• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Chihiros LED lámpa tapasztalatok

Páran használjuk itt a fórumon. Ha kicsit utánakeresel találsz több posztot is róluk ;)
Rendben köszi utánanéztem, ezt a legkönnyebb írni ennyi sorral már írhattál is volna róla valamit, azért nem olyan dolgot kérdeztem hogy milyen színhőmérsékletű világítást használjak arra megértettem volna ha ezt írod. A naplókban meg nem szoktak a világításra külön kitérni és nem szándékoztam szétoffolni őket. Világítás témakörben raktam ki a kérdésem, megnéztem és vannak ilyen témák hogy konkrét világítás Pl. Quad vagy Aquasky.
Ha jól tudom van 3 fajta világításuk van a "legolcsóbb" 8000 kelvines, a drágábbak már 7000-res-ek és több wattosak, ki melyiket próbálta jó az olcsóbb verzió is?
 
A fórumon legtöbben az A-series lámpát használják, Trappista, Keszalvo, Jopet, bonita23 pl. Egy embernél láttam Chihiros Aquasky szériás lámpát. Tehát többnyire az A szériáról fogsz tapasztalatokat kapni.
Személyes tapasztalatom (még) nincs, de amit eddig leszűrtem, az az, hogy pl. high tech-hez, ha sok fény kell, érdemes 2-t beszerezni, és visszadimmelni, hogy ne melegedjen annyira, így javítva az élettartamán a lámpának.
Az én véleményem: önmagában low tech-hez jó lehet, high tech-hez kettőt használnék az előbb említett módon, illetve ha brutál színes növényeket akarnék, akkor maradnék a fénycsőnél, pl ATI lámpa, mert a spektruma nem teljesen azonos a fénycső spektrumával, így szerintem bár zöld növényekhez tökéletes a Chihiros, bomba színekhez azért durvább lámpára lehet szükség.
De részemről mindez csak emléleti feltevés. :)
 
@Greg Filth jól látja, valóban keverik páran a fórumon az elnevezést. A Chihiros Aquasky az ADA lámpájának másolata és néhányan így említették a saját A-szériás lámpájukat. De többen írtak róla tapasztalatot is fotókkal kiegészítve, így simán észrevehető hogy nem "félrevezetésről" van szó, hanem csupán tévesztésről.
Saját topikja többnyire azoknak a népszerű lámpáknak nyílt, aminek hazai beszerezhetősége és garanciáztatása stb is elérhető. Tudtommal a Chihiros nem ilyen.
Én az enyémet még csak kipróbáltam, tapasztalatokról nem tudok beszámolni. Elég sokat olvasom a fórumot, ezek alapján azt gondolom, hogy a tapasztalt kertészek még csak mostanság kezdik el használni, hiszen ők azért tapasztaltak, mert már volt másik lámpájuk, nem volt szükségük azt egy bizonytalanra cserélni. Akik nem olyan rég kezdték a kertészkedést, azok előszeretettel bevállalják kedvező ára miatt, de nekik meg nincs igazán összehasonlítási alapjuk, vagy ha van is, az még nem olyan stabil, hogy bizonyos eredményeket/kudarcokat egyértelműen a lámpának tulajdonítsanak (ide sorolom magamat is). Szerintem ezért is nem nyílt még neki saját topik - eddig.
@KoviAti91 Kicsit bátortalanul erősítem meg @Selfedestroyer hozzászólását, hogy próbáld meg használni a keresőt. Remélem engem nem dorgálsz meg, amiért csak ennyit, illetve EZT a linket szólom hozzá a témádhoz ;) aminek nyitó posztjában én is szívesen láttam volna legalább néhány technikai infót, képet - amiket össze lehet ollózni a netről. Illetve a benned felmerült kérdések felsorolását, amikre az adatlapja nem ad választ. Most már ennek a lámpának is van topikja, nem lenne baj ha az ide betérők tudnák, hogy egyáltalán miről is beszélünk, hátha nehézkes nekik is használni a keresőt.
 
