• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Bamboocha mindenféléje

Bocs, csak a tisztánlátás érdekben:
Az előtte/utána képet ugye felcserélted?
Ez a barna, ami eltűnt, milyen alga volt? Kik tették ezt? Az Amano-k vagy a folyami csigák?
Köszi.
Igen, lusta voltam a képösszevágdósdiba helyes sorrendben újra beilleszteni a két képet. Az algát ca 3 hétig neveltem egy külön "rohasztó medencében".
Durva lenne, ha egy éjszaka alatt ennyi alga termelödne.

Mivel egyetlen egy csigát láttam a növények közében, feltételezem, hogy az Amanok voltak. Ahogy belógattam a növényt már másztak is a kezemen keresztül rá. A folyami csigák szerintem fogynak (mármint soványodnak); a skimmert lekapcsoltam, hogy valamennyi biofilm maradjon nekik, azt szivesen eszegetik.

A napokban hirtelen rengeteget nöttek az amanok, és egyértelmü az ivarérettség elérése: megállás nélkül kergetik egymást, és sokuk nyergén megjelent a garnélákra jellemzö petecsomag. A növekedési hullámmal egyidõben pedig az étvágyuk is nött.

A folyami csigák sajnos egymás után hullanak el. 10 böl 5 már tutira megdöglött, egy már három napja nem mozdul (de még nem büdös) kettö pedig jól van, szerintem raktak is petéket.
Nem tudom, mi nem tetszhet nekik. :( Amióta itt vannak, kicsit többet etettem, melynek eredménye az lett, hogy eléggé elszaporodtak a tubifexek, sokan szép élénkpirosak (eddig inkább csak fehérek/ rózsaszinüek voltak, nem tudom, hogy a tubik szine utal-e az egészségükre).

Sajnos egyre kevesebb örömöm lelem az akváriumban... Egy újabb amanoszaporitás gondolatával néha eljátszadozok, föleg, hogy minden szirszart megvettem hozzá még tavaly, igy anyagilag semmibe sem kerülne, de egyszerüen nem igazán motivál az egész.
Azért, mielött bontanám az akváriumot, még várok pár hetet. Épp egy vizsgaidöszak végén vagyok, és a folyamatos tudásbeli számonkérés teljesen elveszi az életkedvemet.
Valamilyen megmagyarázhatatlan érvnél fogva túl nagy a bizonyitási vágyam, s olyan tantárgyaknál is a maximumot akarom nyújtani, ami se nem érdekel, és se nem nyújt elönyt a munka/privátéletemben. S a jó jegyek érdekében háttérbe szoritom a saját érdeklödési köreimet.
Ismeritek a "Pillangó hatás" c. filmet? A történet nem a legjobb, de konzepzió egészen érdekes. Nagyon nagy vonalakban arról szól, hogy a föszereplö újra éli az életét egy-egy bizonyos eseménytöl fogva, úgy hogy az eddig átélt eseményekre mind emlékszik. Kvázi, több "mi lett volna, ha..." szituációt mutat be a film.
A megterhelö hetek után sokszor gondolok arra, hogy
- mi lett volna, ha 16 éves fejjel nem lettem volna annyira makacs, és nem mondtam volna a fizikatanáromnak, hogy csak akkor érettségizek fizikából, ha egy évvel késöbb megy nyugdijba? akkor talán a gimnázium után röktön elmentem volna egy egyetemre, és ma épitészmérnök lennék?
- mi lett volna, ha 18 éves koromban hallgattam volna a szüleimre, és lázadozás helyett nem költöztem volna el otthon?

amikor ezeket végiggondolom, végül mindig arra jutok, hogy mindegy is, hogy mi lett volna...hiszen a mostani helyzetemmel elégedett vagyok. Ezek a mi "lett volna, ha gondolatok" mindössze arra valóak, hogy az aktuális frusztráció gözét kieresszem magamból.

A folyami csigák sajnos egymás után hullanak el. 10 böl 5 már tutira megdöglött, egy már három napja nem mozdul (de még nem büdös) kettö pedig jól van, szerintem raktak is petéket.
Nem tudom, mi nem tetszhet nekik. :( Amióta itt vannak, kicsit többet etettem, melynek eredménye az lett, hogy eléggé elszaporodtak a tubifexek, sokan szép élénkpirosak (eddig inkább csak fehérek/ rózsaszinüek voltak, nem tudom, hogy a tubik szine utal-e az egészségükre).

Sajnos egyre kevesebb örömöm lelem az akváriumban... Egy újabb amanoszaporitás gondolatával néha eljátszadozok, föleg, hogy minden szirszart megvettem hozzá még tavaly, igy anyagilag semmibe sem kerülne, de egyszerüen nem igazán motivál az egész.
Azért, mielött bontanám az akváriumot, még várok pár hetet. Épp egy vizsgaidöszak végén vagyok, és a folyamatos tudásbeli számonkérés teljesen elveszi az életkedvemet.
Valamilyen megmagyarázhatatlan érvnél fogva túl nagy a bizonyitási vágyam, s olyan tantárgyaknál is a maximumot akarom nyújtani, ami se nem érdekel, és se nem nyújt elönyt a munka/privátéletemben. S a jó jegyek érdekében háttérbe szoritom a saját érdeklödési köreimet.
Ismeritek a "Pillangó hatás" c. filmet? A történet nem a legjobb, de konzepzió egészen érdekes. Nagyon nagy vonalakban arról szól, hogy a föszereplö újra éli az életét egy-egy bizonyos eseménytöl fogva, úgy hogy az eddig átélt eseményekre mind emlékszik. Kvázi, több "mi lett volna, ha..." szituációt mutat be a film.
- mi lett volna, ha 16 éves fejjel nem lettem volna annyira makacs, és nem mondtam volna a fizikatanáromnak, hogy csak akkor érettségizek fizikából, ha egy évvel késöbb megy nyugdijba? akkor talán a gimnázium után röktön elmentem volna egy egyetemre, és ma épitészmérnök lennék?
- mi lett volna, ha 18 éves koromban hallgattam volna a szüleimre, és lázadozás helyett nem költöztem volna el otthon?

amikor ezeket végiggondolom, végül mindig arra jutok, hogy mindegy is, hogy mi lett volna...hiszen a mostani helyzetemmel elégedett vagyok. Ezek a mi "lett volna, ha gondolatok" mindössze arra valóak, hogy az aktuális frusztráció gözét kieresszem magamból.
Hosszú leveledre, egy rövid megjegyzést, ha megengedsz:
Ha építészmérnöknek születtél volna, most az lennél.

Egy néhai barátom/osztálytársam, édesapja nyomdokait követve, építészmérnöknek tanult. Szerencsére, sosem használta a képesítését. Végül dugószakértő lett belőle.

Utoljára módosított:
Lehet, hogy nem találtak elég algát és biofilmet. Haltápot és tubifexet szerintem nem esznek.
Egy hobbit nem lehet sokáig ugyanolyan intenzitással űzni. Törvényszerű, hogy időnként lecsökken a lelkesedés. Az akvarisztika mindig tud újat mutatni, ezért hamar visszatérhet a motiváció.
Arra biztatnálak, hogy várj egy kicsit. Ne pár hetet, inkább 2-3 hónapot. Addig tudod minimális munkával, alapjáraton üzemeltetni az akváriumot. Ha most abbahagynád, lehet, hogy később megbánnád.
Nekem gyerekkorom óta van akváriumom. Még a katonaság alatt is volt, pedig akkor elég ritkán jártam haza :) Néha ez a hobbi segített át nehéz élethelyzeteken.

Nem érdemes ezen rágódni. Mindenki hozott már életében olyan döntéseket, amiket utólag máshogy csinálna. Ez nem számít, a múltat nem tudjuk megváltoztatni. Sok minden alakulhatott volna másként, akár rosszabbul is, ezért kell a dolgok jó oldalát nézni :)

Nem ismetem ezt a szakmát, ezért a saját logikám alapján:
akkor ö most 18+os filmeket forgat?...
Neeem! A logikád jó, de ez esetben cserben hagyott. :ROFLMAO:
Egyébként ő már több mint tíz éve az örök vadászmezőkre költözött, már ott forgatna, ha forgatna...
Én sem tudok a valahai szakmájáról túl sokat, csak annyit, amennyit mondott róla. A boroknál, pezsgőknél, egy bizonyos minőségi szint felett, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy milyen dugót használnak a palackok lezárásához. Mivel adott esetben több évtizedig is "érik" a bor a palackban, egy rossz dugó hazavághatja a sok éves munkát, törődést. Még a bor ízére is hatással van, természetesen. Az ilyen borokhoz, külön szakértők választják ki azt a parafát, amiből készül majd a dugó. Ennek is megvan a nemzetközi szakértő gárdája, mint minden professzionális terméknek. Ő is egy ilyen, nemzetközileg elismert szakértő volt. Dugószakértő.

