás kanálnyi szőlőcukrot 15ml vízben felodva.
  A ködösödést meg tudom erősíteni, emellett nagy a szűrőben a baktérium felszaporodás (bana nyálka) amit emiatt
  kéthetente takarítani kell (csak belső szűrőim vannak ).
  A növények ugyan buborékoznak, de a növekedésük ütemén nem látok sok künönbséget az előző időszakhoz képest.
  Táptalaj mellett csak általános folyékony tápot adok hetente (tudom nem ellenenőrizhető az összetétele).
  Vízscere szintén hetente 30-50% (állot csapvíz).
  Viszont van olyan világoszöldes algám (zuzmóra hasonlít) amivel réggebben sosem találkoztam!
  Az üvegen pedig fehéres kicsapódás ami szintén ujdonság!
  A halaknál oxigénhiány nem lépett fel ennél az adagolásnál.
  A ph vízscerét követő 2. napon reggel 8,2 , vagyis nálam egyáltalán nem érzékelhető savanyodás!
  Viszont egy hónap alatt (akkor láttam utoljára az akváriumot) 100l-esben vízcsere nélül két naponta egy tabletta ph 4,8!!!
  Végeredmény: ebben a formában Co2 pótlásra nem a legmegfelelőbb (bár lehet az adagolással még kísérletezhettem volna),
  az extra szűrőkarbantartások miatt nem is kényelmesebb, csak olcsó!
  A növényeim jobban nőttek mikor optimális szint fölött egy kicsivel voltak halasítva az akváriumaim.
   
 8. Platty
  Épp nem fórumozik ...

  Platty Tapasztalt kertész

  Tag:
  Aug 8, 2012
  Hozzászólások:
  154
  Kedvelik:
  19
  Hely:
  Zalaegerszeg
  Ha valakinek megvan PDF formátumba az Akvárium Magazin 79. száma, az írjon nekem. Nem találtam sehol letölteni.
   
 9. infra
  Épp nem fórumozik ...

  infra Kertész tanonc

  Tag:
  Febr 4, 2014
  Hozzászólások:
  36
  Kedvelik:
  11
  Co2 adgolások után matattam a neten kb 4 hónapja és mindig beugrott valami szuper szűrőnek a reklámja amcsi lapokon.
  Idegesített igy mindig kinyomtam.
  Aztán egyszer azért csak megnéztem.
  Semmi különös nem volt elsőre benne csak egy jó drága újabb külső szűrő.
  Már majdnem tovább léptem mikor kiderült számomra kis keresés után hogy kívülről etetik a szűrőbacikat.
  Leírja hogy egy idő után a szűrőbacik megéheznek pusztulnak és a szűrők nem üzemelnek 100% on.
  Furcsa számomra hogy 2 fajta etető anyagot javasolt.
  Kapaszkodjatok az egyik cukor volt a másik vodka.
  Igen vodka, azt írta azért mert tiszta és aroma mentes.
  Na az adgolást úgy oldották meg hogy a szívótérhez a szűrőházban egy plusz cső ment ami ki volt vezetve így kívülről egy fecskendővel literre levetítet hígított cukorszirup, vagy hígított vodka adagot heti 1-2 szer be lehet adagolni a szűrőházba üzem közben.
  Egy kikötés van hogy amíg adagolva van az átfolyást a szűrő csapjával vissza kell fogni, gondolom hogy a bacik egyenek ne a halakat kandírozzuk.
   
  porsolyka és letsgodisco kedvelik.
 10. hadrp
  Épp nem fórumozik ...

  hadrp Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 18, 2013
  Hozzászólások:
  76
  Kedvelik:
  50
  Hely:
  Jászberény
  Véletlen nem a 4chan-en olvastad? :D Bocs, nem tudtam kihagyni!
  Hát nem tudom. Tudtommal az alkoholt nem igazán tudják a baktériumok hasznosítani. Egy-két baktériumtörzs viszont előtudja állítani. Az alkohol (esetünkben etanol) nagyobb töménységben méreg is a baciknak.
  Nem látom a logikát benne sehogy. Azt írják, a szűrőházba juttatják be. Onnan kb 2 másodperc alatt ki is megy az akváriumba - visszafojtás ide, vagy oda, szóval a 99% tuti kimegy az akiba.

  Nagyon szkeptikus vagyok a dologgal kapcsolatban és szerintem Te is legyél óvatos. Én úgy vagyok vele, ha majd Takashi Amano szakéval tolja vagy rizzsel cefrézi az akváriumait, kipróbálom. :D
   
  letsgodisco kedveli.
 11. Tomi
  Épp nem fórumozik ...

