• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Oktatóanyag Amano garnéla szaporítása Logemann módra

Status
Not open for further replies.

zsool

Főkertész
Az amanó garnéla szaporítás Logemann módra

Előkészületek:
Fogunk egy 54 literes akváriumot tetővel és egy normál 15 W-os izzóval. Elhelyezzük a fürdőszobába vagy egy olyan szobába, ahol nincs kitéve közvetlen napfénynek és feltöltjük 50 % csapvízzel és 50 % akvárium vízzel. A világítás időtartamot beállítjuk 11-23 óráig. Az oldalüvegeket nem ragasztjuk le, valamint nem használunk fűtést, a vízhőmérséklet átlag 22 fok.
Elhelyezünk 2 műnövényt az akvárium két szélén , illetve középre egy félbetört virágcserepet, ahová a nőstény el tud később bújni. Egy nyílt végű levegőztető csövet egy tapadókoronggal a medence aljára rögzítünk. A buborékok sebességét úgy állítjuk be, hogy az még szabad szemmel épp megszámolható legyen. 2-3 hétig járatjuk így az akváriumot. Ezen idő elteltével némi barna és zöld alga jelenik meg az oldalüvegen. Kicseréljük a víz egyharmadát, majd keresünk egy nőstényt, ami nem rég lett megtermékenyítve és behelyezzük az akváriumba. Ezt onnan tudhatjuk, hogy a peték egészen sötét színűek. Ezután az ezt követő 4-5 hétben a nőstény elereszti a lárvákat. Amennyiben ez tovább tartana, a peték feltehetően nem jól ágyazódtak be és a sikeres tenyésztésre kevés az esély. A mamát 3-4 naponta etethetjük. Egyszer egy héten kicseréljük a víz egyharmadát.

Én nem vártam 2-3 hetet, mert már tele volt a növényesem frissen megtermékenyített nőstényekkel, üresen kb. 3-4 napot járt az akvárium.


1. nap
Juhuu, elérkezet az ikszedik nap, a petéket eleresztette a garnéla mama. (ez legtöbbször éjszaka történik meg) A lárvák csak úgy nyüzsögnek a medencében, akár 1000db is lehet, dehát ki tudja őket megszámolni!? :D
Először is maradjunk higgadtak, a lárvák kb. 5 napig életben maradnak az édesvízben, tehát nincs okunk a kapkodásra. Az akvárium alján valahol ott hever a mama levedlett páncélja, ezt a mamával egyetemben távolítsunk el. Ugyanúgy vegyük ki a vízből a műnövényeket, és a félbetört cserepet is. Ezután alkalmazzuk a brutális Logemann féle módszert. A sót közvetlenül a vízbe szórjuk, és egy pálcával óvatosan elkeverjük. A víz tejszerű lesz, a sónak pedig néhány percen belül fel kell oldódnia. A művelet végén azt hihetjük, hogy az összes lárvát kivégeztük ezzel a lépéssel, de aggodalomra semmi ok, kis idő elteltével a gyengéd áramlást kihasználva újra elkezdenek vízközt lebegni. A só mennyisége 25 gramm literenként. Ezután 15 csepp Liquizellt adagolunk a vízhez, és reménykedünk hogy minden rendben lesz. :) Amikor este lekapcsol a lámpa, egy kis fényforrással (zseblámpa) az egyik sarokba csalhatjuk őket és gyönyörködhetünk bennük.

A só vízbe szórását a leírás szerint csináltam, de másnapra kb. csak fele annyi lárvát találtam. A következő próbánál mindenképpen fel fogom előtte oldani a sót egy vödörben. Le fogok szívni a medencéből 10-15 liter vizet, bele a sót, majd visszacsurgatom az akváriumba.

