• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes BigOne

Piga

Legenda
Üdv minden régi arcnak és új kertésznek!

Sok minden történt velem az utolsó naplóm óta,de a hobbimhoz hű maradtam.Nem is tudom hol kezdjem annyi mondandóm lenne.Tudom,akkor hol vannak a naplók?!🙂Higyjétek el fejben mindig írtam őket,de valahogy elment a kedvem az írásuktól.Aki ismeri az akvàimat az tudja,hogy a nano vonal volt az ami némi sikert hozott nekem ha fogalmazhatok így.Volt melletük mindig egy nagy akvárium is(120l),de a kertészkedés élvezetén és a tapasztalatszerzésen kívül semmi más szerep nem jutott neki.Időnként akadt egy szabad hétvége az építésre amikor a kis család magamra hagyott,de be kellett lássam ez nem lesz elég ha többre vágyom.Az igazi lendületet vagy motivációt @kuchi Patrik egyik írása adta.(Köszönöm)Felszámoltam minden akvát itthon és elkezdtem a 240l-es projektem.Egy ekkora üvegre semmilyen téren nem voltam berendezkedve,de elszánt voltam-vagyok.Ami az alapokat illeti sikerült szert tennem egy 120x45x45cmes akira ami sajnos nem opti,de ezt majd orvoslom.A 4x24Wos Atit is cserélnem kellett amiben nagy váltás nem történt ,mert egy ugyan olyan dimmelhetőt szereztem be 4x54Wosat.
A szűrést is kénytelen voltam fejleszteni,mert s meglévők közül csak az Eheim 2075 jöhetett számításba.Ezt egészítettem ki egy Eheim 2080as szűrővel.(köszi GA,Matyi)
De mielött belemegyek a részletekbe szeretném majd méltó kèppen zárni a nano korszakom pár fotóval ha kíváncsiak vagytok rá.
Sok írni valóm lenne még,de nem akarom,hogy egy nagy katyvasznak tünjön az egész,ezért röviden ennyit írnék előszóként..
Itt vagyok🤗
Folyt....
 
Üdv újra a zártosztályon! 😉Ez olyan betegség, amiből nem lehet kigyógyulni.
Jó, hogy visszatértél, sőt rögtön szintet is lépsz. Drukkolok!🤗
 
Szia
Nem szóról-szóra,de az volt a lényege,hogy gyerek és meló mellett mész ès csinálod építed.Mondjuk nem tudom mekkora a gyerköc és mi a munka,de nem is ez a lényeg🙂
 
Szép estét mindenkinek!
Engedjétek meg,hogy az említett nano akik fotóival folytassam a naplóm.Valahogy úgy alakult ezekkel a nanokkal,hogy lemaradtak az azévi Hacról.Ennek az volt az oka,hogy már késő építettem őket és nem készültek el időben.Sajnos a fotózásban is történt némi minőség visszaesés és ez megmutatkozott az utóbbi évek eredményein is.Egyenlőre félre tettem a nano szettet,hogy valami újnak adjon helyet.🙂🤗

FB_IMG_1529232031469.jpg

20200207_202236.jpg

20181126_140302.jpg

IMG_6252.jpg

Ennyi lett volna röviden a nanos rész.
 
Utoljára módosított:
Jó reggelt kertészek!

