Lázár Bence
Főkertész
Szerintem sokatoknak újdonságot fogok most mutatni, de tavaly még nekem is az volt és elhatároztam, hogy idén meg próbálkozok vele.
Nem is emlékszem, hogy hogyan de tavaly rá találtam a chili bonsaiokra és nagyon meg fogott hogy majdnem ugyan úgy néz ki mint egy hagyományos bonsai csak ez paprika.
Mivel a paprikák lényegesebben gyorsabban nőnek mint a fák ezért hamarabb is lehet el érni velük egy idősebb bonsai fára hasonlító formát és még közben terem is.🌶
Egy kicsit utána néztem, hogy még is hogyan csinálják ezeket a chili bonsaiokat és azt találtam, hogy először engedik csak szabadon nőni a nővényt majd mikor már nagyobb erősebb szárat növesztet szinte az egész növényt vissza metszik csak a bonsai törzsét (szárát) és egy két nagyobb oldalra elágazó szárat hagynak meg semmi levél nem marad rajta. Innen indul igazabból a bonsai egy szár és egy pár oldal hajtás, az oldalhajtásokon elkezd új leveleket hozni növekedni és ilyenkor már nem szabad engedni, hogy nagy hosszú hajtásokat növesszen metszeni formázni kell mint egy hagyományos bonsait is.
Beszereztem több magot is kettő a nagyszülőktől van ők pedig valahonnan kapták a növényeke így azok majdnem ismeretlenek az egyiken a nagyszülők segítségével kép alapján sikerült be azonosítani.
(Az adatok nem tudom menyire hitelesek, ahonnan rendeltem a magokat onnan néztem ki mert mindenhol ahol néztem mást írtak)
Név: Aurora chili/szívárvány chili
Erőssége: 30000-50000
A kis paprikák a különböző érési szakaszaiban más más szint vesznek fel így egyszerre több színben is vannak rajta paprikák.
Név: black pearl/ fekete gyöngy
Erőssége: 10000-30000
A növény minden része szinte fekete.
(nagyszülőktől)
Talán bohócsapka és egy ismeretlen.
"A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű vegyület a felelős, amely minden paprikában előfordul, csak különböző mértékben. A kapszaicint a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik, és mivel ezek a bordák a szár felőli végen futnak össze, nem véletlenül érezzük, hogy a paprika csumája a legcsípősebb. A könnyfakasztó anyag - mennyiségétől függően - átkerülhet a magokba és a terméshúsba is.
A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville. Értéke általában 0 (édes) és 300 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik. A Scoville egység azt a számot mutatja, ahányszoros hígításban még érezhető a paprika csípőssége. A mi hegyes erős paprikánk 2500-10000-es értékével a csípősskála alsó fertályába tartozik."
Végül itt egy kis videó amit találtam, hogy mit is lehet kihozni kb ezekből a kis csípős paprikákból.
Remélem sikerült néhányotok érdeklődését felkeltenem ezzel az érdekes bonsai fajtával és esetleg más is meg próbálkozik vele.
Nem is emlékszem, hogy hogyan de tavaly rá találtam a chili bonsaiokra és nagyon meg fogott hogy majdnem ugyan úgy néz ki mint egy hagyományos bonsai csak ez paprika.
Mivel a paprikák lényegesebben gyorsabban nőnek mint a fák ezért hamarabb is lehet el érni velük egy idősebb bonsai fára hasonlító formát és még közben terem is.🌶
Egy kicsit utána néztem, hogy még is hogyan csinálják ezeket a chili bonsaiokat és azt találtam, hogy először engedik csak szabadon nőni a nővényt majd mikor már nagyobb erősebb szárat növesztet szinte az egész növényt vissza metszik csak a bonsai törzsét (szárát) és egy két nagyobb oldalra elágazó szárat hagynak meg semmi levél nem marad rajta. Innen indul igazabból a bonsai egy szár és egy pár oldal hajtás, az oldalhajtásokon elkezd új leveleket hozni növekedni és ilyenkor már nem szabad engedni, hogy nagy hosszú hajtásokat növesszen metszeni formázni kell mint egy hagyományos bonsait is.
Beszereztem több magot is kettő a nagyszülőktől van ők pedig valahonnan kapták a növényeke így azok majdnem ismeretlenek az egyiken a nagyszülők segítségével kép alapján sikerült be azonosítani.
(Az adatok nem tudom menyire hitelesek, ahonnan rendeltem a magokat onnan néztem ki mert mindenhol ahol néztem mást írtak)
Név: Aurora chili/szívárvány chili
Erőssége: 30000-50000
A kis paprikák a különböző érési szakaszaiban más más szint vesznek fel így egyszerre több színben is vannak rajta paprikák.
Név: black pearl/ fekete gyöngy
Erőssége: 10000-30000
A növény minden része szinte fekete.
(nagyszülőktől)
Talán bohócsapka és egy ismeretlen.
"A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű vegyület a felelős, amely minden paprikában előfordul, csak különböző mértékben. A kapszaicint a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik, és mivel ezek a bordák a szár felőli végen futnak össze, nem véletlenül érezzük, hogy a paprika csumája a legcsípősebb. A könnyfakasztó anyag - mennyiségétől függően - átkerülhet a magokba és a terméshúsba is.
A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville. Értéke általában 0 (édes) és 300 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik. A Scoville egység azt a számot mutatja, ahányszoros hígításban még érezhető a paprika csípőssége. A mi hegyes erős paprikánk 2500-10000-es értékével a csípősskála alsó fertályába tartozik."
Végül itt egy kis videó amit találtam, hogy mit is lehet kihozni kb ezekből a kis csípős paprikákból.
Remélem sikerült néhányotok érdeklődését felkeltenem ezzel az érdekes bonsai fajtával és esetleg más is meg próbálkozik vele.