• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

pradam

Főkertész
Sziasztok!

Tegnap este összeraktam az első low-tech növényes akváriumunkat. A már jól ismert Dennerle nano cube 20 a szoba dísze (még jelenleg az :) ). Nem ment könnyen a kövek elrendezése, sajnos nem tudtam megvalósítani azt, amit eredetileg szerettünk volna, ugyanis nem fért el a másik "szikla". Pontosabban elfért volna, hiszen lemértem vásárlás előtt, hogy mik az opciók, de túl sok növényt vettem ezért ki kellett hagynom. Egy Anubias Gold sajnos így is ment a levesbe, mert nagyon árnyékoltak a levelei és a világítás amúgy sem valami erős.

Technika:
- Eheim 2213 250 bio töltettel
- Dennerle power led 5.0 5W
Aljzat, dekor:
- Dennerle Scaper's soil
- lávakő
Növények:
- gömbmoha (elöl)
- Marsilea hirsuta (elöl)
- Eleocharis acicularis mini (elöl)
- Ammania Sp. Bonsai (hátul)
- Eleocharis acicularis (hátul)
Táp:
- Green Aqua Micro, Macro
- Easylife carbo

Tanácsokat szívesen olvasnék, szeretném ha nem pusztulna ki az összes növény, ha már CO2 hiánya és a gyengécske fény miatt burjánzás biztosan nem lesz, de megelégednék a lassú növekedéssel is :) Pár hét múlva néhány garnéla is fog benne lakni, ha minden jól megy.

Üdv,
Ádám

1. nap képek:

2TM30Wf.jpg

kuaveTf.jpg
CdrHpRV.jpg

FxUXCsm.jpg

19bjiGl.jpg

WEIlnqd.jpg
 
Köszi a tippet! A jelenlegi világítás az kb vicc kategória, vagy van esélyem azért ezzel is?
Semmi sem lehetetlen, csak kissebb akváriumnál ugye magasabb a w/l vagy lumen/liter arány, vagyis annak amúgy is több fény kell. Nem nagy okosság egyébként erre már rárakni még pár ledet vagy egy power compactot.

Egyébként ha így jól beáll és megtalálod a megfelelő vízcsere tápozás arányt akkor lesz egy szép kevés gondozást igénylő akváriumod.
 
Ma a második napon már szép tiszta a víz. Volt 50%-os vízcsere pihentetett, prime-mal kezelt vízzel. Oldottam be easy start-ot, micro-macro-t és carbo-t. A növények jobban néznek ki, a bonsai-okon lehet észrevenni a legjobban, egyenesebben állnak a fény felé és az eleocharis acicularis mini szerteágazóbb lett. Képet nem szúrok be, csak annyira rá voltam pörögve, hogy elkezdtem egymás mellé rakva összehasonlítani a tegnapi képet a maival ugyanabból a szögből :)
Elkezdtek nagy ritkán apró buborékok felröppenni, de lehet a talajból jönnek, nem élem bele magam inkább a nagy fotoszintetizálásba. A szűrő fojtásán nyitottam és szép lassan pár naponta fogok is, ahogy a gyökerek erősödnek, nehogy kijöjjenek a talajból a növények, de már így is szépen hullámoztatja az eheim a vízfelszínt.
Tápozás napi 50% vízcsere mellett:
- 3-3ml micro macro/nap + elvileg a dennerle aljzatban is van tápanyag
- 1 ml/nap easy carbo
Tápozással kapcsolatban valaki tud segíteni, hogy jó ez az irány? Eléggé hasra ütés szerűen "számoltam" ezeket ki az ajánlott adagolás és a megérzéseim alapján :ROFLMAO:
Fény jelenleg a Dennerle Power Led 5W van még, ami napi 9 órára van időzítve 9-19-ig.

Ha véletlen lenne valakinek ugyanilyen világítása feleslegesen, szívesen megvenném, szerintem erre a lámpa állványra fel tudnék fűzni még egyet és akkor csinos is maradna.
Ha nincs akkor még kivárok, hogy mi alakul ki ebből így.

Mindenesetre várom az algatámadást :cool:
 
Szia!

Szerintem nem kell annyi vízcsere, 2 naponta, ha cserélsz 5-6-7 liter az elég. A tápozás szerintem baromi sok, ilyen fény mellett szerintem ez egy heti adag.

Ha folyton cserélgeted a vizet akkor ilyen kicsiben az 50% al folyton visszakerül az akvárium a steril állapotba.

Próbáld meg azt, hogy 2-3 naponta cseréled a vizet és a vízcsere után tápozod a gyári ajánlott mennyiséget. A carbo az mehet minden nap.
 
Szia! Tápozás, 1-1ml. A napi vízcsere 1hétig minden nap, a második héten 2 naponta, nekem ez bevált. A világítási idő max 8óra. Szerk. A gömbmoha kilóg kicsit, a gyep jobb lenne, ez csak a saját véleményem.
 
Szia!

Szerintem nem kell annyi vízcsere, 2 naponta, ha cserélsz 5-6-7 liter az elég. A tápozás szerintem baromi sok, ilyen fény mellett szerintem ez egy heti adag.

Ha folyton cserélgeted a vizet akkor ilyen kicsiben az 50% al folyton visszakerül az akvárium a steril állapotba.

Próbáld meg azt, hogy 2-3 naponta cseréled a vizet és a vízcsere után tápozod a gyári ajánlott mennyiséget. A carbo az mehet minden nap.

A napi 50% vízcsere miatt gondoltam ki ezt a 3ml/napi adagolást akkor, hiszen minden másnap megcsapolom az akváriumot. Olvastam egy ehhez kapcsolódó táblázatot itt valahol, de nem találom most sajnos. De akkor vissza veszem a mennyiséget inkább.
Köszi szépen az ajánlást, egyelőre ugyanilyen világítást keresek még ha nem is az ajánlott, a "plug&play" mivolta és a dizájn miatt, de ha nem boldogulok és még akkor is áll az ajánlat kereslek ez ügyben (is :))
 
Szia! Tápozás, 1-1ml. A napi vízcsere 1hétig minden nap, a második héten 2 naponta, nekem ez bevált. A világítási idő max 8óra. Szerk. A gömbmoha kilóg kicsit, a gyep jobb lenne, ez csak a saját véleményem.

Szia! Köszi neked is a segítséget, próbálok minden új infót hasznosítani! A gömbmoha... hát az a párom kívánsága volt :oops: abban bízok, hogy találok neki jobb helyet később, most a többi növény gyengesége miatt raktam oda (ahol egyébként egy plusz elem van csak a gömb miatt nem látszik. Ilyen terasz féleség vagy nem tudom, hogy is nevezzem)
 
Az elején, csak regenerálódnak a növényeid, a sürű vízcsere az elején, ammónia, és beáljon az aki. Én, napi 7 órával kezdeném a világítási időt, a táp, meg minimális, mert megesz az alga az elején. Sok sikert az akihoz! :) A párod kívánsága volt, az más! :):)
 
Jól gondolod valóban úgy van ahogy írod, viszont az ilyen mini lowtech témában én azt tapasztaltam, hogy csak hátráltattam a sok víz cserével a víz beérését. High techben működött, ott bátrabban merek tápozni, csak ezt a hirtelen 3-3 milit akkor is soknak találom, szerintem ilyen fény mellett nem olyan intenzív a fotoszintézis. Ettől függetlenül lehet, hogy fog működni a módszer. Még annyi, hogy én 2x40 literen próbálkozom, az egyikben van co2 a másikban nincsen, de a fény egyforma 1w/l. Ahol van co2 ott nyomok most napi 1-1 ml, de azt is háromnaponta adagolom, tehát egyszerre megy bele 3-3, víz cserekor dupla és csak most az indulás jóval kezd mutatkozni, hogy kevés.

Ha tele vágtam táppal hamar megjelent az alga.
 
Szia!
Ha érdekel, elfekvőben van egy ilyen lámpám.
Jelenleg ismerősnél üzemel, október első-második hetében kapom vissza, utána tudnám küldeni, ha még aktuális lesz.
Szia!
Köszönjük szépen, élnénk majd a lehetőséggel. Kérlek írj majd, ha aktuális lesz és akkor megbeszéljük a részleteket, addig várunk. :)
 
Ma arra lettem figyelmes, hogy az Ammania sp bonsai teteje elszíneződött. Bízom benne, hogy semmi nagy baj nem lesz majd belőle. A Marsilea hirsuta még mindig KO. Sajnos utólag, ültetés után olvastam, hogy le kellett volna csípni a leveleit. A dobozban barna volt már a levelek nagy része és úgy ültettem. Azt olvastam, hogy ez nem probléma majd kirúgja magát, át kell alakulnia.
Szerk.: A tápozást mától levittem 1-1ml/napra, és marad a napi vízcsere egy darabig inkább, mert így is behártyásodik a vízfelszín vékonyan.
Bonsai:
slm8p9B.jpg
 
Back
Oldal tetejére