• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Birth of nature

abelszilard

Kertész szaki
Sziasztok!

Nos igaz egy ideje elindult már az akváriumom, de szeretnék nyitni egy naplót neki, mert úgy gondolom most indult be benne az élet, el is mesélem miért, de előbb jöjjön a születés története.

Az egész úgy kezdődött, hogy amint a bemutatkozómban is írtam, egy kicsi hányatott sorsú akvárium után lett egy 200l-es vegyes akvárium. Nem volt benne semmi különös, semmi különleges növény, csak az ami az igen kemény csapvízben megmaradt. Halakból is olyanok amik szintén jól bírják az efféle strapát. Az akvárium összerakásakor találáltam rá a GA-ra és erre a fórumra is és olvasgatva egyre jött a késztetés hogy nekem is kell egy növényes akvárium, így hát szert is tettem egy egyszerű kis szettre, méghozzá egy 20 literes Dennerle NanoCube Complete Plus-ra.

Technika
Akvárium: 25*25*30 nano (18,7 l)
Azűrés: Dennerle nano sarokszűrő (150 l/h)
Világítás: Nano lámpa 11W

Talaj
Nano Deponit Mix
Nano garnéla aljzat Sulawesi Black

Dekor
Megkövesedett fa
Red Moor fa

Tápozás
Seachem Flourish hetente 2*0,5ml
Seachem Flourish Excel naponta 0,5ml

Növények
Staurogyne Repens
Rotala Indica
Marcilea 'Crenata'
Micranthemum 'Monte Carlo'
Anubias Nana Mini
Cryptocoryne Parva

Karbantartó személyzet
Amanok és Otok

A szett tartalmazott egy statikusan tapadó fekete háttérfóliát, egy puha alátétet és egy levehető üvegtetőt, ezeket használatba is vettem a rendeltetésüknek megfelelően.

Indításkor csináltam pár fényképet, de normális gép hiánya miatt csak telefonnal és ezek sajnos nem lettek valami jók, pláne hogy este 11-re készültem el, januárban ilyenkor már nincs természetes fény és ez látszik is a képek minőségén.

A növények és a dekor elhelyezéséhez rajzot készítettem. Ez sokat segített menet közben is és nagyon hasznos a későbbiekre nézve, mivel így nem felejtem el milyen növényeim vannak és hogy mit hova ültettem. Ebbe a Sulawesi-be elég könnyű ültetni, igaz nem agyagos talaj, de nekem bejött.

Direkt választottam ilyen kicsi akváriumot, mondván viszonylag könnyű lesz rendezgetni és mégsem olyan érzékeny mint egy 10 literes. Amúgy a 20 liter megnevezés a nevében csalóka, mert kiszámolva a következők vannak. A 25*25*30 az a külső mérete, és 4 mm üvegvastagsággal számolva + a lekerekített front miatt számoljunk 5 mm-rel, akkor a belső netto méret a következő: 24*24*29,5. Ha leszámoljuk azt hogy a felső 1,5cm-n nincs víz és az aljzat átlagban 6 cm, akkor a víz által kihasznált hely pontosan 24*24*22 marad, amiből még lejönnek a dekorok, belső szűrő, stb, ez legyen mondjuk 2 liter. Így a kapott vízzel kitöltött űrtartalom hozzávetőlegesen 12-13 liter. Feltöltéskor észrevettem hogy az aljzatba azért beszivárog pár liter víz, így valójában 14-15 liternyi víz van az üvegben. Mi a helyzet ilyenkor a tápokkal és az Excel-lel? Én bevallom hogy 20 literre számolok, így is művészet betartani a fél mililitert...

