• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Amerikai sügeres - növényes

Ma valami újat fedeztem fel a bettás kockában, az üvegen:
https://drive.google.com/file/d/1Khp-zJdaUKMaKzagScBU9jPqVvcJElLp/view?usp=drivesdk
Kis zöld szálak és mindegyiknek lábszerű elágazásai vannak. Mintha hajladoznának.

Ez lenne a hydra? Még sosem volt hozzá szerencsém.
Becsüld meg! A zöld csak kiváltságosoknak jár, a többségnek a szokványos barna jut. 😃
Jó vízminőséget jelentenek, 1-2 hét után el szoktak tünni, ha robbanásszerű populációgyarapodást produkálnak. 🙂

Becsüld meg! A zöld csak kiváltságosoknak jár, a többségnek a szokványos barna jut. 😃
Jó vízminőséget jelentenek, 1-2 hét után el szoktak tünni, ha robbanásszerű populációgyarapodást produkálnak. 🙂
Ez jó 😃 engem is a színe zavart meg először mert eddig mindenkinél a barnásat láttam. Elvileg azért zöldek mert algákkal is tudnak szimbiózisban élni. Ha nem vadásszák le a maradék 1 red sakura garnimat, tőlem maradhatnak 🙂

Szeretem megfigyelni ezeket a spontán kialakuló apró lényeket. A 12 literes szűrő nélkülibe öntöttem egy adag vizibolhát, abban is jó sok minden volt. Azóta a vizibolhák szépen szaporodnak, még van kandicsrák is mellettük.

Így van! Ászkarákot sajnálnék ajánlani mert a sügérféléknek(meg az összes nagyobb halnak) tuti csemege lenne csak.
Ez itten.
Ilyet még nem is láttam. Hát igen, sajnos a sügerek szépek ugyan, de semmit nem tudok melléjük tenni, csak hát ők előbb voltak mint a növényes akvárium őrületem.....ezért kellett a másik 4 üveg hogy kiélhessem magam 😆
A vizibolhák ebben laknak:
https://drive.google.com/file/d/1MB2gHA_cNOV5d_VKJ6prrLnZazoHUz7E/view?usp=drivesdk
Ezzel nem szoktam csinálni kb. semmit utántöltésen és nagynéha egy kis vízcserén kívül. Olykor dobálok még bele metszett növényeket de lassan már nem fér.

A sügeres lassan de biztosan továbbra is szőrösödik sajna. Lejjebb vettem a nagyobbik lámpát még 10%-al.
Gondolkodtam blackouton is, de amíg nem jövök rá min kéne változtatni, felesleges. Meg aztán a bélpoklos halaim nem tudom mit szólnának 5 naphoz kaja nélkül.

Egy jelenlegi távoli (jobb is) kép:
https://drive.google.com/file/d/1M9wJ5Qds12SP2rXayevYWc5bWCX5iq3h/view?usp=drivesdk

Az echinodorus aflame és a cryptocoryne wendtii brown kezd szép lenni :
https://drive.google.com/file/d/1MA4_KylgehTKzfTkeNR6o_JBpnIa8zQJ/view?usp=drivesdk

Van aki azért élvezi a szőrös növényeket :
https://drive.google.com/file/d/1MDDS65xW09FChF1PfykUjB4DrU3U9I6n/view?usp=drivesdk

Ilyet még nem is láttam. Hát igen, sajnos a sügerek szépek ugyan, de semmit nem tudok melléjük tenni, csak hát ők előbb voltak mint a növényes akvárium őrületem.....ezért kellett a másik 4 üveg hogy kiélhessem magam 😆
A vizibolhák ebben laknak:
https://drive.google.com/file/d/1MB2gHA_cNOV5d_VKJ6prrLnZazoHUz7E/view?usp=drivesdk
Ezzel nem szoktam csinálni kb. semmit utántöltésen és nagynéha egy kis vízcserén kívül. Olykor dobálok még bele metszett növényeket de lassan már nem fér.

A sügeres lassan de biztosan továbbra is szőrösödik sajna. Lejjebb vettem a nagyobbik lámpát még 10%-al.
Gondolkodtam blackouton is, de amíg nem jövök rá min kéne változtatni, felesleges. Meg aztán a bélpoklos halaim nem tudom mit szólnának 5 naphoz kaja nélkül.

