• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Bemutatkozó

Sziasztok!
Máté vagyok. Gyerekkoromban volt egy össze-vissza akváriumom, de sajnos költözés/gimi később egyetem miatt felszámolásra került, azonban mindig is foglalkoztatott a természet reprodukálása (talán ezért is lettem tájépítész :D)
Így amikor szembe jött velem az interneten a növényes akváriumok "létezésének híre" rögtön megtetszett a dolog, mondhatni "testhezálló hobbi" a vízalatti tájépítészet :)

A továbbiakat lehet, hog egy kérdések topicba kellene tenni, ha igen jelezzétek kérlek, és átpakolom :)

Szerintem majd az összes cikket elolvastam a greenaquán, valamint itt is elég sok hozzászólást, így egyenlőre ez a terv:

60 cm akvárium
OASE cuccokhoz elég jó áron jutok hozzá, így

OASE filto smart 200 thermo VAGY OASE BioMaster250 (ehhez vonatkozna az első kérdésem: Ahogy nézegetem a katalógust a OASE Biomaster 350 kb 5000 Ft-al drágább, megéri inkább a nagyobbat venni? vagy 60l-re nagyon erős lesz az 1100 l/óra?) Viszont ha később esetleg nagyobb akváriumra váltanék, akkor feltételezem, hogy akár 200 literig is jó lehet a 350-es. A másik kérdésem, hogy mi a különbség (a számszerűsíthető adatokon túl a Filtosmart és a OASE Biomaster család között? Könnyebb karbantartás?

Világítás: Itt is kérdéssel fordulnék hozzátok: OASE katalógusban HighLine Eheim Classic LED daylight 70 használható ekkora akváriumnál? (ez komplett lámpa, vagy csak az izzó?) Nem látom a greenaquánál ezért bizonytalanodtam el..
A másik ötlet az Odyssea 400 LED lámpa

CO2: Értem, hogy kell viszont első nekirugaszkodásra nem szeretnék beruházni egy 70-100 ezer forintos szettre, így arra gondoltam, hogy egy Dennerle Nano Bio CO2 élesztős szetre neveznék be először. A kérdésem, hogy ehhez a szethez szükségem van még valamire, vagy tartalmaz mindent? - A másik opció a Low-Tech kezdés :)

Oase olló, csipesz, és halháló

Tropica substrate növény táptalaj 2,5 l
ADA aqua soil amazonia 9 l

Dekor: fa - kő - dekorkavics (még nem döntöttem el, első a technika, a design a következő lépcső)

Növények, halak (szintén nem eldöntött, de halból 5-7 csapathalra 3 aljzattisztítóra 1 algaevőre és 7-10 garnélára gondoltam (kérlek javítsatok ki, ha sok, vagy kihagytam valamit)

A fő kérdésem, hogy van valami amire nem gondoltam? Főképp a csatlakozó, csövek, befúvó, bármi, ami szükséges és nincs benne a szet-ekben (üveg alkatrészekre az upgrade későbbi lépés) (bútort megoldom)
A lényeg, hogy menyasszonyom elé kész üzleti tervvel szertnék állni :D

Köszönöm a segítséget előre is, és köszönöm ezt a sok infót is, amit összegyűjtöttetek itt :)


Bónuszkérdés: hátsó/oldalsó üvegre létezik opál fólia? a fekete nem tetszik, de feltételezem, ha csak szimplán "átlátok" rajta az nem annyira kedvező
 
Üdv a fórumon @Sestertius
Ha csak informálódni szeretnél, akkor minden kérdésedet a megfelelő topikban tedd fel. Ha szívesen be is mutatnád nekünk is az akváriumod létrehozásának folyamatát, életútját, akkor inkább hozz létre egy naplót, ott is összegezd a terveket, így egy helyen láthatja mindenki és el fognak látni tanácsokkal. Ha betagelsz (kukaccal, ahogy én is téged), én is szívesen válaszolok pár kérdésedre amint lesz időm.
 
Sziasztok,

Egyelőre csendes olvasója vagyok a fórumnak. Égre-földre kerestem ezt a topikot, nem gondoltam, hogy általános növényes beszélgetések között akadok rá, de végül megvan :)
Jómagam 41 éves vagyok. Van két gyermekem, valamint egy menyasszonyom, szintén két gyermekkel. Szép népes család vagyunk :). Magánkiadóként próbáljuk értékesíteni a párom által írt könyveket, és pár vendégszerző könyvét, ezzel foglalkozunk mindketten. Én korábban az egyik legnagyobb étrendkiegészítő webáruház kommunikácóját irányítottam, a szakmám pedig eredendően kertészmérnök.

