1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Növényes Arrecife Verde

Kategória: 'Befejezett akváriumok bemutatása', témanyitó: Gáncs Péter, téma nyitása: Márc 30, 2016.

 1. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Sziasztok!

  Ezen napló segítségével szeretném bemutatni nektek 64 literes projektemet. Címe spanyolosan zöld zátonyt jelent. Korábban egy kis ~30as kocka eseményeit naplóztam, viszont ezzel az akváriummal igyekeztem kategóriát váltani és kipróbálni egyel nagyobb méretet, miközben kinőve a low profile stílusból és egy kicsit a high tech felé kacsintgatva :) Kezdésként jöjjenek a száraz adatok, minden, ami az akváriumban van, illetve körülötte működik. Majd egy kis történet az építésről, illetve az elmaradhatatlan képek :)

  • Akvárium: 60*30*35 átlátszó ragasztású, GA, sima üveg
  • Szűrés: TetraEX 800 töltetek: Siporax/Substrat pro (erre pontosan most nem emlékszem), Seachem Matrix, Seachem Purigen, perlon
  • Világítás: Odyssea 2*24W (későbbiekben pluszba 20W Wave Cosmos Zen, ha szükséges lesz)
  • Aljzat: Tropica Aquarium Soil, Jbl Aquabasis Plus
  • Dekor: Seiryu kövek
  • CO2: nagynyomású rendszer 2kg-os palackkal, beoldás diffúzorral
  • Felszínleszívó: Eheim Skim 350
  Növények:
  • Staurogyne Repens
  • Blyxa japonica
  • Eleocharis acicularis
  • Eleocharis 'Parvula'
  • Micranthemum Sp. Monte Carlo
  • Marsilea Hirsuta
  • Echinodorus tenellus

