• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Az első chili 🌶

Lázár Bence

Főkertész
Szerintem sokatoknak újdonságot fogok most mutatni, de tavaly még nekem is az volt és elhatároztam, hogy idén meg próbálkozok vele.
Nem is emlékszem, hogy hogyan de tavaly rá találtam a chili bonsaiokra és nagyon meg fogott hogy majdnem ugyan úgy néz ki mint egy hagyományos bonsai csak ez paprika.
Mivel a paprikák lényegesebben gyorsabban nőnek mint a fák ezért hamarabb is lehet el érni velük egy idősebb bonsai fára hasonlító formát és még közben terem is.🌶
Egy kicsit utána néztem, hogy még is hogyan csinálják ezeket a chili bonsaiokat és azt találtam, hogy először engedik csak szabadon nőni a nővényt majd mikor már nagyobb erősebb szárat növesztet szinte az egész növényt vissza metszik csak a bonsai törzsét (szárát) és egy két nagyobb oldalra elágazó szárat hagynak meg semmi levél nem marad rajta. Innen indul igazabból a bonsai egy szár és egy pár oldal hajtás, az oldalhajtásokon elkezd új leveleket hozni növekedni és ilyenkor már nem szabad engedni, hogy nagy hosszú hajtásokat növesszen metszeni formázni kell mint egy hagyományos bonsait is.

Beszereztem több magot is kettő a nagyszülőktől van ők pedig valahonnan kapták a növényeke így azok majdnem ismeretlenek az egyiken a nagyszülők segítségével kép alapján sikerült be azonosítani.
73377

(Az adatok nem tudom menyire hitelesek, ahonnan rendeltem a magokat onnan néztem ki mert mindenhol ahol néztem mást írtak)
Név: Aurora chili/szívárvány chili
Erőssége: 30000-50000
A kis paprikák a különböző érési szakaszaiban más más szint vesznek fel így egyszerre több színben is vannak rajta paprikák.
73378

Név: black pearl/ fekete gyöngy
Erőssége: 10000-30000
A növény minden része szinte fekete.
73379

(nagyszülőktől)
Talán bohócsapka és egy ismeretlen.
7338073381

"A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű vegyület a felelős, amely minden paprikában előfordul, csak különböző mértékben. A kapszaicint a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik, és mivel ezek a bordák a szár felőli végen futnak össze, nem véletlenül érezzük, hogy a paprika csumája a legcsípősebb. A könnyfakasztó anyag - mennyiségétől függően - átkerülhet a magokba és a terméshúsba is.
A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville. Értéke általában 0 (édes) és 300 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik. A Scoville egység azt a számot mutatja, ahányszoros hígításban még érezhető a paprika csípőssége. A mi hegyes erős paprikánk 2500-10000-es értékével a csípősskála alsó fertályába tartozik."


73382

Végül itt egy kis videó amit találtam, hogy mit is lehet kihozni kb ezekből a kis csípős paprikákból.

Remélem sikerült néhányotok érdeklődését felkeltenem ezzel az érdekes bonsai fajtával és esetleg más is meg próbálkozik vele.;)
 
Szia,
Jó lesz ez, hajrá! :) Jó fajtákat választottál! Az szivárványos nálunk numex centenial néven fut (legalábbis nekünk így adták hozzáértők) és a munkahelyen van egy 3 éves tő, mag-korától ismerjük. :D
Nálunk évek óta jól elvannak a különböző chilik (most is átteleltek és már virágzik is némelyik, 4. évükbe lépnek), ez is saját termés:
73384

Black pearlt is próbáltuk már, az nem telelt át és termés sem volt rajta.
Arra kell majd vigyáznod, hogy hajlamosak elkapni mindenfélét, azokat időben kezdd el kezelni. OBI-ban lehet kapni jó gyökértápot, ami rovarölő is egyben, az élősködők ellen tökéletesen bevált. Eddig minden évben megtámadta a növényeket a takácsatka, azt tényleg azonnal el kell kezdeni irtani, mert pár nap alatt is elviheti és gyorsan átterjednek másik bokorra is. Kíváncsiak leszünk, mit hozol ki belőle. :)

Viszonylag friss kép, januárban vágtuk vissza őket (most már sokkal pofásabban néznek ki, főleg amelyik virágzik is):
73385
 
Utoljára módosított:
A magok elültetve meglocsolva jó alaposan, most már csak várni kell, hogy melyik bújik elő először.🙂

Szia,
Jó lesz ez, hajrá! :) Jó fajtákat választottál! Az szivárványos nálunk numex centenial néven fut (legalábbis nekünk így adták hozzáértők) és a munkahelyen van egy 3 éves tő, mag-korától ismerjük. :D
Nálunk évek óta jól elvannak a különböző chilik (most is átteleltek és már virágzik is némelyik, 4. évükbe lépnek), ez is saját termés:
View attachment 73384