Akkor jöhet a 240es akva naplójának folytatása.
Most,hogy letisztult a placc a nappaliban és nincsenek akvárium szekrények a legjóbb alkalom volt rá,hogy leparkettázzam.Eléggé az alapoktól kezdtem ,mert később már bajos lett volna.
Sajnos közben megszünt a melóhelyem és így a szekrényt kènytelen voltam egy helyi lapszabászatban levàgatni.Ami azért volt érdekes,mert amit megálmodtam eddig a cégnél az asztalosok megtervezték nekem.Itt viszont nekem kellett a pontos méreteket kiszámolgatni,megtervezni.Erezett fekete bútorlapot vàlasztottam hozzá 18mm vastagat.Egy kissé nyugtalanított,hogy elég stabil lesz e a szekrény a több szàz kilós tehernek a bíztonság kedvéért egy pár sarokvassal még megtámogattam.De a tuti ötletet Matyitól kaptam ami az volt,hogy a hátfalat is bútorlapból csináljam.Mivel már lendületet vett a projekt nem akartam napokat elvesztegetni a lapszabászattal elkövettem azt a hibát,hogy a bauházban vágattsm horror összegért.Ha ettől eltekintek akkor a 120x45x90cm-es három ajtós szekrény abs-ezve egyébb szerelvényekkel kijött 25.000ből.Elégedett vagyok az eredménnyel,mert sikerült egy pontos és stabil szekrényt összeraknom amiben elfér a két szűrő és a törpe 10kg-os palack.
 
Lemaradt még pár fotó és sor a szekrénnyel kapcsolatban amit most pótolnék.
Kapott minden rész led világítàst,mert már nem a régi a látásom és nem szeretek vakoskodni.
Helyet kapott középen egy Ati 6 pumpás tápadagoló és egy kissebb elosztó.
20191030_132050.jpg
Az ellenőr😘🤗

20191101_170847.jpg20200210_204950.jpg
 
Utoljára módosított:
Végetért a nap és lecsendesedett körülöttem.Itt az idő naplózni egy pár dolgot.🙂
A szekrény utàn a technikai adatok:
Akva: 120x45x45cm normál GA üveg 10mm
Világítás:Dimmelhető Ati 4x54watt 2x planted
2x 6500K
Szűrés:Eheim 2080 full Matrix töltet
Eheim 2075 50% Bio Rio
50% Substrat pro
Co2:Nagynyomású rendszer diy reaktorral beoldva
Tápozás:saját keverésű macro és Green Aqua Micro +po4

Nagy vonalakban ennyi a technika amit nem kell különösebben részletezni,de a reaktorra illetve a co2 beoldásra még visszatérnék.
Elsőre az volt a tervem amit már régebben is használtam.Egy inline diffuzort kötöttem be a reaktor elé így megszünt a ködölés és a beoldás is jó volt.Sajna ez a diffuzor valahol elkeveredett ès kénytelen voltam mást kitalálni.Magában a reaktorban(ami egy szűrőház) történik a porlasztás egy letört szárú Neo diffuzorral ami meglepően hatékony lett.Fordítva kötöttem be a reaktort így a víz a középre áramlik és egy ide illesztett csővel a ház aljába terelem.A co2t a szűrőház légtelenítőjèn vezettem be ebbe csőbe amiben benne a Neo.A szűtőházat megtöltöttem mechproval és a tetején kapott egy kék szivacs gyűrűt.Ez a fordított bekötés nem csak azért jó mert hatékony a beoldás,hanem azért is mert a meghajtó 2075ös szűrő tisztításánàl vagy perloncsere után a reaktorban nem reked meg a levegő sem és nincs csobogás még órákig.
Ez így most leírva kissé bonyolultnak tünhet,de dobok majd egy skiccet mire is gondoltam.
 
Lerajzoltam egy metszeti nézetet a reaktor felépítéséről és közben visszább mentem a naplóban,most látom mekkora szarok lettek a nanos telós képek laptopon nézve.:confused:na szép Ati..vissza kell álljak a masinás fotokra és leszokni néha a telós képekről.
A kék részek szűrőszivacsok amik kb. olyanok mint az Eheim szűrők előszűrőjében.A cső alján lent azért raktam egy darabot,hogy a mechpro ne ússzon fel a csőbe ha karbantartáskor leállítom a szűrőt.
Mert a mechpro lebeg.:p

20200215_121627.jpg

Hozzá kell tegyem hibátlan a beoldás.Időnként nem árt tisztítani is a szerkezetet,mert a szűrőbaktériumok itt is letelepednek..
 