  Állatvilág:
  • Amanda lazac (Hyphessobrycon amandae)
  • Törpe Ékfoltos Razbóra (Rasbora espei)
  • Törpe szívóharcsa (Otocinclus)
  • Amano, Red Cherry garnéla
  • Panda páncélosharcsa (Corydora panda)
  • Sziámi algaevő (Crossocheilus siamensis)
  Az állatok többsége illetve pár növény is egy korábbi összeállításból érkezett, ugyanúgy mint a talaj illetve a szűrő is. Ezért ebből a szempontból szerencsés helyzetben voltam, hisz már egy jól bejáratott szűrő gondoskodott az első pillanattól az akvárium tisztán tartásáról. A talajból igyekeztem minél többet megmenteni és megtisztítani így csak pár liter frisset kellett hozzáöntenem. Cirka 12-13 kiló követ pakoltam bele. Maradt még pár darab, de nem szerettem volna zsúfolni a dolgokat. Mivel egyik napról a másikra kellett a működő akváriumot szétbontanom és összerakni az újat, ezért nem volt időm kikérni véleményetek a layoutról, ugyanis pár kő még akkor bent volt a régiben. Na de remélem ettől függetlenül sikerült megfelelő látványt elérnem. Harisnyába töltött lávakövekkel emeltem a háttérben az aljzatot a jobb és a bal oldalon. Középen (ami remélem nincs zavaróan túl középen) folyosót alakítottam ki, alcsony növésű növényekkel teleültetve.
  Az ültetés párom segítségének köszönhetően elég gyorsan ment (y) MC-ről volt egy kicsit nehezebb lemosni a zselét, de az ültetés pár gyakorlómozdulatot követően, pikkpakk kész lett. Végül két kisebb csomó parvula úszott csak fel, de azokat gyorsan vissza is ültettem.
  Az indítást követő pár napban figyelmetlen voltam, ugyanis a heti egy vízcseréhez szükséges napi tápot nyomtam be. Amint észbe kaptam, korrigáltam, növényeknek talán nem lett belőle gondja. A tápok névszerint: Mic-Mac-Carbo. Kb egy héttel a kezdést követően a Co2-t is beindítottam. Most olyan 2,5 bubinál tartok, szerintem ez lesz a jó mennyiség. Ugyanis a DC kezdi azt a színt hozni ami kell. Folyamatosan figyelem majd a fejleményeket, mivel hamarosan áttérek RO vízre, ami ha jól tudom sokkal jobban megtartja a beoldott Co2-t, ergo kevesebb is elég lehet a célhoz. Jelenleg 6 órát pöfög, másféllel a lámpa kapcsolás előtt startol. Fénycsövek 14 centire vannak a víztől, remélem kellőképp megvilágítja a lenti MC-ket is. 7,5 fél órán át kapják a fényt. Pont ma vettem észre hogy a legmagasabb Seiryu teteje kicsit bezöldült, de szemmel tartom és hétvégén szerintem megérik egy kis fogkefézésre :D
  Mivel bejáratott szűréssel indultam és a talajból sem áradt a káros anyag, ezért másfél hét után teszteltem párat. Jó értékek érkeztek az állatvilág szempontjából, így át is kerülhettek új lakhelyükre. Két garnélát kivéve mindenki megmaradt. Kezdetben üveglappal lezártam az akvárium tetejét, megelőzvén az idegességből és izgalomból fakadó kiugrálásokat. Mostanra már eltávolítottam és remélem a helyükön is maradnak az állatkák.
  Ha még van időtök akkor írok pár sort a növények fejlődéséről. MC szépen fejlődik, most már csomók helyett lassan egybefüggőnek tűnő síkság lesz :D Viszont egy kicsit barnulnak néhol a levelei... Ez mitől lehet? Stau kicsit stagnál, extra foszfát adagolással próbálom meg ösztönözni. Foszfátom amúgy nagyon kevés szóval nem is baj ha pakolok bele. Blyxa rendben van. Acicularis kicsit passzívra fogta a dolgot, de remélem beindul. Parvulával nagyon nem vagyok megbékélve. A Dennerle-s zselés szinte kikopott (vagy csak leveletvált), a GA-s változat sokkal jobban növöget. Pedig a tégelyben a Dennerle-s elsőosztályú volt. Tenellus az elején csak gyökerekre gyúrt, de most már látszik hogy felfelé is nyurgul. Hirsuta pedig hozott már pár új levelet ;)
  Ennyit elsőre. Köszönöm, hogy végigolvastad! Ha bármi kérdés vagy észrevétel van, akkor ne habozzatok, kivele ;)
  Végezetül pár megérdemelt kép :D:D:D Minőségi hibákért elnézést, nem vagyok egy nagy fotós:whistle: IMG_0018.JPG
  Ültetés
  26028424222_53f705c919_c. DSCF1745 by Péter Gáncs, on Flickr
  Pár nappal később:
  25848105310_090eac8fa3_c. DSCF1770 by Péter Gáncs, on Flickr
  25518321713_a7919da30e_c. DSCF1771 by Péter Gáncs, on Flickr
  másfél hetesen
  25848128590_d3e3e58f9c_c. IMG_0018 by Péter Gáncs, on Flickr
  26054619051_000815791e_c. IMG_0022 by Péter Gáncs, on Flickr
  Két hetesen, lakókkal együtt :):)
  25516236994_43d1586487_c. IMG_0070 by Péter Gáncs, on Flickr
   
  rollreich, Zosan, di Lauro és 20 mások kedvelik ezt.
 2. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Utólagosan kérnék annyi segítséget, hogy a negyedik képemet hogy tudom beállítani a napló alapértelmezett képének?
   
 3. schabi
  Épp nem fórumozik ...

  schabi Főkertész

  Tag:
  Márc 29, 2015
  Hozzászólások:
  346
  Kedvelik:
  583
  Hely:
  Lenti
  Gáncs Péter kedveli.
 4. Juhász Zoltán Norbert
  Épp nem fórumozik ...