Visszakanyarodva az akvárium indítására, az első héten naponta lecseréltem a víz 50%-át, jobban mondva naponta kb 8 liter pihentett vizet (1 vödör) amit Easy Life FFM-mel kezeltem. Második héten már csak kétnaponta cseréltem, harmadik héten meg már csak összesen kétszer. A leszívott víz kicsit furcsa sárgás volt, talán huminsavak, de talán a fa mállott kicsit, ezt időközben rendesen vastagon belepte a jól ismert penésszerű képzödmény ami legelő személyzet híján kicsit elburjánzott. Ekkoriban figyeltem fel arra a tényre is hogy minttha kezdenék algásodni. Jött a barna, némi ecset és agancs is. Örömöm kirobbanó volt, algákkal senki se szeret küzdeni, így megkezdtem az Excellel történő helyi kezelést (ez a folyamat a mai napig is tart). Közben elgondolkoztam a tápozáson és rájöttem hogy bizony ezt elszúrtam, mert a vasban amúgy is gazdag Flourish-t heti két alkalom helyett naponta adagoltam, minden nap 0,5 milit. Ekkor lett világos hogy a hunyó én vagyok és meg kellene tanulnom olvasni...

A harmadik hét végére emiatt a kezdődő algásodásra gondoltam jöhetne a brigád, így mértem pár értéket és az jött le, hogy az akvárium beindult, a szűrés megfelelő, vízminőség megfelelő és jöhetnek az amanok és az otok hogy rendet vágjanak az alga között. 5 amano és 3 oto költözött be, de ezek a garnélák valóban szökdösnek, így tettek nálam is. Mikor a hiányuk feltűnt ( két nap múlva ), a szettben levő tető rákerült az akvára. Szerencsére így is szellős, körben végig a peremnél jár a levegő, emiatt csak nagyon kicsit lesz párás pár helyen.

Az első hónap végétől a második végéig algairtással ment el az idő és furamód a növények nem nőttek túl sokat, alga ide, alga oda, nem létezik hogy kb 1 cm-t nőnek ezek a betelepítést követő második hónap végére. Amin viszont csodálkoztam, hogy a Marcilea crenata és a Micranthemum Monte Carlo teljesen elterjedt a talajon, bár szépnek annyira nem volt szép, kicsit barnás árnyalatú volt.

Olvasgatva a fórumot és látva az akvát rájöttem hogy valami nincs rendben. Több dologra is tippeltem egyből. Ugyebár nem volt CO2 és a víz is csapvíz. Székesfehérváron a csapból ami folyik az a földet érve kivési magának az utat. gH 28, kH 18, PH a 8-at verdesi alulról. Ígyhát vettem teszteket, sajnos mifelénk csak Serat kapni, de a semminél több, megerősítette bennem a gondolatot, hogy igen, mivel az akváriumba én is csapvizet töltök, ezen értékek ott is pontosan ennyik. Ez így nem jó....

Arra gondoltam, hogy ha már elindultam a lejtőn, akkor meglököm magam hogy rendes sebességgel zuhanjak a mélybe. Elhatároztam hogy kell CO2 és lágy víz. Bogarásztam a webshopot hogy melyik RO készülék kell nekem amikor egyik kollégám megállt mellettem és megkérdezte hogy RO készüléket akarok venni? Kiderült kicsit több mint 1 éve vett magának egyet, de nem szerelte be, sőt ki se bontotta. Sikerült jó áron megvennem tőle, pár nap múlva már lágyítottam is a vizet, majd elkezdtem ezzel csinálni a vízcserét. Az előállított RO víz 2 gH-val és 1 kH-val rendelkezett, pár csere után elértem a kívánt értékeket, most 8gH és 4kH van, visszasózásra Seachem Replenish-t használok. Mivel folyékony, könnyű kimérni, még ilyen kicsi mennyiségben is. Mikor a víz beállt a megfelelő értékekre (cirka 2 hét), egyből feltűntek az új szép zöld húsos levelek. A különbség eget verő, egyértelmű hogy ha lehet és ha ilyen kemény a víz, akkor lágyíts ha van rá lehetőséged.

