• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Behemot Jungle

Peee88

Tapasztalt kertész
Sziasztok!

Egy kis bemutatkozással kezdenék. Viski Péternek hívnak, 38 éves vagyok. Az akvarisztika kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de gyerekkorom óta kíséri az életemet. Eddig hétköznapi akvarista voltam, vagyis inkább úgy mondanám, hogy volt otthon akvárium, etettem a halakat, cserélgettem az elpusztult növényeket és próbáltam felvenni a harcot az algákkal több, de inkább kevesebb sikerrel. Az utolsó "ilyen" akváriumom egy 500l-es sarok volt. Idén nyáron költöztünk és úgy gondoltam ideje lecserélni azt a 10+ éves üveget (féltem lassacskán elenged a ragasztó).

Így megrendeltem az új akvát és időközben kapcsolatba kerültem a GA-val is, ahol nagyon megfogtak a szép növényes akváriumok. Aztán rátaláltam erre a fórumra és nem volt kérdés számomra, hogy mostantól kicsit komolyabban is foglalkozzak az akvarisztikával. Egyelőre low-tech vonalon maradok, kísérletezgetek a növényekkel, tápozással, stb. Idővel majd szeretnék áttérni a a high-tech-re, ha már elég tapasztalatom lesz.

Szóval az új akvárium kb. 5 hete lett indítva, a paraméterek:

Méret: 190x65x70 normál üveg, bal rövid oldalon és hátul hátterezve
Szűrők: Atman 3200, Atman 1200 + atman 600 a háttér mögötti áramoltatáshoz, közegek: seachem mátrix + lávakő + 250gr Seachem Purigen
Világítás: DIY LED szalag 6méter természetes fehér SMD 5730 CRI95 + 2 méter RGBW, fővilágítás napi 8 óra (14-22 között), előtte-utána 1-1 óra napfelkelte-naplemente
Fűtés: 300W külső + 200W belső fűtő
Tápozás: GA Wellness - napi 7ml micro, 6ml macro, 15ml carbo
Talaj: emeléseknél töltésnek lávakő zúzalék, red moor fák, lávakő sziklák, Manado (táptalaj külön nincs, JBL tápgolyók vannak lenyomkodva lokálisan növényekhez)
Vízcsere: első héten napi 40% volt, második héten 2 naponta dettó, jelenleg heti 25% normál csapvíz

Élőlények: kb 200 hal, a lista készül
Növények: hamarosan készül a lista

Jelenleg szépen ketyeg az akva, a növények növésnek indultak, halak elvannak, alga jön-lát-küzdök ellene.
Egy kis zöld por, fonal van amit manuálisan kezelek illetve a molly-k is besegítenek a fonalba. A múlt héten állítottam üzembe az atman3200-t, és az addig csak itt-ott megjelenő BBA jobban elterjeszkedett illetve megjelent a staghorn is. Most a carbo napi mennyiséget helyi kezelésre használom, úgy tűnik hat. Illetve a mobilisebb növények (pl. anubias, microsorum, stb) tegnap kaptak töményebb carbos fürdőt vödörben (5 liter/10ml, 30 sec), remélem hatásos lesz.

Rendszeresen jelentkezem majd, képeket is töltök majd fel, csak még össze kell szednem őket.

Köszönöm, hogy elolvastál!

Üdv:

Peti
 
Utoljára módosított:
Első hardscape próbálkozások...
A macsek fejét látva elvetésre került

AAB67jWQpi2RpiG2Tmxfnzg6kJT9j7EZveM
 
Upsz, ez a képfeltöltés nem jött össze, úgy látszik a dropbox nem játszik...

Kérhetek kis segítséget újoncként, hogy mit érdemes használni?
 
Szia!

Köszönöm a segítséget, időközben én is megtaláltam. Még nem járt le a türelmi időszakom, úgyhogy képek előreláthatólag csak 1,5 hét múlva lesznek... :(
Addig esetleg public link a dropboxhoz? Annyit nem tudunk várni :))
 
Addig esetleg public link a dropboxhoz? Annyit nem tudunk várni :))

Természetesen megoldható, amennyiben nem ütközik a fórum szabályzatba (de gondolom nem)
kis türelmet kérek, este összeszedem a képeket és kiteszem a linket
 
megérkeztek tegnap az új növények GA-ból, mindent elültettem. van még két doboz weeping moha ami keresi a helyét, majd ma bekerülnek az akvába.
Aki ragasztással rögzíti a mohákat, meg tudná mondani pontosan melyik típus érdemes venni, ami bevált és nem mérgezi a vizet?