Utoljára módosított:
Nyár végén sikerült majd' halálra égetnem egy Oechideat. Késö tavasztól- kora öszig a legtöbb szobanövényem kikerül az erkélyre, mert tapasztalataim alapján a legtöbb élvezik a természetes klimát.
Ami persze nagyon fontos, hogy szerencsétlen növények fokozatosan szokják a napfényt, és az éjszakai hüvösebb hömérsékletet.
Már nem tudom pontosan, hogyan történt, de ez a pórul járt növény valahogy nulla hozzászoktatással kikerült szeptember elején az erkélyre, egy olyan szakaszban, amikor napközben nagyon meleg volt, éjszaka meg nagyon hideg. 3-4 napot töltött igy, mire észrevettem.
Néhàny levele hofehérre égett, mire felfigyeltem rá, és visszahoztam a lakásba.
1000021760.jpg
Sajnos az összes levél a szárnál megégett, elözö héten le is esett az összes.
A növény azóta egy nagyobb dobozban rehabilitálódott, és ma átkerül egy üvegvázába (amit azóta lefedtem).
1000022913.jpg
1000022914.jpg
Az Orchideák nagy túlélök, ha minden jól megy 3-4 hét múlva meg fog jelenni az elsö új levél. A tavaly megégetett oechideából kiindulva, virágozni még sokáig nem fog...

Néhányan ilyenkor egyébként még 2-3 részre osztják a megmaradt tönköt, igy "szaporitva" a novényt.

1000023389.jpg
Néhányt növényt a fák köze tömködtem, néhányat elültettem, párat pedig eltemettem...hat igen, apróbb növények ültetése nem az erosségem. de majd csak kiharcolják magukat ankavicsok alól.
1000023387.jpg
13 élö Csigát találtam. a folyamiakból sajnos csak három maradt meg. Amennyi nem szeretem az akvàrium fekete csikozatát (szilikon) annyira szeretem a csigák hátán.
1000023394.jpg
Az amanókból 33at számoltam, tehát a legtöbb nálam kikelt garnéla sikeresen felcseperedett (ketten biztosan kiugrottak, abból az egyik viszont túlélte... nagyon meglepodtem ezen, mert szerencsétlen már egészen ki volt száradva, és String be- bekapta).
A neocaridinák viszont lassan fogyogatnak. Talán huszan lehetnek.

Fóliát teljesen elfelejtettem ragasztani. 😅 Ez egy olyan "munka utáni gyors* akvárium csere volt".
*föleg a garnélák kanállal való kiszedegetése volt nagyon gyors 🙈

Fóliaragasztás még sosem sikerült ennyire rosszul. Levegös, megtört, gyürött.. tudomtudom mosogatószeres vizzel kell ragasztani.
Akkora a különbség a két kép között.
1000023693.jpg
... még egy hetes sincs beüzemelve, mégis, már most kellene vizköteleniteni. 🙈
karácsonyra meglepem magam pár új -retró- növénnyel meg egy eheim experience-szel.
Meg majd valamikor egy üvegtetövel...
ideiglenesen került rá egy plexiböl kivágott darab.
persze vágás közben sikerült megrepesztenem + ekkora hosszúságban ez a plexi hajlik + az egyik fele nem sima, ezért kissé matt hatása van. Megmutatom nektek, mint elrettentö példa, hogy ti ilyenekkel ne is vesztegessétek az idötöket.
1000023694.jpg
Igen, arról szolidan hallgattam, hogy az egyik felét ugy sikerült "kivágnom" (okayokay..letördelgetnem), hogy azért puhább dolgokat fel tudjak vele szeletelni, mintha egy primitivebb fürész lenne.