Egy jelenlegi távoli (jobb is) kép:
https://drive.google.com/file/d/1M9wJ5Qds12SP2rXayevYWc5bWCX5iq3h/view?usp=drivesdk

Az echinodorus aflame és a cryptocoryne wendtii brown kezd szép lenni :
https://drive.google.com/file/d/1MA4_KylgehTKzfTkeNR6o_JBpnIa8zQJ/view?usp=drivesdk

Van aki azért élvezi a szőrös növényeket :
https://drive.google.com/file/d/1MDDS65xW09FChF1PfykUjB4DrU3U9I6n/view?usp=drivesdk
A vízibolhás üveged pöpec. Ott az ászkák is ellenének.

a maradék 1 red sakura garnimat
hát ha szeretnél a sügeresbe garnélát szólj és adok egy marék malawa-t... ha meg is eszik őket, legalább élőkaját kaptak a halak, de esélyes hogy belőlük néhány megmarad és szaporodni is fog.
Csak szólj ha Pomázon jársz :ROFLMAO:

hát ha szeretnél a sügeresbe garnélát szólj és adok egy marék malawa-t... ha meg is eszik őket, legalább élőkaját kaptak a halak, de esélyes hogy belőlük néhány megmarad és szaporodni is fog.
Csak szólj ha Pomázon jársz :ROFLMAO:
A red sakura a bettásban van 🙂 de már oda se veszek többet mert azért a betta is sunyi. Az elején nem tűnt fel de aztán láttam hogy néha odacsípett nekik.
Sügerek mellé nem lenne szívem betenni őket, de az egyik virágföldesbe még férne bőven, oda szívesen befogadnám őket 🙂
Cserébe tudnék adni növényt, ha esetleg bármi érdekelne az alábbiakból:
Rotala rotundifolia 'laos'
Rotala vietnam h'ra (nálam nem lett piros a teteje)
Echinodorus quadricostatus
Ludwigia palustris super red

Ebből az akvából vannak, algamentesek:
https://drive.google.com/file/d/1OV4D91dSjd60aRdBZJ94jFnKsqlBlfDG/view?usp=drivesdk

Ma fogom megmetszegetni, a rotalák már a víz tetejét elérték.

Tegnap végül elszántam magam és vízcserét követően 5 nap sötétségre ítéltem az akváriumot. Egyre csak nőtt a zöld szálas takony a növényeken, meg lassan a dekoron is, a fák tetején lévő mohákon meg az érdes békanyál.
Egy hete 2 órát szedegettem mindenről, aztán megint ugyanott voltam.
Remélem mindenki épségben túléli.

Egy gyengepontja van még az akváriumnak, a megfelelő CO2 beoldás. A dc a diffúzorral átellenes sarokban nagy erőlködve is csak max. sötétzöld.
Úgy döntöttem hétvégén veszek egy reaktort.... igaz ronda lesz mert az akváriumszekrénybe nem fér el, így látható lesz, de az algák még rondábbak. Remélem nem rontok el semmit a beüzemelésnél, mert sosem volt még ilyenem. Meg remélem nem lesz hangos sem mert épp elég ennek a bazinagy szűrőnek a hangja, ami szintén épphogy befért a szekrénybe.
Most nagyon bánom hogy anno nem nagyobb szekrényt kértünk az akvárium alá.

Ha esetleg valakinek van tippje mivel kéne kitölteni belül a reaktort az eredeti töltet helyett (elvileg mindenki cseréli) azt megköszönöm 🙂

milyen reaktort vettél?
Még nem vettem meg, hétvégén mennék el venni. Ezt néztem:
Vagy jobb az Aquamedic?

nekem csak az aquamedic-kel van tapasztalatom, úgyhogy azt nem ajánlom. 😂
egyébként most nem használom, ha szeretnéd kipróbálni szívesen kölcsönadom. most külső diffúzort használok, ami sokkal jobban tetszik, mint a reaktor, mert nem fogja vissza a flow-t, kisebb és nem hangos…

az algáiddal kapcsolatban az a meglátásom, hogy egyrészt a szürésed nem elégséges másrészt én sügerek mellé vékony tápot használnék, nem micro macrót, ami nagyon tömény és szerintem csak olaj a tűzre. ültethetnél gyorsan növő stem növényeket az akváriumba meg tehetnél bele úszónövényeket is, ezek hasznosak az algák ellen…

nekem csak az aquamedic-kel van tapasztalatom, úgyhogy azt nem ajánlom. 😂
egyébként most nem használom, ha szeretnéd kipróbálni szívesen kölcsönadom. most külső diffúzort használok, ami sokkal jobban tetszik, mint a reaktor, mert nem fogja vissza a flow-t, kisebb és nem hangos…

az algáiddal kapcsolatban az a meglátásom, hogy egyrészt a szürésed nem elégséges másrészt én sügerek mellé vékony tápot használnék, nem micro macrót, ami nagyon tömény és szerintem csak olaj a tűzre. ültethetnél gyorsan növő stem növényeket az akváriumba meg tehetnél bele úszónövényeket is, ezek hasznosak az algák ellen…
Igen abban igazad van hogy most stem nem nagyon van benne. Az előző felállásban volt benne limnophila sessiliflora, a végén benőtt mindent, már nem nézett ki sehogy az egész úgyhogy kiszedtem. Igaz amellett csak kis ecset volt itt-ott az nem is annyira zavart. Lehet megpróbálkozok megint valamivel pár szál erejéig, aztán ha terjed majd felveszi a vízből felesleget.

