1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Az akvárium vizének hűtése

Kategória: '"Csináld magad" (DIY) - barkács megoldások és tech', témanyitó: DLaci, téma nyitása: Ápr 22, 2009.

Címkék:
 1. DLaci
  Épp nem fórumozik ...

  DLaci Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 19, 2009
  Hozzászólások:
  167
  Kedvelik:
  6
  Hely:
  Mogyoród (-Jánoshida)
  Hello!
  Több fénycső több meleg....
  Látom Zotyánál is épülőben van egy kis PC ventillátor a fénycsövek mellett.
  Nekem az problémám, hogy a jelenleg a tetőtérben már 24-26C° körüli az átlaghőmérséklet. Nyáron ez felmegy 37-40C° átlagra is. Van itt egy 112l-es akim (amiben kb. 72-77l víz van) és én is ilyen hűtőventillátor kiépítétésén gondolkodom. Olvasgatás után kiderült, hogy ez kb. 1-3 fokot nyom le csak a vízhőmérsékleten, viszont növeli az oxigéntartalmat ami a halaknak elviselhetővé teszi a meleget. De meddig? Bírják majd a 34-36 fokos vizet? És a növények? Több lesz az oxigén de akkor mire megyek a mostani élesztős CO2vel?
  Szóval a legfőbb kérdésem: Tudom hogy egy ilyen ventillátornak kevés V kell. Hogyan oldjátok meg ezt 230-as hálózatról??? (Mert láttam ott a képeken Zotyánál már készülőben van) Ha lehet fotót is rakjatok. Köszi!
  Másik: Van e vmi. olyan cucc mint az aki fűtő csak hűtést végez??? (A talajfűtőket ismerem annál vmi olcsóbbat szeretnék és ha lehet nem akarom kicuccolni a féléves akimat)
  ((Amiket linkeltetek (Köszi) hűtőventik mind simán levegőmozgatási funkcióval rendelkeznek, ha tudtok olyat is amiben van hűtés is ne fogjátok vissza magatok.))
   
  Hegedűs Péter kedveli.
 2. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,955
  Hely:
  Budapest
  Map
  Re: Akvárium vizének hűtése

  szia, hát igen ez körülmény függő. ezek szerint nálatok nincs légkondi a helységben ahol az aki van. ilyen problémákra találták ki a víz hűtőt, amit kifejezetten aksikhoz lehet kapni. ez is mint a szűrők akvárium mérettől függenek és az akváriumon kívül általában a külső szűrő mellett helyezkednek el. A szűrő egyik ágát kell rákötni így a rendszeren átáramló vizet ez a kis berendezés a beállított hőfokon tartja.

  A túlzott meleg káros a növényekre és a halakra is. Pláne ha tartós. Sajnos a növényes akiknál ez egy probléma az erős világítás miatt. Nyitott akváriummal valamivel jobb lenne a helyzet de egy meleg lakásban ott is felszökne a hőfok rendesen.
   
 3. jojo
  Épp nem fórumozik ...

  jojo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  995
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Bp.16.ker.
  Re: Gyári akvárium tető világítás tuning

  Hali!
  Pont olyan mint a fűtő nincs, de ezt ajánlották mint legkisebb hűtést:
  http://www.twenga.it/offerta/18736/5408 ... 92827.html

  Egyébként több helyen is láttam (lehet, hogy Te is) kis ventiket amit az akvárium oldalsó üvegére lehet felerősíteni.Van 1-2-3 ventis is, egész elérhető áron.

  http://www.oceanshop.hu/popup_image.php?pID=492&image=0
  http://www.oceanshop.hu/popup_image.php?pID=401&image=0

  Még egy pici:
  http://www.acquaportal.it/Nanoportal/Ar ... omicro.jpg

  34-36 fokos vizet nem hinném, hogy sokáig bírnák.
  Nekem tavaly 31 fokos volt a víz, ment az élesztős CO2 is hát nem örültek a halak...ha pipálni kezdtek akkor beindítottam a kompresszort.Akkor a CO2 megoldást próbáld meg Easy Carbo-val, hátha...
   