2. nap
Másnap reggel izgatottan pattanunk ki az ágyból, és szemügyre vesszük hogy túlélték e az éjszakát. Mivel a lámpa még nem kapcsolt be, ezért sokat nem láthatunk belőlük. Aki nem bírja kivárni, természetesen bekapcsolhatja a lámpát előbb is, ez egyáltalán nem zavarja a lárvákat. Ha minden rendben van, akkor néhány percen belül, újra vízközt fognak lebegni. Ha több lárvát furcsa alakzatokba tömörülve látunk, az nagyon- nagyon jó jel, mert úgy veszik fel a legtöbb táplálékot a vízből. Amennyiben mozdulatlanul fekszenek a medence alján, az sajnos nem túl jó jel és valószínű hogy néhány napon belül elpusztulnak. A víz még mindig tejszerű, de már tisztább mint előző nap. A mai napon nem szükséges etetni.

3. nap
Mára a víz mégjobban letisztult, és miután bekapcsolt a lámpa 10 csepp Liquizell-t adagolunk.

4. nap
A mai nap csak megfigyelünk, más tennivalónk nincsen. Amennyiben jól megfigyeltük, mekkorák voltak a lárvák az eleresztés napján, akkor optimális esetben már némi növekedést kell tapasztalnunk, de ha nem, az sem baj, hiszen még csak 4 naposak. Van még idejük megnőni. :D

Itt megjegyezném hogy én még 1 hét után is ugyanakkorák voltak, vagy csak én nem vettem észre a különbséget. :D

5. nap
Ma Spirulina-val fogunk etetni. Egy kis tégelybe cseppentünk némi vizet az akváriumból, és a Spirulina porral jól elkeverjük, majd ebből egy pipetta segítségével 30 cseppet adagolunk a vízhez.

Én egy üres JBL csepegtetős tesztet használtam fel, bele a víz, a por, végül jól összeráztam és csepegtettem. Arra kell csak figyelni, hogya minden etetes előtt jól fel kell rázni.

6. nap
A mai nap megint "nyuginap". Ha szerencsénk van, láthatjuk hogy némelyik lárva az oldalüvegen falatozik az algából. :D

7. nap
Máris eltelt egy hét, a növekedésnek szemmel láthatónak kell lennie. Ha nem tapasztalunk növekedést, az sajnos nem jó jel, és tálán még egy hétig életben maradnak a lárvák, de azután elpusztulnak.

Mint feljebb írtam, én az első héten szinte semmi növekedést nem vettem észre, mégis minden rendben lett a végére. :D

8. nap
Ma 20 csepp Liquizell-t adagolunk.

9.nap
Pihenőnap.

10. nap
15 csepp Liquizell-t adagulonk.

11. nap
Ma megint pihenőnap van. Ha egészen közelről szemügyre vesszük a garnélákat, némelyiknél megfigyelhető, ahogy a hátsó felüknél egy kis virsli lóg :D (ürítenek) , ez természetesen nem parazita, hanem a legjobb jel arra, hogy az amano lárvák esznek és egészségesek.

12. nap
Pihenőnap. A víz a Spirulina-tól zöldes színt kap. A lárvák erőteljesebben úszkálnak a vízben és csoportokba tömörülnek.

13. nap
Ma megismételjük az etetést a Spirulina-val.

14. nap
Pihenőnap. A lárváknak pirosas-barnás színük lesz.

15. nap
Ma egyharmad vizet cserélünk. Ehhez leszívjuk a vizet egy 20 literes vödörbe. A cső végéhez egy artemia szitát teszünk, a másik végét meg az akvárium egy olyan részére tesszük, ahol a legkevesebb lárva van. A cső átmérője ne legyen nagyobb, mint 8 mm, ezzel elkerüljük azt, hogy a lárvákat kiszívjuk az akváriumból. Ezután kiürítjük a vödröt, megtöltjük friss vízzel, amennyire lehetséges a víz legyen az akváriumban lévő vízzel megegyező hőmérsékletű, majd egy fél kg tengeri sót öntünk hozzá , végül elkeverjük, beleöntjük. Ezután 20 csepp liquizel-t adagolunk.

Én a vízcserékhez is 50% csapvizet, és 50% növényesből leszívott vizet használtam. A sót pedig szintén kimértem úgy hogy 25g/l legyen.

16. nap
Pihenőnap.

