• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Barna-alga invázió

Bubuc83

Nézelődő
Sziasztok!

Algásodás miatt lenne Hozzátok kérdésem, hogy szerintetek mi okozhatja.
Olvastam már utána, de többféle megközelítést is láttam rá, és mivel annyira nem olcsó megoldásokról van szó ahhoz, hogy ne működjön egyik-másik, így inkább kérdezném azokat, akik már harcoltak vele sikerrel, vagy egyszerűen tudják, hogy mi okozhatja.

A jelenség:
Növények leveleit és sziklákat, ill. az akváriumi üveg kevésbé megvilágított felületeit borító barna, vékony, enyhén nyálkás bevonat. Gondolom barna-alga...
A hátsó üvegen van még zöld pontalga, de kevés. Maga a lámpa is inkább a hátsó részt világítja. Nagyon kevés ecsetalgám is van, kb. 3 tő az esőztető előtt közvetlenül.

Az akvárium 10 éve lett ragasztva, 160L (100x40x40cm, 8mm-es üvegből), kb. 120-130L a víz benne.
Külső szűrő: Eheim 350 Experience, Eheim Substrat Pro szűrőanyaggal, alatta a gyári szivacsréteg, felül perlonvatta. Évente 2x tisztítom ki akváriumvízzel kiöblítve, összerakás után kap a víz kis baktériumkultúrát.
Világítás: 2x39W, 850mm (1x Sylvania Grolux 8500K, 1x Sylvania 6500K), nagyjából 1 évesek, világítás napi 8 óra, időzítve minden napra. Fény összesen kb. 4500 lm.
Talaj: 3 cm JBL Aquabasis, felette 2-3cm ADA Amazonia (1 évesek).
CO2 beoldás: nincs
Vízhőmérséklet: 24°C

Történet:
Egy évvel ezelőttig az akvárium: csavart Vallisneria, fodros vízikalász, vízipáfrány (Microsorum pteropus), Micranthemum, jávai moha, Taxiphyllum sp. Spiky moha.
Dekoráció: Dragon-kő
Halak kb.: 10 Dánió, 10 Vörös neonhal, Xipho (sajnos eléggé elszaporodott, a náluk kezdődő betegségek miatt pakoltam ki az akváriumot)
A kipakolás előtt minden növény szépen fejlődött, 2 havonta vissza kellet vágni a növényeket, barna alga nem volt. Csapvízzel töltöttem fel, keménység kb. 16NK lehetett a vízmű adatai alapján. Nem mértem keménységet, mert semmi bajt nem tapasztaltam. Vízcsere 1-2 hetente volt 20%. Növénytápozás sem volt, mégis sokáig tele volt növénnyel az akvárium (már majdnem a szűrést akadályozta a sűrűségével). Időközben került bele 3 Rókamárna kevés zöld fonálalga miatt.

Nade kb. 1 éve az akváriumot teljesen kipakoltam, mindent alaposan lepucoltam, üveget sósavaztam, és új, de az előzővel azonos talajjal, de a régi dekorációval (Dragon-kő, amiket leforráztam) újraépítettem az egészet. A régi növények visszavágva kerültek bele, gondolván majd újra nagyra és sűrűre nőnek. Lett új növény is: Cryptocoryne, Ludwigia, Staurogyne repens, Echinodorus Ozelot, Echinodorus Reni.
Xiphok nem kerültek vissza, 3 Rókamárna, 12 Dánió volt benne és 10 Vörös karcsú díszmárna. Használtam új haltápot is: Tetra Pleco (2 naponta 1 tabi a Rókamárnáknak, hiszen nem volt alga)

2-3 hónapig jól is működött a dolog, utána növények felszínközeli, de később a lenti leveleit ellepte a barna alga, ami alatt egy egyre vastagodó fehéres réteg volt (savtól pezseg, biogén mészkiválás?).
Rögtön mértem összkeménységet Neptunnal, 26 NK volt (már a csapból is ilyen víz folyt). Változó keménység kb. 16 volt.
Ez után a vizet 3 hét alatt lágyítottam gyantával 10NK-ig, és pH-t kezdtem lassan csökkenteni kb. 6.5-7ig. Előtte pH 7.8 volt. Mészlerakódás megszűnt teljesen ezzel, még a köveken látni keveset (visszaoldódott a vízbe, ill. lekapartam ahonnan tudtam), de a barnás alga maradt a leveleken. A pH és keménység szint sajnos még enyhén visszaemelkedik a visszaoldódás miatt, de pH7-et nagyjából tartom.
A Cryptocoryne ez után elkezdett hajtani, lettek új levelek, de nem tudnak nőni, mert az alga 2-3 hét alatt rátelepszik. A levelek nem esnek le, de nem is nőnek tovább. A vízikalász az ami veszít el leveleket, de róla próbálom leszedni az algát szivaccsal és lehet hogy sérül a levele, szára... Illetve a Vallisneria pár tővel elpusztult, de ez talán a vízlágyítás miatti változástól lett, mert előtte rothadt.