  Juhász Zoltán Norbert Főkertész

  Tag:
  Dec 22, 2015
  Hozzászólások:
  812
  Kedvelik:
  840
  Hely:
  Lövő
  Peti! Engedd meg, hogy gratuláljak az új kedvenced tökéletes külalakjához! Szép, formás és tetszetős, mint egy elsőbálozó leányka!:D
   
  Gáncs Péter kedveli.
 5. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Köszönöm szépen ;) Igyekszem majd megfelelően formázni és naplózni is a leányzót :D
   
 6. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Kis beszámoló az elmúlt napok eseményeiről... A számomra legjobb hír, hogy elkezdhetek házi készítésű RO vízzel cserélni, ugyanis használtan hozzájutottam egy Dennerle osmose professional 190-hez. Ma meg is volt a tesztüzem. 15-20 TDS értékű vizet csinál, igaz még a napokban járatom egy picit, mivel nem tudom hogy az előző tulaj mikor használta legutóbb. De ettől függetlenül az érték számomra tökéletes. A vízhozama cirka 120liter/nap, természetesen csupán egy liter RO előállításának idejéből kalkulálva. A szűrt és a salakvíz arányát nem néztem, de majd arra is sort kerítek.
  A mai vízcserét (TESCO-s RO + csapvíz) követően mértem pár paraméter, hogy el tudjam kezdeni kalkulálni a heti vízcserénél alkalmazandó RO víz mennyiségét (kell-e visszasózás vagy sem).
  PH: 7,0 (ez estére általában kevesebb a Co2 miatt, most a friss víz miatt volt ennyi)
  KH: 7,5
  GH: 8
  PO4: 0,4 (ez tudom alacsony, emiatt holnap jön is a plusz foszfát adagolás, viszont mértem a leszívott vizet is ott 1,2 volt az érték)
  TDS: 190 (vízcsere előtt ez 270 volt..., és 90es volt a cserevíz)
  Ez a hét arról fog szólni, hogy mennyit keményedik vissza a víz illetve emelkedik a TDS a kövek hatására. Utána majd elkezdhetek sűrűbb vízcserékkel beállítani valami alacsonyabb értéket. Azt tartanám jónak, de javítsatok ki ha tévedek, ha egy hét alatt maximum a most mért értékekre keményedne a víz. Sanszos hogy sózás nélküli RO csere lesz a vége, de majd elválik. @Jopet korábban egy topicban beszéltük, hogy te full RO-t használsz vízcserénél, sózás nélkül. Kérdésem annyi lenne, hogy az új vizet csak úgy szép lassan beleöntöd az akváriumba vagy van valami trükköd? Csak azért kérdezem, hogy a halak, garnélák hátha furcsálnák ha RO-t kapának telibe :)

  Próbáltam növelni a világítás idejét egy órával, de letettem róla, mert a stau-n és a magasabb köveken megjelent a pontalga. Dennerle-s parvula szinte kikopott, GA-s viszont hozza az új hajtásokat. Tenellus dúsúl szorgosan. MC -t ma nyírtam, élvezet volt a nyesedéket kihorgászni a vízből :D Perpill 12:45-19:45 között világítok, Co2 adagolás 11:00-17:00 ezt hagyom is így mert most adja a lime zöld színt. Ha jól tudom a lágyvízben jobban oldódik a széndioxid, ezért erre figyelek majd és szükség esetén lejjebb veszem a bubiszámot.
  Remélem mindent leírtam, jutalmul pár telós kép a lakókról. Köszönöm hogy benéztél ;)
  Amano
  26126081512_9a62a71044_c. IMG_0115 by Péter Gáncs, on Flickr
  Oto találkozó a szokásos sarokban :)
  26218529585_fb3a05f4b0_c. IMG_0114 by Péter Gáncs, on Flickr
  Pandák a mezőn
  25615869973_a26a042251_c. IMG_0121 by Péter Gáncs, on Flickr
  dúsuló tenellus oldalról
  26152230731_0fb59cc3d9_c. IMG_0110 by Péter Gáncs, on Flickr
   
  rollreich, kmisi, Jani34 és 2 mások kedvelik ezt.
 7. Jopet
  Épp nem fórumozik ...