Az üveg fekete szilikonja 🫣.. huh, ez már ilyen akvarisztikai sznobbság, úgy-e?

Idén a barátom is velem fog jönni, hogy szembesüljön a magyarországi rettenettel (most mondjuk konkrétan a családomra gondolok, és nem 27%os áfára, az omladozó vakoltra Budapest belvárosában, az új munkatörvénykönyvre s társaikra..).

A tervezési feladat nem nehéz. ezek a pontok vannak:
-Eljutni ca dec.18-án bécsbe
- szállást keresni legalább 21-ig
- 22-25 között szállást keresni, ami növéremhez közel van
- eljutni 25én Budapestre
- szállást keresni Budapesten 25-28 között
- visszautat találni Budapeströl.

Csütörtökön négy órán keresztül próbáltuk a fenti pontokat kipipálni. Kettöt pontot teljesitettünk (szállás bécsben 18-21 && repjegyek Budapest -Bázel vonalon). tehát nem voltunk túl hatékonyak. És az a probléma, hogy akárkivel próbáltam életem során egy utat vagy nyaralást megtervezni, mindig egy ilyen idöszakadékba zuhantam/zuhantunk.
Azt hiszem, abban rejlik a probléma, hogy az összes résztvevö próbálja kitalálni, hogy mi lenne a másiknak a legmefelelöbb, és emiatt tök értelmetlen köröket futunk... na de azért négy órát kvázi elbarkóbázni... erre még egy elszànt 7 éves sem lenne képes.

Ilyesmik nálatok is hasonlóan szoktak lezajlani?

Fóliaragasztás még sosem sikerült ennyire rosszul. Levegös, megtört, gyürött.. tudomtudom mosogatószeres vizzel kell ragasztani.
Akkora a különbség a két kép között.
View attachment 178099
... még egy hetes sincs beüzemelve, mégis, már most kellene vizköteleniteni. 🙈
karácsonyra meglepem magam pár új -retró- növénnyel meg egy eheim experience-szel.
Meg majd valamikor egy üvegtetövel...
ideiglenesen került rá egy plexiböl kivágott darab.
persze vágás közben sikerült megrepesztenem + ekkora hosszúságban ez a plexi hajlik + az egyik fele nem sima, ezért kissé matt hatása van. Megmutatom nektek, mint elrettentö példa, hogy ti ilyenekkel ne is vesztegessétek az idötöket.
View attachment 178100
Igen, arról szolidan hallgattam, hogy az egyik felét ugy sikerült "kivágnom" (okayokay..letördelgetnem), hogy azért puhább dolgokat fel tudjak vele szeletelni, mintha egy primitivebb fürész lenne.

Az üveg fekete szilikonja 🫣.. huh, ez már ilyen akvarisztikai sznobbság, úgy-e?

Idén a barátom is velem fog jönni, hogy szembesüljön a magyarországi rettenettel (most mondjuk konkrétan a családomra gondolok, és nem 27%os áfára, az omladozó vakoltra Budapest belvárosában, az új munkatörvénykönyvre s társaikra..).

A tervezési feladat nem nehéz. ezek a pontok vannak:
-Eljutni ca dec.18-án bécsbe
- szállást keresni legalább 21-ig
- 22-25 között szállást keresni, ami növéremhez közel van
- eljutni 25én Budapestre
- szállást keresni Budapesten 25-28 között
- visszautat találni Budapeströl.

Csütörtökön négy órán keresztül próbáltuk a fenti pontokat kipipálni. Kettöt pontot teljesitettünk (szállás bécsben 18-21 && repjegyek Budapest -Bázel vonalon). tehát nem voltunk túl hatékonyak. És az a probléma, hogy akárkivel próbáltam életem során egy utat vagy nyaralást megtervezni, mindig egy ilyen idöszakadékba zuhantam/zuhantunk.
Azt hiszem, abban rejlik a probléma, hogy az összes résztvevö próbálja kitalálni, hogy mi lenne a másiknak a legmefelelöbb, és emiatt tök értelmetlen köröket futunk... na de azért négy órát kvázi elbarkóbázni... erre még egy elszànt 7 éves sem lenne képes.

