• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Betta Splendens - állandó uszony problémák

Cselényi Dávid

Kertész szaki
Sziasztok!

Első hozzászólásom a fórumon sajnos rögtön egy tanács kérés. Fél éve próbálok zöld ágra vergődni a betta uszonyokkal, de nem sikerül, akármennyit is kutatok a neten vagy próbálok ki bármi okosságot. Az akvakertész fórumot már régóta olvasom, így arra jutottam, hogy a itt biztosan megkapom majd a megfelelő tanácsokat.

Jelenleg a második betta hímmel nyúzzuk egymást, a tünetek mindkettőnél hasonlóak. A 30 literes akváriumban kb 1 hét után jelentős uszony eltűnés - szándékosan nem rothadást írtam, mert nem tudom az-e - jelentkezik, jellemzően éjszakáról reggelre virradóan.

Tartás:
Technika: 30 L kocka alakú akvárium üvegtetővel, manado aljzat, Eheim 50 W fűtő 27 C-ra állítva, Haqos Apads 40 led lámpa napi 8-10 óra, Aquael Fan micro plus szűrő, amely állítható erősségű, hogy mire van állítva az majd alább olvasható.
Növények, tápozás: 2 tő Cryptocoryne petchii pink, kb 8 tő Alternanthe rareineckii 'Mini', kb 12 szál Ammania sp. Bonsai és 6-8 szál magasabb, zöld levelű valami amit még nem sikerült azonosítanom. Profito hetente egyszer, Carbo napi fél ml.
Etetés: Naponta egyszer Sera bettagran, szárított tubifex, fishtamin
Más állat: 1 süncsiga
Egyéb: Indián mandula levél thaiföldről, vízcsere hetente egyszer 50%, Tetra AquaSafe-el kezelve

A jelenség:
Két hónapot járatott szűrő teljes erősséggel, hal hazajön, egy hét örömködés, majd egyik reggel a farok fele hiányzik. Megijedés, biztos az áramlat stresszeli, szűrő közel minimumra állítás. Pár napig mintha javulna, szűrő feljebb állítás, reggelre még több farokrész hiányzik. Habfészek nem volt egyszer sem.

Olvastam a neten, hogy egy másik iskola szerint a bettát jobb szűrő nélkül tartani, mert az állóvíz a kedvence. Szűrőt kivettem. Állapot romlás nem történt, sőt az éjszaka folyamán most először habfészek készült!

Ennek örültem, ugyanakkor meg is ijedtem, hogy mi lesz most szűrő nélkül a vízzel, ezért visszaraktam a legkisebb fokozattal az akvárium aljára, az üveg felé fordítva a vízirányt, hogy alig legyen áramlat. Reggelre a hátuszony is rojtos lett!

Most egy kis 11 literes akváriumban baktopurban ázva várjuk, hogy mi lesz.

Amire gondolok:

A) A baj szerintem a szűréssel van. Lehetséges állapotok:
  1. Ne legyen szűrő, mert valamiért stresszeli a halat. De akkor mi lesz a vízzel? Lehet, hogy nem lesz stresszes, de a víz annyira elromlik, hogy amiatt lesz uszonyrothadás vagy más betegség. Ráadásul a csiga elég sokat kakál.
  2. Maradjon a jelenlegi szűrő, de eddig ez a megoldás szemmel láthatóan nem vált be.
  3. Legyen egy jobb szűrő (pl. Tetratec EX 400 külső szűrő - töltettel most csak 19900 Ft - Green Aqua hogy makulátlan legyen a víz, de akkor mi lesz a sodrással és a habfészek építéssel?
B) A baj nem a szűréssel van, de akkor mivel?


Megköszönöm mindenkinek aki a hosszúra sikerült bejegyzésemet elolvasta, és segítő válaszaival közelebb visz a megoldáshoz, mert nagyon tetszik a hobbi, sok utánajárás és pénz is benne van már, de a folyamatos kudarcokat és szegény kis jószág állapotát már nehéz feldolgozni.

Köszönöm,
Dávid
 
Esôztetôvel csökkentheted az áramlást, a szûrôd fôleg biológiai töltettel legyen. A habfészke a bettádnak kicsit fura számomra, nem láttam bettát egyedül fészket építeni.
 
Esôztetôvel csökkentheted az áramlást, a szûrôd fôleg biológiai töltettel legyen. A habfészke a bettádnak kicsit fura számomra, nem láttam bettát egyedül fészket építeni.

Mindkettő építette amikor nem volt vízmozgás :)

Tehát ha jól értem szavaid, akkor a szűrés minőségében látod a problémát.
 
A minôségével nem hiszem hogy gond lenne de ha visszább veszel a vízmozgásból ajánlott javítani a szûrôtöltet minôségén. Próbáltál máshonnan beszerezni bettát?
 
Nekem is nagy kedvencem a betta. Tervezem is a beszerzését. Ennél fogva, ez a jelenség gyakori? Azért egy növényes akiban kell lennie vízmozgásnak...
Illetve a lilly, poppy, esőztető nyújthat-e megnyugtató választ erre a problémára?
 
A minôségével nem hiszem hogy gond lenne de ha visszább veszel a vízmozgásból ajánlott javítani a szûrôtöltet minôségén. Próbáltál máshonnan beszerezni bettát?

Ez első a Mammutból (mozgólépcső alatt) volt a jelenlegi pedig az Atlantis Faunából. Ott kb egy pohárban lakott, nem mondanám, hogy csuda jól volt tartva... lehet az elve gyenge immunrendszer a gond, és a fűtött víz belobbantja a bajt?

Köszönöm az ötletet a szűrőtöltet növeléséről! A jelenlegi szűrőt lehet, hogy nem cserélem le, mert nagyon szuper halk, ugyanis tapadókorongok mellett akasztóval is be lehet lógatni, így nem rezonál az üveg és a szekrény alatta. A szűrőtöltet növelésére azt találtam ki, hogy a kifolyóra rákötök egy ilyet:
aquarium-corner-filter-up-to-16cm-height_owpqlg1337682030774_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Nagy hülyeség? :D
 
Próbáld meg powerhead nek, es úgyis köss rá egy nagyobb tipust ebbôl ,hogy átszívja rajta a vizet. A szivacsból csak a finomabbat hagyd meg, a kavicsot meg cseréld le valami jobb bioszûrôre.
 
A vízbe meg próbálj meg xantamixet tenni. Jobb ötletem nincs hogy megmentsd ezt a példányt. Etetni meg Próbáld meg artemia fagyival.
 
Betta tartók, egyébként mik a tapasztalataitok? Mik az ideális tartási körülmények? Milyen szűrőt használtok? Mekkora akváriumban?
Nagyon megköszönném, ha leírnátok mit hogyan csináltok, hogy egészséges és hosszú életű bettátok legyen!
 
Nevelni akasztós szûrôt használok a lehetô legkissebb flowval, 28c°os vizet 16-18nk°körül. Ikráztatni nincs benn szûrô, se levegôztetô. A víz pedig 30c°os.
 
Tartáshoz ajánlott még a tebanglevél vagy a tölgylevél. Javítják a vízminôséget.
 
A kis baktopuros akváriumban a farok nem romlott tovább, most a hátuszony vált ketté...dermesztő
Ammóniára is gyanakodhatnék, ha nem lenne 0 az értéke.

Az egyik állatkereskedésben a srác azt mondta, hogy lehet a "nagy" hely vagy a szokásosnál több úszás miatt van, a tejfölös pohár után amiben valószínűleg nevelkedett mondjuk ez elképzelhető.

Az étvágy, a mozgékonyság és az érdeklődés egyébként változatlan maradt.

Szűrő upgrade egyébként folyamatban, eddig egy kis perlon vattát gyömöszöltem a kis szivacs alá és aktív szenet is tettem a vízbe egy kis kosárkába. Egy nagyobb tartállyal rendelkező szűrőt mindenképpen beszerzek.

Az uszony rejtélye tovább folytatódik, de most már a végére járok!
 
Azt hiszem megvan. A már egész szépen visszanövő farok most reggelről estére vált rongyos zászlóvá. De rajtakaptam! Saját magának csipkedi le, nagy odaadással :(
 
Back
Oldal tetejére