• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Az első!

Dani33

Tapasztalt kertész
Sziasztok!

Teljessen új vagyok a növényes akvarisztikában. Igaz régebben volt egy 600l-es afrikai sügeres akvám, de az egy teljessen más irány. :)
Sokat olvastam a naplókat és sokat tanultam belőlük. Ezért úgy döntöttem én is nyitok egyet, talán a hibáimból más is tanulhat és nem utolsó sorba én is jó eséllyel.

Az akvárium adatai:
Méret: 75x35x40 bruttó 105l
Szűrés: Tetra EX800 Plus
szivacs, 3l Sacem matrix, perlon, 100ml Seachem Purigen
Világítás: DIY led lámpa 5730 95CRI-s leddekből 60%-on 50lumen/liter
Aljzat: ADA Amazonia
Dekor: Vörös lávakő és valamilyen fa :)
Víz: GH7 KH3
Növények:
Valisneria spiralis
Ludwigia repens
Microsorum pteroptus
Bucephalandra "Wavy Green"
Cryptocoryne walkerii "Brown"
Cryptocoryne beckettii
Cryptocoryne wendtii "Brown"
Cryptocoryne wendtii "Green"
Alternanthera reineckii Pink (roseafolia)
Bacopa caroliniana
Eleocharis acicularis
Rotala bonsai
Myriophyllum mattogrossense

Élőlények egyenlőre nincsenek.

Tápozás:
Profito 1ml/nap
TF macro 2ml/nap
Easy Carbo: még nem adok

Tervek szerint TF tápokat szeretnék használni de a profitot és az easy carbot kaptam úgyhogy elhasználom és utána váltok.
 
Köszi, eddig az első napin vagyok túl.... Hát hazudnék ha azt mondom ezt végig élvezni fogom....
 
Hát nem mondhatnám hogy így képzeltem el az indulást.
Ami eddig történt: naponta cserélem a vizet na jó eddig egyszer elmaradt. Durván 40-50%, tápozáson változtattam lecseréltem a proitot TF planterre.
Sajnos a cryptokat simán elültettem, most már tudom hogy jobb lett volna csak pár levéllel ültetni...... szépen el is kezdett rohadni.....ugyhogy megritkítottam.
A fa penészedésére számítottam, meg is történt.
Viszont egy növényt szerettem volna mindenképp, a Myriophyllum mattogrossense-t, na pont ez "málott" szét. :( A megmaradt szálakat elültettem remélem megmarad.
A tápozás kapcsán eléggé sok sötét rész van. próbáltam a gyári adagolás szerint 1ml micro, 2ml macro, 2ml easy carbo viszont a mért adatok nem voltak túl jók.
Vízcsere után tápozok, 5óra múlva mértem
Foszfát 0,1mg/l
Nitrát 5mg/l
Gh: 7
Kh: 3
Ph: 7,5
Ezért felemeltem a macrot duplájára, kíváncsi leszek :)
 
És a Myriophyllum mármint ami maradt belőle...

47351141721_98006ba6fb_b.jpg20190311_0032 by [url=https://www.flickr.com/photos/134944596@N08/]Dániel Kónya, on Flickr[/URL]
 
Ne kapkodj, meg friss az akvarium, be kell allnia az egyensulynak. Teljesen normalis ha a novenyek az elejen eldobaljak a leveleket, at kell allniuk az uj kornyezethez. A crypto kifejezetten kenyes erre, akar az osszes levelet is eldobhatja es hetekig vagy honapokig sem mutat eletjelet, de aztan beindul. Talajnal irtad, hogy amazonia, ala nem ment semmilyen taptalaj? Ha ment, nem kell meg a plusz kugeln, csak ha kimerult a talaj alatti. Turelem! ;)
 
Ne kapkodj, meg friss az akvarium, be kell allnia az egyensulynak. Teljesen normalis ha a novenyek az elejen eldobaljak a leveleket, at kell allniuk az uj kornyezethez. A crypto kifejezetten kenyes erre, akar az osszes levelet is eldobhatja es hetekig vagy honapokig sem mutat eletjelet, de aztan beindul. Talajnal irtad, hogy amazonia, ala nem ment semmilyen taptalaj? Ha ment, nem kell meg a plusz kugeln, csak ha kimerult a talaj alatti. Turelem! ;)

Táptalajom nincs, csak amazonia. A cryptokról tudtam, viszont a Myriophyllum "olvadása" nagyon rosszul érintett...... ott valami tutira nincs rendbe.
Igazad van, lehet kicsit túlizgulom a dolgot. :)
 
Nem sok időm volt mostanában, úgyhogy most pótolom az eddigi lemaradásomat. :)

A növények "olvadása" megállt, cserébe dúrván a 4. hétten elkezdődőtt algásodni, ha jól azonostottam barna alga. Próbáltam vízcserekor leszívni amit lehet de gyári aljzattisztítóval nem értem el túl sokat. Volt itthon vékony csövem na az nagyon hatásos, azóta is azzal cserélem a vizet és közben takarítok. :)
Természetessen nem úsztam meg a barna algával, ha minden igaz van (volt) eg kis cianom is.
 
47608677511_b41f6072f8_b.jpg20190401_0024 by [url=https://www.flickr.com/photos/134944596@N08/]Dániel Kónya, on Flickr[/URL]
 
32666142227_e21e1167f3_b.jpg20190401_0025 by [url=https://www.flickr.com/photos/134944596@N08/]Dániel Kónya, on Flickr[/URL]
 
32666142327_972776178a_b.jpg20190401_0021 by [url=https://www.flickr.com/photos/134944596@N08/]Dániel Kónya, on Flickr[/URL]
 
Hát nem volt valami szép látvány...... :)
A csigák is "megjelentek" és ahogy az egyik képen látszik igen szaporák is. Ezen annyira még nem idegeskedek, ha zavaróan sokan lesznek, beszerzek pár Helenát :)

A tápozásomat leginkább úgy tudnám jellemezni hogy káosz.... :) Próbáltam többet kevesebbet de sehogy nem volt az igazi, mondjuk lehet kicsit gyorsan vártam az eredményt.
Van egy JBL teszt készletem, de annyira régi nem bíztam benne. Rendeltem a GA-tól utántöltöket és egy ammónia allertet.

Sok helyen mondták nem érdemes méricskélni, viszont amióta tudom mérni az értékeket, sokkal nyugodtabb vagyok, és szeretem tudni hogy áll a víz.
Ezek szerint a vízem jó legalábbis ammónia nincs benne
Nitrit 0,1-0,025 között mondjuk itt kénytelen vagyok a régi 1es reagenst használni, mert amit rendeltem abban kettö db 2es volt. :)
Nitrát 5 na ez szerintem elég alacsony és könnyen lehet az algásodás okozója is (ha minden igaz)
Foszfát 0 körüli max 0,1 ez is alacsony szerintem, vettem TF foszfátot.

Hát én próbáltam a gyári adagolás szerint kimatekolni mennyit kéne adnom, pár naponta mértem de változás semmi.

Kicsit több mint egy hete elkezdtem egy dúrvább adagolást követni ami az olvasott infókhoz képest hülyeség. De gondoltam kipróbálom.
Mic 1,4ml/nap
Mac 9ml/nap
Foszfát 13ml/nap

Nekem így jobban tetszenek az értékek, megnövekedett a foszfát 0,25re a nitrát 10re
Az algák minimálissan vannak jelen, kérdés ez köszönhetö e a tápozás megváltoztatásának vagy annak hogy beköltözött 10 Amano 10 Red és 6 Otto. Szerintem a kettö eggyüt segített. :)
 
Back
Oldal tetejére