A következő beruházás egy magasnyomású CO2 rendszer lett, ezt pár napja üzemeltem be. 5kg-os palack, GreenWorks nyomáscsökkentő+mágnesszelep, ada visszafolyásgátló, dennerle buborékszámláló és egy Japán nano diffúzor, a magas nyakú. Meglepetés volt a porlasztási minősége, mert szinte tökéletesnek mondanám. Kettőt is vettem egyből hogy amíg az egyik ázik a Superge-ben ( vagy ha eltöröm...), addig a másik dolgozik. Igaz használat előtt rendesen átöblítettem mindkettőt, de majd az idő megmondja hányadik nap után jönnek a nagyobb bubik. Jelenleg kereken 30 bpm-mel megy. Kicsit játszani kellett a tűszeleppel, mert a 30 bubi azt jelenti hogy éppenhogy ki van nyitva, viszont mivel a nyitáshoz nagyobb erő kell, az elején párszor megszaladt a gáz, szerencsére mindenki túlélte. DC-t tegnap átpakoltam, mert a 4kH mellett a PH 6,6-6,8 körül van, ami a táblázat szerint jó, sőt az ajánlott maxot verdesi, de a DC kék volt. Az új helyen viszont kellemes lime zöld lett mire a munkából hazaértem, érztem hogy nem szabad jobban megnyitni a csapot.

A megváltozott körülmények között úgy látom a garnélák és az otok is szemlátomást jobban érzik magukat. A növények meg talán elkezdenek megszépülni és közös erővel legyűrjük az algát.

Igaz ez nem az első akváriumom, de az első növényesem és mind hiába, párszor sikerült mellényúlnyom. A údonsült nano kocka ettől függetlenül sok örömet okoz és szeretem nézni ahogy a lakók mindennapos dolgaikkal foglalatoskodnak.

Ahogy időm engedi és lesz mit, márpedig remélem most hogy lágy a víz és elindult a CO2, beindul a növények élete és elindulhat a kertészkedés.
 
A mindenre kiterjedő beszámolódat jó volt olvasni, kellően felcsigáztál minket úgyhogy várjuk a képeket ahogy @ZoleeG kolléga is írta.:)
 
Sajnos jött a következő lecke a hét elején amikor feltűnt hogy az amanok nagyon bújkálnak és nem nagyon algáznak. Végiggondolva az RO víz mellé a GH+ az kevés, kellenek olyan dolgok is a vízbe amit az RO készülék kiszűr. Elmentem az összes boltba a városban keresni ásványi anyagokat a garnéláknak, de csak egy állatos üzletlánc boltjában találtam egyféle dolgot, méghozzá a biotopol c-t, ami garnélás adalékokkal megspékelt vízkezelő. Sajnos mire hazaértem, két amanom eltávozott. Reggelre meglett az eredménye a cuccnak, a garnélák vedlettek és algáztak bőszen.
 
Rég írtam, de most igyekszem pótolni az elmúlt másfél hónap eseményeit.
Ahogy a napló neve is mondja, a természet folyamatosan születőben, ez leginkább alga formájában valósul meg, de pánikra még azért nem ad okot. @Etele , köszönöm a tippet, be is szereztem pár hasonló készítményt, garnélák látszólag szeretik, kedvük is jobb, elpusztulási arány is igencsak megfelelőre javult, már nincs ilyen szerencsére. Amit megfigyeltem hogy mindennek ellenére így is bujkálnak a garnélák durván 2 napot minden vízcsere után, ami azért kedvezőtlen, mert heti két vízcserénél ez már több mint a hét fele. Amikor dolgoznak az amanok, látni hogy fogy az alga, de ilyen sok szieszta mellett nem látványos a fogyás. Lehet átváltok heti 1 vízcserére, most kezdődött a próbahét.

Történt némi változás is a felszerelésben és a növényekben is. A szettben található 11W-os lámpát lecseréltem egy Scapers Light lámpára. A lámpa nagyon tetszik, eleinte fura volt a 8000K, de 1 hét alatt hozzászoktam. A lámpa bekerülése kalandos volt, mert amit először a futár kihozott, annak a trafójából a kapcsoló kapásból kiesett, pontosabban a zacskóból már darabokban hullott ki, valami probléma lehetett a múanyag minőségével vagy nem tudom pontosan, de nem is ez a lényeg, maximális respect a GA kollégáknak akik alkalom adtán futáron keresztül cserélték a hibás lámpát (egybeszerelt az egész, nem lehetett csak a trafót cserélni....). A lámpa azóta is csodás fényével az akváriumot teljes mélységében megvilágítja, ezzel növésre ösztönözve a növényeket.

Hát mit is mondjak a növésről. Mióta összeraktam az akvát, most tapasztaltam meg igazán milyen amikor nőnek a növények. Kezdetben volt kemény víz (18kh, 28gh) 11W világítással, aztán jött a lágy víz, ettől a levelek rendesen ki tudtak fejlődni, nem voltak torzak, majd jött a nagynyomású CO2, ekkor szépen kizöldültek a növények és beindult némi növekedés is, de most hogy a fény a duplájára nőtt, a Rotala Indica teteje vöröses lett, a Staurogyne Repens is látványosan tör felfelé és oldalra is, ezeket a lámpa bekerülés óta vágni is kellett. Az Anubias Nana Mini viszont egyre jobban algásodik. Tudom ez a növény inkább árnyékba való, át is tettem belőle egy vegyes low-tech akváriumba és ott mintha jobban érezné magát 40cm mélyen a vízfelszíntől, lehet átmegy a maradék is. A helyét - fához van kötözve - lassan amúgyis átveszi az Micranthemum 'Monte Carlo', felfutott a fára és egész tetszetős. Háttérbe bekerült egy Tropica Hygrophila Polysperma Rosanervig, nő mint a gomba. Eleinte felmére oldalra mekkora helye van, le is küldött volna pár gyökeret 15 cm magasból, de ott levágtam és a levágott részt viszaültettem, bokrosodjon csak. Rózsaszínes árnyalatával nagyon jó kontrasztot kölcsönöz a képnek. Az erősebb világítás miatt a dekoráció kicsit bezöldült. Kivenni nem tudom a köveket és a fát, de sikálgatom, illetve a napi Excel-t ezen felületek közvetlenül kapják. És itt a gond hogy a garnélák és oto-k szégyellősek kicsit, ezért ritkítanám a vízcserét, de akkor lehet ellep az alga.... Na ez majd még kiforrja magát.

A megnövekedett igények miatt a tápozáson is változtattam kicsit. Ezt az akvát a Seachem termékeivel tápozom. Eddig Flourish ment, de elkezdtem adagolni Trace-t is, illetve megy a Nitrogen, a Potassium és a Phosphorus is a gyártó oldalán található Seachem Planted Aquarium Dosing Calendar szerint, illetve majdnem eszerint, mert a heti két vízcsere miatt kicsit megbabráltam a rendszert, alapjában véve napi adagolás mellett a heti szisztémából félhetit találtam ki. Ez is tesztelés alatt kb 2 hete. Eddig csak Flourish ment, de mintha kevesebb alga képződne ezzel a módszerrel, de mint említettem még tesztelem.

A meleg miatt került az akváriumra egy hűtő is. Feladatát ellátja, talán egy kicsit hangos és kicsit ingadozik a ventilátor fordulatszáma. Mikor a vízben található érzékelő eléri a beállított hőmérsékletet, a hűtés bekapcsol és a kisebb fokozat is elég hogy lehűtse a vizet. Kb 10 percig ment és durván egy óra múlva kapcsolt be újra. A szobában ekkor 24 fok volt, a ventillátort 25 fokra állítottam. Az új fényágyú mellett ez elégnek bizonyult ahhoz hogy a víz hőfoka ne menjen 25 fölé, teljesen meg vagyok elégedve a termékkel. Remélem a nagy nyári melegben is segíti majd kicsiny víz alatti világom életútját.

Most hogy ennyi minden változott, rádöbbentem hogy ami késik nem múlik.... a belső szűrő bizony nem elég, még akkor se ha nincs mérhető probléma (csak látható :) ), de a dekorációra és az üvegre lerakódott zöldes réteg nem ezt mondja. Kellene egy külső normális szűrő. A másik akváriumom alatt egy Eheim 2426 van ami csücskösen ugyan de ellátja a feladatát egy vegyes és nem növényre szakosodott akvárium alatt. Emiatt továbbra is maradnék az Eheim-nél és kipróbálnám a prof szériát némi Purigennel megspékelve. A gond ott kezdődik hogy szerintem a legkisebb 2271 is túl nagy lenne ehhez az alig 20 literes kocka alakú üveghez. Egyelőre tervezési fázisban vagyok, még semmi sincs eldöntve. Ti mit javasolnátok?

Köszönöm hogy benéztél !!
 
Rég írtam, de most igyekszem pótolni az elmúlt másfél hónap eseményeit.
Ahogy a napló neve is mondja, a természet folyamatosan születőben, ez leginkább alga formájában valósul meg, de pánikra még azért nem ad okot. @Etele , köszönöm a tippet, be is szereztem pár hasonló készítményt, garnélák látszólag szeretik, kedvük is jobb, elpusztulási arány is igencsak megfelelőre javult, már nincs ilyen szerencsére. Amit megfigyeltem hogy mindennek ellenére így is bujkálnak a garnélák durván 2 napot minden vízcsere után, ami azért kedvezőtlen, mert heti két vízcserénél ez már több mint a hét fele. Amikor dolgoznak az amanok, látni hogy fogy az alga, de ilyen sok szieszta mellett nem látványos a fogyás. Lehet átváltok heti 1 vízcserére, most kezdődött a próbahét.

Történt némi változás is a felszerelésben és a növényekben is. A szettben található 11W-os lámpát lecseréltem egy Scapers Light lámpára. A lámpa nagyon tetszik, eleinte fura volt a 8000K, de 1 hét alatt hozzászoktam. A lámpa bekerülése kalandos volt, mert amit először a futár kihozott, annak a trafójából a kapcsoló kapásból kiesett, pontosabban a zacskóból már darabokban hullott ki, valami probléma lehetett a múanyag minőségével vagy nem tudom pontosan, de nem is ez a lényeg, maximális respect a GA kollégáknak akik alkalom adtán futáron keresztül cserélték a hibás lámpát (egybeszerelt az egész, nem lehetett csak a trafót cserélni....). A lámpa azóta is csodás fényével az akváriumot teljes mélységében megvilágítja, ezzel növésre ösztönözve a növényeket.

Hát mit is mondjak a növésről. Mióta összeraktam az akvát, most tapasztaltam meg igazán milyen amikor nőnek a növények. Kezdetben volt kemény víz (18kh, 28gh) 11W világítással, aztán jött a lágy víz, ettől a levelek rendesen ki tudtak fejlődni, nem voltak torzak, majd jött a nagynyomású CO2, ekkor szépen kizöldültek a növények és beindult némi növekedés is, de most hogy a fény a duplájára nőtt, a Rotala Indica teteje vöröses lett, a Staurogyne Repens is látványosan tör felfelé és oldalra is, ezeket a lámpa bekerülés óta vágni is kellett. Az Anubias Nana Mini viszont egyre jobban algásodik. Tudom ez a növény inkább árnyékba való, át is tettem belőle egy vegyes low-tech akváriumba és ott mintha jobban érezné magát 40cm mélyen a vízfelszíntől, lehet átmegy a maradék is. A helyét - fához van kötözve - lassan amúgyis átveszi az Micranthemum 'Monte Carlo', felfutott a fára és egész tetszetős. Háttérbe bekerült egy Tropica Hygrophila Polysperma Rosanervig, nő mint a gomba. Eleinte felmére oldalra mekkora helye van, le is küldött volna pár gyökeret 15 cm magasból, de ott levágtam és a levágott részt viszaültettem, bokrosodjon csak. Rózsaszínes árnyalatával nagyon jó kontrasztot kölcsönöz a képnek. Az erősebb világítás miatt a dekoráció kicsit bezöldült. Kivenni nem tudom a köveket és a fát, de sikálgatom, illetve a napi Excel-t ezen felületek közvetlenül kapják. És itt a gond hogy a garnélák és oto-k szégyellősek kicsit, ezért ritkítanám a vízcserét, de akkor lehet ellep az alga.... Na ez majd még kiforrja magát.