Egyébként szerintem jó dolog egy ilyen topic létrejötte és használata. Ha jól emlékszem, a Doctor-nak is van saját topicja. :)
És azért szerintem jó lenne, ha itt egy helyen össze lennének szedve a tapasztalatok.
Akinek van rá kedve, ideje és energiája, az esetleg a korábban, már naplókba leírt saját tapasztalatát bemásolhatná ide, copy-paste módon. Szerintem jót tenne vele. :)
 
Rendben köszi utánanéztem, ezt a legkönnyebb írni ennyi sorral már írhattál is volna róla valamit, azért nem olyan dolgot kérdeztem hogy milyen színhőmérsékletű világítást használjak arra megértettem volna ha ezt írod. A naplókban meg nem szoktak a világításra külön kitérni és nem szándékoztam szétoffolni őket. Világítás témakörben raktam ki a kérdésem, megnéztem és vannak ilyen témák hogy konkrét világítás Pl. Quad vagy Aquasky.
Ha jól tudom van 3 fajta világításuk van a "legolcsóbb" 8000 kelvines, a drágábbak már 7000-res-ek és több wattosak, ki melyiket próbálta jó az olcsóbb verzió is?

Greg már leírta a főbb dolgokat. Azért nem akartam bővebben kifejteni mert legalább 2 de inkább 3 naplóban is volt a lámpáról szó elég részletesen (köztük, az enyémben is) (pl.: https://akvakertesz.hu/threads/huangshan-tiandu-fen.6230/page-16) Nem akartam bunkó lenni :)

Nálam kb 3 hónapja megy egy A-seria. Megvagyok vele elégedve. Max fényerőn tényleg alkalmas akár tojás sütésre :) Ezért Én visszavettem az erejéből és így az algákkal is jobban kijövök. Ár/érték arányban megéri de sok mindenről le kell mondani (pl.: vörös növények) Versenyzéshez kevés de egy otthoni akár high-tech megvilágítását megoldja ;)

Ja és ettől függetlenül is érdemes figyelni ezt a versenyt: https://www.facebook.com/AquascaperClubThailand/?fref=ts
Itt is használják ezt a lámpát bár ahogy mondtam, van mit nézni ezen kívül is :)
 
Az A szériáról 88-as CRI-t írnak, ami szerintem nem olyan rossz. Nyilván felesleges egy ADA, vagy ATI lámpához méregetnünk, ahogy az is tény, hogy nem kell 800e egy high akva felépítéséhez. Elvileg hétfőn érkezik hozzám a 801-es. Ha baba, akkor rendelek még egyet és írok is róla valamit.
 
Jó oké egy kicsit "túlreagáltam" a dolgot. Más fórumokon állandóan ezt olvasom, hogy keress meg Google a barátod, és amikor megláttam ezt itt az Akvakertészeten, elpattant a cérna :D Sajnálom ne haragudjatok. Kerestem a keresővel, de csak a Doctorra találtam rá, lehet nem tudom használni normálisan, de ettől még lehet válaszolni, mert szerintem nem hülye kérdést tettem fel. Vagy a válasz után írni, hogy legközelebb keress rá mielőtt kérdezel. Miután a Doctorról találtam témát, meg láttam naplókban a lámpát, bátorkodtam csinálni neki egyet.
Jogos felvetés hogy írhatnék bővebben esetleg képet, viszont itt meg én mondom azt hogy Google a barátod :D de pótolni fogom.
A kérdés arra irányult, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen 10ezres kínai csodával foglalkozni mondjuk egy O. Dual 2x24 alternatívaként. Amit kültél linket abból arra következtetek hogy nem :(
 
Utoljára módosított:
Az A szériáról 88-as CRI-t írnak, ami szerintem nem olyan rossz. Nyilván felesleges egy ADA, vagy ATI lámpához méregetnünk, ahogy az is tény, hogy nem kell 800e egy high akva felépítéséhez. Elvileg hétfőn érkezik hozzám a 801-es. Ha baba, akkor rendelek még egyet és írok is róla valamit.