 4. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,955
  Hely:
  Budapest
  Map
  Re: Akvárium vizének hűtése

  azt elfelejtettem mondani, hogy a meleg víz sokkal kevesebb oxigént tud tárolni. így előfordulhat hogy ha nem szellőzteted a vizet problémáid lehetne belőle. a ventillátor levegőmozgása ezen segít valamit, de lehet még így is alacsony lesz az O2 szint...
   
 5. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  41
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Szia DLaci

  Én is már most parázok a nyári meleg miatt. Nálam főleg a nanomra köszöntenek "borus" napok, mert ott tényleg nem sok lehetőség marad. De ha neked viszonylag nagy akváriumod van, akkor a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, a mélyhűtőben jéggé fagyasztott vizes palackok. Ez a leghatékonyabb és valóban nem nagy költség. A 200 literesemben ezt alkalmazom.
   
 6. Zumi
  Épp nem fórumozik ...

  Zumi Új regisztrált

  Tag:
  Ápr 18, 2009
  Hozzászólások:
  26
  Kedvelik:
  0
  Hely:
  Budapest III. kerület
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Sziasztok!

  Mi is tetőtérbenn lakunk.A tengerinél Én is futottam köreimet az akvárium klimákkal.De abban az időben a lakás klima nem került sokkal többe mint az akvárium hűtő.Igy azóta a lakás azon helységét hűtöm klimával, így már Mi sem szenvedünk a melegtől.Csak az Elmü számlára kell egy kicsit jobban figyelni.
  Egyébként a 34 fokot szerintem sem növény sem hal nem bírná sokáig.Még talán a diszkoszok és egy két melegtürő növény, de ezek is max. 30 körülit bírnák.
   
 7. zsotyi
  Épp nem fórumozik ...

  zsotyi Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 18, 2009
  Hozzászólások:
  320
  Kedvelik:
  74
  Hely:
  Budapest XIV.ker
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Szia DLaci!
  Hát én nem sokat gatyáztam a hűtéssel.Szétkaptam egy pc táp ventilátorát (9X9 cm)ez 12V-os.Elmentem a kínai piacra,és vettem egy 12V-os dugasztápot 500 pénzért.Bekötöttem és beraktam az akvárium középső merevítésére egy Tesa kétoldalas ragival.Ez elég biztonságosan tartja a helyén.
  Nekem napközben mikor nem vagyok otthon,akkor az aki tető első része fel van hajtva a jobb szellőzés miatt.Így végül is nem a vizet hűti a venti,hanem egyszerűen kifújja a meleget neonok és a fedő üveglapok közül.
  Hogy nyáron mennyire lesz hatásos nem tudom.Mindenesetre a légkondit csak az akiért nem fogjuk elindítani,ez marha nagy luxus lenne.Ma mértem így is az avárium össz.energia felhasználását... :? 173 wattot zabál az összes kütyü,napi 11 órában.... :|

  http://www.moszkvicsklub.hu/akvárium/8.jpg

  http://www.moszkvicsklub.hu/akvárium/9.jpg

  [​IMG]