Szia! :)

Nagyon ötletes lett a CO2-reaktorod! Ígéretes projekt, követni fogom! Sok sikert és örömet kívánok hozzá! :)
 
Szia! :)

Nagyon ötletes lett a CO2-reaktorod! Ígéretes projekt, követni fogom! Sok sikert és örömet kívánok hozzá! :)
Köszi.Ha jól láttam mások fordítva kötik be úgy,hogy középen a csövön kifelé halad a vìz.Ennél a poziciónál nem halmozódik fel semmi gáznemű a reaktorban.
 
,mert a szűrőbaktériumok itt is letelepednek..
Valaki kb. azt írta, hogy "a szűrő elé nehogy CO2-forrást tegyünk, mert az hazavágja a baktériumokat a szűrőben". Hát ennél töményebb CO2 felhalmozódást el se tudnék képzelni, mint éppen a reaktorban. ... és a baktériumok vidáman elvannak(?).
 
Valaki kb. azt írta, hogy "a szűrő elé nehogy CO2-forrást tegyünk, mert az hazavágja a baktériumokat a szűrőben". Hát ennél töményebb CO2 felhalmozódást el se tudnék képzelni, mint éppen a reaktorban. ... és a baktériumok vidáman elvannak(?).
Arra utaltam,hogy szépen bebarnul a cucc.Visszamenőleg egy kicsit átszerkesztgettem a fotókat,hogy barátibb méretűek legyenek.:)
 
Utoljára módosított:
Valaki kb. azt írta, hogy "a szűrő elé nehogy CO2-forrást tegyünk, mert az hazavágja a baktériumokat a szűrőben". Hát ennél töményebb CO2 felhalmozódást el se tudnék képzelni, mint éppen a reaktorban. ... és a baktériumok vidáman elvannak(?).

Szerintem ez egy városi legenda :) A szennyvíztelepeken 3 mg/l a minimum O2 szint, és ugye el tudjuk képzelni, hogy mennyi a CO2. Külső szűrőknél én is a szűrő előtt engedem be a CO2-t. Egy növényekkel dugig rakott akváriumban amúgy sincs számottevő mennyiségű nitrifikáló baktérium, a többi meg (a heterotrófok, amik vannak) nem annyira igényes.
 
Akkor kezdődjön az építkezés.Ez az egyik kedvenc szakaszom egy akvárium életében.A mai napig lázba tud hozni egy kis építés ha összeáll hozzá minden.
Az előző akiban lávakövet használtam és volt belőle itthon egy pár tekintélyes darab aminek akartam adni egy lehetőséget.A kövek után jöhetett a játék a redmoor fákkal.Az építés során ez vitte el legjobban az időt.FBS ragasztóval rögzítettem őket a kövekhez,majd a kisebb ágakkal együtt perlon labdacsokkal és pillanatragasztóval rögzítettem még.A berendezéskor éreztem azt,hogy a 120cm-es hosszúsághoz kevés a 45cm szélesség.Kéne vagy egy 55-60cm.Kiürítettem a felhasználatlanul maradt Eheim 2073 és 2071es szűrőket és az öreg szűrőanyagokat harisnyába töltöttem.Ezekkel a gombócokkal emeltem meg a talajszintet.A nagy kövek mögött meg kisebb lávakő darabokkal töltöttem ki az üres részt.Ez segít stabilabban tartani a nagyobb darabokat és megspórol némi talajt is.
A talajhoz használtam Bacter100,Penac C,Penac W adalékokat.Táptalajból a Dennerle 9in1-t használtam amit lefedtem 13-14L Ada amazonia light-al.Bevált ez a talaj nálam szeretem használni.Ada la planta dekorhomok is került bele kb.5L.

20191122_183954.jpg

20191123_123628.jpg

20191128_154741.jpg

20191130_172143.jpg

20191222_181027.jpg

20191207_191431.jpg

ez lett az alapja mindennek az akiban.Folytatom a növényekkel..
 
Back
Oldal tetejére