Úszónövényt próbáltam, de a sügerek állandóan megtépkedték a gyökereit, meg a flow egyfolytában körbe-körbe vitte őket a víz tetején. Végül mindig levélsárgulás-hullás volt a vége amit aztán szedegethettem állandóan.

Az biztos hogy a sügerek után ide is inkább pici halakat fogok tenni ha már nem lesznek, mert azokkal egyszerűbb 🙂 Mondjuk gyémántneon rajt, nagyon tetszenek.

Ami a vékony tápozást illeti - az nem baj hogy nincs táptalajom hozzá?

Tegnap véget ért az 5 napos blackout. Fonálalga elhalálozott ugyan, de le nem jött a helyéről így megint algavakarás volt ezerrel. Növények egész jól bírták, egyedül a pinnatifida dobált le egy rakás levelet. Durván nekimentem a moháknak az ollóval, előkerültek a fák, így most sokkal jobban tetszik 😊 Már 4-5 centi vastag mohabunda volt, nem is gondoltam volna, többet nem hagyom ennyire megnőni.
Így nézünk ki most:
20231119_193840.jpg

Bekötésre került egy Aquamedic (végül csak ez lett) reaktor. Az összeszerelésétől és a beüzemelésétől agyérgörcsöt kaptam. Először is, nem fér a szekrénybe úgyhogy kint van mellette egy vödörbe állítva. Mellette a konnektor....így azt is és a falat is sikerült kétszer eláztatnom, először a CO2 bekötésénél lévő gyorscsatlakozónál jött mint a szökőkút, mert senki sem mondta hogy a rugalmas falú CO2 cső oda nem lesz jó.....kicseréltem keményfalúra. Aztán az egyik frissen összedugott illesztő gumicső repedt meg középen. Újra szétszed....keményebb zöld eheim cső be.....ezt meg túl rátoltam így alulról repedt....na itt majdnem kivágtam az egészet.
Aztán végül csak sikerült, most jó. Egész halk. Bár még mindig rettegve nézegetem nem e folyik sehol.
Várom a hatást. Vízcsere szűrőpucolás megvolt. Egy ideig nem akarok ahhoz sem nyúlni....

Sügereimnek új gazdát keresek mert a kajálási szokásaik nagyon terhelik a vizet és még egy szűrőt nem akarok, meg nem is férne el...

Ma nem várt apró öröm ért: az el naturalban virágzik a limnobium leavigatum....az első víz feletti virágom 😊
20231121_173042.jpg
Malawák meg fürtökben csüngenek az alján, imádnak ott lenni.
20231121_173205.jpg
Már egész dzsungeles lett:
20231121_173343.jpg
A másik öröm, sügeres akvában végre megvolt lámpakapcsolásra a lime zöld.
A reaktor bevált 🙂 Egyelőre 4 órát megy mindkét lámpa visszavéve és 1 órát lekapcsolás előtt csak az egyik.
Hétvégén beszerzek még pár stemet is.

Múlt héten elúsztak a sügereim nagyobb akváriumokba, társak közé. Mindenki örült nekik, én meg örültem hogy jó helyre kerültek.
Végeztem egy kis átalakítást. Kiszedtem egy csomó követ (kb. 1 kilónyi volt letéve a növények közé túrásvédelem céljából) és hátulról kiszedtem végig a valisnériát, csak a két sarokban hagytam meg.
A helyére rotalák kerültek és mayaca fluviatilis, meg némi ludwigia palustris super red, egy kis plusz színnek.
Kerültek még be egyéb növények is;
Alternanthera reineckii mini,
hemianthus micranthemoides,
Cryptocoryne tiger red,
Blyxa japonica,
még egy tő cryptocoryne wendtii brown.
Végeztem egy alapos mulmozást, kivettem a moha "gyeptéglákat" azokat is kimostam átfogkeféztem.
Megérkezett az aprónép is 😊
Beköltözött 20 vörösorrú pontylazac, 20 gyémántfejű neonhal, 20 zöld neon, 10 oto, 3 sziámi algázó és 12 amano garnéla. Először nagyon meg volt szeppenve mindenki, de már csapatban úszkálnak fel-alá, úgy látom élvezik a másfél méternyi úszóteret 🙂
Végül néhány (már naplementés) kép:
20231126_200906.jpg
20231126_201133.jpg20231126_200840.jpg
Még van zöld fonál de nem adom fel a harcot.
Majd kell valami új név a naplómnak.

Back
Oldal tetejére