  http://www.moszkvicsklub.hu/akvárium/11.jpg
   
 8. DLaci
  Épp nem fórumozik ...

  DLaci Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 19, 2009
  Hozzászólások:
  167
  Kedvelik:
  6
  Hely:
  Mogyoród (-Jánoshida)
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Na Hello!
  Jó sok ötlet Köszi!Mivel építőiparban járatosabb vagyok vszínű lesz szigetelés +átszell légréteg... kialakítás a tetőben plusz a pc ventillátor ami még jó ár érték arányban van. Ha meg nem sikerül letolni a 30C° kikörvonalazódott határra mennek a födszintre.
  Aki hűtőszekrényekben járatos kíváncsi lennék van e vmi. lehetőség vmi átalakított hűtőszekrényes módszerre.
  Megnéztem közbe a régi hűtőnket abban is egy festett fém szál csinálja a hideget. Majd megpróbálom kinyomozni mi van ha mondjuk szerzek vmi.kisebb bárszekrényhez gyártott hűtőszerkezetet és átalakítom.
  Vmi iyesmire gondoltam legelején:Coca Cola ENWC-1D autós hűtő http://dunavox.addel.hu/detailproduct.p ... tid=387311 (talán ezzel + 1 pc venti már 5-6 fokot is hűthetek)
   
 9. zsotyi
  Épp nem fórumozik ...

  zsotyi Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 18, 2009
  Hozzászólások:
  320
  Kedvelik:
  74
  Hely:
  Budapest XIV.ker
  Re: Akvárium vizének hűtése

  6-7 ezerért lehet már kapni nagy elektromos hűtőtáskát 12 V-osat.A gyengébbek is tudnak hűteni egy 30 literes táskát a külső hőmérséklettől 10-15 fokkal lejjebb.A tetőrészét kellene csak átalakítani valahogy,plusz tápot adni neki.Sztem lehetne fogni jó pár fokot vele....
   
 10. SPAGI
  Épp nem fórumozik ...

  SPAGI Kertész tanonc

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  33
  Kedvelik:
  1
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Sziasztok!

  Korábban a jégakku + szobai hűtő ventilátor oldotta meg az akvárium hőmérsékletének fenntartását. A jég akkuval az a baj hogy az egész család harci állapotban volt emiatt, s már feszegettem a tűrőképesség határát a következő mondatommal: a hőmérséklet mennyi? :):)

  Az utóbbi meg nem mutatott túl dizájnosan. :D Most 4 db zalmann 12cm-es várja a bekötést. Tápnak két darab 3-24V -os adaptert szánok. Ezt még nem üzemeltettem hosszasabb időn át csak egy 1órás próbaüzemben. Akkor kb 3-4 fokkal tudtam levinni a 300literes akváriumom hőfokát.

  A következő helyezett egy kis űrtartalmú hűtő átalakítása lesz. Veszek jó pár 10 méter csövet amit feltekercselek a hűtő belsejében. Azt, hogy egy külön pumpával vagy valamelyik meglévő külső szűrővel hajtom át a csöveken az akvárium vizét azt még nem tudom. Ahogy nézegettem a gyári aki klímák igen borsos árral rendelkeznek és a fogyasztásuk sem kicsi, akkor már az ember beköti a lakás klímát, hogy mindenki élvezze a jótékony hatását. Bár ezt az ötletet elvetettem mert, szerencsémre a munkahelyemen megtapasztaltam minden pozitívumát és negatívumát. Egész nyáron lázzal küzdöttem és begyulladt szemmel. Nos kösz nem.

  Visszatérve a hűtőgépes megoldásra kíváncsi leszek majd a fenntartás anyagi vonzatára. Illetve, hogy meddig működik ilyen konstrukcióban, de ez még a jövő zenéje.

  üdv

  Spagi
   
 11. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,955
  Hely:
  Budapest
  Map
  Re: Akvárium vizének hűtése

  ha mar itt tartunk. a klimaval azert rossz a tapasztalat mert egyszeruen rosszul hasznaljak es kotik be emberek valamint nincs rendes karbantartas. ha a lakasodban olyan helyen van ahol nem iranyul kozvetlen rad akkor teljesen jol hasznalhato. sajnos az irodahazakban ezerrol ontjak rad a plafonbol. egy jo lakasklima nem csak hut de allergias embereknek is kesz feludules. az otthoni klimak iszonyatos fejlodesen mentek keresztul az elmult par evben. venni kell egy jo klimat es klimatizalni a helyseget ahol az aki van. en ezt tettem azota nincs gondom az akival sem es en is jobban birom azt a 2-3 allergias honapot.
   