A CRI a spektrummal nem feltétlenül van összefüggésben, két különböző dologról van szó. Egy CRI: 88-as LED-nek és egy CRI: 88-as T5-nek lehet eltérő spektruma. Sőt, két 6500K-es T5-nek sem feltétlenül egyforma a spektruma, lehet például merőben különböző is.
 
Nálam azért nem került még bevetésre, mert a bútorhoz anno építettem egy állítható magasságú ledszalagos (8520, 7020) lámpát. A lámpa lefedi a teljes akvárium területét (45x30), kb 15 cm-ről világítottam. Ezzel már van tapasztalatom, bevált, most is az van az akvárium fölött. Nem régi indítású az akvárium, poralga jelentkezett. A kövek csúcsai majdnem a vízfelszínig nyúlnak, főleg itt a magasabb pontokon támadt a GSA. Mikor kipróbálásra felraktam az A451 lámpát, a poralga rohamtempóra váltott a közeli erős fénynek köszönhetően. Így levettem és az eredeti lámpámon emeltem picit, azóta visszahúzódott. Ez az első kicsi akváriumom, óvatosabb vagyok. De hamarosan új bútor lesz, be fogom vetni a Chihirost. Szerintem egymagában is elbírna a 40 l akváriummal. A mostani lámpám szerintem 1,5 "Chihirosnyit" tud :) De lehet én is megpróbálkozom majd egy kicsit tempósabb módszerrel, így előre beszerzek még egy példányt én is.

A kérdés arra irányult, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen 10ezres kínai csodával foglalkozni mondjuk egy Quad 2x24 alternatívaként. Amit kültél linket abból arra következtetek hogy nem

Egyikkel sincs tapasztalatom!, de én megkockáztatnám, hogy egy Dual-nál (2csöves;)) többet tud és 2 db belőle simán odaver egy Quad-nak is fényerőben.

Kizárólag a szememre hagyatkozva én úgy láttam, ennél a lámpánál a hatalmas fényerő csak a ledek közelében érzékelhető, távolabb már eloszlik egyenletesen (persze ez is sok még), míg a fénycsövesnél jobban eloszlik egyenletessé a fény. Ezért picit tartok tőle, hogy magasságállítás lehetősége nélkül milyen lesz vízfelszínig épített akváriumot nevelni alatta, de aki ezen nevelkedik, annak sima :) És csak azért sem veszek hozzá állítólábat :)
Fentebb amit linkeltem, ott @Trappista mérésekkel is csinált összehasonlítást.
 
Ezt a versenyt linkeltem be én is :D ügyesen ellent mondtam magamnak :facepalm::facepalm:
Tényleg ott volt a link? Nem utólag tetted be azt a bekezdést? :) Bocsi, nem tudom, hogy nem vettem észre.
 
Utoljára módosított:
Na ha már Gergő megidézett, teljesítem egy kívánságotokat, és én is összeszedem, mit tudok jelenleg a család A601-es lámpájáról:

1. a csomag tartalma
- 2 darab 5,5cm magas átlátszó műanyag láb, mely kb. 5 cm magasra emeli a lámpát az akvárium felé
- 2 darab lágy műanyag talp, mely a lámpa talpát az akváriumon tartja (egyszerűsége ellenére egész sikeresen)
- 4 csavar a lábak rögzítésére (ez nagyon praktikus, mert a lámpához külön vehetünk függesztő szettet és drót lábakat is, így könnyedén cserélhető)
- egy egyszerű kis csavarhúzó (ami egyébként igen praktikus, mert valjuk be, az ilyen termékek összeszerelésénél sokszor épp nincs kéznél a saját...)
- egy mini dimmer, mellyel a lámpa ki-be kapcsolható, valamint 7 fokozatban állítható (egyébként a lámpa közvetlenül a tápegységre is köthető ha valaki ki akarja hagyni)
- egy 12V 5A-es tápegység (többen panaszkodnak, hogy enyhén melegedik, de én ezt nem tapasztaltam, pedig nálam kettő van egymáson a szekrényben, sőt a lámpa mellett, nálam az akvárium vezérlőmet, és annak kiegészítőit is az egyik szolgálja ki)
- egy hálózati vezeték (nekünk EU, de rendelhető mással is)
- és természetesen maga a lámpa...