17. nap
Pihenőnap. Megfigyelhetjük, hogy sok lárva az aljzaton és az oldalüvegen kapargatja a növekedő algát.

18. nap
Ismét Spriluna-val etetünk , de amennyiben a víz erősen zöld és zavaros, akkor az etetést elhagyjuk.

19. nap
Pihenőnap.

20. nap
Pihenőnap. A lárvák már óriásiak és ha hosszabban megfigyelünk egy -egy példányt, láthatjuk, hogy majdnem olyan gyorsan úszik a vízben, mint egy kifejlett garnéla.

21. nap
Amennyiben a víz tiszta, 20 csepp Liquizell-t adagolunk.

22-23. nap
Pihenőnap.

24. nap
Egy kevés Spirulina-t adagolunk, amennyiben a víz tiszta.

25. nap
Pihenőnap. Mai nap kellene az első átalakult kis garnélát észrevennünk, nem kell sokáig keresnünk, általában a szilikon fugán vagy az oldalüvegen ülnek és algát esznek. Az utolsó lárvastádium miatt teljesen átlátszóak és többé már nem pirosas-barna színűek. Az akváriumban már van elegendő táplálék, ezért ma nem kell etetnünk őket.

Ez olyan megdöbbentő, hiszem pont ezen a napon vettem én is észre az első kis garnélát. Természetesen meglehet hogy már előbb átalakult csak nem vettem észre. :D

26. nap
Ha a víz tiszta, akkor 15 csepp Liquizell-t adagolunk.

27. nap
Pihenőnap.

28. nap
Egyharmad vizet cserélünk.

29-32. nap
Pihenőnap.
33. nap
Már majdnem az összes lárva átalakult, de egy pár még mindig felfedezhető.

Ennél a napnál nekem még rengeteg lárva volt a vízben, úgy saccolom a fele, és emiatt a további leíráshoz képest rendesen meg is csúszott minden.

34-43. nap
Pihenőnap.

44. nap
Elérkeztünk oda, hogy a garnélákat édesvízbe áthelyezhetjük. Egyszerűen egy hálóval kifogjuk, majd az édesvízbe tesszük őket. Az új medencében azonnal elkezdenek úszkálni és enni.
Viszont, aki véletlenül sem szeretne elveszíteni egy darabot sem, akkor az engedje le a fele sós vizet, majd töltse újra friss édesvizzel, ezzel felhigitva a sótartalmat, majd 1 óra elteltével tegye át a garnélákat az édesvízbe.

Nekem még a 44. napon is volt bőven át nem alakult garnélám. Kb. az 50-55 napon volt, hogy már egy darabot sem láttam. A leírás szerint kb. 40-50 darabot - nagyobbakat - kifogtam hálóval - erről írtam is posztot korábban - és beleraktam őket a növényesbe. órákig figyeltem őket, sőt másnap is hosszasan keresgéltem a szememmel, de egy példányt se láttam. Nagy valószínüséggel elpusztultak. Vagy a PH kiegyenlítésére nem figyeltem eléggé, vagy valami más nem volt megfelelő. Ebből az apropóbol, szép folyamatában a tenyészakváriumban higitottam a vizet, jelenleg már édesvízben vannak, de még a tenyész akváriumban mindig. Nőnek mint a gomba, már 1 cm körül vannak. A számuk bőven meghaladja a 100-at. Varok még pár hetet és aztán megpróbálom őket beletenni a növényesbe.

Látjátok, ez nem is volt annyira nehéz :) ... igen-igen tudjuk , az első próba mindig nehéz és nem mindig sikeres , de vagy tovább csináljuk, vagy feladjuk. Több, mint 4 éve foglalkozunk tenyésztéssel és előfordul, hogy nekünk sem sikerül, de ha egy pár száz példányt fel tudunk nevelni, már megérte!
Sok sikert a tenyésztéshez!