A megnövekedett igények miatt a tápozáson is változtattam kicsit. Ezt az akvát a Seachem termékeivel tápozom. Eddig Flourish ment, de elkezdtem adagolni Trace-t is, illetve megy a Nitrogen, a Potassium és a Phosphorus is a gyártó oldalán található Seachem Planted Aquarium Dosing Calendar szerint, illetve majdnem eszerint, mert a heti két vízcsere miatt kicsit megbabráltam a rendszert, alapjában véve napi adagolás mellett a heti szisztémából félhetit találtam ki. Ez is tesztelés alatt kb 2 hete. Eddig csak Flourish ment, de mintha kevesebb alga képződne ezzel a módszerrel, de mint említettem még tesztelem.

A meleg miatt került az akváriumra egy hűtő is. Feladatát ellátja, talán egy kicsit hangos és kicsit ingadozik a ventilátor fordulatszáma. Mikor a vízben található érzékelő eléri a beállított hőmérsékletet, a hűtés bekapcsol és a kisebb fokozat is elég hogy lehűtse a vizet. Kb 10 percig ment és durván egy óra múlva kapcsolt be újra. A szobában ekkor 24 fok volt, a ventillátort 25 fokra állítottam. Az új fényágyú mellett ez elégnek bizonyult ahhoz hogy a víz hőfoka ne menjen 25 fölé, teljesen meg vagyok elégedve a termékkel. Remélem a nagy nyári melegben is segíti majd kicsiny víz alatti világom életútját.

Most hogy ennyi minden változott, rádöbbentem hogy ami késik nem múlik.... a belső szűrő bizony nem elég, még akkor se ha nincs mérhető probléma (csak látható :) ), de a dekorációra és az üvegre lerakódott zöldes réteg nem ezt mondja. Kellene egy külső normális szűrő. A másik akváriumom alatt egy Eheim 2426 van ami csücskösen ugyan de ellátja a feladatát egy vegyes és nem növényre szakosodott akvárium alatt. Emiatt továbbra is maradnék az Eheim-nél és kipróbálnám a prof szériát némi Purigennel megspékelve. A gond ott kezdődik hogy szerintem a legkisebb 2271 is túl nagy lenne ehhez az alig 20 literes kocka alakú üveghez. Egyelőre tervezési fázisban vagyok, még semmi sincs eldöntve. Ti mit javasolnátok?

Köszönöm hogy benéztél !!
Szia! Egy 2211-es vagy 2213-as a Eheim Classic szériából nem lenne megfelelő ekkora méretre?
 
Szia Szabolcs,
Valójában igazad van, csak már régóta fáj a fogam egy prof eheim szűrőre. Tudom, ez legyen az én bajom :D . Ha már Eheim Classic, akkor miért nem eXperience vagy Ecco? Aztán az is benne van hogy a másik akvához eXperience van, ehhez meg valami jobbat szerernék.
Nyílván sok előnye van a prof szériának, én is egy prof 3-as szűrőt használok, de összességében ha figyelembe veszem, hogy 3-4 havonta kell csak szétszednem, akkor ezeket az előnyöket nem igazán használom ki.
 
Vagy esetleg ha nem csak ehei been gondolkodsz a Hydor prime szűrők sem rosszak szerintem.

Köszönöm szépen az ötleteket, meg fogom vizsgálni a helyzetet. A Hydor szűrővel személyes tapasztalatom nincs, de az eheim exp sorozattal van. A Eheim Classic az ez alatt található és nem szívesen lépnék vissza. Azt nem tudom melyiknek mekkora hangja van, de úgy tudom az eheim prof halkabb mint a Eheim Classic és talán a rotorja is jobb kiképzésű, a vödörje is strapabiztosabb.
 
Szia,

végre volt időm elolvasni a naplódat.
A víz lágyításával én is próbálkoztam a nagy akváriumnál, és nálam is hasonlóan reagáltak rá a rákok, így visszatértem a korábbi folyamathoz. Viszont csak Red Cherry elhullásom volt, az amanok nem fogyatkoztak meg.

Érdekes lesz látni, hogy fejlődik a két akvárium, hiszen lecserélted a lámpát, külső szűrő is tervbe van, illetve CO2 adagolás és RO vízzel cserélsz vizet, míg a mienk egyszerűen csak az alapszettben található technikával üzemel.