  Tomi Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 20, 2009
  Hozzászólások:
  736
  Kedvelik:
  2,344
  Hely:
  Szombathely, Nádasd
  Tengeri vonalon elég elterjedt módszer vodkával tuningolni a szűrőt. ;)
   
  letsgodisco kedveli.
 12. schwarcz
  Épp nem fórumozik ...

  schwarcz Kertész tanonc

  Tag:
  Nov 4, 2013
  Hozzászólások:
  73
  Kedvelik:
  21
  Hely:
  Komló
  Ezt ki tudnád fejteni bővebben?
   
 13. Tomi
  Épp nem fórumozik ...

  Tomi Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 20, 2009
  Hozzászólások:
  736
  Kedvelik:
  2,344
  Hely:
  Szombathely, Nádasd
  A lebontó baktériumoknak szükségük van a szénre, ahhoz hogy végezni tudják a dolgukat, az alkohollal ezt pótolják. Egy gyors google kereséssel temérdek olvasnivalóhoz jutsz, igaz magyarul nem sok minden van.
   
  letsgodisco kedveli.
 14. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,138
  Kedvelik:
  50,826
  Hely:
  Budapest
  Map
  Én meg már azt hittem a tengerészekre gondoltál ;):D
   
  ZaCK, letsgodisco és Tomi kedvelik.
 15. Molroth
  Épp nem fórumozik ...

  Molroth Legenda

  Tag:
  Máj 1, 2012
  Hozzászólások:
  5,186
  Kedvelik:
  5,928
  Hely:
  Gyál
  Te a rumra gondolsz Vik, itt meg vodkáról van szó. :p
   
  viktorlantos kedveli.
 16. infra
  Épp nem fórumozik ...

  infra Kertész tanonc

  Tag:
  Febr 4, 2014
  Hozzászólások:
  36
  Kedvelik:
  11
  Na akkó ezt az egyik nanon ki is próbálom. Max lesz egy mulatós akváriumom.
  Reggel kapnak egy negrót a rekedtségre' este meg egy felest és bekapcsolom nekik LagziLajcsit.
   
  porsolyka kedveli.
 17. AmBalaj
  Épp nem fórumozik ...

  AmBalaj Kertész szaki Legjobb napló

  Tag:
  Júli 28, 2009
  Hozzászólások:
  230
  Kedvelik:
  241
  Hely:
  Kolozsvár
  Leszögezném, hogy nem vagyok otthon a dologban, csak kérdezősködöm :) @A. Kavicsos hozzászólása kicsit elgondolkodtatott viszont és ötleteket várok a nálam jártasabbaktól.

  Ezt a "mellékhatást" vajon nem lehetne a kezdeti időszakban valahogy a szűrés előnyére fordítani anélkül, hogy más paramétereket megborítanánk? Eleve felmerül a kérdés, hogy ezek egyáltalán nitrifikáló baktériumok?
  Egyébként én a "jó munkához idő kell" filozófiában hiszek és mindenképp stabilabbnak tartom, ha fokozatosan kolonizálódik a szűrő, de mégis szöget ütött a fejembe ez a dolog :) Mik lehetnek a buktatói?
   
 18. AmBalaj
  Épp nem fórumozik ...

  AmBalaj Kertész szaki Legjobb napló

  Tag:
  Júli 28, 2009
  Hozzászólások:
  230
  Kedvelik:
  241
  Hely:
  Kolozsvár
  Ehhez hasonlóval afrikai sügéres és talán korallos vizeken lehet találkozni, de ott a nitrát eltűntetése a cél ami nekünk ugye nem érdekünk :) Anaerob baktériumkultúrák végzik a piszkos munkát egy denitrátorban, ezeknek kell az alkohol. Az oxigénszegény környezet kialakulásához emellett nagyon lassú, jóval 10 lph alatti átfolyásra van szükség ami egy normál külsőszűrőben nem tűnik megvalósíthatónak.
   
 19. hengerecki
  Épp nem fórumozik ...

  hengerecki Kertész szaki

  Tag:
  Nov 1, 2013
  Hozzászólások:
  130
  Kedvelik:
  112
  Hely:
  Kolozsvár
  Milyen tapasztalataid vannak a vizikocsmaval ? :D .Nem mintha lenne folosleges Finlandiam de kivancsi vagyok.
   

Aktuális oldal megosztása