Az akvarisztika iránti érdeklődésem nagyjából 28 évvel ez előttre nyúlik vissza. Mindenáron akartam állatot otthonra (panel), de anyám kijelentette, hogy abba a lakásba szőrös és tollas állat nem mehet. Így hát maradtak a teknősök, halak, gőték, gyíkok és békák - a csúcson 16 akváriumom/terráriumom üzemelt egyszerre. Amit tudtam, szaporítottam, a növendék halakkal sefteltem a környékbeli díszállat üzletekkel. Feltett szándékom volt, hogy nekem is lesz egy ilyen üzletem - főként a halas vonal érdekelt. Napi program volt, hogy bringára pattantam, és Pesterzsébet akkori 4 díszállat üzletét végigjártam, csak úgy, kedvtelésből.
Amikor az oktogonnál megnyitott a Moby Dick, folyton oda mászkáltam - az volt az első ilyen "extrább" halas, legalábbis számomra. Asszem, már nincs is meg, de lehet, tévedek.

Az első akváriumaim elevenszülőkkel túltelepített, alignövényes, kavicsos lélekvesztők voltak - szerintem sokan kezdtük így akkoriban. Aztán kezdtem kikupálódni, séróból nyomtam minden hal és növény latin nevét (ez ezen a fórumon persze nem nagy mutatvány, fel is kell zárkóznom rendesen :) ) Az akváriumok száma és mérete egyre nőtt, és végül a 100 literesemet már egész szépen rendeztem be - majd túrok hozzá képet, de albumban van, akkoriban még nem volt digitális technika. Az elevenszülők után főként labirintkopolyúsokat szaporítgattam, meg volt szájköltő sügér is... Aztán a gimnázium és a rákkenroll, a hosszú haj meg a villanygitár elvitte az érdeklődésemet, és az akváriumok háttérbe szorultak. Szép lassan csökkent a számuk, de a 100 literes azóta is üzemel anyámnál - ugyanaz a homok van benne 25 éve :D.

Nekem Kb. 15 éve nem volt saját akváriumom, mióta nem lakom otthon. Aztán januárban, a 41. szülinapomra kaptam egyet a menyasszonyomtól, aki tudta, milyen mániákus voltam anno. Egy ilyen kompakt 54 literes, beépített fénnyel és szűrővel - újrakezdésnek tökéletes volt. Szegény, nem kapott hozzá halakat, nem adtak neki a boltban, egészen el volt keseredve.

Megjegyzem, az én időmben nem volt ez a faxni: mindig azonnal beköltözött mindenki az akváriumba, és élték vígan világukat. Soha nem volt pusztulás nálam ebből adódóan.... 30 éve biztos jobb volt a víz, vagy strapabíróbbak voltak a halak :D Szűrés? Szivacsos belső szűrő, jobb esetben valami motoros, de gyakran a régi jó buborékolós fajta. Kellő mennyiségű porlasztóval pedig a túltelepítést is túlélték szegény halak.

Ehhez az akváriumhoz egy ilyen beépített dobozos cucc járt szűrő gyanánt, nem volt dolgom ilyesmivel korábban - elég vacaknak érzem, egy nyomorult kis szivacs van benne, de olyan az érzésem, mintha a vízpumpa, meg az egész konstrukció el sem bírna több szűrőanyagot. De legalább picit forgatja a vizet...

Nem tudom, hogy akadtam a Green Aqua oldalára, de talán valami halbetegségre kerestem rá (pedig nem voltak betegek, csak ammónia mérgezést kapott egyik-másik, a "szuper" szűrésnek, és a "széptisztaígyisavíz" felkiáltással elkummantott vízcserének köszönhetően). Viszont innentől elvesztem. Azóta egyfolytában a fórumot olvasom/nézem. Kapkodom a fejem, mennyit fejlődött ez az egész téma - mármint itt, Magyarországon - és látom, hogy hiába voltam expert a magam módján, tulajdonképpen semmit sem tudok. El is felejtettem sokmindent, és hát, ez a növényes vonal, ez egy teljesen más világ. Eljutottam odáig, hogy most már nagyjából tudom, hogy mit nem tudok. De szeretek tanulni. A növények amúgy sem jelentenek idegen terepet a kertészeti egyetemes múltammal, szóval, csak magamba kell szívni a tengernyi tudást, ami itt felhalmozódott.

Tervben van egy napló indítása, ahol nulladik lépésként bemutatom az 54es akváriumom "evolúcióját". Mert amikor megkaptam, egészen másképp nézett ki, mint most, pedig még mindig csak kavicsos, a low-nál is low-abb technikával szerelt cuccról van szó. De a dzsumbuj már alakul így is, köszönhetően a Carbo-nak és a Profito tápnak. Persze, ezekkel még csak a felszínt kapargatom. De már vannak a GA-ból szép vasfáim, hamarosan érkezik egy EHEIM 2126os külső szűrő egy haveromtól, és ha pattintok valami költséghatékony fényt is a jelenlegi 6W-os led helyett, ami gyárilag benne van (tudom, karcsú), akkor még valami szépet is össze tudok hozni. CO2 majd később... Vagy ki tudja. Lehet, bekattanok, és ha lesz módom rá, veszek hozzá.

De van elfekvőben egy 80as és egy 100as akvárium régről, és a lányom asztalán pedig pont elférne egy bettás vagy garnélás nano is (persze, csak miatta :p), szóval van lehetőség a fejlődésre és bővülésre. Szerencsés vagyok, mert a GA kb 3 utcára van innen, ami persze veszélyes közelség, ha azt vesszük, hogy úgyis mindig vesz az ember valamit :D De egyúttal tök jó, hogy bármikor át tudok bringázni, vagy ballagni szimplán csak picit nézelődni.

Köszi, hogy itt lehetek. Az experteknek meg gratula, brutál szép dolgokat láttam a naplókban!
 
Szia,
Üdv itt, a legjobb helyre kerültél, ha tanulásra és egy jó, segítőkész közösségre vágysz. :)
a csúcson 16 akváriumom/terráriumom üzemelt egyszerre
Ez azért elég beteg, de a legtöbbünkről ugyanez mondható el! :D Vigyázz, gyorsan vissza tud szippantani és lehet hogy még 16-nál sem állsz meg!
csak magamba kell szívni a tengernyi tudást
Ezzel azért óvatosan, ha jól értem, édesvízi növényesben gondolkodsz! 🤪😇

A felszerelés fejlesztésében segítség lehet a fórum adok/veszek része is, ha "felnőttél" a hozzászólásoknak és egy (az akvarisztikában rövidben számító) röpke pár hétnek köszönhetően, lesz jogod ott is írni.

A naplót meg várjuk, azzal az elején szükséges hozzászólások száma is könnyebben növelhető. ;)
 
Ez azért elég beteg, de a legtöbbünkről ugyanez mondható el! :D Vigyázz, gyorsan vissza tud szippantani és lehet hogy még 16-nál sem állsz meg!
Hahaha, hát, akkoriban a tartott állatok sokfélesége kívánt meg ennyit (most jut eszembe, a gőtét kifelejtettem az előbb, de tekiből is kapásból háromféle volt), most, ahogy nézem, a különféle növényes variációk (ami ha jól számolom, megszámlálhatatlan lehetőséget jelent :p) fogják igényelni a számos akváriumot.
Ezzel azért óvatosan, ha jól értem, édesvízi növényesben gondolkodsz! 🤪😇
Jólvanna, jogos :D

Na igen, az adok-veszekben volt a napokban egy olyan adag cucc, hogy vérzett a szívem, de hiszek benne, hogy amit nekünk szántak odafent, az úgyis a miénk lesz, tehát nem stresszeltem rá, és lám, már másnap jött a külső szűrős lehetőség :) A párom folyamatosan mondja, hogy kezdjek naplót (velem szokta nézni a sok szépséget, amiket ide feltesztek), de egyelőre azt érzem, nincs miről. Ugyanakkor ha elkezdem berendezni ezt a kis 54est "rendesen", akkor mindenképpen indítok egyet. Szerintem pár hét, és indul, csak be kell szereznem hozzá még ezt-azt, hogy igazán szép legyen. PErsze, már elkezdtem kísérletezni a hardscape-el, szóval lehet, tudnék miről írni már most is.

A világítás a legmegdöbbentőbb "ex-halas" szemmel - hogy ez a mostani fény kb dekorációs célokra elég :D Bár pár növény így is éldegél azért, ki jobban, ki nehezebben.
 
Hahaha, hát, akkoriban a tartott állatok sokfélesége kívánt meg ennyit (most jut eszembe, a gőtét kifelejtettem az előbb, de tekiből is kapásból háromféle volt), most, ahogy nézem, a különféle növényes variációk (ami ha jól számolom, megszámlálhatatlan lehetőséget jelent :p) fogják igényelni a számos akváriumot.

Jólvanna, jogos :D

Na igen, az adok-veszekben volt a napokban egy olyan adag cucc, hogy vérzett a szívem, de hiszek benne, hogy amit nekünk szántak odafent, az úgyis a miénk lesz, tehát nem stresszeltem rá, és lám, már másnap jött a külső szűrős lehetőség :) A párom folyamatosan mondja, hogy kezdjek naplót (velem szokta nézni a sok szépséget, amiket ide feltesztek), de egyelőre azt érzem, nincs miről. Ugyanakkor ha elkezdem berendezni ezt a kis 54est "rendesen", akkor mindenképpen indítok egyet. Szerintem pár hét, és indul, csak be kell szereznem hozzá még ezt-azt, hogy igazán szép legyen. PErsze, már elkezdtem kísérletezni a hardscape-el, szóval lehet, tudnék miről írni már most is.

A világítás a legmegdöbbentőbb "ex-halas" szemmel - hogy ez a mostani fény kb dekorációs célokra elég :D Bár pár növény így is éldegél azért, ki jobban, ki nehezebben.
érdemesebb már akkor naplót nyitni mikor még csak gondolatban vettél meg mindent... mert aztán a megvett cuccokat cserélheted másra, a kapott tanácsok alapján ;)
hardscape-re is vannak itt elég jó szemű emberek, bár arra van külön topic is, de a saját naplódban is mutathatod mire jutottál eddig.
 
érdemesebb már akkor naplót nyitni mikor még csak gondolatban vettél meg mindent... mert aztán a megvett cuccokat cserélheted másra, a kapott tanácsok alapján ;)
hardscape-re is vannak itt elég jó szemű emberek, bár arra van külön topic is, de a saját naplódban is mutathatod mire jutottál eddig.

Jogos... Akkor amint időm engedi, hogy rendesen összeszedjem az ötleteimet, leírom, mik járnak a fejemben. Legalább rendszerezem a gondolataimat.
 
Én már jó pár éve a fórum tagja vagyok (változó aktivitással az évek alatt), de jobb későn bemutatkozni, mint még később :D

Nagy Viktornak neveztek el a szüleim, és ez azóta sem változott. Kecskeméten születtem, de pár éve Szegeden élek. Elég korán megfertőzött a vízi világ, talán 6 éves lehettem, amikor már "haldoktor" akartam lenni. Gyerekkoromban volt egy aranyhalas műnövényes 40 liter körüli akváriumunk, ami nem működött sokáig, mert nem volt tető, és mindig kiugráltak a halak. Utána kb 11 évesen lett meg az első saját akváriumom, és azóta is van folyamatosan ( most leszek június végén 27). 12 évesen érkezett el az első mérföldkő, kaptam egy 72 literes akváriumot, amiben azóta is folyamatosan van víz( pár újraindítást kivéve), jelenleg 3 növényes akváriumot üzemeltetek. ( 91, 72, 63 literesek)

Már középiskolában közöm volt a természettudományokhoz, környezetvédelmi és vízgazdálkodás szakra jártam, majd egyetemen(SZTE) elvégeztem egy környezetkutatói BSc.-t víz és talajvédelem szakiránnyal. Az Msc-t fél év után otthagytam, és 2 évig dolgoztam a szegedi Trópus Díszállatkereskedésben. Jelenleg a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozom, azon belül is a Növénybiológiai Intézetben, laboránsként kb. 1,5 éve. A hobbim inkább a low-tech, el natural ágakban csúcsosodott ki, de időnként elkalandozok a high-tech szerű akváriumok felé is, főleg a Trópusban műveltem azt az ágat.

2017. szeptembere óta minden Akvárium Magazin számban publikálok növényes irányultságú cikket(vagy cikkeket), van blogom, youtube- csatornám, és facebook csoportom is kb. 4500 fővel ( Növényes Akvaristák Közössége). Nagy figyelmet fordítok az akváriumban tapasztalható biológiai, kémiai folyamatok tudományos szintű megismerésére.
 
Üdv, kertészek!