  Jopet Legenda

  Tag:
  Jan 9, 2015
  Hozzászólások:
  3,622
  Kedvelik:
  6,223
  Hely:
  Budapest XIII. kerület
  Map
  Semmi trükk, csak beleöntöm :)
  De nálad más a helyzet. Most lestem ki a korábbi naplódból, hogy alapból elég lágy a csapvized. Az akkori magas KH-GH különbség a tesztcsík pontatlanságából adódott? Ha nem, akkor hogy állítottad be a mostanit? (ugye nem simán a Tacskós RO víz egyenlítette ki?)
  Na de nem ezért más a helyzet, hanem mert én nem GA-s tápokat használok és csak 30%-ot szoktam cserélni (gondolom, te 50%-ot?). Kezdetben én is lassabb (1-2 órás) víz feltöltéssel kezdtem, de nem láttam az állatokon, hogy zavarná őket, ezért később már simán 5 perc alatt visszatöltöttem RO vízzel a szintet. 50% csere már lehet, hogy stresszt okozhat nekik (nem valószínű, de jobb az óvatosság), de erre is tök egyszerűnek gondolom a megoldást. A cserevizet előre sózd be (ha szükséges lesz) és akkor némileg kisebb lesz a változás.
  Én a KH-GH 4-5 és TDS 120-at céloznám meg a cserével. Ránézésre nálad még picit több is a Seiryu/víz aránya. Nálam is hasonló mennyiségű kő van, de 90 l víz.
  Azt tippelném, hogy 1 hét alatt a TDS nálad 120-ról 190-re fog felmászni. 50% cserével ez 100 környékére állna vissza, ezért jobb azt előre besózni, úgy kisebb a változás. A példám csak találgatás, de majd meglátod és onnantól már csak matek.
  Én azért bízom benne, hogy nem fog ennyit keményíteni a seiryu, de ha netán még többet is, akkor lehet alacsonyabb értéket kell megcéloznod a vízcserével (a lényeg, hogy átlagosan kb 150 legyen). Persze ezesetben a gyakoribb, kisebb mértékű csere lenne az optimális, de ne legyen erre szükség ;)
   
  Gáncs Péter kedveli.
 8. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Köszönöm szépen a részletes hozzászólást. Először egy lehet megtévesztő dolgot javítanék. Az előző naplómnál használt lágy csapvíz a korábbi lakhelyemen volt elérhető. Most már 30km-rel odébb tartózkodom, igaz azt nem tudom, hogy ugyanazon a vízhálózaton vagyok-e (kicsit kétlem), de tény hogy Szombathelyen kicsit keményebb a csapvíz. A KH-GH különbséggel kapcsolatos észrevételed teljesen jogos. Korábban csak tesztcsíkom volt, amin szabad szemmel történő színmeghatározásnak köszönhetően pontatlan lehetett. Most már rendelkezem cseppekkel is. Általában a KH-GH versenyben az utóbbi a több, 1 max 2 értékkel. A mostani cseréknél 15 liter RO-t plusz 5 liter csapvizet használtam fel (így jött ki a 90es TDS-ű cserevíz). Kíváncsi leszek, hogy a tegnap mért értékek a hétvégére hogyan változnak...
  Ha tényleg full RO-val kell cserélnem, akkor lehet én is ráállok a harminc százalékos cserére, de majd meglátom hogy alakulnak az értékek, max az elején heti kétszer hajtok végre cserét:confused:. Mert ha nem kell teljesen lágyvízzel cserélnem, hanem sózhatok is akkor mindenképp marad a heti 50%. Halakon szoktam minimális zavart észlelni cserekor. Nagy lendülettel megiramodnak a felszín felé majd vissza, vagy esetenként az első pár órában pipálnak. Aztán minden szépen rendbe jön.
  A KG-GH-TDS-es célszámokat (4,5,120) szeretném elérni én is. Meglátom mennyit keményedünk egy hét alatt és ha full RO-val cserélek 50%-ot jövő hétvégén, akkor mennyivel tudom csökkenteni az értékek. Aztán utána már jöhet a matekolás, hogy kell-e sózás vagy sem és marad a full RO:):)
   
 9. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Ma volt egy kis időm tesztelni vízlágyító készülékem. Eredmények a következők TDS-ben:
  Csapvíz: 315-320
  Lágyvíz: 16-20
  "Rossz" víz: 330-340
  Időre lebontva az eseményeket, 3,1 liter rossz vizet kaptam, amíg elkészült egy liter a tisztítottból. Szerintem ezek az értékek átlagosan mondhatók és megfelelően működik a szerkezet.
  Viszont a rossz vízzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. A naplómban szereplő akvárium mellett afrikai sügereket is tartok egy jókora 450es "kis" medencében. Abban a vízcserét Seachem Prime-val előkészített csapvízzel végzem. Szerintetek ha eltárolom a "rossz vizet", akkor azt felhasználhatom abban az akváriumban a vízcserék során? Persze Prime-val kezelve. Csak azért kérdezem, mert 20 liter RO elkészítésen során 60 liter ilyen víz folyik le és az pont jól jönne a nagyba a vízcserék alkalmával. Valakinek ilyentéren esetleg tapasztalata?
   
 10. Juhász Zoltán Norbert
  Épp nem fórumozik ...

  Juhász Zoltán Norbert Főkertész

  Tag:
  Dec 22, 2015
  Hozzászólások:
  812
  Kedvelik:
  840
  Hely:
  Lövő
  c4bfec392b3a52418607b4ce7fbf2e2d.
  Tessék , hogy legyen mihez viszonyítanod!:)
   
 11. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Köszönöm a képet. Ezek nagyrészét sajnos itthon nem tudom mérni, de a csapvízzel eddig nem volt gondja a sügiknek, egy kis kemény víz amúgy sem árt nekik. Kérdés csak az hogy a "rosszvíz" nem lesz-e károsabb anyagokban annyival dúsabb hogy ne tudjam felhasználni...
   
 12. abelszilard
  Épp nem fórumozik ...

  abelszilard Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 20, 2016
  Hozzászólások:
  90
  Kedvelik:
  56
  Hely:
  Székesfehérvár
  Én nem használnám fel a helyedben. Ugyan sose tartottam sügereket, de lehet a "rossz víz" már nekik is kemény lenne és ha használsz Prime-ot, akkor abból a leírása alapján lehet dupla adagot kellene beoldanod. Annak ellenére hogy a Prime a töménysége és kiszerelése miatt viszonylag olcsónak mondható ezen minőség mellett, lehet hogy az extra elfogyasztott Prime-nál olcsóbb ha a "rossz vizet" simán elvezetet a lefolyóba. De ha meg tudod oldani hogy ezzel öblíted le a WC-t, vagy kézmosásra, akkor mégse veszne kárba.
   
  Gáncs Péter kedveli.
 13. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Köszönöm szépen az észrevételt, így le is mondok a rossz víz felhasználásáról. Max az általad is említett WC vagy kézmosó meghajtására fordítom :)
  Rámértem ma az RO víz Ph-jára és nagyon alacsony volt, ezért elkezdtem kicsit levegőztetővel szellőztetni és egyből emelkedett. Van ennél valami egyszerűbb módszer is vagy maradjak a PH emelés ezen formájánál? Plusz löttyöt (PH+) nem szeretnék beleönteni. Vagy így alacsony PH-val is végezhető a vízcsere?
   
 14. Juhász Zoltán Norbert
  Épp nem fórumozik ...

  Juhász Zoltán Norbert Főkertész

  Tag:
  Dec 22, 2015
  Hozzászólások:
  812
  Kedvelik:
  840
  Hely:
  Lövő
  Valahol olvastam, hogy minden akvarista álma az enyhén savas víz, mert ez jó a növényeknek és az állatoknak is! 6 PH-ig szerintem ne idegeskedj!:)
   
  Gáncs Péter kedveli.
 15. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Hááát ez az, hogy 6 alatt van :D:D Ami olvasatom szerint a készülékből lefolyó RO víznek tökéletes, mert ilyenkor működik jól a szerkezet, de azért ezt mégsem szeretném a halak nyakára önteni :) Viszont ez a levegőztetős dolog már 6,2re felvitte, ami már tényleg teljesen jó, főleg hogy este a CO2 beoldást követően szoktam vizet cserélni, akkor meg a PH amúgy is lent van.
   
 16. Juhász Zoltán Norbert
  Épp nem fórumozik ...

  Juhász Zoltán Norbert Főkertész

  Tag:
  Dec 22, 2015
  Hozzászólások:
  812
  Kedvelik:
  840
  Hely:
  Lövő
  Én nálam valami alapból visszakeményít, így a GH és a KH- magasabb, de a PH: változatlanul 6,5!

  Más: Sikerült az 2 Oto-t elhoznod a Szily utcából?
   
 17. abelszilard
  Épp nem fórumozik ...

  abelszilard Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 20, 2016
  Hozzászólások:
  90
  Kedvelik:
  56
  Hely:
  Székesfehérvár
  Én úgy tudom, de van a fórumon sok hozzáértőbb ember, hogy az RO víz ph-ja nagyon változékony, mivel a stabilitását a benne oldott anyagok egyensúlya adja, ezért van stabilabb ph-ja a keményebb víznek és ez is egy oka a visszasózásnak, pontosabban a sók visszajuttatásának velejárója. Átgondolva viszont azt mondanám hogy a változékony ph azt jelenti, hogy azt ezt befolyásoló anyagok a vízben nagyon kis mennyiségben vannak jelen (arányokat kell nézni), emiatt a nála keményebb víz ph-ját nem jelentős mértékben tudja befolyásolni. A keményebb alatt legalább 4-5 keménységét érték. A szellőztetés ettől függetlenül jó gondolat, én is legalább fél napot szellőztetem az RO vizet csere előtt, így 1 nappal csere után visszasózásnak CO2 mellett a ph-m 6,5-6,7.
   
  Gáncs Péter kedveli.
 18. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Sajnos hétközben nekem nem opciók a helyi boltok, mivel mire hazaérek arra bezárnak. Szombat délelőtt max elnézek arrafelé, de ahogy számoltam 5 db van most nálam belőlük szóval lehet megelégszek ennyivel :)
   
 19. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Van benne valami. Olvastam már én is arról valahol, hogy mindentől mentes RO víz sokkal változékonyabb ph szint tekintetében, mivel nincs pufferkapacitása. A hétvégi vízcsere előtt mindenképp rámérek még egyet, aztán ha nem jó akkor jön a sózással próbálkozás, amire amúgy is lehet hogy szükségem lesz annak fényében, hogy a Seiryu mennyire keményíti vissza a vizet.
   
 20. Gáncs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Gáncs Péter Főkertész

  Tag:
  Máj 12, 2015
  Hozzászólások:
  429
  Kedvelik:
  882
  Hely:
  Szombathely
  Map
  Egy gyors telós kép máról :)
  26004192200_252285e7a9_c. IMG_0139 by Péter Gáncs, on Flickr

  Alábbi képrészlettel kapcsoltaban kérném a fórumtársak véleményét. A két bekarikázott részen kikopott a korábban említett Dennerle parvula, viszont szeretném valamivel kitölteni a keletkezett űrt...
  Maradjon továbbra is parvula vagy térjek át valami másra? Ha váltok akkor mindenképp alacsony növésű kellene. A jobboldali karikában max MonteCarlo továbbfuttatását látom ésszerű megoldásnak, vagy marad a parvula. A baloldalinál viszont valami mást is el tudok képzelni, persze csak olyat ami nem nő a blyxa nyakára.
  26184681482_d052311476_c. IMG_0140 by Péter Gáncs, on Flickr
   

Aktuális oldal megosztása