Használok 3-4 hónapja Sera Florena oldatot hetente 30ml-t, és 1-2 hónapja Sera tablettát tettem 1x a gyökerekhez.
Ammónia és Nitrit cseppteszttel kimutathatatlan, Nitrát kb. 25mg/L. Mást nem mértem még (vasat, szilikátot, foszfátot). Növénytápozás óta a világítást felemeltem napi 10 órára, hátha segít.
Illetve 1 hete használok fél adagban Easy-Carbo-t reggel beoldva, és van 2 zebracsigám :)

Köszi előre is a válaszokat!
 
Hogy lehet ilyen magas nitrátod egy nitrátmentes táptól? Szerintem valamilyen tápanyag hiány vagy az arány lesz a hiba.
 
Hogy lehet ilyen magas nitrátod egy nitrátmentes táptól? Szerintem valamilyen tápanyag hiány vagy az arány lesz a hiba.
Köszi az eddigi válaszokat.

Nem vagyok nagyon tapasztalt, de én úgy tudom, hogy a nitrát az nem nagyon bontható akváruimban. A halak melléktermékétől lesz a folyamat végén a nitrát, gondolom több keletkezik, mint amit a növények elhasználnak.
Lehet,ha lenne kevés CO2 beoldás, akkor a növények több tápanyagot tudnának felvenni a vízből (több nitrátot is).
 
@Bubuc83 már van ilyen topik, szerintem olvasd át Barna alga (Diatom).
Saját véleményem, hogy kevés a fény, alul van szűrve az akvárium, így akváriumod melegágya az efféle algának.

@inadsz , megkérlek, hogy csapd hozzá ezt az egészet a már meglévőhöz. Előre is nagyon szépen köszönöm.
A fény valóban nem sok, a szűrőt pedig GA ajánlás szerint választottam.
De ami nekem ebben fura, hogy előtte évekig ugyanigy működött, és alga nélkül.
 
A fény valóban nem sok, a szűrőt pedig GA ajánlás szerint választottam.
De ami nekem ebben fura, hogy előtte évekig ugyanigy működött, és alga nélkül.

Még egy szűrőt, csordultig töltve mátrix-al hadrendbe állítanék, mert azért egy combosabb biológiai szűrés is sokat számít.
Ne legyen fura, az akvárium beérett, és változott.
 
Legtöbbet azzal változott, hogy az egészet kipakoltam tavaly ilyenkor :) És ez volt a vízválasztó, mert ez után kezdett teljesen máshogy viselkedni. Valami nem úgy működik, mint előtte, sajnos.
A magas keménység nem játszhatott be azzal, hogy kivált a mész a levelekre, és azon meg jól tudott nőni az alga és utána meg elterjedt az akvárium vizében? Mert az üveget mindig takarítom, de a leveleket, főleg a piciket nem.
 
Én valahogy máshol keresném a hibát. Az a szűrő nem olyan kevés, főleg low vonalon. A fény tényleg kevés lehet, de ahol éri az akvárium hátulját ott zöld pont van. Talán lehet egy foszfát hiány is csak a kevés fény nem hozza annyira elő.
 
Én valahogy máshol keresném a hibát. Az a szűrő nem olyan kevés, főleg low vonalon. A fény tényleg kevés lehet, de ahol éri az akvárium hátulját ott zöld pont van. Talán lehet egy foszfát hiány is csak a kevés fény nem hozza annyira elő.
Hát igen, amikor vettem a lámpát nem gondoltam, hogy low tech-ből később esetleg csinálok erősebbet. De kezdetben ennek megfelelően is vettem a növényeket, volt ami kipusztult ugyan (1 féle), de a többi meg erősen hajtott és 2 havonta kellett nyirnom őket, hogy a szűrés maradjon még erős. Most sem akarnék feltétlen hi-tech akváriumot, mert hiszen megelőzően ez jól működött. Azt a működést szeretném valahogy visszaállítani, elsősorban. Az igaz, hogy évi kétszeri szűrőtisztítást végzek most, és ekkor cserélem a perlonvattát is újra, és akkorra azért már eléggé megfárad.... A vattát lehet kéne gyakrabban újítani, vagy csak átmosni és visszatenni. Az áramlásnak biztos, hogy segítene. Egy évvel ezleőtt kb. 2-3x gyakrabban tisztítottam a szűrőt.
A foszfát, szilikát értékeket még nem mértem meg, abból mondjuk többet lehetne tudni, kizárni pár tényezőt a vizsgálatban.
 