Magyarázat:
1. Kisebb medencével (5-10 literes) , már párszor kipróbáltuk, de nem túl jó eredménnyel zártak, mivel kisebb vízmennyiségnél a víz instabilabb. 54 liternél nagyobbal eddig még nem próbálkoztunk.
2. Különböző fénycsövek javulást okozhatnak, (gyorsabb, nagyobb alganövekedés) mint például a Flora Glow, Dennerle Amazon Day, Marine Glow, Sun Glow, Sylvania Aquastar.
3. A legelején 3 tenyészakváriumot üzemeltettünk be, az egyiket az ablakpárkányra helyeztük, ami nem járt sikerrel, természetesen az alga gyorsabban növekedett. A többit nem helyeztük közvetlen napfényre és sikeresek voltak.
4. Osmovizzel is megpróbáltuk a tenyésztést, de csak minimális különbséget véltünk felfedezni. Akinek viszont rossz minőségű a csapvize, annak feltétlenül ajánljuk az osmoviz használatát. A többi próba, 100% csapvíz, vagy 100% akváriumvíz szintén nem okozott különösebb változást.
5. Kevesebb mint 12 óra világítási idő mellett nincs meg a megfelelő alganövekedés, ezért nem javasoljuk a csökkentését, de a növelését sem, mivel ebben az esetben olyan mennyiségben növekszik az alga hogy zavaros lesz tőle a víz teljesen.
6. A kezdetekben használtunk akvárium fűtőt, amit 25 C'-ra állitottunk be, de idővel ezt elhagyjuk. Arra kell figyelnünk, hogy a víz hőmérséklete ne essen 20 C' alá. Amenniyben mégis, úgy javasolt a fűtő használata. Mivel a lárvák a fényre aktivak, ezért éjszaka könnyen megeshet hogy a fűtő lámpájához odaúsznak és megégnek.
7. Az oxygén beoldást porlasztókővel is megpróbáltuk, de negatív eredménnyt hozott, és a víz mozgása sem lett tőle jobb.
8. A következő tengeri sókat próbáltuk ki: Tropic Marine, Serasalz, Hobby Meersalz, RedSea Salt. A tenyésztés mindegyikkel sikeres volt. Háztartási sót csak két alkalommal próbáltunk de egyik sem járt sikerrel.

Én RedSea Salt-ot használtam. 2kg elég volt, azt hiszem 10€ volt az ára.

9. A só folyamatos adagolásával, illetve a só előzőleges feloldásával is próbálkoztunk, de különösebb változást nem tapasztaltunk.

Én itt említettem, hogy a következő próbámnál feloldom a sót vízben, mert a kevergetéssel, tutira kinyírtam pár lárvát.

10. A víz sókoncentrációját változtattuk 34g/l és 17g/l között, de a legjobb eredményt a 25g/l koncentrációnál értük el.
11. További etetőanyagokat is kipróbáltunk, mint az élesztő, Phitoplankton, összetört haleleség, vagy mikrocell, de a Liquizel-t Spirulina mix adta a legjobb eredményt.

Én Hobby Liquizell használtam, spirulina port meg a német ebayről rendeltem. Ha valakinek a beszerzéssel gondja akad, szóljatok, megrendelem, és feladom buborékos borítékban.

12. Többször megpróbáltuk , hogy nem cserélünk vizet, de ez nem volt túl sikeres, viszont a napi vízcsere is többet rontott a helyzeten, mint segített, tehát a heti 1/3 vízcsere a legajánlatosabb.
13. A víz zavarossága esetenként különbözhet, van amikor már a következő napra letisztul, de van amikor több napig is eltarhat.

Nekem elég gyorsan tisztult a víz, és igazából nem is a leírás szerint etettem, hanem a víz tisztaságát figyeltem. Nekem ugye nem volt meg a megfelelő algaképződés, mert nem hagytam elég idejig üresen jarni a medencét, ezért a garnélák átalakulása után kb 3-4 nappal tisztára pucolták az oldalüvegeket. A fele liquizell és a 95% spirulina még igy is megmaradt.
Sok sikert.


Eredeti forrás: http://www.caridinajaponica.de/zuchtbericht.htm
 
Status
Not open for further replies.
Oldal tetejére