Ezek érkeztek:

Ludwigia palustris
Limnophilia sessiliflora
Hottonia palustris
Hygrophila sp. Araguaia
Pogostemon helferi
Weeping moha
 
Próbáltam összeírni a növénylistát.
Amit GA-ból rendeltem, annak tudom a pontos nevét.
Egy-két fajtát régebbről ismerek, azoknak kigugliztam a neveit, de van néhány, amit indításkor kaptam, nem tudom mik azok.
Remélem majd segítetek mindent pontosan beazonosítani. Mivel ide még nem tudok képet feltölteni a korlátozás miatt, a dropbox linken tudtok majd nézelődni. Teszek a hétvégén fel majd minden növényről jó minőségű képet, csak végig kell még fotóznom az állományt.

Ludwigia palustris
Limnophilia sessiliflora
Limnophila Aquatica
Hottonia palustris
Hygrophila sp. Araguaia
Hygrophila polysperma
Hygrophila corymbosa
Pogostemon helferi
Anubias barteri nana
Anubias gracilis
Vallisneria Americana var. Asiatica
Vallisneria Nana
Vallisneria americana natans
Najas guadalupensis
Microsorum Pteropus Windelov
Microsorum pteropus 'Narrow
Microsorum Pteropus
Ludwigia Repens Rubin
Cryptocoryne Undulata
Cryptocoryne Wendtii
Echinodorus Bleheri
Echinodorus quadricostatus
Hydrocotyle Tripartita
Bacopa Caroliniana
Gömbmoha
Jávai moha
Weeping moha


Köszi, hogy benéztél!
 
Az élőlények listája elvileg:

guppi -kb 50
molly fekete - 5
molly ezüst - 5
molly arany - 5
xifok - kb 15
neonhal - kb 80
zöld szumi - 20
boseman szivárványhala - kb 6
Anci - 2
indiai üvegharcsa - 5
fátyolos serpalazac - 18
kékpajzsos páncélosharcsa - kb 6
Haraldschultz páncélosharcsája - 1
fátyolos albino páncélosharcsa - 10
otocinclus affinis - kb 12
kuli kuli - 1
sepregető garnéla - 2
amano garnéla - kb 15
egyéb garnélák (red, blue) - kb 10
sisakcsiga - 5
helena - 5
hólyagcsiga, tányércsiga - ??? kezelhető mennyiségben

Szerk: +1 sziámi algaevő

a közeljövőben kicsit szelektálva lesznek, mert most sok fajta van. A nagy részük még az előző akváriumból maradt.
Ha csökkentve lesz a számuk, akkor jön majd pár algázó géb, mert a nagy flow miatt nem tudok mit kezdeni a bba-val, azok talán lelegelik.
 
Utoljára módosított:
Aki ragasztással rögzíti a mohákat, meg tudná mondani pontosan melyik típus érdemes venni, ami bevált és nem mérgezi a vizet?

Szia!
Bármelyik cyanoakrilát alapú pillanatragasztó jó, biztonságos az élővilágra nézve. A gél állagúval sokkal könnyebb dolgozni, nem folyik szanaszét.
 
Szia!
Bármelyik cyanoakrilát alapú pillanatragasztó jó, biztonságos az élővilágra nézve. A gél állagúval sokkal könnyebb dolgozni, nem folyik szanaszét.
Köszi a választ
Soudal-t vettem, csak megzavart a cyano felirat, összekötöttem az esetleges mérgezéssel. De így már használom akkor.
Ezek megkötnek víz alatt is? Mert van olyan fa bent amit nem tudok kivenni, de tennék rá mohát.
 
Köszi a választ
Soudal-t vettem, csak megzavart a cyano felirat, összekötöttem az esetleges mérgezéssel. De így már használom akkor.
Ezek megkötnek víz alatt is? Mert van olyan fa bent amit nem tudok kivenni, de tennék rá mohát.

Megköt a víz alatt is. Nekem úgy volt a legkönnyebb ragasztani vele, hogy előtte kis csokrocskákat kötöttem a mohákból vékony damillal összefogva, a csokor aljára egy csepp ragacs, célzás, majd kb. 15-20 mp-ig, picit odanyomva kell tartani.
Húú, mot láttam csak a fotókat, tényleg behemót az akva! :p
Ecsetalgát nálam a gébek le se xarták, ami viszont az összes uszonyát megnyalta utána az az ezüst fonalalgázó. Ebből viszont legalább kettőt kell tartani - hogy ne legyen kötekedős. A staghornt viszont szerintem egyik se nagyon fogja enni. Persze a gébről nem akarlak lebeszélni, mert irtó cuki jószágok.
 
Megérkeztek a gébek, két órás beszoktatás után birtokba vették az új otthonukat. Hatan vannak, két hím, négy nőstény. Amiket olvastam róluk, azt hittem napokig nem fogom látni őket, de nem így lett. Első perctől kezdve takarítanak. Ide-oda ugrálnal, látszik rajtuk tetszik nekik, hogy mindenhol finom falatokat találnak.
Remélem nem lesznek túrkálósak, bár a talajegyengetést elintézték eddig is a cory-k...
Guppy állományt lefeleztem, havernak kellettek, nekem meg a hely az új lakóknak.
Ezen kívül jött még két sziámi algaevő és egy ezüst fonálalgázó. Ő kap majd még társat, mert most csak egy volt a kereskedésbe.
Szerk: Gébekről tettem fel képet dropboxra
 
Sziasztok!

Az utolsó bejelentkezésem óta több változás is történt.

A múlt héten megérkeztek a + LED szalagok, így kibővítettem a világítás, Eddig volt 6m term. fehér CRI95 LED illetve 2m RGBW szalag, ez kb 11.000 lumen volt. Ezt bővítettem a múlt hétvégén +6m hideg fehér CRI95 LED szalaggal és felapplikáltam még 2m piros szalagot is. Így a fejlesztés után már kb. 26.000 lumen pörköli a növényeket. A színek sokkal szebbek lettek a hideg fehértől, illetve a piros is jobban kiemeli az arra érdemes növénykéket. Sajna a fény emeléssel egy időben nem mentem utána a tápozással, így kicsit megtorpantak a növények. De most hétvégén beállítottam az új értékeket, napi 10ml micro, 5ml macro (sok a hal, termelnek) és 20 ml carbo. Majd nézegetem, hogy jó-e, elég-e így, ha nem akkor változtatok még.

Most szombaton a GA-ból beszereztem egy ATI DP-6 dózispumpát, 10 sün csigát és egy sulawesi nyúlcsigát is. Hát ez a "Jar-jar" nagyon jópofa jószág, bár a két órás beszoktatás után egyből elásta magát és nem is láttam az esti etetésig. Lehet nem szereti a nagyon világos környezetet.
Visszatérve a dózispumpához... ezzel volt egy kis malőr. Az összeszerelés, kalibrálás pofon egyszerű volt, nem is tartott az egész beállítási procedúra 20 percnél tovább. Szépen leszabtam a csöveket, a megfelelő folyadékokkal (mic-mac-carbo), a megfelelő magasságra tolást bekalibráltam. Csak azt felejtettem el, hogy a kalibráláshoz használt 100ml carbo-t az akvárium tetején felejtettem, így matatás közben megborítottam és 15ml híján mind az akvában kötött ki...
Gondolhatjátok, hogy szívroham közeli állapot volt. Bár 750 liter víz van az tankban, azért a 85ml mennyiség egyszerre kicsit sok volt. De hagytam elkeveredni a vízzel kb. 10 percet, majd jött a vízcsere (ez úgyis aktuális volt már). Kb 30% cseréltem le, kapott Seachem Stability-t is. Szerencsére az élőlényeknek nem lett bajuk az "emelt adag" carbo fürdőtől. Remélhetőleg az algákra legalább volt egy kis hatással.

Algafronton jelenleg még küzdök a BBA-val, illetve kis staghorn is van itt-ott. Zöld por alig van, barna is elhanyagolható, az üvegről szinte semmit nem kellett kártyázni. BBA nő a nagy áramlásoknál, fordulóknál. Az egyik ilyen fordulásnál lévő anubias nana már olyan mintha plüssből lenne... Azt hiszem ezzel (mármint BBA) meg kell barátkoznom, mert túl nagy az akvárium és így mindig lesz valahol erős áramlás.

Képeket még mindig nem tudok ide feltenni, elvileg szerdán lejár a két hét "beszoktatási idő", és utána már tudom illusztrálni a történéseket.


Üdv
 
Back
Oldal tetejére