Black pearlt is próbáltuk már, az nem telelt át és termés sem volt rajta.
Arra kell majd vigyáznod, hogy hajlamosak elkapni mindenfélét, azokat időben kezdd el kezelni. OBI-ban lehet kapni jó gyökértápot, ami rovarölő is egyben, az élősködők ellen tökéletesen bevált. Eddig minden évben megtámadta a növényeket a takácsatka, azt tényleg azonnal el kell kezdeni irtani, mert pár nap alatt is elviheti és gyorsan átterjednek másik bokorra is. Kíváncsiak leszünk, mit hozol ki belőle. :)

Viszonylag friss kép, januárban vágtuk vissza őket (most már sokkal pofásabban néznek ki, főleg amelyik virágzik is):
View attachment 73385

Köszönöm!
Remélem én nagyobb szerencsével járok majd a Black pearlal, mindegyikből lesz ami majd nőhet szabadon, hogy termés is legyen azért.:D
Ha összejön és nálam terem és akartok próbálkozni majd adok szívesen magot.;)
Nem tudom menyire meg, hogy ért hozzá akitől rendeltem de mindenféle magokat árul kb egy 100 oldalas listát kaptam amin mindenféle növények fajtára szét vannak válogatva paradicsom, paprika, uborkafélék stb. és azokból választatom.
 
Utoljára módosított:
A magok elültetve meglocsolva jó alaposan, most már csak várni kell, hogy melyik bújik elő először.🙂



Köszönöm!
Remélem én nagyobb szerencsével járok majd a Black pearlal, mindegyikből lesz ami majd nőhet szabadon, hogy termés is legyen azért.:D
Ha összejön és nálam terem és akartok próbálkozni majd adok szívesen magot.;)
Nem tudom menyire meg, hogy ért hozzá akitől rendeltem de mindenféle magokat árul kb egy 100 oldalas listát kaptam amin mindenféle növények fajtára szét vannak válogatva paradicsom, paprika, uborkafélék stb. és azokból választatom.
Koszi, van par szaz magunk, innen szedtunk iden (marmint tavaly iden, na erted) :D
73396
A magokat a V. Exotics-tol vetted? Ha igen, veluk nincs baj, eleg jol ertenek hozza. :)
 
Utoljára módosított:
Szerintem sokatoknak újdonságot fogok most mutatni, de tavaly még nekem is az volt és elhatároztam, hogy idén meg próbálkozok vele.
Nem is emlékszem, hogy hogyan de tavaly rá találtam a chili bonsaiokra és nagyon meg fogott hogy majdnem ugyan úgy néz ki mint egy hagyományos bonsai csak ez paprika.
Mivel a paprikák lényegesebben gyorsabban nőnek mint a fák ezért hamarabb is lehet el érni velük egy idősebb bonsai fára hasonlító formát és még közben terem is.🌶
Egy kicsit utána néztem, hogy még is hogyan csinálják ezeket a chili bonsaiokat és azt találtam, hogy először engedik csak szabadon nőni a nővényt majd mikor már nagyobb erősebb szárat növesztet szinte az egész növényt vissza metszik csak a bonsai törzsét (szárát) és egy két nagyobb oldalra elágazó szárat hagynak meg semmi levél nem marad rajta. Innen indul igazabból a bonsai egy szár és egy pár oldal hajtás, az oldalhajtásokon elkezd új leveleket hozni növekedni és ilyenkor már nem szabad engedni, hogy nagy hosszú hajtásokat növesszen metszeni formázni kell mint egy hagyományos bonsait is.

Beszereztem több magot is kettő a nagyszülőktől van ők pedig valahonnan kapták a növényeke így azok majdnem ismeretlenek az egyiken a nagyszülők segítségével kép alapján sikerült be azonosítani.
View attachment 73377

(Az adatok nem tudom menyire hitelesek, ahonnan rendeltem a magokat onnan néztem ki mert mindenhol ahol néztem mást írtak)
Név: Aurora chili/szívárvány chili
Erőssége: 30000-50000
A kis paprikák a különböző érési szakaszaiban más más szint vesznek fel így egyszerre több színben is vannak rajta paprikák.
View attachment 73378

Név: black pearl/ fekete gyöngy
Erőssége: 10000-30000
A növény minden része szinte fekete.
View attachment 73379

(nagyszülőktől)
Talán bohócsapka és egy ismeretlen.
View attachment 73380View attachment 73381

"A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű vegyület a felelős, amely minden paprikában előfordul, csak különböző mértékben. A kapszaicint a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik, és mivel ezek a bordák a szár felőli végen futnak össze, nem véletlenül érezzük, hogy a paprika csumája a legcsípősebb. A könnyfakasztó anyag - mennyiségétől függően - átkerülhet a magokba és a terméshúsba is.
A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville. Értéke általában 0 (édes) és 300 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik. A Scoville egység azt a számot mutatja, ahányszoros hígításban még érezhető a paprika csípőssége. A mi hegyes erős paprikánk 2500-10000-es értékével a csípősskála alsó fertályába tartozik."


View attachment 73382

Végül itt egy kis videó amit találtam, hogy mit is lehet kihozni kb ezekből a kis csípős paprikákból.