A hétvégén meg tudtam nézni, illetve be kerültek az állatok a mienkbe is. Beszámolót és képeket ma este teszek fel.
 
Megvan a külső szűrő, beüzemeltem pár órája... Végül egy ADA ES-300 lett. Hát elég masszív egy felépítmény, egyszerűen nincs mi elromoljon rajta. A hozzácsomagolt üvegek nagyon kecsesek és egyáltalán nem kavar akkora örvényt mint gondoltam, hála a Spin-nek. Lehet így is picit sok 20 literre, de ez majd kiderül. Szűrőközegnek Matrix került bele, rá egy réteg perlon amire ment még Seachem Purigen. Mindkét szűrőanyagot átmostam rendesen, mégis eléggé beködösítette a vizet, remélem reggelre azért letisztul. Ami a hangját illeti, hát halkabbra számítottam, billentgettem hogy a beszorult levegő kimenjen belőle, de lehet halkul még a napokban ha van még levegő ami távozni tud. Lassan megérkezik a hangszigetelő szivacs, majd jól bebugyolálom. Ami érdekes, hogy ennek a szűrőnek nem mély búgó hangja van mint az Eheim eXperience 350-esemnek, hanem viszonylag magas, de ezt legalább egyszerűbb lesz tompítani
 
Mára talán halkult a szűrő, ehhez hozzájárult az is hogy zártam egy kicsit a kimenő duplacsapon. A fura alapcicergés eltűnt, de a motor zúgásának hangszíne kicsit emelkedett a fojtás következtében. Az igazi teszt majd éjszaka jön amikor a város hangjai is pihenőre térnek.
De ha már a hangnál tartok, a nano hűtő azért bekapcsol óránként 10 percre még így esti 10 óra felé is. Szerencsére hül a külső levegő, így lassan a venti is nyugovóra tér.
A difi átkerül a Spin alá a jobb beoldás érdekében.
A víz is letisztult, eddig minden megfelelően alakul.
Ennyit mára, köszönöm hogy benéztél.
 
Az ES-300-nak minden bolygatás után szörnyű hangja van. 1- max. 2 nap és csendes lesz. A rázás nem segít rajta, de magától el fog múlni.
 
Az ES-300-nak minden bolygatás után szörnyű hangja van. 1- max. 2 nap és csendes lesz. A rázás nem segít rajta, de magától el fog múlni.

Egyelőre folyamatosan halkul. Jelen pillanatba még hallatszik az eXperience 350 mellett, de csak a motruk hangszínei miatt, az eheim már majdnem elnyomja. Most tartunk másfél napnál a beüzemelésétől számítva és ha marad a mostani hangerő, azzal már elégedett leszek.
 
A szűrő egészen elhalkult és szépen dolgozik. Hétvégén volt egy kisebb ritkítás és ma kapott a brigád némi erősítést.

Íme, amikor farkasszemet néztünk
amikor%2Bfarkasszemet%2Bn%25C3%25A9zt%25C3%25BCnk.jpg

Majd munka közben
munka%2Bk%25C3%25B6zben.JPG
 
Üdv mindenkinek !
Sok idő eltelt mióta legutóbb írtam a naplómba, írhatnék sokmindent, foghatnám a nyárra, a szabadságokra, a jóidőre... de mivel ez nem egy számonkérés, így nem teszem.
Nemrégiben magára kellett hagynom a akváriumot és aggódtam a nehezen beállt egyensúly miatt, így beszereztem egy Twinstar-t. A híresztelések igazak, jó az algák ellen, mind eltüntetni a kövekről, mind megfékezni. Egyedül az üvegről kellett kaparnom mikor cirka 10 nap után viszontláttam szeretett nano kockámat. Az hogy jó az algák megfékezésére, az csak egy dolog, de alig ismertem rá a növényekre mikor visszatértem. Készítettem pár fotót a TS indítása napján és párat tegnap. A képek között cirka 3 hét telt el.
 
Back
Oldal tetejére