2. a lámpa paraméterei
- 60cm hosszú 6cm széles 1cm magas aluminium lámpatest "kissé" alulméretezett hűtő bordázattal mely miatt a dimmereletlen lámpa az 50C-t is képes elérni
- a 117 5630-as hidegfehér LED a 60cm-ből mindössze 54cm-en van elosztva 3 sorban (egyes helyeken 5730-at írnak, de a led soron 5630 van)
- a gyári számok alapján egy darab ilyen led 29-60 lument tud, ez 3393-7020 lumen lenne, de ezt lemérni nem tudtam, viszont lux meterrel megnéztem (később linkelem)
- a lámpa fogyasztása 39W, színhőmérséklete 8000k

3. saját tapasztalataim, és méréseim:
https://akvakertesz.hu/threads/root-octopus.6166/page-14#post-312765
https://akvakertesz.hu/threads/root-octopus.6166/page-14#post-312909
https://akvakertesz.hu/threads/led-vilagitas.433/page-72#post-331915
 
A CRI a spektrummal nem feltétlenül van összefüggésben, két különböző dologról van szó. Egy CRI: 88-as LED-nek és egy CRI: 88-as T5-nek lehet eltérő spektruma. Sőt, két 6500K-es T5-nek sem feltétlenül egyforma a spektruma, lehet például merőben különböző is.
Ja bocs, persze a cri nem a spektrum, viszont szerintem összefügg a spektrummal: pl erős, de egy színű fénnyel világítasz meg valamit... Milyen lesz a cri? :poop::D! Egyébként sem találok róla ilyen adatot, pedig érdekelne. Simán 5630as ledre van adat pont egy tonna:confused:, de kimondottan erről a lámpáról nem. Írják róla, hogy full-spectrum, ami tudtommal többnyire a 90 feletti cri adattal van összefüggésben, itt mégis 88at írnak. Áh nem vagyok fény spiller. Esetleg @Szabó Henrik jobban hozzá tudna szólni. Egyébként visszatérve a színvisszaadásra én beleszerettem a 8000k körüli fényforrásokba, mármint a hidegfehér fényeknél (a kelvin nem a fény színe) mert atom szép alatta az akva. Főleg a zöld, és ezt T5ös fényforrás alatt lehetetlen úgy kivitelezni, hogy elég fény legyen az akvában:( és itt jön képbe a led, vagy a fémhalogén, mert azokkal lehet(y)
 
Én a héten üzemelem be a 45 centi hosszú E szériás LED451-et, meglátjuk. Gyári specifikáció alapján 2600 lument tol, én tervezem levenni kicsit a teljesítményét.
 
Én a héten üzemelem be a 45 centi hosszú E szériás LED451-et, meglátjuk. Gyári specifikáció alapján 2600 lument tol, én tervezem levenni kicsit a teljesítményét.
Te vagy a második ember, akiről tudok hogy ilyenje van. Az első nem számolt be a tapasztalatairól, bízom benne hogy Te megteszed majd. Vagy legalábbis alátámasztod/cáfolod ezt:
https://www.tapatalk.com/topic/126175-6876

Létezik egy RGB verzió is a sorozatból. A plantedtank-on említették, de jó lenne egy ilyet is látni élőben:
http://www.plantedtank.net/forums/266-hinterfeld-com/1107970-chihiros-rgb-planted-tank.html
 
  • Like
Reactions: TZ
Back
Oldal tetejére