Én kb. úgy 25 év kihagyás után tértem vissza az akvarisztikához. Az alapötlet az volt, hogy a gyerekek miatt legyen akvárium, de aztán persze engem is magával ragadott
Egy-két hónap masszív utánaolvasás után kezdett körvonalazódni a dolog, hogy mit és hogy szeretnék. Alapvetően egy sima társas akit szerettem volna sok növénnyel, de mivel a növények megkerülhetetlenek, így ezen a fórumon is egyre többet nézelődtem, végül regisztráltam

Augusztus közepén raktam össze. Végül egy 105 literes AquaEl szett lett a befutó (75*35*40), sajnos a limitált hely miatt nagyobb tartály nem fért el, már a 80 centis is sok lett volna. Ennek a fedelében egy 16W-os led világít, elvileg 6500 kelvinnel.
A saját kis belső szűrője mellé tettem még egy Eheim Biopower 160-ast is.
JBL AquaBasis Plus ment alulra, rá Dennerle Quartz Gravel fekete dekorkavics (15 kiló). Vasfák, dragon stone került bele több napos áztatás után.

A növények:

Cryptocoryne wendtii Green
Cryptocoryne wendtii Brown
Staurogyne repens
Jávai moha
Egeria densa

A nyári nagy melegben a vízhőfok is felment 28-29 fokra, amit végül az Egeria nem viselt jól és megadta magát, a helyére karolinai Bacopa ment.

Több lépcsőben, kb. két hetenként kerültek bele jószágok is: 5 darab Amano és 4 darab Red cherry garnéla, valamint sárga fantomlazacok és vörössávos pontylazacok (nem a tucatfajokra utazok... ).
Valamelyik növénnyel bekerültek hólyagcsigák, amik persze elszaporodtak, így gondolkozom néhány csigaevő csiga beszerzésén. A garnéláknál már látom petésedést, kiváncsi leszek (mondjuk az Amanokból úgysem lesz semmi édesvízben)

A következő lépés Matrix/Seachem Purigen kombó a szűrőkbe a terv szerint, ne csak az alap gyári legyen, persze túl nagy mennyiség nem fog férni, de majd meglátjuk.

Kép
 
Sziasztok.

Gavallér Gergely vagyok, 30 éves hajdúsági születésű gyermek. Meg mindig emlékszek mikor 5 éves voltam és anyukám vett nekem egy akváriumot. Nem volt nagy, talán 10 literes. Azokban az időkben (anno 1994) nálunk nem volt annyira elterjedt az akvarisztika, mint kifejezés mint hobbi. 1 horgász és diszállatszaküzlet volt (ami mai napig megvan)a kis városomban, és nagyon jó viszonyt ápoltunk a tulajjal is(Mai napig emlékszek a nevére. Ő volt Laci bácsi :) ) Volt az akváriumunkban egy szivacs szűrő, egy porlasztó, némi fekete és fehér alap aljaz kavics, 1 rózsaszínes műanyag növény és egy zöld, valamint guppy, zebradánió és neonhal. Ez idő tájt édesanyám tartotta karban a kis akit, de minduntalan néztem, ott voltam mellette ahogy kiönti az akvárium teljes vizét és csapvizzel újratölti majd metilénkéket nyom bele. Azt hiszem itt szerettem bele az egész vízi világba, de jött pár év szünet.
A kis gyerekből 17 éves (anno2006) suhanc lett. Előző éveimben elfelejtettem az akvarizálást de ha állatkereskedésben jártam rögtön a halaknál ragadtam le érezvén hogy valami hiányzik az életemből. El látogattam a barátomhoz akinek volt egy 80 literes akváriuma ami szintén elég szoc volt (szivacs szűrő, batár nagy neon lámpa technika stb). Itt éreztem hogy nekem kell ez a köze, hiszen imádom a vizet és a vízi élőlényeket. Vettem is hát egy kis gömb akváriumot 1 arany hallal és egy vallisneria spiralissal. Elkezdtem olvasgatniybujni a cikkeket az akvarizálásról és már akkor azt olvastam hogy a gömb akvárium tilos a halacsoknak. Vettem is egy 45 literes akváriumot. Növény táptalaj nuku, de víz előkészítő és folyékony növénytáp már lett. Gurámik, neonok, ancik és tetrák ékesítették a kis 45 literes világot majd mégjobban elkezdtem beleásni magam a hobbiba. Csináltam DIY szén dioxidot, DIY neon lámpát és mire feleszméltem lett egy 150 literes, 45 literes és 2x35 literes akváriumom. Sikerült le ikráztatnom 4x a vitorlás halaimat, 3x fel is neveltem a kicsiket, 3x a ramirezi páromat, 2x a zebra sügereimet és 2x a meggyhasú sügereimet, mindezt 2 év leforgása alatt. Sajnos ezekről a képekről és videó felvételekről nincs már bizonyíték :(((