 12. SPAGI
  Épp nem fórumozik ...

  SPAGI Kertész tanonc

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  33
  Kedvelik:
  1
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Teljesen igazad van ezt illetőleg. Az iroda nem volt túl jó példa, de szerencsére sikerült vigyáznom egy klimatizált házra ahol saját kezűleg tisztítottuk a gépeket, stb... és állítottuk normális hőfokra. Nem sokat javult a véleményem erről.
  Inkább szeretnék téglaházba költözni, mint klímát beszerelni.
  A meleggel amúgy nem lenne gond, ha nem állna a levegő. Nálunk panelban nem túl gazdaságos egy klíma meg hát nem is egy db kellene a lakásba e szempontból a rossz elosztása miatt.

  Vagy a másik megoldás 6-700 literes akvárium. Az kicsit nehezebben melegszik fel. :)
   
 13. Victorio
  Épp nem fórumozik ...

  Victorio Új regisztrált

  Tag:
  Ápr 19, 2009
  Hozzászólások:
  15
  Kedvelik:
  0
  Hely:
  Budapest 13. ker.
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Ezzel az elektromos hűtőtáskás dologgal az a probléma, hogy szabályozni kell mivel könnyen túlhűti az akváriumot, és az se jó.

  Egy sima benyúlós termosztát (~3 eFt, épületgépészeti vagy fűtéstechnikai bolt) volna erre a legolcsóbb, de 2-4 °C körül van a hiszterézise, ami szintén nem szerencsés de talán még belefér.
  Kiváltható valamilyen precízebb érzékelővel (Pt100, termisztor, stb) de ehhez kell még egy kapcsoló elektronikát építeni ami némi gyakorlatot kíván.

  Szerintem egy világításba épített ventilátor bőven elég. Érdemes csendes típust választani.
  A 10-12 cm méretűek között a 700-1500 fordulat/perces darabok szinte teljesen hangtalanok már.
  Ha meg kisebb feszültséget adunk akkor pláne hangtalan marad.
  Nagyon csendes darabokat gyárt pl. a Papst, vagy a Noctua. Számítástechnikai boltokban 2-3 eFt.

  Nálam az armatúra egyik végében van a venti, úgy van kialakítva, hogy az egyik oldalt szív, végigmegy a vízfelszín felett az áramlás, túloldalon fúj. Kb. 5 °C-ot jelent ha megy. 9 voltos hálózati adapterrel olyan halk, hogy meg kell nézni forog-e.

  Egyetlen hátránya, hogy így heti 8 liter a párolgás 100 literben.

  [​IMG]
   
 14. Proci
  Épp nem fórumozik ...

  Proci Kertész szaki

  Tag:
  Máj 5, 2009
  Hozzászólások:
  642
  Kedvelik:
  35
  Hely:
  Tószeg, Szolnok, Budapest, Bonyhád
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Csodálkoztam, hogy miért nem merült fel:
  Peltier elem! Ha tápot adsz rá, az egyik oldala hül, a másik melegszik. A melegdő végére cpu hűtőbordát tenni ventivel, a másik oldalán létrejövő hideget pedig felhasználni. Az utóbbin agyalni kellene még kicsit, de elsőre a számítógép vízhűtő blokkja jut eszembe: http://prociweb.hu/config/visual.ph...ter/Vizhutes/Nagygep&file=p8230016.jpg&akt=28
  Ez a blokk nem a legjobb, belülről tiszta réz, de 2-3ezerért lehet kapni minőségi használt cpu blokkokat, aminek jobb a belseje.
  Szóval a peltier elem meleg oldalán hűtőborda ventivel, hideg oldalán pl. egy ilyen vízhűtő blokk, szűrő kimenő ágára rákötve folyamatosan hüti az akváriumot.

