• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Chihiros LED lámpáról tapasztalatok

KoviAti91

Kertész szaki
Páran használjuk itt a fórumon. Ha kicsit utánakeresel találsz több posztot is róluk ;)
Rendben köszi utánanéztem, ezt a legkönnyebb írni ennyi sorral már írhattál is volna róla valamit, azért nem olyan dolgot kérdeztem hogy milyen színhőmérsékletű világítást használjak arra megértettem volna ha ezt írod. A naplókban meg nem szoktak a világításra külön kitérni és nem szándékoztam szétoffolni őket. Világítás témakörben raktam ki a kérdésem, megnéztem és vannak ilyen témák hogy konkrét világítás Pl. Quad vagy Aquasky.
Ha jól tudom van 3 fajta világításuk van a "legolcsóbb" 8000 kelvines, a drágábbak már 7000-res-ek és több wattosak, ki melyiket próbálta jó az olcsóbb verzió is?
 

Greg Filth

VIP kertész
A fórumon legtöbben az A-series lámpát használják, Trappista, Keszalvo, Jopet, bonita23 pl. Egy embernél láttam Chihiros Aquasky szériás lámpát. Tehát többnyire az A szériáról fogsz tapasztalatokat kapni.
Személyes tapasztalatom (még) nincs, de amit eddig leszűrtem, az az, hogy pl. high tech-hez, ha sok fény kell, érdemes 2-t beszerezni, és visszadimmelni, hogy ne melegedjen annyira, így javítva az élettartamán a lámpának.
Az én véleményem: önmagában low tech-hez jó lehet, high tech-hez kettőt használnék az előbb említett módon, illetve ha brutál színes növényeket akarnék, akkor maradnék a fénycsőnél, pl ATI lámpa, mert a spektruma nem teljesen azonos a fénycső spektrumával, így szerintem bár zöld növényekhez tökéletes a Chihiros, bomba színekhez azért durvább lámpára lehet szükség.
De részemről mindez csak emléleti feltevés. :)
 

Jopet

Legenda
@Greg Filth jól látja, valóban keverik páran a fórumon az elnevezést. A Chihiros Aquasky az ADA lámpájának másolata és néhányan így említették a saját A-szériás lámpájukat. De többen írtak róla tapasztalatot is fotókkal kiegészítve, így simán észrevehető hogy nem "félrevezetésről" van szó, hanem csupán tévesztésről.
Saját topikja többnyire azoknak a népszerű lámpáknak nyílt, aminek hazai beszerezhetősége és garanciáztatása stb is elérhető. Tudtommal a Chihiros nem ilyen.
Én az enyémet még csak kipróbáltam, tapasztalatokról nem tudok beszámolni. Elég sokat olvasom a fórumot, ezek alapján azt gondolom, hogy a tapasztalt kertészek még csak mostanság kezdik el használni, hiszen ők azért tapasztaltak, mert már volt másik lámpájuk, nem volt szükségük azt egy bizonytalanra cserélni. Akik nem olyan rég kezdték a kertészkedést, azok előszeretettel bevállalják kedvező ára miatt, de nekik meg nincs igazán összehasonlítási alapjuk, vagy ha van is, az még nem olyan stabil, hogy bizonyos eredményeket/kudarcokat egyértelműen a lámpának tulajdonítsanak (ide sorolom magamat is). Szerintem ezért is nem nyílt még neki saját topik - eddig.
@KoviAti91 Kicsit bátortalanul erősítem meg @Selfedestroyer hozzászólását, hogy próbáld meg használni a keresőt. Remélem engem nem dorgálsz meg, amiért csak ennyit, illetve EZT a linket szólom hozzá a témádhoz ;) aminek nyitó posztjában én is szívesen láttam volna legalább néhány technikai infót, képet - amiket össze lehet ollózni a netről. Illetve a benned felmerült kérdések felsorolását, amikre az adatlapja nem ad választ. Most már ennek a lámpának is van topikja, nem lenne baj ha az ide betérők tudnák, hogy egyáltalán miről is beszélünk, hátha nehézkes nekik is használni a keresőt.
 

Greg Filth

VIP kertész
Egyébként szerintem jó dolog egy ilyen topic létrejötte és használata. Ha jól emlékszem, a Doctor-nak is van saját topicja. :)
És azért szerintem jó lenne, ha itt egy helyen össze lennének szedve a tapasztalatok.
Akinek van rá kedve, ideje és energiája, az esetleg a korábban, már naplókba leírt saját tapasztalatát bemásolhatná ide, copy-paste módon. Szerintem jót tenne vele. :)
 

Selfedestroyer

VIP kertész
Rendben köszi utánanéztem, ezt a legkönnyebb írni ennyi sorral már írhattál is volna róla valamit, azért nem olyan dolgot kérdeztem hogy milyen színhőmérsékletű világítást használjak arra megértettem volna ha ezt írod. A naplókban meg nem szoktak a világításra külön kitérni és nem szándékoztam szétoffolni őket. Világítás témakörben raktam ki a kérdésem, megnéztem és vannak ilyen témák hogy konkrét világítás Pl. Quad vagy Aquasky.
Ha jól tudom van 3 fajta világításuk van a "legolcsóbb" 8000 kelvines, a drágábbak már 7000-res-ek és több wattosak, ki melyiket próbálta jó az olcsóbb verzió is?
Greg már leírta a főbb dolgokat. Azért nem akartam bővebben kifejteni mert legalább 2 de inkább 3 naplóban is volt a lámpáról szó elég részletesen (köztük, az enyémben is) (pl.: https://akvakertesz.hu/threads/huangshan-tiandu-fen.6230/page-16) Nem akartam bunkó lenni :)

Nálam kb 3 hónapja megy egy A-seria. Megvagyok vele elégedve. Max fényerőn tényleg alkalmas akár tojás sütésre :) Ezért Én visszavettem az erejéből és így az algákkal is jobban kijövök. Ár/érték arányban megéri de sok mindenről le kell mondani (pl.: vörös növények) Versenyzéshez kevés de egy otthoni akár high-tech megvilágítását megoldja ;)

Ja és ettől függetlenül is érdemes figyelni ezt a versenyt: https://www.facebook.com/AquascaperClubThailand/?fref=ts
Itt is használják ezt a lámpát bár ahogy mondtam, van mit nézni ezen kívül is :)
 

xspirit

VIP kertész
Az A szériáról 88-as CRI-t írnak, ami szerintem nem olyan rossz. Nyilván felesleges egy ADA, vagy ATI lámpához méregetnünk, ahogy az is tény, hogy nem kell 800e egy high akva felépítéséhez. Elvileg hétfőn érkezik hozzám a 801-es. Ha baba, akkor rendelek még egyet és írok is róla valamit.
 

KoviAti91

Kertész szaki
Jó oké egy kicsit "túlreagáltam" a dolgot. Más fórumokon állandóan ezt olvasom, hogy keress meg Google a barátod, és amikor megláttam ezt itt az Akvakertészeten, elpattant a cérna :D Sajnálom ne haragudjatok. Kerestem a keresővel, de csak a Doctorra találtam rá, lehet nem tudom használni normálisan, de ettől még lehet válaszolni, mert szerintem nem hülye kérdést tettem fel. Vagy a válasz után írni, hogy legközelebb keress rá mielőtt kérdezel. Miután a Doctorról találtam témát, meg láttam naplókban a lámpát, bátorkodtam csinálni neki egyet.
Jogos felvetés hogy írhatnék bővebben esetleg képet, viszont itt meg én mondom azt hogy Google a barátod :D de pótolni fogom.
A kérdés arra irányult, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen 10ezres kínai csodával foglalkozni mondjuk egy O. Dual 2x24 alternatívaként. Amit kültél linket abból arra következtetek hogy nem :(
 
Utoljára módosított:

Greg Filth

VIP kertész
Az A szériáról 88-as CRI-t írnak, ami szerintem nem olyan rossz. Nyilván felesleges egy ADA, vagy ATI lámpához méregetnünk, ahogy az is tény, hogy nem kell 800e egy high akva felépítéséhez. Elvileg hétfőn érkezik hozzám a 801-es. Ha baba, akkor rendelek még egyet és írok is róla valamit.
A CRI a spektrummal nem feltétlenül van összefüggésben, két különböző dologról van szó. Egy CRI: 88-as LED-nek és egy CRI: 88-as T5-nek lehet eltérő spektruma. Sőt, két 6500K-es T5-nek sem feltétlenül egyforma a spektruma, lehet például merőben különböző is.
 

Jopet

Legenda
Nálam azért nem került még bevetésre, mert a bútorhoz anno építettem egy állítható magasságú ledszalagos (8520, 7020) lámpát. A lámpa lefedi a teljes akvárium területét (45x30), kb 15 cm-ről világítottam. Ezzel már van tapasztalatom, bevált, most is az van az akvárium fölött. Nem régi indítású az akvárium, poralga jelentkezett. A kövek csúcsai majdnem a vízfelszínig nyúlnak, főleg itt a magasabb pontokon támadt a GSA. Mikor kipróbálásra felraktam az A451 lámpát, a poralga rohamtempóra váltott a közeli erős fénynek köszönhetően. Így levettem és az eredeti lámpámon emeltem picit, azóta visszahúzódott. Ez az első kicsi akváriumom, óvatosabb vagyok. De hamarosan új bútor lesz, be fogom vetni a Chihirost. Szerintem egymagában is elbírna a 40 l akváriummal. A mostani lámpám szerintem 1,5 "Chihirosnyit" tud :) De lehet én is megpróbálkozom majd egy kicsit tempósabb módszerrel, így előre beszerzek még egy példányt én is.

A kérdés arra irányult, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen 10ezres kínai csodával foglalkozni mondjuk egy Quad 2x24 alternatívaként. Amit kültél linket abból arra következtetek hogy nem
Egyikkel sincs tapasztalatom!, de én megkockáztatnám, hogy egy Dual-nál (2csöves;)) többet tud és 2 db belőle simán odaver egy Quad-nak is fényerőben.

Kizárólag a szememre hagyatkozva én úgy láttam, ennél a lámpánál a hatalmas fényerő csak a ledek közelében érzékelhető, távolabb már eloszlik egyenletesen (persze ez is sok még), míg a fénycsövesnél jobban eloszlik egyenletessé a fény. Ezért picit tartok tőle, hogy magasságállítás lehetősége nélkül milyen lesz vízfelszínig épített akváriumot nevelni alatta, de aki ezen nevelkedik, annak sima :) És csak azért sem veszek hozzá állítólábat :)
Fentebb amit linkeltem, ott @Trappista mérésekkel is csinált összehasonlítást.
 

Trappista

Legenda
Na ha már Gergő megidézett, teljesítem egy kívánságotokat, és én is összeszedem, mit tudok jelenleg a család A601-es lámpájáról:

1. a csomag tartalma
- 2 darab 5,5cm magas átlátszó műanyag láb, mely kb. 5 cm magasra emeli a lámpát az akvárium felé
- 2 darab lágy műanyag talp, mely a lámpa talpát az akváriumon tartja (egyszerűsége ellenére egész sikeresen)
- 4 csavar a lábak rögzítésére (ez nagyon praktikus, mert a lámpához külön vehetünk függesztő szettet és drót lábakat is, így könnyedén cserélhető)
- egy egyszerű kis csavarhúzó (ami egyébként igen praktikus, mert valjuk be, az ilyen termékek összeszerelésénél sokszor épp nincs kéznél a saját...)
- egy mini dimmer, mellyel a lámpa ki-be kapcsolható, valamint 7 fokozatban állítható (egyébként a lámpa közvetlenül a tápegységre is köthető ha valaki ki akarja hagyni)
- egy 12V 5A-es tápegység (többen panaszkodnak, hogy enyhén melegedik, de én ezt nem tapasztaltam, pedig nálam kettő van egymáson a szekrényben, sőt a lámpa mellett, nálam az akvárium vezérlőmet, és annak kiegészítőit is az egyik szolgálja ki)
- egy hálózati vezeték (nekünk EU, de rendelhető mással is)
- és természetesen maga a lámpa...