El jött a változás az időmben mikoris elköltöztem otthonról felszámoltam mindent és belevagtam az albérleti, dolgozó évekbe. Nem sokáig tudtam akvárium nélkül lenni, így hát be szereztem egy kis 25 literes akvát egy pár meggy hasú sügérrel. A sügerek 3x ivtak le, sajnos csak 1x tudtam utódot nevelni. Ismét költözés, új városba, onnan ismét 3 év után másik városba, onnan 2 év után másikba és ezzel megszünt létezni 9 évig az akvarizálás. Voltak olyan napok mikor hiányzott, voltak olyanok is mikor nem is gondoltam rá, de tudtam hogy egyszer ismét belevágok.
Jelenleg Budapesten élek, 30 éves vagyok és újra belevágtam a hobbiba, ezúttal körültekintőbben, megfontoltabban. De azt kell hogy mondjam majd 9 év alatt rengeteget változott az akvarisztika...csak nézek sokszor mik vannak :D
3 hónap alatt volt egy 55liter, egy 13liter és jelenleg egy 120 literes akváriumom. Szépen lassan jöttek vissza a tapasztalatok és nagyon élvezem az időtöltését. Jövő májusban fog megszületni az első fiam és neki csinálom mindezt. Remélem sok együtt töltött akvarizálásunk lesz és ugyanolyan örömben fogja a hobbijait űzni ahogy a mamája és én tettem :)

Ez lett volna a bemutatkozóm. Remélem tetszett, későbbiekben szúrok majd be képet is ;)
 
Sziasztok.

Gavallér Gergely vagyok, 30 éves hajdúsági születésű gyermek. Meg mindig emlékszek mikor 5 éves voltam és anyukám vett nekem egy akváriumot. Nem volt nagy, talán 10 literes. Azokban az időkben (anno 1994) nálunk nem volt annyira elterjedt az akvarisztika, mint kifejezés mint hobbi. 1 horgász és diszállatszaküzlet volt (ami mai napig megvan)a kis városomban, és nagyon jó viszonyt ápoltunk a tulajjal is(Mai napig emlékszek a nevére. Ő volt Laci bácsi :) ) Volt az akváriumunkban egy szivacs szűrő, egy porlasztó, némi fekete és fehér alap aljaz kavics, 1 rózsaszínes műanyag növény és egy zöld, valamint guppy, zebradánió és neonhal. Ez idő tájt édesanyám tartotta karban a kis akit, de minduntalan néztem, ott voltam mellette ahogy kiönti az akvárium teljes vizét és csapvizzel újratölti majd metilénkéket nyom bele. Azt hiszem itt szerettem bele az egész vízi világba, de jött pár év szünet.
A kis gyerekből 17 éves (anno2006) suhanc lett. Előző éveimben elfelejtettem az akvarizálást de ha állatkereskedésben jártam rögtön a halaknál ragadtam le érezvén hogy valami hiányzik az életemből. El látogattam a barátomhoz akinek volt egy 80 literes akváriuma ami szintén elég szoc volt (szivacs szűrő, batár nagy neon lámpa technika stb). Itt éreztem hogy nekem kell ez a köze, hiszen imádom a vizet és a vízi élőlényeket. Vettem is hát egy kis gömb akváriumot 1 arany hallal és egy vallisneria spiralissal. Elkezdtem olvasgatniybujni a cikkeket az akvarizálásról és már akkor azt olvastam hogy a gömb akvárium tilos a halacsoknak. Vettem is egy 45 literes akváriumot. Növény táptalaj nuku, de víz előkészítő és folyékony növénytáp már lett. Gurámik, neonok, ancik és tetrák ékesítették a kis 45 literes világot majd mégjobban elkezdtem beleásni magam a hobbiba. Csináltam DIY szén dioxidot, DIY neon lámpát és mire feleszméltem lett egy 150 literes, 45 literes és 2x35 literes akváriumom. Sikerült le ikráztatnom 4x a vitorlás halaimat, 3x fel is neveltem a kicsiket, 3x a ramirezi páromat, 2x a zebra sügereimet és 2x a meggyhasú sügereimet, mindezt 2 év leforgása alatt. Sajnos ezekről a képekről és videó felvételekről nincs már bizonyíték :(((

El jött a változás az időmben mikoris elköltöztem otthonról felszámoltam mindent és belevagtam az albérleti, dolgozó évekbe. Nem sokáig tudtam akvárium nélkül lenni, így hát be szereztem egy kis 25 literes akvát egy pár meggy hasú sügérrel. A sügerek 3x ivtak le, sajnos csak 1x tudtam utódot nevelni. Ismét költözés, új városba, onnan ismét 3 év után másik városba, onnan 2 év után másikba és ezzel megszünt létezni 9 évig az akvarizálás. Voltak olyan napok mikor hiányzott, voltak olyanok is mikor nem is gondoltam rá, de tudtam hogy egyszer ismét belevágok.
Jelenleg Budapesten élek, 30 éves vagyok és újra belevágtam a hobbiba, ezúttal körültekintőbben, megfontoltabban. De azt kell hogy mondjam majd 9 év alatt rengeteget változott az akvarisztika...csak nézek sokszor mik vannak :D
3 hónap alatt volt egy 55liter, egy 13liter és jelenleg egy 120 literes akváriumom. Szépen lassan jöttek vissza a tapasztalatok és nagyon élvezem az időtöltését. Jövő májusban fog megszületni az első fiam és neki csinálom mindezt. Remélem sok együtt töltött akvarizálásunk lesz és ugyanolyan örömben fogja a hobbijait űzni ahogy a mamája és én tettem :)

Ez lett volna a bemutatkozóm. Remélem tetszett, későbbiekben szúrok majd be képet is ;)
Isten hozott közöttünk, @B33fbelly Gergő. :)
Nagyjából mindannyian hasonló utat jártunk be, haltartóból akvaristává cseperedtünk. A hal mellé egy árva "salátát" is beraktunk, és mire észbekapunk, már egy víz alatti kert gondolatával kokettálunk.
Jó helyre keveredtél, sok segítőkész hobbitárs van ezen a fórumon, amit tapasztalatból írok. Legyen benned kétely, vagy bizonytalanság, a megfelelő topikban feltett kérdésedre jön majd a válasz, ami sikeresebb akvarizáláshoz fog vezetni.
Szívből kívánom, hogy a hátralévő idő az ifjú titán megérkezéséig problémamentes legyen párodnak, az akváriumodat meg kerülje az alga nagy ívben.
 
Isten hozott közöttünk, @B33fbelly Gergő. :)
Nagyjából mindannyian hasonló utat jártunk be, haltartóból akvaristává cseperedtünk. A hal mellé egy árva "salátát" is beraktunk, és mire észbekapunk, már egy víz alatti kert gondolatával kokettálunk.
Jó helyre keveredtél, sok segítőkész hobbitárs van ezen a fórumon, amit tapasztalatból írok. Legyen benned kétely, vagy bizonytalanság, a megfelelő topikban feltett kérdésedre jön majd a válasz, ami sikeresebb akvarizáláshoz fog vezetni.
Szívből kívánom, hogy a hátralévő idő az ifjú titán megérkezéséig problémamentes legyen párodnak, az akváriumodat meg kerülje az alga nagy ívben.
Ennél szebb kívánságot nem is kaphatnék itt :)
Köszönjük szépen :)
 
Sziasztok!
Szüleimtől a László Róbert nevet kaptam 64-ben, Békéscsabán élek házasságban feleségem szigorú felügyelete alatt, ami jó mert különben az isten pénzét is az akvára költeném mióta megfertőzött a növényes akvarisztika.
Húsz éve egy bettás gömb akváriummal kezdtem két gyermekem kedvéért, engem egy ismert tévécsatorna inspirált az első igazi akvárium megépítésére. Nem apróztam, rögtön egy 300l-es üveg került a nappaliba, inkább halas mint növényes, de már akkor is csak élő növényt voltam hajlandó telepíteni. Több lépcsőben alakult át növényessé, az utolsó lökést két éve karácsony előtt kaptam, mikor egy reggel etetéskor észrevettem hogy kezd szétesni az akvárium. Akkor mindent elölről kezdtem, 280l-es üveggel próbáltam új szintre lépni. Ha jól tudom 2017-ben (is) készített egy számomra fantasztikus akváriumot Josh Sim akinek a munkái máig lenyűgöznek, és inspirálnak. Ezt az őserdő látványt próbáltam megvalósítani a magam szerény tudása, és lehetősége szerint, amit máig alakítgatok.
Az épp aktuális projektem a világítás átalakítása volt mos az ünnepek alatt, ami lehetőséget biztosít a maga 22000 lumenes teljesítményével egy újabb nagy lépésre. Szerencsére sok mindent meg tudok oldani magam, úgyhogy nem lett belőle válóok.
A Békés megyei Katasztrófavédelemnél dolgozom autószerelő/karbantartóként, munkaidő után egyedi bútorkészítéssel foglalkozom (bútorasztalos szakmám is van).
Az akvarisztikán kívül még fotózással, és sport szinten kerékpározással töltöm a kevés szabadidőm.
Szeretnék a közösség aktív tagja lenni, és sokat tanulni.
 
Sziasztok!
1972-ben láttam meg a napvilágot, Zizics János a becsületes nevem. Budapesti vagyok, kispesti pontosabban. Már gyerekkorom óta beszippantott az akvárium és annak szeretete. Sokminden halfajt tartottam, szaporítottam. Sima guppis, xyphos aksival kezdtem, aztán ha jól emlékszem zebrasávos sügerek jöttek, temérdek növendékkel, melyeket barátoknak csere-beréltem. Aztán egy srácnál láttam diszkoszokat, teljesen lenyűgöztek. Elhatároztam, hogy a tartásuknak megfelelőre fejlesztem a rendszeremet. 400 literes aksival kezdtem nekik kialakítani életteret, kisebb nagyobb sikerrel. Nagykátára jártam le a Kovács Diszkoszhoz, talán nem idegen a név itt egyeseknek. Sok szenvedés, és diszkoszbetegség után úgy döntöttem sügerezni fogok. Vadonfogott 45 darab Tropheus Chimba csapatom volt a mostani 180*60*70 akváriumomban (60magas). Termékenyek is voltak rendesen, sok F1es ivadékot árultam ki belőlük. Aztán sajnos kb 12 db csigával bevittem egy fertőzést és menthetetlen lett a VF csapatom. Ez kb 2 éve volt, pár dolgot eladtam a hardwareből, de most nagyon fel vagyok spanolva, hogy valami növényes, nature dolgot csináljak vele. Egy Eheim 2260at szeretnék venni mellé, és a világításomat is nulláról kell építenem. Lehet lesz pár buta kérdésem, de szeretnék sokat tanulni Tőletek, és egy igazán komoly akváriumot építeni!
 
Üdvözlök Mindenkit!
Úgy illett volna, hogy legelőször ide írok, de csak most találtam meg ezt a topikot, aminek léte és az itt olvasható bejegyzések tovább erősítik, amit az elmúlt napokban tapasztaltam a fórum többi témájában: mindenki kulturált hangnemben, be- és elfogadó módon viszonyul a másikhoz és kommunikál, ami sajnos az interneten manapság olyan ritka, így igazi felüdülés, nagyon jó élmény itt lenni!

Gergő vagyok, 80-ban születtem, és kiskamaszként sikerült kikönyörögnöm a szüleimtől, hogy lehessen akváriumom (mert jó anyám pintyekről végképp nem akart hallani). Pár év után aztán elfogyott a lelkesedés, mert az akkori feltételek között megrekedtem egy szinten. Nemrég megtaláltam például azt az átalakítót, amit atyám barkácsolt a magnéziumos fűtőtesthez, amin hőfokszabályozót nemigen volt, így állandóan sasolni kellett a hőmérőt és bizony néha a Neonoknak is el kellett viselni a 30 fokos vizet, amikor egy-egy éjszakára véletlenül bekapcsolva maradt.

Néhány éve már szerettem volna ismét belevágni, de a gyerekek kicsik voltak, meg nemigen volt hely egy "kezdők számára ideális", legalább 100 literes akvárium telepítésére. Aztán néhány hónapja jobban utánaolvastam és derült ki számomra, hogy az eltelt jó 20 év alatt mennyit fejlődött a technika és már egy néhány tíz literes élettér fenntartása sem elképzelhetetlen kihívás. Így kapóra jött, hogy egy barátom megtalálta a pincéjében a rég elfeledett kis csofi szettjét, ami pont befért oda, ahová a feleségem szobai szökőkutat szeretett volna korábban. Szerencsére sikerült meggyőznöm, hogy egy akvárium is tud "csobogóként" funkcionálni, és remélem, egyre jobban ráébred majd a család, hogy mennyivel több is annál egy ilyen csodás kis üvegvilág.
Persze rengeteg a kérdés, legfőképp a bőség zavara miatt: szeretnék egyfajta arany középutat megtalálni és élhető életteret kreálni vállalható ár/érték aránnyal, de az is egyértelmű, a fórumtársak szebbnél szebb alkotásait látva, hogy nehéz lesz megállni egy szinten, hiszen "csak még egy kis" anyagi/idő/energiaráfordítással még szebb, még igényesebb élőhelyet lehet létrehozni, amire jó ránézni, és elmerülni a látványában.
Még egyszer köszönöm, hogy itt lehetek!
Jó kertészkedést Mindenkinek! :)
 
Back
Oldal tetejére