  Hogy mekkora teljesítményű peltier elem kell hozzá? Nos, ehhez már tapasztalat kell. Anno csak kicsiben szórakoztam vele.
  Mindenesetre barátságos áron lehet kapni: http://www.hestore.hu/kat_197.html (* javítottam a linket, véletlen rosszat másoltam be korábban)

  Persze mindez barkács embert kíván (vagy olyan szomszédot :) ), mert egy izmosabb tápot igényel a szerkezet, hiszen 12V-ról fogja tolni az 50..100W-ot. Plussz szükség lesz egy hőfokszabályzóra.

  Amúgy szerintem egy 100 literes akváriumhoz 50W-os modullal nem igen lő mellé az ember. Nanokhoz meg egyenesen ingyen van, oda bivalyos trafó sem kell. Úgyis csak 5-6°C-t kell hűteni a vizen.
   
 15. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  41
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Szia Proci

  Megint elképesztettél a műszaki találékonyságoddal ;) . Engem nagyon érdekelne ez a kütyü, mert már nagyon aggódok, hogy a nanomat a nyári melegben, hogy fogom tudni életben tartani. Én sajnos ezekhez a számítástechnikai alkatrészekhez nem nagyon értek, de ha tudnál erről írni részleteket, annak én speciel nagyon örülnék.

  Üdv
   
 16. tibicuk
  Épp nem fórumozik ...

  tibicuk Legenda Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  3,208
  Kedvelik:
  3,361
  Hely:
  Baja
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Találtam egy gyári vízhűtő berendezést egészen jó áron.Akármelyik másik ennek a többszöröse.Mi a véleményetek róla?itt
   
 17. oRphEus
  Épp nem fórumozik ...

  oRphEus VIP kertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  1,304
  Kedvelik:
  832
  Hely:
  Budapest, II. kerület Adyliget, Tel: 0620 473 1513
  Map
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Én is hasonló megvásárlásán gondolkodom, én ezt s kettőt néztem:
  http://www.oceanshop.hu/product_info.ph ... cts_id=492
  http://www.oceanshop.hu/product_info.ph ... cts_id=401
  eBayen is hirdetnek egy csomó ventilátort, még olcsóbban is.

  Proci: a Peltier elem felhasználásáról én is szívesen olvasnék többet..
   
 18. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,955
  Hely:
  Budapest
  Map
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Levi a nanon egy komolyabb ventivel is tudsz segiteni. 2-3 fokot.
  lattam ilyen kulso vizhutoket ami hutobordara vezette ra a vizet europai shopokban. de szerintem ezeket nem erre talaltak ki.

  meg mindig az akvarium kondi es a venti amit ajanlani tudnek. az elso meglehetosen borsos. egy rendes klima araban van majdnem
   
 19. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  41
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Szia Vik

  A nanonál az a gond, ha egy komolyabb ventivel hűtöm az akit, akkor a világítást nem tudom sehova rakni. Ekkora méreteknél mindkettőnek nincs helye. Illetve a párolgás is olyan mértékű lenne, hogy az üveget is non-stop kaparhatnám, bár ez másodrangú dolog.
   
 20. Luna
  Épp nem fórumozik ...

  Luna Főkertész

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  1,118
  Kedvelik:
  104
  Hely:
  Magyarország, Dunaújváros
  Re: Akvárium vizének hűtése

  Egyébként ezen én is gondolkoztam. Ilyen szempontból a legnehezebb egy nano-val szerintem.
  Ha fölé rakom a ventilátort, akkor hova teszem a világítást?
  Ha a hátfal mögé teszem, akkor hol marad hely a szűrő csöveinek?
  Az oldalfalak túl kicsi felületűek.
  A frontüveg elé meg logikusan nem pakolunk ilyesmit.
  A fenéküveg alá meg csak nem kellene ilyesmit pakolni...
  Szóval nem egyszerű na... Pedig ezek a kis akváriumok melegszenek fel a leggyorsabban... :|
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése