• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Betta Splendens - állandó uszony problémák

Cselényi Dávid

Kertész szaki
Sziasztok!

Első hozzászólásom a fórumon sajnos rögtön egy tanács kérés. Fél éve próbálok zöld ágra vergődni a betta uszonyokkal, de nem sikerül, akármennyit is kutatok a neten vagy próbálok ki bármi okosságot. Az akvakertész fórumot már régóta olvasom, így arra jutottam, hogy a itt biztosan megkapom majd a megfelelő tanácsokat.

Jelenleg a második betta hímmel nyúzzuk egymást, a tünetek mindkettőnél hasonlóak. A 30 literes akváriumban kb 1 hét után jelentős uszony eltűnés - szándékosan nem rothadást írtam, mert nem tudom az-e - jelentkezik, jellemzően éjszakáról reggelre virradóan.

Tartás:
Technika: 30 L kocka alakú akvárium üvegtetővel, manado aljzat, Eheim 50 W fűtő 27 C-ra állítva, Haqos Apads 40 led lámpa napi 8-10 óra, Aquael Fan micro plus szűrő, amely állítható erősségű, hogy mire van állítva az majd alább olvasható.
Növények, tápozás: 2 tő Cryptocoryne petchii pink, kb 8 tő Alternanthe rareineckii 'Mini', kb 12 szál Ammania sp. Bonsai és 6-8 szál magasabb, zöld levelű valami amit még nem sikerült azonosítanom. Profito hetente egyszer, Carbo napi fél ml.
Etetés: Naponta egyszer Sera bettagran, szárított tubifex, fishtamin
Más állat: 1 süncsiga
Egyéb: Indián mandula levél thaiföldről, vízcsere hetente egyszer 50%, Tetra AquaSafe-el kezelve

A jelenség:
Két hónapot járatott szűrő teljes erősséggel, hal hazajön, egy hét örömködés, majd egyik reggel a farok fele hiányzik. Megijedés, biztos az áramlat stresszeli, szűrő közel minimumra állítás. Pár napig mintha javulna, szűrő feljebb állítás, reggelre még több farokrész hiányzik. Habfészek nem volt egyszer sem.

Olvastam a neten, hogy egy másik iskola szerint a bettát jobb szűrő nélkül tartani, mert az állóvíz a kedvence. Szűrőt kivettem. Állapot romlás nem történt, sőt az éjszaka folyamán most először habfészek készült!

Ennek örültem, ugyanakkor meg is ijedtem, hogy mi lesz most szűrő nélkül a vízzel, ezért visszaraktam a legkisebb fokozattal az akvárium aljára, az üveg felé fordítva a vízirányt, hogy alig legyen áramlat. Reggelre a hátuszony is rojtos lett!

Most egy kis 11 literes akváriumban baktopurban ázva várjuk, hogy mi lesz.

Amire gondolok:

A) A baj szerintem a szűréssel van. Lehetséges állapotok:
  1. Ne legyen szűrő, mert valamiért stresszeli a halat. De akkor mi lesz a vízzel? Lehet, hogy nem lesz stresszes, de a víz annyira elromlik, hogy amiatt lesz uszonyrothadás vagy más betegség. Ráadásul a csiga elég sokat kakál.
  2. Maradjon a jelenlegi szűrő, de eddig ez a megoldás szemmel láthatóan nem vált be.
  3. Legyen egy jobb szűrő (pl. Tetratec EX 400 külső szűrő - töltettel most csak 19900 Ft - Green Aqua hogy makulátlan legyen a víz, de akkor mi lesz a sodrással és a habfészek építéssel?
B) A baj nem a szűréssel van, de akkor mivel?


Megköszönöm mindenkinek aki a hosszúra sikerült bejegyzésemet elolvasta, és segítő válaszaival közelebb visz a megoldáshoz, mert nagyon tetszik a hobbi, sok utánajárás és pénz is benne van már, de a folyamatos kudarcokat és szegény kis jószág állapotát már nehéz feldolgozni.

Köszönöm,
Dávid
 

zsidig

Kertész szaki
Esôztetôvel csökkentheted az áramlást, a szûrôd fôleg biológiai töltettel legyen. A habfészke a bettádnak kicsit fura számomra, nem láttam bettát egyedül fészket építeni.
 

Cselényi Dávid

Kertész szaki
Esôztetôvel csökkentheted az áramlást, a szûrôd fôleg biológiai töltettel legyen. A habfészke a bettádnak kicsit fura számomra, nem láttam bettát egyedül fészket építeni.
Mindkettő építette amikor nem volt vízmozgás :)

Tehát ha jól értem szavaid, akkor a szűrés minőségében látod a problémát.
 

zsidig

Kertész szaki
A minôségével nem hiszem hogy gond lenne de ha visszább veszel a vízmozgásból ajánlott javítani a szûrôtöltet minôségén. Próbáltál máshonnan beszerezni bettát?
 

Mormota

Kertész tanonc
Nekem is nagy kedvencem a betta. Tervezem is a beszerzését. Ennél fogva, ez a jelenség gyakori? Azért egy növényes akiban kell lennie vízmozgásnak...
Illetve a lilly, poppy, esőztető nyújthat-e megnyugtató választ erre a problémára?
 

Cselényi Dávid

Kertész szaki
A minôségével nem hiszem hogy gond lenne de ha visszább veszel a vízmozgásból ajánlott javítani a szûrôtöltet minôségén. Próbáltál máshonnan beszerezni bettát?
Ez első a Mammutból (mozgólépcső alatt) volt a jelenlegi pedig az Atlantis Faunából. Ott kb egy pohárban lakott, nem mondanám, hogy csuda jól volt tartva... lehet az elve gyenge immunrendszer a gond, és a fűtött víz belobbantja a bajt?

Köszönöm az ötletet a szűrőtöltet növeléséről! A jelenlegi szűrőt lehet, hogy nem cserélem le, mert nagyon szuper halk, ugyanis tapadókorongok mellett akasztóval is be lehet lógatni, így nem rezonál az üveg és a szekrény alatta. A szűrőtöltet növelésére azt találtam ki, hogy a kifolyóra rákötök egy ilyet:


Nagy hülyeség? :D
 

zsidig

Kertész szaki
Próbáld meg powerhead nek, es úgyis köss rá egy nagyobb tipust ebbôl ,hogy átszívja rajta a vizet. A szivacsból csak a finomabbat hagyd meg, a kavicsot meg cseréld le valami jobb bioszûrôre.
 

zsidig

Kertész szaki
A vízbe meg próbálj meg xantamixet tenni. Jobb ötletem nincs hogy megmentsd ezt a példányt. Etetni meg Próbáld meg artemia fagyival.
 

Cselényi Dávid

Kertész szaki
Betta tartók, egyébként mik a tapasztalataitok? Mik az ideális tartási körülmények? Milyen szűrőt használtok? Mekkora akváriumban?
Nagyon megköszönném, ha leírnátok mit hogyan csináltok, hogy egészséges és hosszú életű bettátok legyen!
 

zsidig

Kertész szaki
Nevelni akasztós szûrôt használok a lehetô legkissebb flowval, 28c°os vizet 16-18nk°körül. Ikráztatni nincs benn szûrô, se levegôztetô. A víz pedig 30c°os.
 

zsidig

Kertész szaki
Tartáshoz ajánlott még a tebanglevél vagy a tölgylevél. Javítják a vízminôséget.
 

Cselényi Dávid

Kertész szaki
A kis baktopuros akváriumban a farok nem romlott tovább, most a hátuszony vált ketté...dermesztő
Ammóniára is gyanakodhatnék, ha nem lenne 0 az értéke.

Az egyik állatkereskedésben a srác azt mondta, hogy lehet a "nagy" hely vagy a szokásosnál több úszás miatt van, a tejfölös pohár után amiben valószínűleg nevelkedett mondjuk ez elképzelhető.

Az étvágy, a mozgékonyság és az érdeklődés egyébként változatlan maradt.

Szűrő upgrade egyébként folyamatban, eddig egy kis perlon vattát gyömöszöltem a kis szivacs alá és aktív szenet is tettem a vízbe egy kis kosárkába. Egy nagyobb tartállyal rendelkező szűrőt mindenképpen beszerzek.

Az uszony rejtélye tovább folytatódik, de most már a végére járok!
 

Cselényi Dávid

Kertész szaki
Azt hiszem megvan. A már egész szépen visszanövő farok most reggelről estére vált rongyos zászlóvá. De rajtakaptam! Saját magának csipkedi le, nagy odaadással :(
 
Oldal tetejére