Okés, ezt elég könnyű megoldani :)
Fény terén amúgy az a jobb, ahogy most van, azaz van kétféle cső (6500K + 8500K), vagy jobb lenne két 6500K? Mert az adatlap alapján a 6500K kb. 2x annyi lument ad, de más szinben is. Amúgy is kifáradóban vannak a csövek, és akkor az szerint veszek, amelyik a jobb kombináció.
 
Okés, ezt elég könnyű megoldani :)
Fény terén amúgy az a jobb, ahogy most van, azaz van kétféle cső (6500K + 8500K), vagy jobb lenne két 6500K? Mert az adatlap alapján a 6500K kb. 2x annyi lument ad, de más szinben is.
Ez az amire még válaszolni akartam mert irtad hogy 1éves csövek. Lehet megfáradtak már és nem tudják teljesítményben vagy spektrumban amit egy új. Ha cseréled akkor 2x6500
 
Rendben, köszönöm! :)
Nitrátból véleményed szerint mi lenne az elfogadható szint?
Jelezted, hogy a 25mg/L az azért sok.
Illetve, ha van értelme akkor beruházok CO2 rendszerbe. Eddig féltem tőle, hogy hibásan működhet és szodavíz lesz az akváriumban pl. egy nyaralás idején. De ha segítő hatással lenne, mert a növények ugye ezzel több tápanyagot tudnak így felszedni a vízből, akkor ez is egy lépés a megoldás felé. Vagy csak én gondolom, hogy ennyi fénnyel (2x6500K) ez így működne?
 
Amit én tennék az egy nagyobb vízcsere és olyan növénytáp ami ismert és elismert. Nem pedig egy olyan amiben nem tudni pontosan mi van. Fénnyel foglalkoznék. Co2 ennyi fénynél nem ruháznék be. Ahoz még több fény kéne. Nitrátod a felső határ közelében van. Még nem sok de ha más tápanyag 0 vagy minimális akkor az arányok rosszak.
Azért várd meg mások véleményét is hátha lesz még valami okosság.
 
Utoljára módosított:
Köszi!
Megyek ezan a vonalon, és majd meglátjuk, hogy hogyan változik a helyzet.
Legjobb lenne egy laboratóriumi vizsgálat a fontos elemekre párszor, pár beavatkozást követően, szemben azzal, hogy megvenni a tesztek sokaságát 10-20 ezrekért. Csak itt a környéken a boltok úgy tudom ilyen tesztet nem csinálnak, esetleg a Növénytani Intézet x összegért elvégzi. Alakul...
Köszönöm még egyszer is!
 
Egyszer vittem be levelet az Intézetbe és mondta a hölgy, hogy igazából ők nem erre szakosodtak, hanem a mezőgazdaságra, de rendesek voltak és megnézték nekem. Szerintük vas, esetleg kálium hiány okozhatja a bajokat. Akkor még nem vettem észre a mészlerakódást a leveleken, mert az alga fedte.
 
Ugyan nem látunk fényképet, de lehet hogy ugyanez mint amit itt tárgyaltunk: https://akvakertesz.hu/threads/algasodas.29/post-442798
Fogok tenni róla képeket ide délután folyamán.
Nálam nem az a helyzet van. Nincs az barna trutyi, a vize is szép tiszta, átlátszó. Nálam pár tized mm vastag rétegben van tömör alga a leveleken, és a levelek szárain. Üvegen is lenne gondolom, de azt könnyen tudom takarítani.
Használom az Easy Carbot kb. 1 hete, és kb ennyi ideje van 2 Zebracsiga. És most azt látom, hogy a Dragon-kőről látványosan fogyott az alga, levelekről még nem. Nem tudom melyiknek köszönjem. Mondjuk a csiga csak azt mássza, ill. az üveget, leveleket nem akarja. Gondolom macera neki rámászni a vékony száron át.
 
Ugyan nem látunk fényképet, de lehet hogy ugyanez mint amit itt tárgyaltunk: https://akvakertesz.hu/threads/algasodas.29/post-442798
A szilikát is bejátszhat egy barna algánál. Egyszer én is belefutottam egy diy szűrőanyag miatt. De ott az elejétől fogva probléma volt. Először betudtam az új indításnak, aztán amikor nem akart múlni akkor kezdtem el gyanakodni. Itt viszont elketyegett 1év +3hónapig. Valami nagyobb vízügyi váltás lehetett ha az lenne az ok.
 
Back
Oldal tetejére