Remélem sikerült néhányotok érdeklődését felkeltenem ezzel az érdekes bonsai fajtával és esetleg más is meg próbálkozik vele.;)
Azon kívül, hogy nagyon tetszik a chili bonsai, a legérdekesebb információ az volt, hogy hogyan jön ki a Scoville egység szám? Ezt nem tudtam. Köszi.
Egyébként mi köze ennek az akva kertészethez? Ezeknek is nagyon nedves/vizes talaj kell? Esetleg víz alatt is nőnek? (Ezt azért nem hiszem, bár ki tudja...? )
 
Azon kívül, hogy nagyon tetszik a chili bonsai, a legérdekesebb információ az volt, hogy hogyan jön ki a Scoville egység szám? Ezt nem tudtam. Köszi.
Egyébként mi köze ennek az akva kertészethez? Ezeknek is nagyon nedves/vizes talaj kell? Esetleg víz alatt is nőnek? (Ezt azért nem hiszem, bár ki tudja...? )
Még szerencse, hogy a napokban indítok egy tesztet és ezt is fel tudom venni az alanyok közé. Megyek lopok a konyhából a füzérekből.
 
Koszi, van par szaz magunk, innen szedtunk iden (marmint tavaly iden, na erted) :D
View attachment 73396
A magokat a V. Exotics-tol vetted? Ha igen, veluk nincs baj, eleg jol ertenek hozza. :)

Hol találtatok ennyi növényt? :D
Nem, Bihari Balázstól vettem tavaly rendeltem tőle először különleges paradicsom magokat, de akkor ezt a 100 oldalas listát nem küldte el.

Azon kívül, hogy nagyon tetszik a chili bonsai, a legérdekesebb információ az volt, hogy hogyan jön ki a Scoville egység szám? Ezt nem tudtam. Köszi.
Egyébként mi köze ennek az akva kertészethez? Ezeknek is nagyon nedves/vizes talaj kell? Esetleg víz alatt is nőnek? (Ezt azért nem hiszem, bár ki tudja...? )

Örülök hogy tudtam valami érdekes hasznos infóval szolgálni.
Igazából szerintem semmi köze legalább is én nem tudok róla. A hagyományos bonsainak az az érdekessége, hogy egy miniatürizált fa ugyan úgy néz ki mint a természetbe ki ültetve csak kicsiben. Csak míg egy fa meg nő akkorára olyan idősre az több év, de a paprika azért lényegesen gyorsabban nő és hasonló kis "fákat" lehet készíteni meg ez külön érdekes mert rendes bonsait sok helyen lehet szerezni azért, én már láttam a bauhausban is, de chili bonsait még soha nem láttam tavaly futottam vele össze valahogy az interneten és akkor találtam ki, hogy idén én is meg próbálok készíteni.
 
Reméljük, elférnek itt a képeink. A munkahelyi chilik kezdik érezni a tavaszt, most így néznek ki. Az egyikről már termést is szedtünk tegnap. :) Bocs, telefonos képek. Nem itt vannak, csak a fotó miatt kerültek ide, mert az ablakban a sok fény miatt nem sokat lehetett volna látni belőlük. Ezek a fent is említett sokadik alkalommal átteleltetett növénykék :)
75939
75938
75936
75935
75937
75940
 
Tsokee nem túl picik azok a cserepek? Én kb. 5x akkorában nevelem már évek óta a sajátokat.
Bocs, ezt nem vettuk eszre. Lassan 4 evesek, nem nagyon panaszkodnak. Igy is akkorara nonek, hogy folyamatosan vissza kell vagni. Az egyik fajta, a ket legmagasabb, nyurga (pimenta de neyde) a foldrol a plafonig szokott erni, konkretan egy kisebb fa. Meg azt is elaruljuk, hogy 3 eve meg uj foldet sem kaptak, csak akvavizet, amig volt munkahelyi akvarium, azota meg par hetente egy kis folyekony tap megy a locsolovizbe, es ennyi. :)
 
Mai szüret a munkahelyi bokrokról: :giggle:
78587

Ha valaki kedvet érez és szeretne belőle kóstolót, szívesen adunk, mert ez nekünk sok és már a kollégákra sem tudjuk rápaprikáznisózni. :D
Kis piros: Numex
Az egy szem barnás: Cheiro roxa
Fehér: White Habanero (kedvenc)
Sárga: Aji cito
Fekete/lila: Pimenta de Neyde
 
Mai szüret a munkahelyi bokrokról: :giggle:
View attachment 78587

Ha valaki kedvet érez és szeretne belőle kóstolót, szívesen adunk, mert ez nekünk sok és már a kollégákra sem tudjuk rápaprikáznisózni. :D
Kis piros: Numex
Az egy szem barnás: Cheiro roxa
Fehér: White Habanero (kedvenc)
Sárga: Aji cito
Fekete/lila: Pimenta de Neyde
legjobb tárolási módszer hosszútávra, fagyasztva!
 
Back
Oldal tetejére