2. a lámpa paraméterei
- 60cm hosszú 6cm széles 1cm magas aluminium lámpatest "kissé" alulméretezett hűtő bordázattal mely miatt a dimmereletlen lámpa az 50C-t is képes elérni
- a 117 5630-as hidegfehér LED a 60cm-ből mindössze 54cm-en van elosztva 3 sorban (egyes helyeken 5730-at írnak, de a led soron 5630 van)
- a gyári számok alapján egy darab ilyen led 29-60 lument tud, ez 3393-7020 lumen lenne, de ezt lemérni nem tudtam, viszont lux meterrel megnéztem (később linkelem)
- a lámpa fogyasztása 39W, színhőmérséklete 8000k

3. saját tapasztalataim, és méréseim:
https://akvakertesz.hu/threads/root-octopus.6166/page-14#post-312765
https://akvakertesz.hu/threads/root-octopus.6166/page-14#post-312909
https://akvakertesz.hu/threads/led-vilagitas.433/page-72#post-331915
 

xspirit

VIP kertész
A CRI a spektrummal nem feltétlenül van összefüggésben, két különböző dologról van szó. Egy CRI: 88-as LED-nek és egy CRI: 88-as T5-nek lehet eltérő spektruma. Sőt, két 6500K-es T5-nek sem feltétlenül egyforma a spektruma, lehet például merőben különböző is.
Ja bocs, persze a cri nem a spektrum, viszont szerintem összefügg a spektrummal: pl erős, de egy színű fénnyel világítasz meg valamit... Milyen lesz a cri? :poop::D! Egyébként sem találok róla ilyen adatot, pedig érdekelne. Simán 5630as ledre van adat pont egy tonna:confused:, de kimondottan erről a lámpáról nem. Írják róla, hogy full-spectrum, ami tudtommal többnyire a 90 feletti cri adattal van összefüggésben, itt mégis 88at írnak. Áh nem vagyok fény spiller. Esetleg @Szabó Henrik jobban hozzá tudna szólni. Egyébként visszatérve a színvisszaadásra én beleszerettem a 8000k körüli fényforrásokba, mármint a hidegfehér fényeknél (a kelvin nem a fény színe) mert atom szép alatta az akva. Főleg a zöld, és ezt T5ös fényforrás alatt lehetetlen úgy kivitelezni, hogy elég fény legyen az akvában:( és itt jön képbe a led, vagy a fémhalogén, mert azokkal lehet(y)
 

Etele

Legenda
Én a héten üzemelem be a 45 centi hosszú E szériás LED451-et, meglátjuk. Gyári specifikáció alapján 2600 lument tol, én tervezem levenni kicsit a teljesítményét.
 

Jopet

Legenda
Én a héten üzemelem be a 45 centi hosszú E szériás LED451-et, meglátjuk. Gyári specifikáció alapján 2600 lument tol, én tervezem levenni kicsit a teljesítményét.
Te vagy a második ember, akiről tudok hogy ilyenje van. Az első nem számolt be a tapasztalatairól, bízom benne hogy Te megteszed majd. Vagy legalábbis alátámasztod/cáfolod ezt:
https://www.tapatalk.com/topic/126175-6876

Létezik egy RGB verzió is a sorozatból. A plantedtank-on említették, de jó lenne egy ilyet is látni élőben:
http://www.plantedtank.net/forums/266-hinterfeld-com/1107970-chihiros-rgb-planted-tank.html
 
  • Like
Reactions: TZ
Oldal tetejére