Bocsáss meg a kérdésért, de ha tudod, hogy mosószeres vízzel kell csinálni, akkor miért nem úgy csinálod? Úgy garantáltan nem gyűrődik meg, és a buborékok pár nap alatt távoznak.

Ez nálunk úgy megy, hogy a feleségem egy évig rágja a fülem, hogy menjünk valahova. Ezután egyszer csak mondom neki, hogy 3-7 napon belül megyünk. Én intézem a jegyeket, ő meg kiválasztja a szállást.

Legutóbb a hova is random volt, megnéztem, hova a legolcsóbb a repjegy, majd kivontam belőle a 40 fok fölötti helyeket, s mentünk Legolandba. :)

Biztos, hogy én értek félre valamit, de miért nem a családodnál laktok?
Huuh, én már a 18. születésnapom elött elköltöztem otthonról.
Ne értsd félre, szeretem anyukámat, de elképzelni sem tudom, mekkora katasztrófának kellene bekövetkeznie, hogy újra vele lakjak....

Most, hogy irom a választ, talán félreértettem a kérdésed Úgy gondolod, hogy a karácsonyi idöszak alatt miért nem náluk alszunk?
Bécsben én is úgy gondoltam, hogy majd növéreméknél alszunk, de a barátom nem szeretne, mert legutóbb nem érezte jól magát. Az sem hozta meg a kedvét, hogy amikor én nyáron ott voltam két hétig, arról számoltam be, hogy a kisbaba hajnali 3-ig ill. reggel 5-töl üvölt, és hogy a kutya, amint lehetösége adódik, beoson a szobába és az ágy alatt lapul, mig úgy nem itéli, hogy az ágyban alvók elég mélyen szundikálnak ahoz, hogy megpróbálkozzon besuhanni a takaró alá.

Nagymama & anyakombó... olvastad már a tavaly karácsonyi bejegyzést? 😅 Plusz náluk nem is lenne elég hely. De anyukám majd biztos jól meg fog sértödni.. Sajnos ez egy belöli kiirthatatlan eröszakosság, hogy mindenképpen rá akar mindenkit kényszeriteni, hogy ott aludjanak. Növéremék négyen vannak + a kutya: elözö héten voltak Budapesten.. anya persze kissé kiakadt, hogy nem akartak öten az egy darab ágyon osztozkodni.

Bocsáss meg a kérdésért, de ha tudod, hogy mosószeres vízzel kell csinálni, akkor miért nem úgy csinálod? Úgy garantáltan nem gyűrődik meg, és a buborékok pár nap alatt távoznak.
Egyszerü:

Fóliát teljesen elfelejtettem ragasztani. 😅

Feltöltött, a falhoz tolt üveget vizesen ragasztani, úgy, hogy ne tegyem tönkre a parkettát... inkább kockáztattam, hogy esetleg gyürött lesz. 🤷🏻‍♀️
Annyira egyébként nem zavar, szemböl nem feltünö.

Ti mikor láttatok utoljára szarvasbogarat? én a 2010-es évek végén, hajnalban, egy bolt parkolójában. Emlékszem, hogy elhurcoltam a bogarat a közeli mezöig, hátha kikerüli a jövöben a forgalmas parkolót.

Tegnap a macska kihányt valami nagy fekete, agancsos bogarat. Olyan volt, mint egy miniatür (2-3 cmes) szarvasbogár... jobban utánaolvasvabmár biztos vagyok benne, hogy egy ún. Dorcus parallelipipedus - kis szarvasbogár lett a macska áldozata.

1000023837.jpg

String volt az elkövetö... ö ugyan nem megy ki vadászni, de akármi az erkélyre merészkedik: az életével játszadozik.

Ti mikor láttatok utoljára szarvasbogarat? én a 2010-es évek végén, hajnalban, egy bolt parkolójában.
Szintén zenész. Mindkét szarvasbogár faj meg szokott fordulni. A nagy hímjeit repülés közben is könnyű kiszúrni alkonyatkor. Viszonylag lassan, de egyenletesen haladnak. Nem imbolyognak, mint a cserebogár, vagy a rózsabogár. Szeretik a diófámat. 🙂

Back
Oldal tetejére